Етносът срещу закона?

Религията ли определя етноса? Ще дойде време и ще се наложи да сменим името на държавата си, заради привилегии и толериране на етноси

България е единствената държава в света, която не спазва Конституцията си, като толерира циганите като етнос и позволява на друго малцинство, религиозно, да направи своя политическа сила и определи съобразно религията етнос, различен от българския.

За какво иде реч?

Дребното престъпление, извършено от представител на ромите, не е престъпление, а социален въпрос, заяви преди време Красимир Кънев, председател на Българския хелзински комитет. "Истинското престъпление е това, в което има умисъл, а не, когато крадеш желязо, за да се изхранваш". "Практиката да се идентифицират престъпленията чрез етнически характеристики е ирационална и опасна" изрази свое виждане и Михаил Иванов, бивш съветник по етническите въпроси на бившия президент Желю Желев. Тезата на безбройните цигански лидери е, че вековете на дискриминация са оставили на "рома", както се наричат самите цигани, в наследство - потресаваща бедност. В България, полицейската статистика не отбелязва кои престъпления се извършват от цигани, кои от българи, което не е случайно. Вместо официална държавна политика, съобразена с Конституцията на Република България по поведението на циганския етнос, българските политици и институции се огъват при най-малкия шантаж от страна на този етнос, като напоследък към нескритото шантажиране и безпардонно поведение на циганите се прибави и намесата на еврокомисари. При последното преброяване цигани се писаха ескимоси, други техни представители непрекъснато атакуват държави от Европейския съюз, но скоропостижно биват връщани в страната. Това неприемане на циганите в Европа не пречи при избухнал скандал по техни откровени нарушения на законите - да притичат комисари от ЕС, за да окажат натиск върху премиер, кмет или президент - според случая.

Цигански лидери твърдят, че високата безработица сред етноса им е вид дискриминация, като удобно пропускат да вземат в пред вид, че в мнозинството си циганите са неграмотни. А неграмотността им предполага или упражняване на ниско квалифициран труд или безработица. Но причините за безработицата не са изгодни за лидерите на етноса и те ги пропускат покрай ушите си - удобно е да говорят единствено за дискриминация на цигани при безработица.
Обществена тайна е, че циганските квартали натрупаха милиони левове дългове за електроенергия. После реваха да им се опростят и заплашваха с безредици. След това им монтираха електромерите на места, където да не ги стигат и да не могат да си ги превъртат. Това обаче не беше достатъчно, та се наложи и с камери да се записва как се въртят уредите, защото ромски лидери оспорвали сметките - не били изразходили толкова ток.

В същото време - неизряден или закъснял платец на изразходвана електроенергия българин може да разчита единствено на отвъртян бушон и спиране на тока. Така заради разлика в етноса - едни получават опрощение на сметките си за ток, а на други им спират тока.

Нещо подобно,но далеч по-драстично се получи при изпълнение на решението на Върховния съд за изселване на цигани, настанили се върху общинска и частна земя в София. Оказа се, че на един адрес са се записвали по 500-600 души. Живеещите не плащаха данъци, такси, ток. Масирана атака на лидерите на цигани по телевизиите, писма до Европейския съюз принудиха министър-председателят Сергей Станишев да отстъпи назад и да се тръгне към раздаване на земя и безплатно строителство и настаняване в общински жилища на циганските семейства. А сред тях имаше и много, дошли от провинцията, за да се уредят и те около скандала с предстоящото изселване. Отстъплението на премиера, натиска върху кмета на столицата, мълчанието на депутати и президент показаха още веднъж, че в България продължава толерирането на закононарушителите, продължава погазването на съдебно решение и то издадено от Върховния съд. Пред телевизионните камери цигани говореха лъжи и каквото им падне, заобиколени от доведени за целта десетки деца. Така изпълнителна, законодателна власт и държавен глава клекнаха и погазиха решение на съдебната власт, с открито толериране на циганския етнос за сметка на българския.

Ролята на религията

Всичко започна със запалване на джамия в Казанлък. Това даде повод на депутати от ДПС да заявят от парламентарната трибуна, че "Всеки опит да се взриви религиозен храм е опит да се "взриви" етническият мир в страната, каза депутатът Лютви Местан и продължи: Само няколко месеца преди влизането ни в ЕС, тук, в тази зала, трябва да осъзнаем колко е важно да се запази етническият мир". "С палежа на джамията в Казанлък ДПС иска отново да размаха етническата карта - контрира хората от ДПС Мендерес Кюнгюн, учредителят на Номиналното турско обединение, създадено на Бузлуджа и поясни: Един подобен акт силно капсулира турската общност - това за момента прави българските турци принудително единни, тъй като изразяването на всякакво друго мнение, по-скоро противопоставянето на лидерите на тази партия, би било пагубно за едно малцинство. Затова мисля, че с подобни крайни мерки, тя си стяга редиците и показва, че бди за правата на своя електорат".

Религия и етнос, религия определяща етноса - какво се случваше? Известно е, че етническа група е население, чиито членове се самоидентифицират един с друг, обикновено на базата общоприето родословие, както и на базата на културни, поведенчески, лингвистични и религиозни практики. В този смисъл, етническата група представлява също така и културна общност. Това са дефиниции и определения, които всеки може да открие в справочници, енциклопедии и тълковни речници. Какво се случи в България, и бе създаден и обособен изкуствено етнос, въз основа на изповядвана религия? Защо лидери на политическа формация смесват както им е угодно тези две понятия?

В България има български граждани - с различно изповядвана религия и различен етнос. Това е реалността. В същото време на мнозинството, изповядващо исляма бе дадена възможност от лидери на ДПС да изучат турски език и се самоопределят като турци. Сред българското население, изповядващо исляма има и цигани, и получилите българско гражданство сирийци, либийци, алжирци, ливанци, иранци, иракчани. Тези етноси изповядват исляма, но не са турци. Изучаването на турски език от българските мюсюлмани бе една от първите задачи на ДПС след свалянето на Живков, породено от факта, че България граничи с Турция и събития и факти от историята на българите.

В книгата си "По пътя към глобалната окупация" Гари Ка, високопоставен правителствен служител посочва като основни жалони в налагането на бъдещия световен ред: световна икономика, световна политика и световна религия. Ка обяснява, че световното общество на бъдещето е мястото, където се събират политическите, икономическите и религиозните аспекти на единното световно управление… Цитирам този автор, за да събудя заспалите мозъци на българските политици, които са далеч от изработването на единна държавна политика, съобразена с Конституцията и законите по отношение на етносите и изповядващите различни религии на територията на страната. Тази празнота създаде предпоставки представители на така наречения цигански етнос да погазват законите и да се обкръжат в своя защита с евродепутати и криворазбрани защитници на човешките права от Българския хелзинкски комитет. По повод ареста, задържането и връщането на цели групи от цигани, които бяха заловени да продават деца в Италия, с цел използването им за проституция и кражби - по телевизията се появи така нареченият цар Киро, който заяви на всеослушание, че кражбата не е престъпление, а вид занаят и като такава не е срамна! Няма държава в Европа, а и в страни от другите континенти, където думата имат хора защитаващи погазването на законите, където отвън идват набедени политици, за да дават акъл на цигани, нарушили законите. И накрая - няма държава в света, която чрез институциите си погазва Конституцията си като вкарва в политиката етнически и религиозни формации, като Движението за права и свободи, движението "Евророма", представители на християн-демократическа партия. Демографски геноцид - това е може би най-правилното определение за политиката, която се води целенасочено вече 17 години след 1989 г. за района на страните от Източна Европа. Освободената територия на държави с рухнала икономика и липсваща национална идентичност е удобен палцдарм за външни влияния и тотален контрол, с цел "правене на история". Това е възможно единствено в страни, в които понятието етнос измества и заменя по важност понятия като национална принадлежност и национална идентичност.

Получи се така, че в България, държава, в която православното християнство бе причината за укрепване на нацията, християнството да бъде изместено на заден план, в продължение на близо пет десетилетия, по причина на идеологическата ни принадлежност към социалистическия лагер и съответната идеология. След това не беше проблем да се тръгне към отъждествяване на етническа с религиозна принадлежност, вероизповедание. И това започна да се насажда във време, когато в страни като Франция в Европа, САЩ всеки гражданин изповядващ будизъм, мюсюлманство или каквото и да било друго като религия си остава и е единствено и само французин или американец. В същото време е невъзможно в американския сенат да се чуят вопли, че видите ли посегателство над нечий религиозен храм може да взриви етническия мир. Нерде религия, нерде етнос. Религиозните храмове са места, които не трябва да се палят и рушат, но точно с бомбардировки на православни храмове миротворци в бивша Югославия наложиха свои етнически виждания. Така че, когато от парламентарната трибуна се изправи депутат от ДПС, за когото се предполага, че е единствено мюсюлманин, но е български гражданин и този депутат се възмути от вандалщината да се пали джамия в Казанлък, то той трябва начаса да бъде спрян, ако от религиозното посегателство тръгне да вади етнически дивиденти и заплахи. Никой обаче не спря депутатът от ДПС да говори и заплашва, че посегателството върху религията ще взриви етническия мир - другите народни представители не се интересуват от дискриминацията на която са подложени българите от цигански етнос и от водачи на ДПС, самоопределящи се като хора, представители на турски етнос. Когато във Франция се прие да се носят забрадки от ученички мюсюлманки, избухнаха вълнения, но те далеч не се афишираха като етнически.

Още през 1995 година професорът от Кеймбриджския университет Ърнест Гелнер, ръководител на Института по национализма и свободата потвърди, че "чувството за национална принадлежност" е историческа отживелица. Същият учен използва в своите трудове и доклади вместо понятието "национален интерес" думи като "хомогенизация", твърдейки, че понятието народ е опасно, тъй като води до диктатури и преследване на етнически групи. Етническата група, а не народът определя същността на човешкия индивид - това виждане на някои западноевропейски и американски учени и анализатори залегна и в провокираните в продължение на седем години /1991г.-1999г / четири войни на територията на Сърбия. В стратегиите за завладяване на територии и промиване на мозъци от последното десетилетие на 20 век и началото на 21 век, в отделни райони от света се предпочита и употребява съчетанието етническа група вместо народ, което прави държавите от тези части на света уязвими и лесно преодолими от силните на деня.

Още за пропуснатите шансове в годините на промени

Защо преименуването от 1984-1985 г. и напускането на страната от българи, изповядващи исляма от лятото на 1989 г. се сляха изкуствено в медиите в едно събитие, наречено възродителен процес? Защо нито един политик, историк, журналист или анализатор не попита как така се сливат в едно пет години, за да се даде наименование на дадено историческо събитие? Защо голямата "екскурзия" започна като протест едва пет години след преименуването? Няма отговори. Възродителният процес бе употребен в процеса по създаването на политически дисиденти, за използването им в евентуален бъдещ политическия живот. Тези изкуствено създадени, но прокламирани с далечен прицел отвън, етнически дисиденти постепенно и целенасочено бяха прокарани, макар и незаконно, според Конституцията на България, за трайно пребиваване в политическия живот на държавата. Логично дойде и резултатът, че мнозинството от същите обявени и афиширани пред обществото хора за етнически дисиденти, по-късно се оказаха служители и агенти на бившата Държавна сигурност. Промяната, преминаването на етническото самосъзнание в национално и то на религиозна основа - това бе целта, която си поставиха някои високопоставени управници от най-новата вълна политици в България, вероятно, но и явно подкрепени на много високо равнище от съответните външни разузнавателни централи и правителства. Стремежът им като че ли бе мюсюлманската религиозна общност, към която принадлежеше част от българското население да получи рамо за формиране в един по-късен етап на турска национална принадлежност, т. е. принадлежност до съседна на България държава?

В България действа Наказателен кодекс, в който са определени като инкриминирани престъпленията против правата на гражданите, престъпленията против националното и расовото равенство, както и действия, които представляват "проповядване и подбуждане на национална вражда". Действа и Конституция. Това не пречи на циганският етнос да ползва правото на етническото различие при нарушаването на закона, за да краде, убива, насилва, посяга на чужда собственост, не плаща данъци, не се съобразява със законите в държавата, както другите български граждани. Така се стигна до Петицията срещу дискриминацията на българите в собствената им държава. Петиция, която бе подписана и подкрепена от няколко хиляди граждани. Мотивите в петицията са взети едно-към-едно от новинарските емисии: погромът в кв. "Захарна фабрика", при който беше убит проф. Калоянов, а извършителите са на свобода; раздаване на жилища на роми и нераздаване на такива на неромските граждани на България; неравнопоставеност при кандидатстване за ВУЗ-ове… И - особено важно! - неравно третиране на български граждани от институции като "Електроразпределение" ЕАД, компаниите за градски транспорт, полицията и прокуратурата. Могат да се добавят още. Защо например законът "Петканов" за изземване на незаконно придобито имущество не важи за цар Киро? Кога ще видим публикувани данъчните декларации поне на 5 цигански барона? Защо подпалвачите от Карапелит не бяха осъдени? Защо българите в т.нар. смесени райони, управлявани от ДПС, биват уволнявани от работа и прокуждани? Защо прокуратурата не се самосезира за откритите провокации на лицата Кунгюн, Кенан, Реджеп Ахмед, Ахмед Ахмед и други срещу националната сигурност и териториална цялост на България?

Обратната дискриминация и неспособността да се прилага законът са смисъл и съдържание на "българския" етнически модел. Той, естествено, никога не е бил български. Управляващите правят едно-единствено нещо - гледат да си измият ръцете от отговорността да се спасява върховенството на закона. Тази незаинтересованост вкара в политиката етнически и религиозни партии като политически субекти, тази незаинтересованост създаде и направи възможно влизането в политиката на партия като "Атака". Патриотизмът не е политика, той е даденост, отлика на достойно оцеляване на дадена нация. Един уважаван американски консерватор формулира така отстояването на правото на закона: "Екстремизмът в преследване на свободата не е порок. Търпимостта в преследването на справедливост не е добродетел".

 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене