2.Управлението на кабинета - важното е лошото да се забравя бързо

2. Румен Петков

Продължение от 17 август 2006 г.

Точно преди три месеца вътрешният министър Румен Петков изтъкна пред посланика на Великобритания Джеръми Хил, че престъпността в България е на средно европейско ниво и постоянно спада. Това се случи в момент, когато от Европейския съюз валяха намеци, сигнали и директни предупреждения, че Петков е един от министрите в кабинета Станишев, който трябва да бъде сменен. Това споделиха хора от самата БСП и коалиционния й партньор НДСВ, като подчертаха, че инатът на премиера да не се вслушва бил на път да доведе до необходимост от съставяне на друго, експертно правителство. От ЕС съществувал определен натиск за промени, за който Станишев останал глух.

За какво беше оневинен вътрешният министър от прокуратурата?

По традиция, след встъпването му в мандат като министър на вътрешните работи Петков е сурвакан със случки от близкото си минало като плевенски кмет. Според медиите от тогава, на 8 октомви 1998 плевенският социалист Румен Петков се готви да приеме на вечеря синдикалиста Кръстю Петков и социалдемократа Петър Дертлиев. Левичарската сбирка трябвало да съчетае приятното с полезното във вилата на фондация "Кайлъка". Грижата за Кайлъка е поета в началото на 90-те години от друг социалист с тукашен корен - покойния Андрей Луканов. През 1998 изпълнителен директор на фондацията му е популярният мотоциклетист Богдан Николов, шеф на съответната спортна федерация.

Романтичната вечеря обаче внезапно се превръща в криминален екшън. Към 18 часа във вилния имот нахлуват полицаи с прокурорско разрешение за обиск. Румен Петков се изправя на пътя им, осуетява операцията и за да не остане и грам съмнение кой кой е, той взема ключовете на патрулния автомобил и повиква по телефона телевизионен екип. Сценката е надлежно документирана на видео. Петков възнамерява да я превърне в политически скандал как "полицията на Костов громи БСП сбирки". Но по-късно скандалът се оказва от съвсем друг характер. Същият ден полицията обискира 7 имота, собственост на търговски и нетърговски юридически лица, свързани с Богдан Николов. Иззети са скъпи автомобили, документи и регистрационни табели. Разкрит е голям канал за внос на крадени коли. Арестувани са Николов, брат му, шуреят му и бивша служителка от КАТ по обвинение във вещно укривателство, длъжностно престъпление и изнудване. По данни от следствието, групата е пласирала най-малко 120 крадени коли, от които е припечелила $3 млн.

Заради поведението си по време на обиска във вилата на мотоциклетиста, Петков е обвинен за осуетяване на полицейска проверка и хулиганство. Делото е образувано на 1 март 2000 и е прекратено на седмото заседание година по-късно... заради депутатския имунитет на Петков. Румен Петков е добре известен като силен човек в Плевен и се счита за един от приближените до основателя на фондацията Луканов. Името на Петков става известно и от нашумялото преди години банково дело "Акрам". През 1993 екип местни социалистически лидери от Плевен, Враца, Габрово, Велико Търново, Ловеч и Дряново "усвояват" 93 млн. лева (по тогавашния курс, без лихвите) с посредничеството на палестинеца Джамал Абдуладем Абулибде. 14 млн. от тях последният взел с благословията на Румен Петков в качеството му на тогавашен БСП-лидер в Плевен. Като главен координатор на операцията се спряга Андрей Луканов. Аферата "Акрам" е комай единственият, сравнително добре документиран случай за пълнене на прословутите "куфарчета с пари", които сложиха началото на посткомунистическия "национално отговорен капитал".

През май 1999 Акрам е убит при мистериозни обстоятелства в Испания и едноименното дело е затлачено. Аферата оставя още трупове след себе си. Застрелват се банкерите Михо Михов от Ловеч, Ангел Кабаиванов от Павликени и Александър Банков от Враца. Янко Савов-Яшко умира от инфаркт след гостуване на рекетьори, гарантът за първия заем на палестинеца - Петър Петров е починал от тумор, а Людмил Досев почти загуби разсъдъка си в Ловешкия затвор. Двама от замесените в аферата БСП-босове, след това са възнаградени с кметски постове - Румен Стоманярски във Враца и Румен Петков в Плевен. Но мотоциклетистът Николов тачи Петков не само в качеството му на приближен до Андрей Луканов. Година и половина преди обиска във вилата на фондацията, червеният кмет на Плевен разрешава на Богдан Николов да положи необичайна грижа за Кайлъка, като построи насред природната забележителност мотописта. Този тип намеса в околната среда е била окачествена от прокуратурата като престъпление по чл. 282 от НК и срещу Румен Петков е повдигнато обвинение. С приятелския си жест към Николов той е нанесъл на държавата и общината вреда в размер на общо 90 млн.лева, от които почти 30 млн. лева са санкцията от Министерството на околната среда. По този начин кметът драстично е нарушил правомощията си и това дава основание на окръжната прокурорка Евелина Попова да го отстрани от длъжността му. Нейното решение отменя шефът на отдел "Следствен" в главна прокуратура Михаил Дойчев. Дойчев се оказва прокурорът, прекратил делото за канала с крадени коли срещу мотоциклетиста и групата му. Защо и как този висш магистрат се появява в критични моменти из съдилищата и следствените служби в страната, оставяме на нашите читатели сами да преценят. Висшият съдебен съвет преценява на 19 май 1999, че Дойчев малко прекалява с тази благотворителност и заедно с други двама прокурори го понижава в длъжност.

Пак с крайградския парк е свързана друга страница от биографията на Петков. Става въпрос за жилищния комплекс "Кайлъка-юг", изникнал върху земеделски земи в противоречие с нормативните забрани. Засегнати са интересите на хиляди хора. Ощетени са собствениците и наследниците на парцелите, но също и гражданите, закупили като трети добросъвестни лица апартаменти в 80-те новопостроени блока. Избухва най-масовият съдебен спор в плевенската история. Първите разрешителни за строеж са издадени още през 1990, но част от тях липсват в архива на общината. През 1995 поземлената комисия отменя решенията за възстановяване на собствеността върху земеделските земи в местността "Стражата" и строителството се разгръща през мандата на Румен Петков. През март 1999 главният държавен инспектор от Дирекция "Национален строителен контрол" Светлана Гебрева разпорежда проверка по случая. Малко по-късно й лисват киселина в лицето.

Румен Петков се оказва обвиняем по любимия му член 282 от НК и за незаконно раздадени общински жилища. Едно от тях е дал на съдийката Татяна Хинова, която прекратява делото за незаконен общински кредит в размер на 1, 7 млрд. лв. по иск на областния управител на тогавашната Ловешка област, в чиито административни граници попадаше тогава градът. Друго жилище Петков дава на съдийката Весела Сахатчиева. Тя е племенница на Борислав Сахатчиев, бивш служител на ДС и съветник на плевенчанина със седем присъди Димитър Стойчев (Мити Черния). Мити Черния, освен обичаен заподозрян, е виден колекционер на изобразително изкуство още от 80-те години... За всички тези истории Румен Петков е оневинен по време на мандата му като вътрешен министър.

Мандатът на Петков започна с фалстарт, - сега легендата е че са спрени убийствата по време на МВР-министъра

На 25 август 2005 г.в Слънчев бряг в комплекса "Мултиплейс", пред десетки свидетели около 22,30 ч. снайперист убива Георги Илиев, президент на ВАИ холдинг. Убийството е извършено десет години и четири месеца след убийството на брат му - Васил Илиев (25 април 1995 г.). Георги Илиев празнува класирането на отбора му "Локомотив" - Пловдив в турнира за купата на УЕФА.

На 7 септември 2005 г.в центъра на София, на бул. "Скобелев е застрелян в автомобила си "Мерцедес" Мартин Хасан Дойчев, български гражданин от сирийски произход. Впоследствие се изяснява, че мъжът си е сменял името. Името на Дойчев се свързва с разпространението на наркотици в България.

На 20 септември 2005 г., във Варна на бул. "Стамболийски" в района на Колхозния пазар е убит Митко Димитров, един от най-скъпо платените адвокати в града. Стрелците са били двама и са избягали в неизвестна посока веднага след стрелбата. Димитров умира в линейката, която пристига на място веднага след стрелбата. Той е бивш служител на МВР.

На 1 октомври 2005 г.,в София, на улица "Баба Илиийца" в столичния квартал "Красно село" около 14 часа с три куршума е застрелян Румен Юруков. Малко пред да бъде убит Юруков излиза от блок 43 заедно с дъщеря си. Качва се в колата си Хонда "Прелюд". Преди да бъде застрелян той се движи по улица "Звездел", спира на кръстовището с ул. "Баба Илийца", за да направи ляв завой. Точно там го чака убиецът му, който стреля три пъти в него през прозореца. Въпреки раните, Юруков успява да подкара колата, но само 20 метра след това губи съзнание.

На 10 октомври 2005 г.,в София, в джип "Тойота" на ул. "Деян Белишки" в кв. "Гоце Делчев", около 9 часа сутринта е застреляна Шинка Манова, директор на дирекция "Последващ контрол" в агенция "Митници", и шофьорът й. Шинка Манова умира на място, а 25-годишният Йордан Герговски - на път за болницата. Йордан Герговски е бил криминално проявен. Името на Шинка Манова (трета по ранг в митниците) фигурира в разработка на НСБОП по повод осуетена контрабанда на ВИС в Бургас.

На 12 октомври 2005 г.,в Перник, около 21.20 часа в улицата между хотел "Струма" и кафе "Емералт" е застрелян Васил Арарски, известен като Райко Кръвта. По време на стрелбата е ранен и полицай - сержант Николай Костов от СДВР. На мястото на престрелката са намерени 10 гилзи. Райко Кръвта е сочен за един от ключовите фигури при разпространението на наркотици в Югозападна България.

На 19 октомври 2005 г.,в Сливен, 25-годишната Милена Добрева е простреляна в Сливен, а убиецът се самоубива. Според запознати жената е била проститутка, работеща в България и чужбина. Нейният убиец е Йордан Стефанов - сутеньор, известен на полицията.

На 26 октомври 2005 г.в София,в района на булевард "България", преди кръстовището с улица "Димитър Несторов" е убит собственикът на Българската финансова група ДЗИ Емил Кюлев. В 9.14 часа на тел. 166 е получен сигнал за стрелба по автомобил. Изпратената на място дежурна следствено-оперативна група от СДВР, криминалисти от СДВР и следователи от Столичната следствена служба установяват, че в автомобила от Бояна към центъра е пътувал Емил Кюлев /48 г./, който е прострелян многократно и малко по-късно е починал на място. Ранен е и шофьорът, който е откаран в Института "Пирогов".

На 22 февруари 2006 г.в София, при стрелба около 14 часа на ул. "Червена стена" в квартал "Лозенец" е убит Иван Тодоров-Доктора. При стрелбата е ранен и 37-годишният Васил Стоянов, шофьор на Доктора. Той е откаран с линейка във Военномедицинска академия и е настанен в Шокова зала с огнестрелни рани в корема, дясната ръка и двата крака.

На 10 май 2006 г.в София, 41-годишният бизнесмен Иво Георгиев Марков е убит пред дома си. Сигналът за убийството е получен около 22 часа. Той има различни регистрации за кражби, грабежи, измами преди `90-та година. Мъжът има две фирми, регистрирани на негово име. Предметът на дейност на едната фирма бил търговия със софтуер, а на другата - търговско посредничество и строителство.

На 11 май 2006 г., в Долна баня е открит убит 56-годишният турски бизнесмен Явуз Капаноглу в почивната профсъюзна база край Долна баня, която е негова собственост. Явуз Капаноглу работи от няколко години в България. Информационна агенция "Фокус" първа съобщава, че турският бизнесмен е намерен убит с ножица в гърлото, а трупът на жертвата е бил открит овързан с тиксо.

Ден, след като България получава доклада на ЕК, изпълнен с критики за властващата организирана престъпност, в столицата показно е разстрелян основният акционер в ДЗИ Банк Емил Кюлев. "Българските тайни служби са замесени в убийствата на гангстери", твърди британският вестник "Дейли телеграф". Там се казва още: "Българските медии и бивши агенти обвиняват правителството, че използват службите за сигурност, за да се унищожи мафията и изчисти името на България". След показните убийства гръмнаха новини и за две убийства, извършени от полицията - това, на Ангел Димитров - Чората и на Хари Милковски - при акция на барети за освобождаване на английски заложник. За първото Румен Петков се извини, но за второто бе пусната медийна мъгла и единствено в този сайт бе разкрито как без да заплашва живота на баретите, Милковски е бил застрелян от тях. Стигна се дотам, че на пресконференция на НСБОП и Главна прокуратура бе съобщено от генерал Танов и прокурора Камен Ситнилски за участие на организирана престъпна група за отвличания, нещо, което не бе доказано в хода на проверката и съдебното производство. Съобщено бе и че Милковски е бил с 28 обвинения - оказа се, че всички за са евентуално съучастие и са отпаднали в съда. В този случай - Петков бе твърд и с "помощта" на прокуратурата удържа и това убийство не бе признато. Очаква се дело в Страсбург за случая.

След убийствата и критичните оценки за работата на МВР, вътрешният министър Петков прави едно разсекретяване на архива на Държавна сигурност на своя глава и избирателно. Избухва скандал и в БСП и в кабинета, който бива потушен в името на влизането на България в Европа.

Друг скандал избухва, когато обявяват за национално издирване бившия главен прокурор Никола Филчев и Петков го защитава пред медиите, като обявява, че това е ненужно и пресилено като мярка.

И докато от ЕС очакваха мерки и резултати - Петков уреди да се сменят униформите и названията на полицаите, оплака се от лошия Закон за МВР, не успя за доокомплектова дознанието и се скара с еврокомисаря Янсен. "Съумяваме да изведем на преден план превенцията, недопускането на престъплението и имаме сериозни резултати" - похвали се Петков в едно от многото свои телевизионни участия. И при Петков МВР продължи да брои престъпните банди, да набляга на статистиката, вместо да свърже базата си данни с митниците, данъчните служби, прокуратурата, съда, общините, нотариата, следствието и фирмено отделение. Никой не обърна внимание, че в полицията има незаети места, много от професионалистите са в частния сектор, нищо от новите технологии не бе внедрено, /само за пример ДНК-експертиза по убийството на сестрите Белнейски се чака вече месеци да пристигне в родината - бел. Л. М./, а на фона на мизерията в регионалните служби на МВР, където компютрите са рядкост - непрекъснато МВР-шефове пътуваха в чужбина, сменяха скъпи коли и се очаква разкриваемост! От къде и по какъв начин?

"България трябва да наваксва в борбата с организираната престъпност" - съобщи комисарят Оли Рен. В края на миналата година д-р Удо Улфкоте, експерт по въпросите на сигурността и организираната престъпност бе цитиран от в. "Билд", че в България има преплитане на български политици и организирана престъпност, като се позова на бездействие от страна на властта. Така ако в началото на мандата Румен Петков призна, че МВР не е в блестящо положение, то дни преди Доклада на ЕК той съобщи, че работата на ведомството му не може да бъде пречка за влизане на България в ЕС. Обявено бе, че качват мафията на харддиск, че пускат хеликоптери срещу бандитите. За разкриването на най-големия подкуп в България съобщи министърът на вътрешните работи Румен Петков преди старта на тържествата за 127-годишнината на МВР. Оказа се, че публичният изпълнител Александър Ангелов от териториално подразделение на Националната агенция за приходите (НАП) -"Витоша" в столицата изнудвал бившия изпълнителен директор на "Кремиковци" Валентин Захариев, като му поискал 1.5 млн. лв., за да му намали данъчните задължения", разказа шефът на спецотдела за борба с корупцията и организираната престъпност във Върховната касационна прокуратура Бойко Найденов. Празник - разкритие преди празника - типична показност, напомняща времето на Живков.

Около скандала с ареста и разкритията на шефа на "Топлофикация" Румен Петков използва случая да обвини столичния кмет Бойко Борисов за използване на служебното си положение и прикриване на аферата. Навръх празника на МВР бяха задържани Валентин Димитров, бивш директор на "Топлофикация-София" за пране на пари и за това, че е изнесъл 1,64 млн. евро в австрийска банка и данъчен служител за това, че е изнудвал бизнесмен и е поискал подкуп от 1,5 млн. лева. Отново: празник - разкритие.

Това бе помрачено на 12 юли т. г., когато авторитетният лондонски всекидневник "Файненшъл Таймс" съобщи, че политиците в България не са успели да се преборят с организираната престъпност и дори имат връзки с нея.

В деня, в който еврокомисарят Фратини участва в пресконференция в Министерския съвет, на която се отчетоха големите успехи на кабинета и конкретно МВР, в гора край планинско село полицай застреля мъж, излязъл да бере гъби. Бившият главен секретар Цвятко Цветков заяви в телевизионно предаване, че МВР е разпасана команда, премиерът трябва да държи юздите на министрите си. А на селския полицай неочаквано се появи като защитник един от асовете по наказателно право - Хари Харалампиев, който бе от екипа адвокати, защитавали медиците ни в Либия.

И докато се чака докладът от партньорската проверка на ЕК,

граната взриви зърнен бос във Варна, а случаят - неизвестно защо бе засекретен. Делото за убийството на сестрите Белнейски отново бе продължено за разследване. Разкрита бе голяма корупционна схема в КАТ. А в новините от 17 август бе съобщено, че седем куршума са били изстреляни в Перник по 32-годишен бизнесмен Александър Костадинов. Показното убийство е било извършено пред жилището на родителите му в кв. "Димова махала".

Спирам дотук, за да поставя точка, като припомня, че в горните редове събрах само факти за случващото се в МВР по време на мандата на вътрешния министър Румен Петков. Той отчете, че показните убийства са силно намалели, престъпността - също. Доколко това е истина е достатъчно да се видят фактите.

Следва прегледът по дейността на министри от отчелия успешна година управление кабинет.

 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене