1.Ще се справи ли Главният прокурор Борис Велчев с Авгиевите обори*, които му остави предшественикът

В очакване на събития и промени в Прокуратурата – припомняме какво не свършиха бившият Главен прокурор и антуража му * Обръщам внимание за напъните на МВР-министърът Румен Петков да дава тон в борбата с корупцията и се състезава с Прокуратурата, както и лесно ли се освобождават прокурори

Едно от нещата, които няма да простят на президента Георги Първанов хора от политическата върхушка е предложението му за назначаване на Борис Велчев за Главен прокурор на Република България. Поне от първите месеци на работата на Велчев стана ясно, че той разбира заемането на този отговорен поста като справяне с корупцията, организираната престъпност и нарушенията на законността. А това на така нареченият български политически елит едва ли ще се понрави.

Тандемът Румен Петков – Етем – първото препятствие за Борис Велчев

Пътят на Велчев е осеян с подводни ями: по стар навик министърът на вътрешните работи, в случая Румен Петков, се опитва да му диктува и дава тон кой преписки да работи и с кои от посочените от Петков – да избърза в проверките, за да ги вкара в съда. А това, че дознанието на полицията, във ведомството на Петков не е доокомплектовано, че ако има гафове в проверките и забавяне на преписките – те неминуемо ще са от липсата на професионализъм у дознателите – това са незначителни подробности, които самият Петков е готов бодро да загърби и отмине с мълчание. Пресен пример за това е вчерашният професионален празник на МВР, на който министър Румен Петков си “подари”: съобщението, че са съставени 24 обвинителни акта за корупция срещу лица от високите етажи на властта и магистрати. Той не уточни обаче колко от актовете са нови и колко стари. Вътрешният министър не изнесе и имена на конкретни хора, уличени в корупция, но посочи, че някои от актовете са на директори на държавни агенции и такива, заемащи ключови постове в различни министерства. Петков бе категоричен, че обвинителните актове нямали за цел да впечатлят някой еврокомисар. Ставало въпрос за съзнателно избрана политика в интерес на българското общество. И тук ще добавя, че Петков си подари наскоро и Комисия за превенция и противодействие на корупцията, като побърза да уведоми журналистите колко сигнала имало на обявените телефони.

Налага се да задам няколко въпроса: а кой ще проверява за съобщена корупция в МВР, след като въпросната комисия е подведомствена на това министерство? И още: преди време БЧК се озова в центъра на скандал, като тутакси бе тиражирана версия, че министърът по бедствията и авариите Емел Етем поискала да вземе под разпореждане даренията за БЧК. И когато шефът на БЧК, Григоров се опънал, му бе спретнато разследване от страна на НСБОП и акцията с арест. Последва разправа и с генерал Кирил Войнов, който вероятно ще мине по пътя на шефа на БЧК – Григоров, тъй като също не бе съгласен да мине под шапката на Емел Етем. Трети потърпевш от Етем – ген. Димитров – от Държавния резерв също бе уволнен и вече е с обвинения. Та въпросът ми е: МВР и министър Петков персонално ли обслужват хората, които се опъват на министър Емел Етем, като ги разследват, проверяват и подлагат на натиск с някакви бъдещи обвинения? Питам, защото прецедентът с шефа на БЧК се превърна в рецидив – май. Друг въпрос е, че покрай разправата с шефа на БЧК излязоха на бял свят и нелицеприятни истории за Главното мюфтийство, нещо, което най-малко е искала министър Етем и партията й ДПС. Но така е – покрай сухото, гори и суровото, г-жо Етем.

Та едно от препятствията за Главния прокурор Борис Велчев ще е натискът и диктатът, който му налагат и ще му налагат тепърва вицепремиерката Етем и вътрешният министър Румен Петков – схема, която вече не е тайна за никого от гражданството. Въпросът е- дали Велчев ще поддаде.

Ръководителят на Специализирания отдел за борба с корупцията във Върховна касационна прокуратура Георги Кювлиев бе освободен от поста си и на негово място е назначен Бойко Найденов. Това обяви наскоро главният прокурор Борис Велчев. Главният прокурор уточни, че Георги Кювлиев е бил освободен по собствено желание, тъй като имал здравословни проблеми. И така вече имаме: Специализиран отдел за борба с корупцията към Върховна касационна прокуратура, представители на Инспекторатите на министерствата и одитори от Държавната финансова инспекция, които ще правят проверки във всички институции и правителствена комисия “Антикорупция” с шеф, министър Румен Петков, и вече написан отчет за изпълнението на стратегията за противодействие на корупцията през първото шестмесечие на 2006 г. Две паралелни структури – едната от ВКП и другата от МВР ще работят по един и същи проблем, като към тях се прибавя и трети вариант, който да проверява – инспекторатите на министерства, в комбинация с одитори от Държавна финансова инспекция.

Какво се получи на практика: Специализирано звено за борба с корупцията, което бе и първата антикорупционна структура, създадена логично във Върховната касационна прокуратура, където се очакваше да постъпват сигнали от различни институции, ведомства и граждани. За да държи в ръце контрола с проверките за корупция, вътрешният министър Петков побърза да си създаде своя антикорупционна структура – комисия “Антикорупция”. Защо Петков прибягна до това дублиране – отговорите не са един и два, но ще спомена някои от тях: на първо място, за да контролира кой се уличава в корупция, на второ – за да има възможност да се саморазправя с хора, неудобни някому, както се случи с шефа на БЧК, с генерал Кирил Войнов и с генерал Д. Димитров и, на трето място – за да предотврати на попадането на някои политици, уличени в корупция в Специализирания отдел на Главна прокуратура. Четвъртият повод Румен Петков да си направи дублираща антикорупционна структура е за да може да е по-често в медиите и така да отчита дейност, като го играе на незаменим. Парите за комисията на Петков “Антикорупция” явно не са малко, щом в обществената Българска национална телевизия непрекъснато текат реклами за комисията и възможностите й. Едва ли са бюджетни.

Известна е разликата във вижданията на Главния прокурор Борис Велчев и Румен Петков относно закононарушенията на висши магистрати и управници. Със своя антикорупционна структура, Петков ще обезсмисли тази на ВКП и ще поеме и държи контрола на този проблем в ръцете си, което едва ли ще е добре за борбата с корупцията.

Вътрешният министър похвали съвместната кампания на МВР и трите национални телевизии "Антикорупция". Той съобщи, че още в първия ден по откритата телефонна линия и по Интернет са били подадени 122 сигнала от граждани. Сред тях обаче нямало сигнали срещу министри. Най-много сигнали за злоупотреби са били подадени срещу служители на МВР - 29, и за общините - 25. Граждани са сигнализирали и за корупция във всички останали министерства, като за министерството на Емел Етем сигналът бил един, а за министерството на правосъдието - 15. Румен Петков обеща, че по всички сигнали ще бъдат направени проверки и гражданите ще бъдат информирани за резултатите. Ето така, вътрешният министър, с една добре осъществена медийна организация вече е с едни гърди напред пред Специализираното звено за борба и противодействие с корупцията на Върховна касационна прокуратура.

Политиците – ще има ли чадър над тях?

“Политиците не са престъпници” – с тази крилата фраза бившият Главен прокурор Никола Филчев обезсмисли навремето очакванията, че нещо в България най-после ще се случи срещу безнаказаността на политиците.

Преди време в новините изтекоха съобщения, че делото срещу Бриго Аспарухов за унищоженото досие “Румянцев” – банкера Атанас Тилев е спряно. След това стана ясно, че Военна прокуратура е прекратила това дело, като за това призна не друг, а предложеният за освобождаване наскоро прокурор Цеко Йорданов, шеф на отдел "Следствен" във Върховна касационна прокуратура /ВКП/. Признанието тогава дойде, след като повече от десетина дни прокуратурата увърта и не отговори какво е направила с делото, което държеше близо две години. Делото срещу Аспарухов бе прекратено от военен прокурор "отдавна", каза Йорданов. По думите му, за да стане о.з. ген. Аспарухов отново обвиняем, тепърва ще трябва да се повдига обвинение, "да се образува всичко отново" и да се доказва, че унищожаването на досието на банкера Тилев е деяние, от което има "вредни последици". "А те смятат, че няма вредни последици", обяви тогава прокурорът Цеко Йорданов, визирайки военните прокурори.

Връщам се към този случай, за да припомня колко тежко наследство очаква Главният прокурор, това е само един пример как във ведомството му са се спирали дела, прекратявани са и сега, за да се възобновят, ще трябва да се повдигат отново обвинения – което далеч няма да е толкова лесно. Генерал Аспарухов е член на БСП, около името му в годините на преход често възникваха скандали: скандал при предложението на Симеон Сакскобургготски да го вземе при себе си за съветник, скандал при съобщението на МВР-министъра Румен Петков да го включи в Обществен съвет към ведомството си и последният скандал, който все още не е набрал скорост – този с папката “Гоце”. Папка, която представлява класифицирана информация и която е била изнесена неизвестно как от мястото й, за да бъде прибрана в личната каса на директора на Националната разузнавателна служба, генерал Бригадир Аспарухов. С каква цел – това тепърва следва да се изясни. Така че около този генерал Прокуратурата тепърва ще си има работа – ако сметне за необходимо да провери дали Аспарухов е спазвал законите, докато е бил на служба в НРС, като неин директор.

“Бившият главен прокурор Никола Филчев и неговият заместник Христо Манчев са идвали в кабинета ми, хвърляли са папки с дела и ми нареждаха устно те да бъдат прекратени. Това разкри шефът на отдел "Следствен" във ВКП Цеко Йорданов, който заедно с колегата си Ангел Илиев бе уличен в Доклад от ревизия на работата на ВКП за укрити и забавени дела с висок обществен интерес. И тъй като при вина има две страни – въпросът е ще дават ли обяснения Никола Филчев и Христо Манчев, ще бъдат ли привлечени те под отговорност, при наличие на превишаване на права, при изпълнение на служебните си задължения? Още един труден момент за Главния прокурор, който тепърва ще трябва да бъде решен.

От интервю на зам.-главният прокурор Камен Ситнилски, дадено пред журналисти веднага след като Борис Велчев обяви, че го назначава за свой заместник, стана ясно, че повечето устни разпореждания за спиране или прекратяване на дела е давал шефът на отдел "Следствен" Цеко Йорданов. А дали на него също му е нареждано отгоре /т. е. от Филчев – бел. Л. М./, това тепърва ще се разбира. Цитиран бе и случаят с делото срещу шефката на столичната митница Маргарита Пецанова и Пламен Живков. Това дело е било внесено с обвинителен акт в съда и след това, незнайно как е било иззето от Софийска градска прокуратура, после изпратено във ВКП, а там - прекратено. Схема на действие, която сочи за абсурдно и фрапиращо нарушение на прокурори.

Интересен случай, който показва, че някои хора от прокуратурата действат като мафиотска структура, изникна от Откритото писмо до главния прокурор от адвокат Михаил Екимджиев, председател на УС на „Асоциация за европейска интеграция и права на човека”. В него той представя случая на г-жа Мария Филева, която е била обвиняема в продължение на повече от 7 години. В периода 06.07.1999 г. – 14.07.2005 г. срещу нея се е водило следствено дело на ОСС – Пловдив. С Постановление на Окръжна прокуратура – Пловдив от 14. 07. 2005 г. наказателното преследване е било прекратено, на основание чл.21 ал.1 т.1. от НПК, тъй като инкриминираното деяние не съставлява престъпление. През есента на 2005 г. г-жа Филева търси помощ от „Асоциация за европейска интеграция и права на човека” за завеждане на дело срещу Прокуратурата и за представяне на жалба пред Европейския съд по правата на човека. При посещение в Окръжна прокуратура – Пловдив, целящо събиране на необходимите за завеждането на делата документи, адвокат от Асоциацията е бил предупреден от наблюдаващия прокурор, че такова дело би имало неблагоприятни последици! /Предупреждението и препоръките са направени през мандата на Никола Филчев – бел. Л. М./. Въпреки тези „препоръки”, на 25.11.2005 г., г-жа Филева предявява иск пред Окръжен съд – Пловдив. Подадена е и жалба до Съда в Страсбург. Междувременно, в съответствие със заканата на наблюдаващия прокурор, с Постановление на Апелативна прокуратура – Пловдив от 23. 03. 2006 г., наказателното производство срещу г-жа Филева е подновено служебно, като в Постановлението е посочено, че възобновяването е извършено „по нареждане на Върховна касационна прокуратура ВКП”. Оказва се, че разследването е „реактивирано”, без ново настъпили факти и/или ново открити доказателства, които да променят изводите за несъставомерност на деянията, визирани в Постановлението от 14. 07. 2005 г. Ето най-пресния случай деяния и машинации от ведомството на Борис Велчев, което сочи, че ще са му необходими много усилия, за да се справи с наследството от предшественика си.

В последните седмици много се изписа и изговори за уволнения и санкции на уличени в нарушения прокурори. Само че тук има трудности и те произтичат от факта, че след навършване на петгодишен стаж прокурорите стават несменяеми /член 129 от Закона за съдебната власт – бел. Л. М./. Цитирам и още няколко текста, които връзват ръцете на Главния прокурор Борис Велчев за освобождаване на провинилите се прокурори: според чл. 131. /Изм. - ДВ, бр. 29 от 2004 г./ /1/ Съдиите, прокурорите и следователите се освобождават от длъжност при: навършване на 65-годишна възраст, подаване на оставка, влизане в сила на присъда, с която е наложено наказание лишаване от свобода за умишлено престъпление, трайна фактическа невъзможност да изпълняват задълженията си за повече от една година, тежко нарушение или системно неизпълнение на служебните задължения, както и действия, които накърняват престижа на съдебната власт, решение на Висшия съдебен съвет, с което се отказва придобиване статут на несменяемост. И още, и още текстове в тази посока.

Ето защо набелязаните прокурори, и тези, които тепърва ще бъдат проверявани и при доказани нарушения, освободени, губят не само работата си, но и ежегодните суми за облекло и тога в размер на две средномесечни заплати на заетите в бюджетната сфера лица, които суми не се облагат с данък. Те /освободените прокурори – бел. Л. М./ губят и привилегиите да ползват ведомствено изградения жилищен фонд, губят задължителното обществено и здравно осигуряване, което се извършва за сметка на бюджета на съдебната власт, губят задължителното застраховане срещу злополука за сметка на бюджета на съдебната власт, и най-вече губят правото на еднократно парично обезщетение, което имат при освобождаване от длъжност и е в размер на толкова брутни месечни заплати, колкото години имат прослужени в органите на съдебната власт, но не повече от 20 брутни месечни възнаграждения. Губят всичко това ако се освобождават поради влизане в сила на присъда, с която е наложено наказание лишаване от свобода за умишлено престъпление, или при тежко нарушение или системно неизпълнение на служебните задължения, както и действия, които накърняват престижа на съдебната власт. Т. е. – няма да бъде лесно, това, което предприема главният прокурор, Борис Велчев.


* Да изчисти Авгиевите обори” – израз от Античната митология – употребява се като синоним на извършването на подвиг. Изчистването на Авгиевите обори бил един от дванадесетте подвига на Херакъл, който, за да справи с купищата натрупан тор в Агиевите обори, пуснал през тях да тече река Алфей и само за един ден успял да приключи с непосилната за обикновен човек задача.

В продължението четете: още за трудностите, които очакват Главният прокурор Борис Велчев в усилията му да промени прокуратурата и да накара прокурорите да заработят ефективно и според изискванията на законите в държавата, а не заради политически само разправи.

 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене