ДПС - следвай парите!

Финансирането на партиите и конфликтът Божков - Доган създаде скандал около смяната на шефа на Комисията по хазарта

БСП предпочете мира в коалицията пред законността. Това стана ясно, след като представителите на левицата, които членуват в Комисията по царските имоти са дали да се разбере, че са готови на голям компромис със законността, като намерят начин спорът по царските имоти да бъде решен в полза на лидера на НДСВ. Готово било предложение за закон проблемът с имотите да бъде уреден със закон, който щял да оправдае незаконното връщане на имоти. Подобен закон бил вече изготвен от царския депутат Борислав Ралчев и оставало само да бъде внесен за гласуване - а гласуването, както стана ясно било уговорено в името на бъдещата цялост на коалиционния кабинет. Никой в партията на социалистите не бил уведомен на партийно равнище за начина, по който предстояло да се разреши на Симеон да остане със скъпите имоти, никой не отчел и как подобна позиция на БСП ще се отрази на поддръжниците на тази партия. И най-накрая - лично лидерът на партията Станишев бил придуман да кандисат за тези имоти като коалиционен партньор, което от своя страна щяло да налее масло в огъня, както към самия премиер, така и към тоталното падане на рейтинга на социалистите, което било на път да се случи. Този компромис щял да свали и от подкрепата на президента, като свързан с БСП, но това е последното, което вълнувало в настоящия момент част от съпартийците на държавния глава.

Противоречивите виждания на министър-председателя Станишев

Ясен сигнал за това, колко грешки може да направи за единица управленско време един премиер е казаното от лидера на столетницата тези дни: "Медийните скандали в последните седмици изместват реалния дебат за ежедневието на хората, което не се отразява добре на развитието на страната", заяви премиерът Сергей Станишев. "Аз наблюдавам в последните седмици много внимателно медийната среда и постоянно имам усещането, че живеем в държава на скандали и всички ходят оцапани. И аз като гражданин на републиката никак не харесвам подобна среда. Същевременно важни неща, които се случват, които засягат реалния живот на хората, техния жизнен стандарт и икономическото развитие на страната, се пропускат", е мнението, изказано от Станишев в края на общественото обсъждане на Националната стратегия за интегрирано развитие на инфраструктурата за периода 2006 - 2015 година. Всъщност скандалите са си реални, но явно Станишев не желае да се пише и дебатира по тях.

На фона на задкулисните вътрекоалиционни и вътрешно партийни ежби на всеки един от тристранната коалиция - новината за търкания по предстоящия избор на шеф на Комисията по хазарта, дойде логично и не предизвика трусовете, които се очакваха. Отдавна е известна враждата между лидера на ДПС и бизнесмена Васил Божков, даже починалия преди няколко месеца писател Христо Калчев пророкува скорошен летален изход за единия от двамата.

Следвай парите!

Какво доведе в ДПС Йордан Цонев - бивш член на парламентарното мнозинство /1997-2001/ на Обединените демократични сили, започнал от продажби на пици? Колекцията вратовръзки или колекцията закупени земи по Черноморието? Трети вариант - парите.

Какво крепи Емел Етем на вицепремиерския пост, въпреки гафовете й с различни ръководители на ведомства, като Пожарна, Държавен резерв, Червен кръст. Отговорът е - парите.

Какво накара Доган да се съгласи да влезе в коалиция за управление на страната с мандат на собственото му Движение? Отговорът е отново - парите по пред присъединителните фондове от ведомствата, в което бяха поставени министри от ДПС.

Кое кара Ахмед Доган да продължава да крепи мандата? Отговорът за пореден път е - парите. Парите, които предстои да влязат от Европа. Ето защо е един от следващите скандали в коалицията ще е гласуването на кандидати за евродепутати, защото от Брюксел ще е далеч по-удобно да се следи какви пари и в каква посока влизат от ЕС в страната.

Пореден скандал разтресе управляващата коалиция

след като червени и жълти се сдърпаха първо за ДДС, а след това и за енергийния закон, този път ябълката на раздора се яви изборът на шеф на Комисията по хазарт. По неофициално политическо споразумение този пост се падал на ДПС. С подкрепата на партията на Доган бе назначен предишният шеф на ведомството Георги Петров. По-късно той бе сменен от Методий Киров, фаворит на бившия финансов министър Милен Велчев. "Сега е наш ред. ДПС и НДСВ вече имаха свои хора на този пост", заявили червени депутати по време на дебата. Голяма част от социалистите смятат, че формулата 8:5:3, по която се разпределят постове в изпълнителната власт не важи за Комисията по хазарта. Засега посоченият фаворит на червените е говорителят на ЦИК Александър Александров, който неведнъж открито е заявявал желанието си да заеме шефското място в хазарта.

Запознати с търканията в коалицията потвърдиха, че от ДПС били бесни от факта, че никой не ги е питал и никой не е обсъждал с тях бъдещата кандидатура за смяна на шефа на Камисията по хазарта. Царските депутати също негодували, че тяхното мнение досега не е поискано, но поради компромиса, който бил на път да се приеме - имотите на царя да останат негови - едва ли щели да предявяват претенции и по оглавяването на хазарта.

Ето защо нямало знаци, че НДСВ ще се бърка в решенията за хазарта, а в същото време било сигурно, че ДПС едва ли щяло да се откаже точно от хазарта. По изнесените досега данни, подалите заявление за участие в конкурса били цяла дузина. Процедурата трябвало да приключи до 22 август, като петчленно жури трябвало да класира кандидатите по документи. В изискванията за поста били: юридическо образование, 6 години стаж в системата на хазарта и документ за юридическа правоспособност. Класираните на втори тур трябвало да представят концепция за повишаване ефективността на контрола в хазарта, а на третия тур от няколкото останали кандидатури, окончателният избор щял да стане след интервю. Дотук говорих за законния начин и правилата за осъществяване на избора на шеф на Комисията по хазарта - всъщност цялата тази изборно-конкурсна бутафория била за прах в очите, тъй като в сянка се очаквало да вървят други спорове за поста и окончателното решение щяло да дойде от трипартийната коалиция.

Васил Божков - необходимият противник

Преди няколко месеца, на 26 април т. г. цитираният от западни издания като най-богатият българин Васил Божков - Черепа бе извикан на разпит в 10-та териториална следствена служба, известна като Транспортното следствие. Президентът на "Нове холдинг" пристигна тогава пред следствието и обяви само, че е извикан по дело отпреди девет-десет години. Божков дойде на разпит с адвокат, който се оказа бившият заместник-министър на вътрешните работи във второто правителство на Иван Костов - Явор Хайтов. /Юристът бе заместник на Емануил Йорданов от квотата на коалиционния партньор на СДС - БЗНС - бел. Л. М./ От следствието тогава потвърдиха, че Васил Божков е дал показания по разследване срещу негов бодигард, който преди години е извършил побой в района на Централната гара. Бодигардът работел в обменно бюро, собственост на Божков. По-късно делото е било прекратено, но преди дни е било възобновено, уточниха източници от следствието. На любопитството на журналисти, които го очакваха пред Следствието и въпросите им по слуха за влошени отношения с лидера на ДПС, Васил Божков отрече да има конфликт с Ахмед Доган. "Познавам Ахмед Доган, но нямам взаимоотношения с него. "Здравей - Здрасти сме". Аз обаче познавам много хора, а още повече познават мен, коментира кратко и ясно президентът на "Нове Холдинг" пред репортерските микрофони.

Тогава веднага се намериха коментатори, които да твърдят, че привикването на Божков можело да се приеме като опит на институциите да отговорят на изискването на Европейската комисия за безкомпромисни действия срещу организираната престъпност, а Васил Божков бил сред няколкото крупни български бизнесмени, които са получили отказ за издаването на американска виза. И тук спирам, за да кажа, че Божков е имал късмет, че му е отказана американска виза. В последните години се наблюдава странна закономерност, върху която наскоро ми обърна внимание мой колега - всеки по-известен българин, който се запъти към САЩ, има отказ от виза или е американски гражданин - приключва жизнения си път скоропостижно. Така стана с Андрей Луканов, така се случи с Илия Павлов и Емил Кюлев, ето защо не е сигурно, че Божков не е извадил късмет с неиздадената виза!

Скандалът с оставката на Милен Велчев

Когато на 7 август 2003 година финансовият министър Милен Велчев изтъкна като основен мотив за оставката си недостатъчната подкрепа от страна на управляващото мнозинство, той не назова конкретни имена, но от официалното му обяснение стана ясно, че проблемите му са с ДПС заради бюджета и безмитните магазини, с хазартния бос Васил Божков - също за безмитната търговия и с МВР, че не е изчистило името му около яхтения скандал. След новината и готовността на Милен Велчев да си подаде оставката, някак в сянка остана, че лидерът на ДПС е отказал да подкрепи наложения от Милен Велчев управител на БНБ. Доган не желаел да допусне Велчев да контролира съществена част от разпределението на еврофондовете и отделно от това да държи цялата държава чрез бюджета, да има свой доверен човек начело на Централната банка. Всичко е интерес и пари.

А сегашният управител на БНБ, Иван Искров бе човек на Емил Кюлев, който от чиновник от провинциална банка стигна до член на Управителния съвет и изпълнителен директор на "Росексимбанк" АД, София /за периода 1999 г. до 14 май 2001 г. - бел. Л. М./. Именно Кюлев го направи политик и го вкара в Народното събрание, а малко преди да го убият - го постави за гуверньор на БНБ.

Следващият конфликт на Велчев с Доган бе по отношение на бюджета, където хората на Доган настояваха за развързване на кесията и повече субсидии. Според правителствени източници от жълтата централа, тогава ДПС са заплашили Симеон, че ще бламират правителството, ако Велчев внесе в парламента подготвената бюджетна макрорамка. В медиите изобщо не бе отворена приказка какво раздели и скара ДПС и НДСВ - отговорът е - парите и интересите, свързани с тях.

Всички разправии в НДСВ около Милен Велчев са свързани с ДПС, тъй като сам Симеон на четири очи беше дал на Доган своята подкрепа срещу предложенията на Велчев, а бламирането на идеите на Велчев в кабинета идваше не от друг, а от жълти министри, хора на Доган, като Панайотов, в известна степен Шулева, и Николай Василев. И това не бяха игри на вътрешно партийно противопоставяне - бяха опити на лидера на ДПС да наложи отново своите виждания и интереси, свързани с много пари.

Милен Велчев бе министърът, който имаше подкрепата на жълти депутати, които по-късно се отделиха в "Новото време". В един момент настъпи промяна на отношенията на министъра с "Новото време", посоката на която промяна се оказа - намерението му да закрие безмитните магазини. Групата "Новото време" се считаше за близка до Васил Божков- Черепа, който чрез фирмата си "Трансимпекс" държал 15 от общо 44-те безмитни магазина. В мотивите си за оставка тогава Велчев призна, че една от причините за това негово решение е липсата на подкрепа в парламента за затварянето на тези безмитни магазини. Тогава от ДПС бяха категорични, че ще гласуват против затварянето на магазините, където те имаха своите интереси чрез турския бизнесмен Суди Окзан. Сам депутатът от ДПС Юнал Тасим тогава заяви, че от затварянето на безмитните магазини държавният бюджет щял да бъде ощетен. Той се позова на данни на Асоциацията на безмитните оператори, че бюджетът ще загуби над 450 млн.евро от затварянето на магазините. Тасим коментира още, че според него е по-добре да се затегне митническия и граничния контрол. Натискът върху бившия финансов министър Велчев в дните около подаването на оставка бе огромен: освен Васил Божков, който имаше силно лоби сред монархистите, от искането на Милен Велчев бяха на път да понесат огромни загуби: фирмата "Б.М.К." на Веселин Балевски, бивш съветник по спорта на предишния премиер Иван Костов, "Кореком - Принцес" на Суди Озкан, "Братя Василеви" на председателят на Съюза на работодателите Васил Василев и други. Велчев бе принуден да отстъпи за известно време, като в този случай на конфликт за първи път, и единствен - ДПС и Васил Божков се оказаха от едната страна на барикадата.

Някой непрекъснато налива масло в огъня против Васил Божков

В края на 2005 г. в неофициален документ - нон пейпър, раздаден в Европарламента, се твърдеше, че в Брюксел е предаден списък на български престъпни босове, начело на който е бизнесменът Божков. От ЕК отрекоха за такъв списък. Името на Васил Божков бе замесено и около скандала в Комисията по хазарта, когато в края на миналата година шефът на Националната следствена служба Ангел Александров заяви по БНР, че тогавашният шеф на Държавната комисия по хазарта Методи Киров заплашил следователка от името на Божков. Тогава пресаташето на "Нове холдинг" Ирина Сарацинова заяви, че те не биха могли да контролират, нито пък носят отговорност, когато някой използва името на популярен човек, без дори да го познава.

МВР шефът Румен Петков отказа преди няколко месеца /когато Божков бе привикан в Следствието по някакво възобновено дело за свидетел- бл. Л. М./ да коментира дали вътрешното ведомство работи по други сигнали срещу Божков, но както е известно Румен Петков е министърът, който се ползва с протекциите на ДПС в настоящия кабинет и от него едва ли ще се чуе друго изявление по отношение на Васил Божков. Остава да чакаме 22 август, когато е крайният срок за обявяване на името на новия шеф на Комисията по хазарта. Дотогава няма да е безинтересно да наблюдаваме и лидера на ДПС и министрите му в кабинета и това, което се случва с империята на Васил Божков. Едно е сигурно: не всички в БСП са съгласни ДПС да оглави хазарта чрез доверен човек на Доган. Както и, че има хора в БСП, които държат на Васил Божков. Близките 40 дни ще дадат отговора кой ще надделее.

 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене