Развалиха настроението на премиера със слух, че от ЕС ще ни отложат за 2008г.

Вътрешният министър обяви, че отваря архиви на Държавна сигурност, което е изпитан от много правителства знак, че гражданството трябва да се отвлича от проблемите

Няколко събития вече дават сериозен знак, че в ляво далеч не са толкова единни, колкото биха искали да изглеждат за пред Европа. По стар навик столетницата не коментира разцеплението си, което ще лъсне наесен, в навечерието на президентските избори. Ако се върнем назад в дните на партийния форум на социалистите, още тогава стана ясно, че личност като Костадин Паскалев не крие, че не възприема решенията и действията на младия Сергей Станишев. Негласно съпартийци, верни на лидера на БСП сториха всичко възможно Паскалев да не получи трибуна на позицията си.
Около личността на лидера на БСП разногласия се появиха още когато той се запъна след парламентарните избори миналата година да става министър-председател. След повсеместен натиск, сметки, пазарлъци, компромиси за партията и президента, Станишев осъществи кристалната си детска мечта да ръководи държава, но дали това не остави горчив привкус в много здравомислещи и прагматични социалисти като: Костадин Паскалев, Младен Червеняков, Янаки Стоилов, Петър Димитров и хора с пагони, с десетилетия служба в МВР. Мнозина си задаваха въпроса: към коя част от групите в БСП принадлежи Сергей Станишев - дали към онези, които бяха недоволни от върнатия мандат пред 1997 г. или е от онези, които се водят хора на президента? По всичко, което се случва в столетницата след като Станишев я оглави личи, че младият лидер принадлежи единствено на собственото си его, както и на хора, които не се притесняват от дилетантските му действия като премиер и лидер.
В момента в който стана ясно, че Сергей Станишев играе единствено за себе си, тутакси му се лепнаха социалисти, за които бе абсолютно безразлично кой е начело на партията, на държавата и дали партията е загубила от компромиса да управлява с чужд мандат, този на ДПС. Обкръжението на Станишев бе плътно циментирано с хора, за които кариерата е далеч по-важна от бъдещето на БСП и просперитета на държавата. За Станишев кариеристите близо до него са гаранция, че бъде устойчив на премиерското кресло и недосегаем на лидерското, за целта той прибави към антуража си и професионално неосъществени партийци, на които довери връзките с обществеността.
Горещи теми от ежедневието на изпълнителната власт като социалната политика, корупцията, договорът за американските бази станаха повод за скандали в социалистическата партия.
Засега противопоставянията в БСП са привидно на личностна основа, но зад всяка една от личностите стоят съпартийци, които в подходящия момент ще реагират подобаващо според ситуацията.

Двубоят "Депутатът Татяна Дончева - министъра на социалните грижи Емилия Масларова.

Социалното министерство има проблеми, но не са за пред журналисти каза Татяна Дончева. Депутатката влезе в директна и продължителна медийна схватка със социалния министър Емилия Масларова. На думите й, че на правителството се е наложило да навлезе "с летящ старт" в множеството проблеми, с които е трябвало да се справи, призова по живковски "да се приземим, за да достигнем до края на мандата".
Дончева от своя страна обясни, че няколко месеца депутатите са търсили предлаганите от правителството промени в Кодекса на труда, за да ги разгледат. Тя не спести оценката си, че БСП е обещала неща, които не може да изпълни и само се оправдава с наводненията, МВФ и коалиционните партньори. Според Дончева затова е трябвало да се насочат усилията към 1-2 неща, които могат да се изпълнят, за да може през октомври-ноември (т.е. по време на президентската кампания - бел.а.) да се отчете, че поне това е направено. "Всеки политик, който се срещал с пенсионери знае, че "пенсионерите вече ни мразят и презират и повече не искат да се жертват заради децата и внуците си", атакува депутатката с критиките си Масларова. Според думите й средствата трябвало да бъдат насочени към подобряването на живота на пенсионерите и повишаването на пенсиите, вместо да се дават за купуване на якета и полу-якета за социалнослабите ученици от първи до четвърти клас, каквато идея се лансирала от социалното министерство. "... медиите пак ще тръгнат да ни обвиняват, че сме дали поръчката на приятелски фирми", мотивирала се Дончева. "Обидно е", възмутила се Масларова на нападките. - "Нека някои хора, като не знаят, да не се изказват само заради идеята за изказване" ропта министърката, но без аргументи. Съвсем сигурна в непоклатимостта на поста, който заема Масларова поля със студен душ избирателите на БСП, като обясни в медиите, че след 12 години сме щели да стигнем заплатите в Европейския съюз! Твърде неприятно за слуха на социалната министърка прозвучаха думите на държавния глава Георги Първанов в Деня на труда, че "ако ние искаме да влезем в Евросъюза, трябва да се впишем в европейския социален модел. Това означава да направим всичко необходимо да имаме жизнен стандарт, който се доближава до някои от водещите страни в Европейския съюз", бе категоричен държавният глава. Откъм партията му и кабинета на когото той бабува не последва коментар.
Двубоят "Масларова - Дончева" завърши когато червената депутатка обясни на председателя на парламентарната група Михаил Миков, че "има два вида политици - такива, които знаят за какво става дума и такива, които знаят английски". Тук неволно идва споменът от миналата година, когато Дончева не беше съгласна Станишев на всяка цена да става премиер и след това бе принудена от събитията да замълчи. Горните примери дават основание да се констатира едно противопоставяне на депутати и членове на кабинета, както и на членове на кабинета и съпартийци на президента, но пак подчертавам - това е началото на голямото и множествено разцепление в лявото пространство.

Друг проблем на социалистическата партия в месеците на управление бе министърът на вътрешните работи

Румен Петков създаде цял куп проблеми на лидера си с отстояване на интересите от тесните си връзки с ДПС. Единият беше случая с ареста на шефа на Червения кръст и другият - скандалът с депутата от НДСВ Йордан Костадинов и бивш шеф на АЕЦ "Козлодуй", в който той бе обвинен в корупция.
Скандалът с Костадинов е не толкова коалиционен, колкото чисто червен, коментираха енергийни експерти, като поясниха, че Костадинов е близък с Румен Овчаров, а съпартиецът му Петков отдавна се опитвал да се намеси в ядреното лоби.
Съветът за координация на антикорупционните комисии в НС, МС и ВСС препоръча прокуратурата да разследва Костадинов за злоупотреби. Пресцентърът на парламента веднага разпространи новината. НДСВ обвини БСП, че са им подготвили "активно мероприятие". Социалистите от своя страна отрекоха да е имало заговор и съобщиха на коалиционните си партньори, че това е солова акция на МВР шефа. Определени среди в БСП даже се възмутиха, че Петков бил "като парен локомотив". Съпартийци на Петков заподозряха, че с тази акция МВР-министърът се цели в министъра на икономиката и енергетиката, като целта била да се намали влиянието на Румен Овчаров върху взимането на решение кой да строи АЕЦ "Белене". Само така без проблем Петков ще можел да лобира в кабинета за български и чуждестранни фирми, които да станат подизпълнители в проекта, който се оценява на около 4 милиарда евро и от търговете по който щяло да има добре комисионни. В резултат на скандала Йордан Костадинов поиска оставката на Петков...
Друг гаф на Петков бяха обвиненията от евроексперти за несвършена работа по борбата с организираната престъпност. Станишев индиректно оневини съпартиеца си, вътрешният министър Румен Петков, като подчерта, че критиките на ЕС по глава "Правосъдие и вътрешен ред" по отношение на МВР са в ретроспекция към съдебната система, защото тя носи отговорността, в момента да няма осъдени фигури от организираната престъпност. Така на практика Станишев произнесе думичките, които самият Румен Петков му бе подготвил. По-късно МВР-министърът повтори, че по-скоро правосъдието, а не вътрешният ред ще е причина за евентуалното налагане на предпазната клауза при приемането на България в ЕС. Срещу това обяснение скочиха министърът на правосъдието Георги Петканов и шефът на ВКС Иван Григоров, които подчертаха че в междинния доклад на Брюксел критиките към правосъдната система били минимални, а отговорността е по евентуално налагане на предпазна клауза щяла да бъде на МВР. Петков гъвкаво прехвърли обвиненията си към компетентността на евроекспертите да правят оценки. И го удари на командировъчен туризъм зад граница.
На 7 април "Ди Велт" публикува статия озаглавена : "Държавната мафия в България", в която бе написано: "За да докаже годността си за Европа, България трябваше да демонстрира, и то от години насам, че е правова държава, в която законът важи не само спрямо всички, но и, че може да бъде прилаган на практика, без оглед на личността. Именно тогава ще се стигне и до поставянето на нещата на истинското им място. В Народното събрание съществува парламентарна комисия, която осведомява периодично средствата за масовата информация за взетите мерки в борбата с организираната престъпност...
... наистина не всички 240 депутати са заплашвани едновременно от босовете на мафията, а тъкмо напротив, те отиват при тях с молба за помощ, която се изразява с предоставянето на милиони. Една част от средствата отиват по частни сметки, друга за подпомагане на собствения бизнес, а трета направо в партийните централи, 40% от които се финансират от неясни източници."
На същата дата "Гардиън" написа: "София е уморена и объркана." В резултат премиерът Станишев отново защити вътрешния си министър и нещата не мръднаха и на милиметър. И как няма да го защити негодуваха социалисти като Петков отговаря за: финансирането на партията и е силов министър в кабинета.
Опитът от БСП да излезе идеята да бъде разследван депутат за корупция се провали с гръм и трясък. Ето защо социалистическата партия затвори очи и за обръча от фирми на Доган, шикалкави и по законността във връщането на царските имоти.
Друг момент, който очерта разцепление в социалистическата партия бе изготвянето на споразумението със САЩ за разполагане на американските бази на българска територия. Висшият съвет на БСП да заседава по темата три часа в закрито заседание с парламентарната група на Коалиция за България. Резултатът от това заседание бе, че бяха одобрени действията на правителството по разполагането на военни съоръжения за съвместно използване със САЩ на българска територия. По този повод говорителят на БСП Ангел Найденов обясни, че позицията е била подкрепена, като само 5 души са били против, а трима са се въздържали. Сред противниците на базите стана ясно по-късно бил и председателят на Комунистическата партия в България (КПБ) и депутат от левицата Александър Паунов. По време на дискусията в залата Паунов попитал дали, щом договорът е за съвместни действия, България ще има правото да разполага свои бази на американска територия? Въпрос, който не бил удостоен с отговор.
Изготвянето на споразумението със САЩ за разполагане на американски военни бази разкри поредното разцепление в социалистическата партия, като освен комунистите, против са били и юристи, достатъчно грамотни, за да преценят, че не може на българска територия чужди войски да се съобразяват със своето законодателство, а не с това на държавата, на чиято територия пребивават. Проблем се оказало и тълкуването от американска страна, че има вероятност от българска територия САЩ да напада трети държави, което автоматично вкарвало България във война. Накрая след оживени дебати надделяла партийната дисциплина и споровете и несъгласията останали неогласени.

2006 година се очертава като тежка за партията на социалистите

През тази година се очаква Европа да се произнесе с решението кога ще приеме държавата ни в Европейския съюз. Седем месеца по-късно са редовните президентски избори, в които бившият лидер на БСП смятал да се бори за втори мандат. От партията имало виждания и за издигане на друг кандидат, но се изчаквал подходящ момент за оповестяването.
Тук ще се върна малко назад и ще припомня, че при предишните президентски избори кандидатурата на Първанов бе издигната от хора, които се стремяха да вземат ръководството в БСП. Тези хора не хранеха надежда, че Първанов ще бъде избран, но направиха хода с излъчването му, с надеждата, че той след неуспех едва ли ще се върне на лидерския пост. Ето защо и успехът на Първанов тогава дойде някак изневиделица за съпартийците му.
Ден преди Първи май, празника на труда, докладчикът за България в Европейския парламент Джефри ван Орден заяви в интервю за телевизия Би Би Си, че страната ни е постигнала сериозни успехи в борбата с организираната престъпност. Изявление, което предизвика бурен смях и в България и в Европа, но явно натискът от българска страна върху ван Орден е бил силен, а пък решаващо се е оказало и обстоятелството, че докладчикът е учтив човек.
В същия ден, когато ван Орден се изказа, министър Румен Петков засипа слушателите на едно радиопредаване с думи, които звучаха така: "Престоят конкурси, девоенизация, които са крачки към гражданското общество..." и "Ние сме пред решаване на обмена на информация, като попълним компютърния информационен масив".
Какво всъщност бе реалното състояние на МВР и борбата с организираната престъпност преди празника на труда и две седмици преди Доклада за приемане в ЕС: - от една страна в сила влезе новият НПК и българските полицаи вече щяха да се наричат /след конкурс/ комисари, инспектори и полицаи. Всичко това показа, че борбата с престъпността предстои, тъй като тепърва ще се обменя информация и ще се попълва компютърният информационен масив. Т. е. докладчикът Джефри ван Орден спокойно можеше да си посипе главата с пепел и да си напише двойка и да се готви за поправителен, тъй като се оказа далече от истината за постигнатото от България в борбата с престъпността.
Освен това, вместо попълнена база данни между институциите, свързани с борбата с организираната престъпност, стана ясно, че г-н ван Орден е пропуснал да отбележи, че в МВР ще има конкурси, структурни промени и нови униформи.
Другото пропуснато го съобщи депутатката Татяна Дончева в сутрешен телевизионен блок, а именно, че влезе в сила Закона за МВР, но Правилникът към този закон не е готов. МВР не е направило необходимото за създаване на дознателски апарат и тези два големи пропуска според Дончева били в резултата от нежеланието на ръководството на МВР да си свърши работата, а не на политическото лице Румен Петков, който всъщност е министър на това ръководство?
Така че две седмици преди Доклада за влизането в ЕС за БСП нещата са сложни и никакви заклинания не са в състояние да помогнат.
Неотдавна в интервю за вестник "Зюддойче Цайтунг" българският премиер Сергей Станишев предупреди, че отлагането на българското членство в ЕС може да има много неблагоприятни последици, като оцени евентуалното отлагане на членството за 2008 година като тежка политическа грешка, която ще обезкуражи българското общество за по-нататъшни реформи.
За такива случаи народът има приказка: "Всяко зло за добро". Така че ако на 16 май дойде знак и се потвърди разпространеното на първи май от румънския вестник "Адевърул" съобщение, че ще ни приемат през 2008 година кабинетът увисва с всичка сила, както е коалиционен. Парламентарното мнозинство също ще е в неловка ситуация и най-потърпевши от лошия знак от Европа ще са социалистите. Въпреки че управляват с мандат на ДПС и въпреки че в коалицията им е и НДСВ.
Нищо чудно под въпрос да се окаже и спечелването на втори мандат за държавен глава от сегашния президент Георги Първанов, който преди първи май отиде до Сливен, за да смае гражданството със заключението, че "Освен че България е добро място за бизнес, вече е и добро място за живеене". Вярно е, г-н президент, но добро място за живеене на управници може би, защото с 90 лева пенсия, непродаден тютюн, безработица и разрушени домове и съдби от наводнения - какъв ти живот, какъв ти бизнес!
Предстои да бъде интересно в месеците до края на годината, както обича да се изразява един водещ на сутрешно телевизионно предаване. Социалистите ще се цепят, десните няма да могат да се обединят - тогава за кого ще се гласува? Засега не е ясно.

 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене