Уморените прокурори не ги съдят, нали?

Две министерства и Президентството в съучастие възпрепятстваха Съда и Главния прокурор Борис Велчев

Поредният прокурорски провал ознаменува края на делото срещу бившия кмет на столицата Стефан Софиянски - Софиянски не получи исканата присъда от 7 години. Така предварителните хвалби на премиера Сергей Станишев пред хора от ЕС, че има влезли дела срещу бивш столичен кмет и бивш министър-председател се пукнаха като балон на първомайска манифестация. В Европа не бяха наясно, че всъщност Станишев води едно и също лице на двоен отчет - и като кмет и като министър-председател и очакваха чудеса. Само че чудесата не се състояха, тъй като Софиянски нямаше как да бъде обвинен за подписана и гласувана от Общинския съвет сделка. Този резултат се очакваше предварително, но явно прокурорката по делото е имала проблеми със слуха, зрението и логичната мисъл, щом е заблудила началниците си, че няма проблем Софиянски да бъде вкаран зад решетките. Делата срещу Софиянски бяха представени пред Брюксел като доказателство от страна на управляващите, че в страната се води реална борба с корупцията по високите етажи на властта и че у нас няма "недосегаеми".

На това, което се случи с делото "Софиянски" народът му казва - силен старт - слаб финал

Съдията по делото Вера Чочкова обясни, че при делата с висок обществен интерес не винаги настроенията съвпадат с фактите. А с осъждането на Софиянски по тази формулировка /висок обществен интерес/трябваше да бъде нагнетено настроение и пара в свирката на локомотива към ЕС. Не се получи - дано младият Сергей Станишев да е разбрал най-сетне, че никъде по света не осъждат по настроение, освен в случаите като изгарянето на Жана Д,арк може би. В цивилизования свят присъди се издават съгласно действащите закони - ех Станишев, човек докато е жив се учи! Неприятното е, че и в Европа научиха, че докато полицията се скъсвала от работа, прокуратурата - също, влезлите дела в съда падат без осъдителни присъди. Така се случи и с обвинените в убийството на Андрей Луканов - така се повтори историята и със Софиянски. Досега на съдебната реформа пречеше следствието, разтуриха го - сега кой е пречката да се събират годни доказателства, да се пишат убедителни мотиви и да се внасят читави Обвинителни актове в съда? Отговорът няма да се хареса на политиците, но сега пречките да се задвижи съдебната машина са полицията и съда . радетелите на закриването на следствието. И тогава какво правим - вероятно чакаме да се пукне следващият балон в делото срещу Маргините...

И като че ли резилът в съда не беше достатъчен, та той съвпадна и с назначената проверка-ревизия на работата на Прокуратурата, която главният прокурор Борис Велчев назначи и вече отчете. В понеделник, на 12 юни т. г. той обяви резултатите от предварителната проверка, които показаха, че през последните пет години, по времето на мандата на Никола Филчев, висши прокурори са бавели и крили възложените им преписки и дела. Резултатите от проверката, наредена от Борис Велчев намериха веднага отзвук и в чуждите медии. Вестник "Франкфуртер алгемайне цайтунг" коментира доклада от проверката с думите: "Според доклада повече от 10 прокурори, които са били сред най-приближените на Филчев, са извършили различни провинения. Един от тях бавил дело 7 години. Тъкмо бавенето на процесите е причина за един от най-честите упреци, които Европейската комисия отправя към България преди влизането й в ЕС, предвидено за идната година".

Пред БНР Велчев коментира, че документът от проверката установява само фактите, но не и мотивите за тези нарушения. Според него провинилите се трябва да бъдат наказани, независимо колко време е изминало от провинението им. В доклада се посочват случаи на драстични нарушения в сроковете за движение на делата, изземване на дела, даване на устни разпореждания противни на вътрешните убеждения на прокурори и т.н.н. "Когато едно престъпление в продължение на години не се е разследвало, дори сега да възобновим разследването по него, което ние непременно ще направим, то до голяма степен ще бъде обречено. Не е оправдание, че това се е случило преди няколко години", заяви главният прокурор. "По някои от тези дела, с бездействието си, част от тези колеги са постановили една своеобразна амнистия," бе коментарът на Борис Велчев.

"Нито един случай на нарушение в прокуратурата няма да бъде пренебрегнат и няма да се поколебая да предложа най-тежките наказания", бе категоричен пред БНР главният прокурор Борис Велчев.
Излизането на резултатите от проверката на Прокуратурата съвпадна с поредното издирване от журналисти на бившия главен прокурор Никола Филчев. Журналисти питаха говорителя на МнВР Димитър Цончев, подписан ли е договора на министерството като работодател с бъдещия посланик на България в Казахстан, а той увърташе, че договорът е подписан "тези дни", че не е наясно кога ще пътува Филчев. Докато най-накрая от "Дарик радио" проследиха заминаващите за Турция на летище София, забелязаха служители от съдебна полиция, които можеха единствено да гледат и установиха, че Филчев отпътува необозпокояван за новото си назначение. Този срам и резил за Външното министерство, едва ли ще бъде пропуснат от евронаблюдателите, още повече, че в ЕС нямат обяснение как един бивш главен прокурор напуска страната като нелегален, връща се пак като нелегален и на прием в чуждо посолство отказва да приеме призовка за явяване като свидетел по дело! Такъв прецедент те няма да могат да си обяснят. Тук не бива да се пропуска, че Филчев пое към посланическото си място с указ на президента Георги Първанов, той бе защитен от МВР-министъра Румен Петков пред любопитните журналисти, когато бе обявен за издирване, тайно подписа заповедта си за дипломатическо назначение и не се яви пред Комисия в парламента, за да бъде изслушан преди заминаването си. Такъв скандал няма в нито една държава, още повече, че МВР, МВнР и президентът бяха наясно с печалните резултати от проверката в Прокуратурата, които разкриха невероятни нарушения от времето на неговия мандат като главен прокурор. На това в цивилизованите правораздавателни системи му казват - съучастничество, тъй като подчинените на Филчев ще си го отнесат за безобразията, спрените дела и критите проверки - по това едва ли съществува съмнение. Ще има наказания, отстраняване от работа /ако виновниците не напуснат доброволно/, а главният виновник в същото време ще представлява Република България в Казахстан. Е как да го преглътнат това в Европа? Няма как.

Ето защо питам

Нямаше ли кой да спре заминаването на Никола Филчев? От МВнР не се ли сетиха да отложат подписването на заповедта за назначаване, още повече, че налице бяха изнесени безспорни факти за грубо погазване на законите и злоупотреба със служебното положение? "Не е отправяно искане към МВнР да не се сключва трудов договор с Филчев", коментира деликатната ситуация говорителят на външното министерство. Според него нямало противоречие между това, че с Филчев е сключен договор и призоваването му в съда. "Работодателят няма задължение принудително да довежда в съда своите служители", каза още Димитър Цанчев. Е, щом до тези висини на мъдростта се е издигнал този говорител, то не ни остава друго освен да го попитаме, кой ще е следващият издирван от съдебна полиция, с когото възнамеряват да сключат трудов договор? И още: не чете ли този чиновник Цончев вестници, не чу ли за печалните резултати от проверката в прокуратурата, та нещо да го жегне и задвижи по-ясно мислите му? Явно не. Уморените прокурори не ги съдят, нали - сега във ведомството на Борис Велчев ще започне едно звънене на телефони, едно привикване - лесно прокурор няма да отнесе наказание, не говоря за съд.

И накрая остава едни твърде интересен въпрос: защо от президентството, МВнР и МВР побързаха да скрият бившия главен прокурор в далечен Казахстан? Отговорът е прост: за да не лъснат някои нелицеприятни истини за политици, натискали да се повдигат или спират обвинения срещу едни и в полза на други. А Никола Филчев е непредвидим - мандатът му в Прокуратурата го показа съвсем ясно. Ето защо се мина на вариант Б, посъветваха го да мине в нелегалност, да внимава да не го срещат телевизионни камери и журналисти и след това по живо по здраво си го качиха на самолета за следващия пост. Нищо чудно и да са целунали машината. Политици - от тях всичко може да се очаква.

 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене