3.Ще се справи ли Главният прокурор Борис Велчев с Авгиевите обори*, които му остави предшественикът

Защо ще сменят предсрочно състава на Висшия съдебен съвет * Изнудването и спекулациите като форма на междупартийни отношения. * Кой ще разчисти залежалите дела? * Схемите с финансирането през фондации * Редно ли е да се подслушват прокурори и полицаи, да се следят за нарушения и от кого? Всички ли в България са равни пред закона, както повелява Конституцията?


Продължение от 7 юли 2006 година
Работен проект за нов Закон за съдебната власт /ЗСВ/ ще замени действащия в момента, който е от 1994 г. и досега е променян 30 пъти. Това стана ясно миналата седмица, в момент, когато се очакваше Висшият съдебен съвет да се произнесе по исканията на Главния прокурор Борис Велчев за санкции на уличени в бавени, спиране и прекратяване на дела прокурори. Съставът на ВСС и неговата структура ще бъдат сменени наесен, което ще е знак коя от политическите сили от управляващата коалиция е надделяла в налагане на влияние в третата власт. Във време, когато се очаква да приключим с изпълнение на критериите на ЕС, политиците все още не са се отказали да демонстрират влияние и възможности по оказването на давление върху третата власт в България – съдебната. Специална комисия да следи да не се бавят дела е предложението на работната група, което отново вкарва в задънена улица проблемите на съдебната власт. След огромния натиск да се намалят броят и правомощията на следователите в състава на ВСС – в работния вариант за нов Закон за съдебната власт /ЗСВ/, броят на следователите ще бъде намален от двама – на един. Защо се бърза с промените и приемането на нов Закон за съдебната власт, а оттам и на промяна в състава на ВСС преди да е изтекъл мандата му? Всъщност това се прави от политически интереси, като около състава на ВСС политици от различни политически сили ще мерят мускули – колкото до оправданието за бързото налагане на тези промени, причината е, че политиците искат да си измият ръцете като Пилат Понтийски и този път оправданието им е - очакваният доклад на Европейската комисия и критиките, на които беше подложен настоящият ВСС за кадровата си политика от Европа. Тук ще припомня, че 11 от 25-те членове на ВСС се избират от парламента, съдиите имат шест места, а прокурорите мога да предложат четирима свои представители. Ето защо пуснатите в медиите версии, че от промяната във ВСС интерес ще има Главният прокурор Борис Велчев – няма как да се приемат за достоверни и на сериозно. Вярно е, че обвинителите, които сега са членове на ВСС: Христо Манчев, Митьо Марков и Цеко Йорданов / в парламентарната квота на ВСС е и Николай Ганчев – бел. Л. М./ бяха от най-близкото обкръжение на бившият главен прокурор, Никола Филчев и сега работата им е обект на проверки. Също така е вярно, че малкият брой на прокурори в състава на ВСС в никакъв случай не е в състояние да окаже каквото и да било решаващо давление върху решения, които ВСС трябва да взема по отношение на Прокуратурата. Другата версия, която се лансира е, че едно увеличение на прокурорската квота /което се приема и предполага, че е логично след намаляването на квотата на следователите – бел. Л. М./би била в интерес на Борис Велчев и ще работи за засилване на неговото влияние. Тук трябва да обърна внимание върху следното: на сегашния главен прокурор не му беше необходимо засилено влияние във ВСС, той и без такова влияние разпореди ревизии и проверки във ведомството, което пое от Филчев.

Следващата стъпка, която трябва да бъде преодоляна, за да може да се осъществи без проблеми промяна на състава на ВСС е промяна в Конституцията, тъй като мандатът на ВСС е пет години и едно преждевременно прекратяване на този мандат би било противоконституционно. Разбираемо е бързането да се промени ЗСВ преди да е променена Конституцията, даже има предложения, вместо промени в Основния закон, които физически няма как да се осъществят, да се мине с питане и различни упражнения, но подобни действия биха били безсмислени и биха отнели няколко месеца. "Нямам никакви причини да страдам, че ще се разделим с част от членовете на ВСС. Но мисля, че е много по-важно да се спазва конституцията и да се намерят законодателни механизми съветът да се прочисти от такива членове, които го позорят", обясни председателят на Съюза на съдиите Нели Куцкова, в коментар пред журналисти.

Съществен момент в работния проект за нов ЗСВ беше виждането следствието да премине към Прокуратурата, като си запази сегашния статут на самостоятелно звено в съдебната власт. Обсъждан бе и вариант и то да е на пряко подчинение на главния прокурор Борис Велчев, а директорът му да стане негов заместник. Подобно предложение никога не би било прието, тъй като поддръжниците на тоталното закриване на следствието все още имат думата и не употребиха толкова усилия да смачкат това звено, за да приемат сега – то да засили позициите на Главния прокурор Борис Велчев. Затлачените дела, чийто брой надхвърля няколко десетки хиляди чакат своето приключване. От друга страна полицията все още не е готова с окончателното комплектоване на дознателския апарат /не говоря даже за това дали дознателите ще имат професионалното умение да заменят следователите – бел. Л. М./, но явно сегашното състояние на нещата не тревожи никого, щом предстои да се вземат решения, които са против логиката и очакванията на ЕС - съдебната власт най-после да заработи ефективно. Вярно е, че от края на април т. г. дознателите вече поеха своите функции, но също така е вярно, че все още има и много незаети работни места в обявената предварително бройка за места в дознанието.

В този смисъл няма да е пресилено ако кажа, че още преди провеждането на президентските избори – политическите сили ще си дадат поредната среща за доказване на влияние, за спекулации и рекет към останалите субекти от вътрешнополитическия живот в страната. Активността на Главния прокурор Борис Велчев, която не е на думи, както бяхме свикнали да наблюдаваме досега, явно започва да дразни определени кръгове от организираната престъпност, свързана с висшите етажи на властта и магистратурата. Съобщението за промяна на състава на ВСС, преди изтичането на мандата е първият сигнал за възможност властимащите да уредят своите краткосрочни и по-дългосрочни интереси на влияние в съдебната власт. В България и децата са наясно, че независимостта на съдебната власт всъщност представлява недосегаемост за закононарушения и политическа зависимост. Това е предизвикателството, което ще трябва да преодолява тепърва Борис Велчев – а случилото се с прокурорите Николай Ганчев и Люлин Матев показа, че нещата са много сериозни и тепърва ще се разбира докъде са стигнали.

В края на месец август ще стане ясно и докъде се простират изнудването и спекулациите като форма на междупартийни отношения. Според заявеното от самия Борис Велчев в края на месец август ще има повече яснота по възможността да са били образувани преписки и проверки по политическа поръчка и в партиен интерес. Така, както се разбра, че по указание са били спирани, бавени и прекратявани дела в Прокуратурата.

Няма да е лесно да се накажат за съмнителни от гледна точка на морала и служебното положение прокурори, единият от които е бригаден генерал и заместник председател на Асоциацията на прокурорите в България, член ВСС от квотата на парламента, ръководител на отдел “Военни престъпления” във ВКП, известен в прокуратурата като един от най-близките до бившия главен прокурор Никола Филчев. Няма да е лесно да се наложат санкции, когато другият уличен прокурор е бивш заместник на бившия главен прокурор и член на Управителния съвет на Асоциацията на прокурорите в България, а третият, е шеф на отдел “Следствен” към Върховна касационна прокуратура и също член на ЕС на АПБ, като прокурор в Окръжна прокуратура в град Русе. Колкото и разговори да има засечени, колкото и факти да се изнасят.

На моменти в годините на миналия мандат прокуратурата напомняше на сцена, достойна за перото на Шекспир

Убийства, самоубийства, следене, подслушване, заплахи. Ще припомня на главния прокурор как на 28 февруари 2000 г., бе открита в апартамента си (на ул. "Хайдушка гора" в столичния квартал "Стрелбище") зверски заклана с девет удара със сатър, ямболската адвокатка Надежда Георгиева. Ще припомня и как година по-късно, на 31 май 2001 г. в Ямбол се разигра полицейски екшън, като надвечер, в местната винарна "Стара изба 1924" се изсипаха 60 тежковъоръжени командоси. Няколко часа във винарната и "прилежащата" й конна база бе извършен обиск, какъвто в Ямбол не помнят. Заварените десетина-петнайсет човека са натръшкани на земята, някои от тях са оковани с белезници. Официалното обяснение е, че се търсят оръжие, боеприпаси и наркотици. След близо 4-часов тараш нищо от търсеното не е открито. Няколко дни преди ямболския "десант", Върховният административен съд възстановява на работа скандалния прокурор и бивш доверен човек на Филчев - Николай Колев. Веднага след акцията той е привлечен като обвиняем за убийството на адвокатката. Работодател на адвокатката е бил Орлин Аврамов, а след ареста, по потник, намерен в пералнята на същия Орлин Аврамов е установено някакво зацапване, като капка кръв от убитата. Орлин Аврамов е арестуван като основен заподозрян. В края на февруари 2001 г. към делото е "приобщен" като свидетел прокурорът от ВКП Руско Карагогов.

На 29 октомври 2001 г. се чу, че главният прокурор Никола Филчев лично е занесъл в Словакия искане за екстрадицията на Пламен Калайджиев, който вече е бил обвинен за убийството на ямболската адвокатка. Той е съпруг на Димитрина Калайджиева, бивша секретарка на Николай Колев. По това време вече Калайджиеви са напуснали България и са отпътували към Лондон. Делото за убийството на Надежда Георгиева е първото, което влиза в съда по искане на един от обвиняемите. През юни 2003 г. Орлин Аврамов се възползва от току-що приетия текст от НПК, че ако от повдигане на обвинението са изтекли повече от две години, обвиняемият може да поиска делото му да бъде разгледано от съда. Съпругата на Николай Колев – Нанка Колева, също прокурор, отказва да свидетелства. Очаква се като свидетели да бъдат разпитани още висшите прокурори Малена Филипова и Николай Ганчев. Подсъдимата Димитрина Калайджиева обаче продължава да си е в Лондон и даже е в процедура по получаване на британско гражданство. Макар от това дело при закрити врати да няма отговор за причината за прокурорска война между бившите приятели Николай Колев и Никола Филчев, не е получен отговор и дали причината за убийството не е изказване на адвокатката, че притежава в компютъра си изобличаващи данни за висши прокурори. С тези факти са били запознати членовете на ВСС след убийството на прокурора Николай Колев, който за едни беше жертва, за други – играч, за трети – враг и днес е мъртъв.

Припомням фрагменти от тази кървава история, за да стане ясно пред какво е изправен новият Главен прокурор – Борис Велчев. С последствията на такива сенки от миналата ще трябва да се справя Велчев. С твърденията, като тези, на бившия секретар на МВР, Бойко Борисов, че русенският окръжен прокурор, Люлин Матев е "адвокат на крадци". Причина за това, бе, че Матев почти веднага бе пуснал първите задържани при акцията за арести на хора с висящи дела, с обяснението, че те били направили кокошкарски кражби. По телевизията тогава генералът съобщи, че 8-9 кражби били нищо. “Не коментирам, професионална оценка на работата ми може да прави само главният прокурор”, отсече в отговор тогава окръжният обвинител от Русе пред вестник "Сега".

Или случаят от тази зима, с разследването на трима души от Русе и двама от Бургас за измами с големи количества дизелово гориво. Сделката е разкрита още през 2004 година, като сред заподозрените са богат бизнесмен и двама русенски политици. Става дума за продажба на 107 т леко корабно гориво, за което не се плаща акциз. От офисите на повече от 10 фирми и бензиностанции в Русе са иззети стотици папки с документи, които уличават престъпна група от 11 души в крупна измама с над 100 тона леко корабно гориво, продадено като дизел, както и 25 тона фалшив бензин А-92 и А-95. В дъното на аферата стоят хора от обкръжението на бившия лидер на СИК в града Илиян Пенев, по-известен като Мацола /този, с когото са засечени телефонни разговори на прокурора Николай Ганчев, обявени в края на миналата седмица – бел. Л. М./. Още 2004 г. МВР обявява, че "бандата има близки отношения с полиция, прокуратура и съд и е навлязла вече в местния общински съвет за собствените си престъпни цели". Година и половина след началото, скандалната афера излиза от русенското следствие със смехотворното обвинение за измама с мерки и теглилки, за което се предвижда затвор до 2 години или пробация. Само от задържаните количества контрабандно гориво по време на полицейската акция държавата е щяла да загуби 70 000 лв. Единствената по-едра фигура сред обвинените е Цветан Стефанов, известен като Цецо Гербера. общински съветник от СДС от 2001 г. Заедно с него е обвинен и шефът на офиса на "Европетрол", един от шофьорите на цистерни и петият е пълномощника на бургаската фирма "Бургас бункер", която е трябвало да изнесе горивото. Схемата е класическа - фирмата дава нефт за преработка на ишлеме на "Нефтохим", след което изтегля количествата произведени бензини и леко корабно гориво, за да ги изнесе извън страната за зареждане на кораби. Вместо това фирмата продава горивата на русенска фирма, която ги натоварва на цистерни и ги доставя на бензиностанции в града край Дунав. Сред документите, които откриват полицаите има договори за зареждане на кораби в открито море, митнически декларации за износ и дори документ на контролен орган, че количеството е натоварено на кораби и отплавало. Така чрез фиктивен износ е избегнато плащането на акцизи и ДДС за горивото, установяват разследващите.

Така от една връзка на прокурор с бос на местна структура излизат хора, свързани със СДС, в засечените разговори по телефона се споменават имената на двама лидери от ДПС – Ахмед Доган и Касим Дал, като хора, които биха могли да окажат давление за кадрово решение в Прокуратурата.

Ще припомня и случая с “Хлебна май” – Русе, за което дело в. “Банкер” написа, че е обречено на безсмъртие, тъй като след дълги митарства бе върнато отново на Русенската окръжна прокуратура, която в срок от 30 дни трябваше да реши какво точно да прави - дали да внесе в съда стария обвинителен акт, или да прекрати наказателното преследване срещу силно оределия отбор на подсъдимите. А поводът, поради който случаят "Хлебна мая" се озова там, откъдето тръгна преди осем години, е абсурден - един от томовете по делото бе изчезнал по пътя му между Великотърновския апелативен съд и Върховния касационен съд. Път, който "глътва" точно... две години и шест-седем месеца. В “Хлебна мая” се разиграва познат сценарий – шеф, /уволнен от Филип Димитров, върнат от Жан Виденов, сближил се с местни хора от СДС и “Подкрепа – бел. Л. М./ тегли 25 млн стари лева, обръща ги в долари в началото на лятото на 1997 г. Следват фалшиви фактури, с които са осчетоводени аванси, издавани от двама еднолични търговци срещу 10-процентна комисионна от фактурираната стойност. По време на разследването е установено, че те никога не са притежавали стоките, описани в издадените от тях насрещни фактури, нито пък са доставяли нещо в "Хлебна мая" ЕАД. Доказано бе още, че парите на "Хлебна мая" са отишли за покупка на битова техника, килими, пердета, сервизи, кафе-машини, които са пръснати не само из апартаментите на основните участници в престъпната схема, но и в русенската централа на СДС и в тамошния офис на КТ "Подкрепа". Нищо ново под слънцето.

И трагичният финал: на 24 септември 1997 г. Русенската окръжна прокуратура образува следствено дело за източването на "Хлебна мая". В деня, в който Кръстан Радев изчезва от Русе в деня, в който тогавашният окръжен прокурор на Русе - Люлин Матев, подписва постановлението за ареста на шефа на “Хлебна мая”, той изчезва от Русе, за да бъде открит три по-късно - на 27 септември, в стаята си в столичния Парк-хотел "Москва" - мъртъв, с рана от пистолет в слепоочието. Следва съдебна сага по обвинение, което дава възможност за кокошкарски присъди и обжалвания, години, в които делото се разхожда по съдебни инстанции, връща се в Русенската окръжна прокуратура... Междувременно на летище София са прибрани и други трима от замесените в далаверите на „Хлебна мая“, при пристигането им с полет от Париж, след едноседмична командировка в Лос Анджелис. Двама от задържаните са местен лидер на СДС и координатор на сините. След разразилите се скандални публикации по случая от ръководството на СДС най-после изключват от редиците си, двамата набедени.

И накрая, приключвайки с припомнянето на част от професионалната биография на Люлин Матев ще се върна на още един, този път романтичен епизод. Става дума за изявлението му по повод издаването на негова книга тази пролет, в което той казва: "Русе винаги е бил интересен град от гледна точка на престъпността". Книгата на Матев се нарича “Кошмарът след престъплението”, а думите на Матев за престъпниците са наистина вълнуващи: "Русе имаше много разнообразна престъпност и интелигентни престъпници". Даден е пример с група ученици - отличници от Музикалното училище, които, вдъхновени от филм, решават да крадат коли и се возят с тях. След години, съдбата среща г-н Матев още веднъж с изтърпяващите вече наказание русенци в Ловешкия затвор, те свирят в оркестъра на мястото за изтърпяване на наказания. При почерпка, вечерта за него и колегите му е изпълнен "Вечерный звон".

Двамата прокурори май избързаха с изявленията си

показа разговор с колегата им Бойко Найденов, ръководител на Отдела срещу корупцията в предаването “Седмицата” на Дарик радио. Найденов потвърди, че проверката продължава и не е приключила. “Няма основание за наказателно преследване на прокурорите Николай Ганчев и Люлин Матев, съобщи Катя Антонова, завеждащ сектор "Противодействие на корупцията" във Върховна касационна прокуратура /ВКП/. За 16-те папки с документи, уличаващи Ганчев и Матев за връзка с ръководител на организирана престъпна група бе съобщено, че не може да се наложи и дисциплинарно наказание, тъй като е изтекъл срокът на давност - една година след разработката, обясни Антонова. Това като че ли успокои преждевременно Ганчев и Матев и те се отдадоха на обяснения и квалификации – което едва ли е здравословно за професионалната им кариера.

“Шефът на антимафиотите Ваньо Танов ни топи, защото ни мрази”, казаха разследваните обвинители. Телефонните разговори, което уличават двамата прокурори са събрани със специални разузнавателни средства от полицията. Не чувствам никаква морална тежест, категорично обяви прокурор Ганчев. Пускането на тези 16 папки е тъпо милиционерско мероприятие, коментира засегнатият и отсече: "Ангели няма в нито една власт. И да има някаква корупция в съдебната система, тя е вторична". Люлин Матев също стовари цялата вина върху шефа на антимафиотите Ваньо Танов: “Той не ме харесва, защото не съм послушен прокурор и не вървя по гайдата му и допълни, че Танов дописвал и нагласявал стенограмите от разговорите. Ганчев пък попита: "Ако през 2004 г. са съществували материали срещу мен, защо не са предадени на г-н Филчев? Той поиска всички папки от МВР за корумпирани магистрати".

“Аз пък съм от местните бандити- казва в записаните разговори самият Илиян Пенев, когото прокурорът Ганчев умилително нарича “Мацолини”! Човек чете и се пита: защо трябва да се занимаваме с италианската преса и публикуваните там разговори на Виторио Емануеле с бизнесмена Паоло Чарини, след като ние сме си има прекрасна родна продукция! “Близки сме по линия на спорта” обявява Ганчев за познанството си с Мацола. В спортната близост обаче влиза: уреждане на нещо с шефа на митницата, назначаване на удобен човек в ДСК, подсигуряване на кола с шофьор за каране на адвокат на задържан, усилия на Доган и Касим Дал за да може Люлин Матев да се задържи на поста си, като окръжен прокурор в Русе, търсене на шеф на съд, за да се оправи приятел.

С годините се променят и престъпленията

Ако до вчера е било удар да се мине през границата без да е отбелязано в митническите документи, то днес пари се изкарват далеч по-рафинирано. Едно от местата, където най-добре може да се проследи механизмът на сиво финансиране е набавянето на средства за политическите партии. Ако главният прокурор си позволи да провери как се финансират партиите, то неминуемо ще бъде набучен на щиковете на политиците с вопли, че е налице политическа саморазправа. А случаят с финансирането на фондаците “Демокрация” и “Бъдеще за България” така и останаха неизяснени - въпреки че безспорно бе доказано, че пари са давали и губещи държавни фирми и предприятия, че е имало трансфери от чужбина. По същия начин в мъгла стои проблемът и с финансирането на БСП – около която изгоряха нейни активисти в аферата “Акрам”. Тук на тази електронна страница бе даден пример и със завръщането на издирван от Интерпол банкер, в чийто хотел, столичният “Родина” дълго време отсядаше министърът на вътрешните работи, Румен Петков, заместник на Сергей Станишев и отговарящ за финансирането на БСП. От чужбина и по разработени схеми за източване вътре в държавата се оказа, че се финансира и ДПС, а НДСВ – не отстъпи на другите партии, след като гръмна скандалът “Савой” и подозренията, че жълт министър е осигурявал финанси за издания, които са благосклонни към монархистите. Истината е, че докато не се приеме закон и партиите не започнат да обнародват финансирането си ще продължават икономическите престъпления в тази сфера. Известно е, че за “Сапио” се чака години, докато изтече срокът и престъплението мине под чадъра на давността, за да се покрият над 400 милиона лева, не влезли в бюджета пари, от времето, когато курсът на долара бе 18 лева! Не е известно обаче как през 1996 г. лидерът на СДС, Иван Костов заминава /в деня на предварителните избори за определяне на кандидата за президент на опозицията/ в Будапеща, /в качеството си на бъдещ премиер на България/, за да договори с Джордж Сорос заем от 25 милиона долара за зърно. Връзката между милиардера и лидера на СДС осъществява Георги Прохаски /човек, който в бъдещия кабинет ще направи светкавична политико-икономическа кариера/. Признанията на Прохаски са поместени във в. “24 часа” от 18 април 1997 г.. Заемът е безлихвен, едногодишен – не е ясно дали е закупено зърно с тези пари, или дали е върнат. Истината , че срещу милионите за зърно, които както се оказва впоследствие, че не са необходими, Иван Костов даде гаранция на Сорос, че синьото правителство ще следва икономическите му препоръки.

След драматичните събития от първите месеци на 1997 г.,само кюстендилецът Валери Ненов си призна във в. “24 часа”, че е дал пари за януари 97. Другите спонсори предпочетоха да запазят мълчание.

След това пътуване на Иван Костов и вземането на властта от сините, Джордж Сорос действително упражняваше свое влияние върху развитието на България. Държава срещу 25 милиона долара? За доларите не се чу и дума, но затова пък СДС се замогна, току що правеният луксозен ремонт в централата на “Раковски” 134 бе разбит и повторен с нови, много по-скъпи материали. След ремонта офисите бяха обзаведени с мебели и техника от водещи западни фирми. За изборна агитация в дните на пролетта на 1997 г. не се жалеха средства, както се приемаха и спонсорства в зимата на 97 година. Лидерите на СДС се облякоха в скъпи маркови дрехи, колите, които караха за партийни мероприятия също бяха скъпи. Но на една партия парите никога не са й достатъчни – за предизборната кампания 2001 година сините използваха автомобили, командировки и средства на изпълнителната власт, в която пребиваваха. И това се повтаря с всяка партия, взела властта...

Дали ще успее Главният прокурор Борис Велчев да разчисти Авгиевите обори на Прокуратурата – сам, едва ли ще се справи. Веднага бързам да кажа, че нещата в правораздаването са толкова гнили, че за да се върне прилагането на Законите, ще трябва да се води тежка битка – и с навиците, и с хората, работещи там, с политиците, уредили си безнаказаност, и с полицията, която не винаги работи в екип с Прокуратурата, а следва свои цели и посоки. Засега ще затворя това разследване, докато излязат резултатите от проверките по образуването на поръчкови дела и най вече, докато се случи следващото събитие във ведомството на бившия главен прокурор Никола Филчев.

 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене