1.Управлението на кабинета - важното е лошото да се забравя бързо

1. Станишев

Управниците в България обичат да се отнасят с тях като към починалите - да се споменават или с добро или с нищо, да им се поднасят цветя и да се изразява непрекъснато страхопочитание. - В тези рамки премина отчетът на властта в парламента по случай една година от управлението на кабинета. За да защитят жанра, управниците - министри и депутати отчетоха небивали успехи и доказаха, че в живота и най-сериозните неща могат да будят смях. Така премиерът Сергей Станишев бе охарактеризиран като един Херкулес, тъй като свършеното от него е рамките на подвиг. Според отчета на кабинета Станишев е: задължил министрите и зам.-министрите да обявят публично имотите си, натиснал ги е да работят в кратки срокове, за да се навакса темпото по пътя на България за Евросъюза. Забранил е отпуските на властта заради доклада на Европейската комисия наесен и подобрил координацията между работата на правителството и депутатите. В омекотен вариант бе представено огъването му по връщането на имотите на царя, мълчанието му покрай скандалите между Бойко Борисов и двамата министри Румен Овчаров и Румен Петков, мълчанието му по самоинициативите на МВР-министър Петков за досиетата. Отчетено бе и че Станишев не е успял да накара чиновниците в министерствата да работят, за да бъдат усвоени парите от фондовете на ЕС. Що се отнася до задължителното обявяване на имущественото и финансово състояние на хората, които са от години във властта - то те спазиха закона, и едва ли трябва да се изтъква това като постижение на министър-председателя, но в България управник да спази закона - това се отчита като постижение.

Не разбирам какъв им е проблемът на Демократи за силна България с Никола Филчев - каза премиерът и в този момент, стана ясно, че всъщност проблем с бившия главен прокурор имат хората от кабинета, тъй като Филчев бяга и се кри от призовки и го издирваха в национален мащаб. След това псува журналисти и го пуснаха по радиа и телевизии, и като капак на всичко взе, че се върна от посолството в Казахстан, преди да си е връчил акредитивните писма. Та, какъв му е проблемът на Станишев с Филчев - май ще питаме тепърва.

Ученият ни министър-председател така координира работата на парламента с кабинета, че депутатите взеха, че махнаха ДДС от хазарта и оставиха ДДС на книгите.

Едно беше казал Станишев и удържа на думата си: преди време пред актива на социалистите той заяви, че не се търси отговорност за корупционни съмнения от предишното правителство, за да не се разпадне коалицията. Това беше цитирано във всички вестници, а коалиционните партньори го оцениха и запомниха с добро. Ето защо, когато трябваше да се удари едно рамо на младия премиер, депутатът Четин Казак спаси положението с думите: "По принцип ние като политическа сила подкрепяме всяко действие на прокуратурата, което е в името на спазването на законността и борбата с престъпността и корупцията. Тава е очакване и от обществеността и на нашите европейски партньори."

Царските имоти и отношенията на премиера с НДСВ, обръчите от фирми и отношенията с ДПС - на Станишев не му бе леко, ето защо на помощ му се притече отново Четин Казак от ДПС: "Мисля, че медийната среда, която се създаде във връзка с тази тематика за обръчите, трябва да отстъпи мястото на реалните факти и на реално доказаните неща, с които да се занимаят съответните компетентни органи като прокуратура и следствие."

"Много пъти съм го казвал, че тази коалиция не е направена за сделка в рамките на властта между отделните партии. Тя е създадена, защото е много важна за присъединяването на България към ЕС, но и за да има управление и да се решават струпаните проблеми в страната", каза премиерът по време на учението на ВМС с международно участие "Бриз 2006" край Варна в началото на месец юли т. г. По думите на Станишев всяка една от партиите прави своите компромиси в името на държавата. Всяка една от политическите сили може би губи нещо, но винаги, когато се мисли за предсрочни избори, е хубаво да се направи политологически анализ на това какво следва, каза министър-председателят.

По повод появилата се по време на мандата информация, че НДСВ може да напусне управляващата коалиция, премиерът Сергей Станишев заяви, че винаги има план "Б" и че той не се притеснява за стабилността на коалицията, защото тя не била сделка, а е в името на еврочленството ни.

"Не виждам нищо социалдемократическо в сегашното управление", заяви два дни по-късно Николай Камов, председателят на Движение "Социалдемократи" и поясни, че БСП е това, което съдържа, това, което виждаме във властта. В опозиция може да се говори всичко, но партията е това, което е във властта. За съжаление Камов не виждал нищо социалдемократическо, а още по-малко пък ляво в сегашното управление, въпреки че БСП била доминираща в правителството. "Може би формулата е обърната - ДПС държи диригентската палка според мен, след това НДСВ, и чак накрая се чуват, ако изобщо се чуват, позициите, с които бяхме в кампанията заедно като Коалиция за България, но всички партии от коалицията. Една-единствена е управляваща, и това е БСП, допълни Камов. Аз мисля, че в БСП има доста по-различно мнение от това, което има на "Позитано", в правителството, защото това не са обективни дадености. Ние представихме един много сериозен икономически анализ още през февруари, че може значително да се промени главно икономическата политика, защото остро разкритикувахме данъчната система, уточни Камов. Никакви причини няма данъчната система да бъде в такова съотношение между косвени и преки данъци. Хората трябва да знаят, че живеят в страна с най-антисоциалната данъчна система, каза още Николай Камов. Глас в пустиня.

В Съвета на Европа в Страсбург беше открит Първият летен университет за демокрация на тема - "Предизвикателствата пред демокрацията в днешна Европа", в който взеха участие 11 Училища за политика, създадени под егидата на Съвета на Европа в страните, поели по демократичния път в началото на 90-те години на миналия век. Сергей Станишев беше поканен да изнесе встъпителната лекция, като възпитаник на първото от тези училища, открито в Москва, през 92-а година. Във встъпителната си лекция българският премиер Сергей Станишев се спря на развитието на демократичната идея и на рисковете пред нея, като опростено разбиране що е демокрация, популизъм, недоверие на гражданите в институциите. Той се позова на българския опит и подчерта привързаността ни към ценностите, които основават Съвета на Европа и ЕС. В отговор на многобройните въпроси на присъстващите Сергей Станишев подчерта, че няма перфектна политическа партия, но важното е да се поддържа диалога с гражданите. Ако политиците искат да оцелеят, трябва да общуват, каза той и открои необходимостта от обучение на политиците, за което допринасят и Училищата за политика към Съвета на Европа.

Като добър възпитаник на Училището за политика Станишев премълча скандала, който предизвика МВР-министърът му с избирателно и самоинициативно отваряне на досиета. Запази присъствие на духа и когато се разрази скандал между двамата му министри Овчаров и Петков със столичния кмет - генерал Бойко Борисов.

Пред списанието на Европарламента, премиерът Сергей Станишев заяви, че България ще допринесе за благото на ЕС. привлекателен и надежден партньор, способен да допринесе за увеличаването на икономическото благосъстояние, сигурността и стабилността на Европа. Сред съществените плюсове на страната ни са най-вече добрите й икономически показатели, политическеската стабилност, с квалифицирана работна сила и модерна законодателна рамка, България е благоприятно място за инвестиции. За девета поредна година българската икономика отчела стабилен растеж с 5-6% годишно, което се оказало два пъти по-бързо от европейските показатели. В същия ден в българските медии се появи изследване на НЦИОМ, според което бе отчетено, че с 3 пункта е намаляло одобрението за работата на кабинета. През юли правителството отбеляза най-ниска стойност на подкрепа от началото на годината - 21%. Това сочеха резултатите от национално представително проучване на обществено-политическите нагласи. Показателно бе, че по-малко от половината симпатизанти на БСП декларираха, че одобряват неговата работа. Усещането за проблеми в правителството рефлектира и върху по-широките обществени преценки за бъдещето на кабинета. В сравнение с месец май с 9 пункта бе намалял делът на хората, според които правителството ще изкара пълния си мандат. Така в един ден пред Европа министър-председателят на България изсипа хвалби за развитието и успешното управление, а в родината бе отчетено точно обратното.

Докато Станишев се опитваше всячески да удържа описанията на относително всенародно благоденствие и щастие, зад гърба му коалиционните партньори ту се хващаха за гушите и сипеха взаимни обвинения, ту го удряха на пазар и сделки. Две големи грешки направи министър-председателят Сергей Станишев: първата, като отклони искането на столичния кмет проблемът с боклука на столицата да се реши с еврофинансиране и втората - като клекна пред коалиционните си партньори за царските имоти. Другите гафове, като: системното лишаване от лекарства на онкоболни, трансплантирани, бъбречно болни, диабетици и астматици и разкритата корупция в енергетиката и икономиката, минаха някак за сметка на ресорните министри. Но двете големи грешки са на път да провалят кандидата Георги Първанов в изборите за държавен глава. А след подобен провал - падането на кабинета едва ли ще е проблем. Това Станишев не желае да види и осъзнае.

Изнесените данни, че държавният апарат нараснал с 50 хил. души за 5 години, като централната власт се поддържала от 136 хил. служители, а половин милион били на бюджетна издръжка Станишев остави да минат покрай ушите му и отново не реагира. Няколко дни преди управляващата коалиция да излезе с декларация за управлението си, Станишев получи отчети от министрите, в които бе налице рязко противопоставяне на чиновници от различните политически сили - премиерът за пореден път тушира тези конфликти. Така посрещна годишнината от управлението на кабинета неговият премиер, като остави зад гърба си: ниските доходи на мнозинството от населението, коалиционна пара, високи цени, нисък брутен вътрешен продукт, висока корупция, ниски възможности за лечение, ниски покупателни възможности, висока детска престъпност, увеличение на употребата на наркотици. Не беше далече времето, когато сам Станишев заяви, че ние ще влезем в Европейския съюз със самочувствие. Тогава хората онемяха, в очакване някой да им поясни откъде ще вземат самочувствие: от ниските си заплати или от безпардонността на управниците или от корупцията на чиновниците. Още пролетта предложих Станишев да седне, да напише писмо до себе си, което да започва с думите: "Драги, Сергей, отиди си! Не ставаш за тази работа!" И след това някой да намери и пусне хита на ланкширската певица Грейси Фийлдз от 1939 година "Махайки за сбогом, пожелай ми щастие!" Предложих, но нямаше желание за чуваемост, както обичат да се изразяват политиците с тази измислена от тях дума.

Следва - представянето на свършеното и несвършеното от министрите в управляващия кабинет - ще припомня гафове, корупция, дискриминация и беззаконие, белязали действията на отделни членове на кабинета.

 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене