Червените ще провалят кандидатурата на Георги Първанов, ако отстъпят за царските имоти

Страхът от оттегляне на коалиционния партньор НДСВ е по-силен за социалистите от реалността, че могат да загубят гласове на избирателите си

Министър-председателят и лидер на БСП, Сергей Станишев поиска от съпартийците си политически компромис при решаване на въпроса за царските имоти. Искането бе направено при закрити врати, но въпреки това стигна до политическите опоненти на столетницата и гражданството. Представители на трите политически сили БСП, НДСВ и ДПС след дълго заседание не са стигнали до взаимно приемливо решение на проблема с имотите на Симеон. Това се случи точно преди седмица, като окончателните действия по казуса щяха да бъдат доизяснени седмица по-късно, т. е. днес. /вчера, 2 август - бел. моя./ Още тогава депутатката от Костовата ДСБ, Екатерина Михайлова потвърди пред журналисти, че вероятно са верни слуховете, че членовете на коалицията водят преговори с пазарлъци. И докато НДСВ се страхува лидерът им да не си замине при неблагоприятно решение, вземайки си буквите от жълтото Движение, то ДПС имат друга причина - да извият докрай ръцете на бившите си партньори НДСВ, за да получат най-много облаги, било за бройката членове в Централната избирателна комисия, било за други постове или пари. Утежняващото положение за НДСВ било, че ако Симеон реши да си отиде обиден, вземайки буквите от наименованието на Движението, то в навечерието на президентските избори жълтите нямало да имат достатъчно време, за да се пререгистрират като политическа сила в съда за присъствието си в парламента и за явяване на избори за държавен глава. Ето защо монархистите се опъвали толкова за царските имоти на Станишев и Доган и даже заплашвали, че ще напуснат коалицията с риск да падне кабинетът и се тръгне към предсрочни избори. На запознати с опасностите около името на НДСВ не е ясно, какво чакат жълтите, та още не пререгистрират Движението си. Вече имало и готови варианти, които запазвали абревиатурата НДСВ.

Естествено , че нито един от тези критични варианти няма изгледи да се случи, тъй като Симеон Сакскобургготски се правел на обиден за имотите си, но всичко било, за да накара коалиционните си партньори да легитимират веднъж за винаги придобитите от него имущество, гори и земи. Получавайки имотите си, лидерът на НДСВ бил готов пак да си тръгне, но със сигурността, че богатството му се запазва.

Към днешна дата и ДПС, и социалистите са наясно, че в Европа не гледат благосклонно на това "връщане" на имоти на бившия премиер и бивш монарх, тъй като и там било известно, че това не е лично имущество на Кобургготите. Тази позиция за известно време беше дала сили на социалисти, хора от ДПС и представители на опозицията да бъдат настоятелни в окончателното отнемане на върнатите неправомерно имоти. На опозицията било лесно да протестира и иска анулиране на фалшивата реституция, тъй като над нея не тегнела отговорността за стабилно управление на държавата при приближаващото влизане в Европейския съюз. Тежкото бреме засега е на плещите на премиера и лидер на БСП Станишев - тъй като той бил изправен пред дилемата да избира между политическата стабилност на коалиция и държава и - оцеляването на управляващата коалиция, след избор на Първанов за втори мандат. Източници, близки до лидера на БСП съобщиха, че на четири очи на Станишев било обяснено, че не затвърди ли върнатите имоти на Симеон, единият му коалиционен партньор ще си търгне от властта. Ето защо лидерът на червените настоявал комисията да излезе с решение, което хем да е юридически издържано, хем политически компромисно. Това обаче е невъзможно, тъй като проектодокладът, изготвен от Пламен Ранчев /БСП/, е твърде категоричен в констатацията си, че лидерът на НДСВ и бивш премиер, Симеон Сакскобургготски владее незаконно имотите, които придоби през последните години, коментират от БСП. Ето защо и според Ранчев, трябвало да се приеме специален закон, който да даде възможност на Симеон да може да кандидатства и да възстанови тия имоти, за които може да докаже правата си на собственик. Процедура разтеглива юридически и във времето, но процедура, за която членовете на коалицията щели да се гласуват в парламента. По тази причина жълтите не искали да се върви към разглеждане и приемане на подобен закон, защото това би означавало още дълго време да бъдат зависими от БСП и ДПС. Специален закон би допуснал възможност и цялостното му приемане да стане малко преди кандидат президентската кампания - време, когато една стъпка на Симеон към оттегляне извън страната щяло да остави НДСВ извън борда на политиката. А това означавало ни повече, ни по-малко дестабилизиране на парламента и правителството, според хората, които убеждавали Станишев да отстъпи.

Предложението законът за отнемането на царските имоти от 1947 г, обявен за противоконституционен от Конституционния съд, да бъде дописан в реституционен закон, на базата на който е възстановена собствеността на всички български граждани, не устройвало НДСВ и поради обстоятелството, че бившият премиер не разполагал с документи, които да доказват предишна собственост върху всички имоти.

Към главоболията на Станишев около царските имоти се прибави фактът, че Прокуратурата също започна да проверява дали царските имоти са върнати правомерно, или са били използвани неистински документи, неверни или с подправено съдържание. Това съобщи преди време главният прокурор Борис Велчев пред Би Ти Ви. "Ако не се установят подобни факти, то другите проблеми, свързани с т. нар. царски имоти, не са проблем на прокуратурата, а главно на политическата власт", категоричен бе Велчев. Проверката е започнала преди доста време. Няма срок за приключването й, тъй като документите за анализ са много. Няма да бавим изкуствено, но няма и да претупваме проверката, заяви прокурор №1. Той допълни, че не бива политиците да смятат, че прокуратурата е мястото, където трябва да се решат всички проблеми на обществото. Резултатът от проверката на Прокуратурата може да се превърне в пречка, но и в патерица за Сергей Станишев при решаването на казуса "царски имоти.

За първи път проблемът с връщането на царските имоти е поставен сериозно и пред две институции - резултатите едва ли ще са готови достатъчно бързо, според разбиранията на НДСВ. Официално те не могат да оспорят правото на Прокуратурата да прави проверка по връщането на имотите - не могат и да я натискат със срокове. Още повече, че вече бе изнесено пред гражданството, че има получен имот от Симеон без подпис на нотариус, а за други имоти липсвали издадени нотариални актове. Така към днешна дата на Станишев му остава единствено да чака, да удържа на натиска и заплахите на коалиционния си партньор НДСВ, като извинението му е, че не е приключила прокурорската проверка.

Другото, което задължително трябва да забрави Станишев е да не рискува с молби за компромиси по връщане на имотите на Симеон, тъй като симпатизантите на социалистите няма да приемат една такава позиция и ще се отвърнат от гласуване и поддръжка на изборите за държавен глава. Царски имоти срещу втори президентски мандат за Първанов - изборът на Станишев е много труден. И засега най-правилното е - да не го прави и да чака. В противен случай, отстъпи ли Станишев за имотите, то последната победа и всенародна радост за червените ще остане победата на ЦСКА над "Левски" при спечелването на Суперкупата, макар и от дузпи.

Тогава страната ще изпадне в предизборна криза: левият кандидат ще е загърбен заради безпринципна позиция на лидера на социалистите, а десният все още не е ясен, но затова пък е неизбираем.

 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене