3.Управлението на кабинета - важното е лошото да се забравя бързо

3.Румен Овчаров

Невъзможно е да си честен,
а същото време и нечестен,
дори когато двете качества
се проявяват на различни места.

Източна мъдрост

Продължение от 18 август 2006 г.

Министрите са мрачни хора - без никой да ги нагрубява. Те служат на граждани, които не ги обичат, и на друга част граждани - които не ги познават. Служат на бедни, които не виждат и богати - на които не може да се угоди. Министрите имат пари, които няма къде да харчат спокойно и привилегии, които все не им са достатъчни. Избрани са от поддръжници, с които не се срещат и приятели, с които отдавна не си общуват и ходят на гости.

Министрите работят и получават положителна оценка, която сами си дават и подкрепа и признание, които няма как да получат, ако не е предстоящото влизане в Европа. Важното е всичко да свърши добре, как ще свърши определят те, а кога - гражданите. На управниците им е позволено всичко, на избирателите не бива да им се дава време за размисъл. Деградацията расте в посока - отгоре надолу.

В края на месец февруари т. г. експертът в Европейския съюз по приватизация на енергийни обекти Петер Кошел разговаря с областния управител на Враца Антонио Георгиев за съдбата на 3 и 4 блок на АЕЦ "Козлодуй". От съобщеното след разговора става ясно, че Трети и Четвърти блок на АЕЦ "Козлодуй" може да не бъдат затваряни. Подобна надежда е вече обречена, тъй като тя е предшествана от няколко необясними и далеч от нормалната човешка логика събития. Първото е свързано с европреговарящата ни министърка Меглена Кунева, която през ноември 2002 г. заяви, /и то една година преди проверката - бел. Л. М./: "Затваряме 3 и 4 блок на АЕЦ, независимо какво ще покаже партньорската проверка." По същото време премиерът Симеон е на среща с румънския премиер Нъстасе в Синая и в новините на Евронюз - румънският премиер казва следното, докато царят стои безмълвен: "Радостен съм, че в скоро време ще започнем да изнасяме ток за Турция през България" Две години по-късно, в изказване през юни 2004 г. - министърът на външните работи тогава, Соломон Паси съобщи: "Ще затворим "Козлодуй", защото това е гнездо на Ал Кайда." Защо припомням тези факти - защото ако е вярна приказката, че всеки си има своето Ватерло, то Ватерлото на министъра на икономиката и енергетиката, Румен Овчаров се нарича АЕЦ "Козлодуй".

"Европейският съюз никога не е искал да бъде затворена АЕЦ "Козлодуй" - нито устно, нито писмено е поставяно някога такова условие. Това са пълни лъжи от правителството на България, като се започне още от ноември 1999 г., когато Иван Костов упълномощи Надежда Михайлова да подпише прословутия Меморандум, и се стигне до правителството на Симеон Сакскобургготски, особено в лицето на Меглена Кунева, Соломон Паси и Милко Ковачев. Те направиха всичко възможно, за да бъде затворена централата ни и това са виновниците за решението за "Козлодуй" - каза в интервю бившият депутат Веселин Бончев, който остана комай единствен да се бори за каузата "българска независима енергетика". Един голям български ядрен физик и специалист, който бе председател на Комитета за ядрено регулиране, проф. Емил Вапирев, заяви през 2004 г., че за да погребем само един реактор по предписанията на МААЕ, са нужни около 700 милиона долара. Т.е. за четири реактора ще са нужни 2,8 млрд. долари, докато Европа обяви, че ще ни даде за компенсация само 600 млн. долара общо!

Питър Хауг, изпълнителен секретар на Европейската ядрена индустрия заяви на 2 април 2004 г. на българите: "Не само не затваряйте 3 и 4 блок, но отворете незабавно 1 и 2 блок." После продължи: "Виждам, че българското правителство не желае да се противопостави на европейските институции за запазването на блоковете, въпреки че представителите на европейската ядрена индустрия и на МААЕ са твърдо за запазването на АЕЦ "Козлодуй".

Кенет Брокман - директор на Дирекция "Ядрена безопасност" в МААЕ, през октомври 2003 г. малко преди т.нар. партньорска проверка заяви лаконично: "Козлодуй" е безопасна!" През 2004 г., 2 месеца след нещастното гласуване в София беше проф. Андре Майсьо, президент на Световната асоциация на ядрените оператори. Тогава той в дълго писмо до премиера Сакскобургготски и с копие до Милко Ковачев написа: "Затварянето на 3 и 4 блок на АЕЦ "Козлодуй" е технически и политически скандал. Къде е логиката - Европа се нуждае от вашата атомна централа. Затварянето на 3 и 4 блок ще бъде повече от политически и икономически скандал и ще донесе огромни загуби от милиарди за българския народ."

Гласуването в Европарламента през 2004 г. е инфарктно. В Стенограмата, изпратена от един от най-големите ядрени специалисти в Европа и света, г-н Петер Кошел, пише: "Никой в Брюксел не можа да разбере грешната интервенция относно Козлодуй и България. С едни малки разходи можехме и все още можем да променим това и много милиарди национален доход за бедстващото българско население да бъдат спасени. Може да се каже, че Брюксел принуди България на тази жертва поради липсата на готовност, смелост и желание на българското правителство да се застъпи за националното ви богатство пред европейските партньори със всички средства. Тази негова пасивност доведе до големи и ненужни вреди за България."

Докато работеха 1 и 2 блок, България изнасяше ток за Турция, Гърция, Македония и др. за между 300 и 500 млн. долари. След затварянето - този приход отпадна. "Ако затворим 1 и 2 блок на АЕЦ "Козлодуй" през 2002 година, а 3 и 4 - през 2006, ще се принудим да спрем и АЕЦ "Козлодуй". Причината е, че токът, произвеждан от двата 1000-мегаватови реактори, ще стане непродаваем", заяви изпълнителният директор на централата Йордан Костадинов. Днес същият Костадинов е депутат от НДСВ и не желае да си спомня тези свои твърдения.

"България е единствената държава, която плаща предварително за пълноправното си членство в ЕС с ангажимента да затвори ядрени реактори в АЕЦ "Козлодуй" заяви министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров пред около 200 представители на германския бизнес по време на "Икономическия ден на България" в Мюнхен. - "Европа не бива да се притеснява, тъй като страната ни ще изпълни поетите ангажименти във връзка с атомната електроцентрала", добави той. Две години по-рано, на 7 април 2004 г., след среща с президента на Световната ядрена асоциация Джералд Гранди, заместник-председателят на БСП Румен Овчаров тогава заяви, че БСП ще поиска парламентарен дебат за АЕЦ "Козлодуй" и ще поднови искането си за референдум, което преди време бе внесено в деловодството на парламента с подписите на 60 народни представители. Според Румен Овчаров "правителството тепърва ще носи отговорност за безобразията", които извършва по темата за "Козлодуй". Директните загуби за България от предсрочното затваряне на I-IV блок на АЕЦ "Козлодуй" ще са 1617 млрд. евро, обяви от парламентарната трибуна министър Румен Овчаров. Само от спада на износа на енергия България ще загуби 929 млн. евро, отчете той. Затварянето на блоковете ще доведе до увеличаване на емисиите на въглероден оксид, азотен диоксид, серен диоксид и прах в атмосферата в общините Гълъбово и Раднево, обобщи още Овчаров. Като заместник-председател на БСП Румен Овчаров обеща, че ако БСП вземе властта, ще бъдат използвани всички възможности за предотвратяването на закриването на 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ "Козлодуй".

Днес БСП е година във властта, но не използва не всички, а по-скоро никакви възможности за предотвратяване на затварянето на атомната централа. Овчаров не желае да си спомня тези събития, още повече, че е на обратното мнение, тъй като сам той вече е /за втори път - бел. Л. М./ министър на енергетиката. Той обясни, че приоритетите, свързани с еврочленството са изискали и довели до промяна на неговата позиция.

Ще припомня светли дати от кариерата на Румен Овчаров, които обясняват много негови действия.

На 43-ия конгрес на БСП през май 1999 г. той се кандидатира за лидерското място на Георги Първанов, но събира малко гласове и не успява да оглави партията.

На 12 юли 1999 г. е номиниран от Градския съвет на БСП в София за кандидат-кмет на столицата и отново претърпява провал.

На 44-ия конгрес на БСП на 6-7 май 2000 г. в София е избран за член на Висшия партиен съвет.

Пленумът на БСП на 14 май 2000 г. избира Румен Овчаров заедно с Георги Божинов за заместник-председатели на БСП.

По време на мандата на това правителство, Овчаров стана повод за скандал с жълтия депутат Йордан Костадинов, което бе на път да всее крамоли в коалицията на мнозинството. След като скандалът бе потушен, министърът на енергетиката и икономиката подхвана столичния кмет Бойко Борисов, като го обвини, че потулил гафове в столична "Топлофикация". Министър Овчаров и кметът Борисов спориха задочно, кой първи е предизвикал проверките в дружеството и имало ли е политически чадър над ръководството. В крайна сметка Румен Овчаров заяви, че арестуваният шеф на "Топлофикация" - София, Валентин Димитров е външен за енергетиката човек, без връзки в БСП и кметът на столицата Борисов се готвел за президент, на което получи отговор от генерала, че не става и за домоуправител. Скандалът продължи близо два месеца, като всеки ден двете страни сипеха обвинения срещу опонента си, а медиите заговориха за война срещу Бойко Борисов.

"Министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров да спре престрелките с кмета Бойко Борисов и да се съсредоточи в преговорите с "Газпром"", призова зам.-председателят на НДСВ Милен Велчев. НДСВ е коалиционен партньор в това правителство, но "няма капка информация" от Министерството на икономиката и енергетиката как вървят преговорите с руската газова компания, обясни още Велчев. "Всичко, което знаем, го знаем от медиите, и това, което знаем, не внушава голяма доза комфорт. Смятам, че има опасност големи сектори от българската икономика да се окажат не конкурентоспособни на прага на влизането ни в ЕС," допълни той.

Милен Велчев коментира още, че няколкото приватизационни сделки, с които Румен Овчаров се е похвалил, всъщност са били започнати от предишното правителство и само някои от тях са завършени или са на път да бъдат приключени. "Същевременно сме свидетели в някои случаи дори на прикрита национализация, както е случаят с предлаганите клаузи от Закона за енергетиката, които ние няма да подкрепим посмъртно", обясни Велчев. Той уточни, че става дума за увеличаване на ролята на НЕК и за разширяване на правомощията й за директна продажба на електроенергия, заобикаляйки едва прохождащия частен сектор в България.

"Явно, че на някои им се иска да има повече пари и обороти в държавната НЕК за сметка на частния сектор, а защо е това желание, те трябва да отговорят сами", коментира зам.-председателят на НДСВ и бивш финансов министърът в кабинета Сакскобургготски.

Скандалите продължиха през цялата първа година от мандата на кабинета

Съпругата на министъра на икономиката и енергетиката Румен Овчаров - Иванка, която е атомен инженер, напусналият преди два месеца негов заместник Иванка Диловска, бившият главен секретар на енергийното ведомство Еленко Божков, както и шефът на мини "Марица изток" ЕАД Иван Марков са били в обща фирма. Тя се казва "Енерготрейд консулт", създадена е през 1997 г. и все още е действаща. Миналата година обаче имената на Овчарова, Диловска и Марков са заличени. Това изтече в печата и също стана повод за обяснения и обвинения.

"Моята жена не е участва в никаква фирма", коментира вчера Овчаров. Въпреки това той призна, че през 1997 г. е създадена "Енерготрейд консулт", но след това не е извършвала никаква дейност.

Има нов вариант за решаване на кризата с отпадъците на София, но нека президентът сам да ви запознае с него" - заяви министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров след като напусна срещата в президентството на 11 юни т. г., на която се е обсъждал проблема с боклука на столицата. Румен Овчаров уточни, че "новият вариант" е бил обсъждан през последните няколко месеца и са направени конкретни стъпки за неговата реализация. По думите му - целта на срещата в президентството била да се координират действията. Така Овчаров не пропусна да натовари бившия си опонент за лидерския пост в партията с несвойствени задължения и отговорности.

В НДСВ започна процес на явно дистанциране от БСП и ДПС, който разклати отношенията в управляващата коалиция и това се случи малко преди годишнината от управлението на кабинета. Първият сигнал дойде, когато жълтите привикаха двама министри на политическите си партньори - Емел Етем и Румен Овчаров, за да им кажат, че не са съгласни с три техни закона. Атаката към Овчаров бе заради промените в Закона за енергетиката, като жълтите критикуваха министъра на БСП за преговорите за "Газпром" и за скандалите с арестувания шеф на "Топлофикация"-София, Валентин Димитров.

Важно е лошото да се забравя

Очевидно е, че правителството работи добре и това не се харесва на някои хора,които прибързано се бяха самоопределили като единствените спасители на България и компроматната война срещу отделни членове на кабинета не е случайна, но и този номер няма да мине. Това заяви когато посети Хасково министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров. В подкрепа на тезата си, че България върви в правилната посока, Румен Овчаров отчете рекордни икономически ръст, инвестиции и увеличение на пенсиите и рекордно ниска безработица. Надявам се, че когато фактите говорят и някои агенции ще се съобразят с тях. Така Румен Овчаров коментира публикуваните данни от изследване на НЦИОМ, според които през юли кабинета получил рекордно ниска подкрепа от 21%, а работата на правителството одобрявали под половината симпатизанти на БСП. Тук Овчаров допусна грешка - не агенциите, а допитваните за подкрепата на кабинета граждани са тези, които дават данните от проучванията. "За първи път Швейцарският международен институт за развитие класира България сред 61 страни с най-високо икономическо развитие и най-висока е оценката за работата на кабинета", допълни министър Овчаров. Когато няма кой - сам министърът си дава положителна оценка.

Накратко,

като добре свършена оцени работата си Овчаров договарянето с ЛУКОЙЛ на най-ниските в Европа цени на течните горива, това че фиксира цените на цигарите и приватизира "Юрий Гагарин", че успя да доведе до финала приватизацията на ТЕЦ "Варна". Овчаров бе този министър, който внесе в парламента най-добрите за бизнеса промени в енергийния закон и спря източването на някои предприятия и фирми.

В пасивите от свършеното министърът на икономиката и енергетиката остана в дълг по отношение на приключване на преговорите с "Газпром" за промяна на споразумението с "Булгаргаз" и решаването на проблема по доставките на ток за директно присъединените към мрежата на НЕК фирми.

Ще завърша със следния анекдот, който върви на "Позитано": говорят си двама депутати и единият казва шепнешком на другия: "Ще свалят Румен, решено е." Вторият депутат попитал: "Кой от двамата - Петков или Овчаров?"

Истината е, че и двамата заместници на лидера Сергей Станишев като министри са определени за ролята на бушона в действащото правителство, който ще изгори, а кой ще го отнесе точно е въпрос на време и преценка. Никой няма да се изненада, ако вятърът на промяната отнесе и двамата, но да не забравяме, че това все пак е БСП и там наказват само в краен случай с преместване на друга работа или посланичество.

Другата истина ще усетим на 1 януари, когато 3 и 4 блок на АЕЦ "Козлодуй" бъдат спрени, без да е готова или даже без да е започнато строителството на другата АЕЦ "Белене". А най-много от всички ударът ще отнесе кабинетът и радостта на министрите, че са приети в ЕС няма да е достатъчно силна, за да заглуши студа, тъмнината и високите цени на тока и парното, след спиране на атомната централа. Бедността и спрелите приходи от износ на ток също се бъдат усетени. И тогава за Овчаров ще настъпят тежки дни.

Анализът за министри от кабинета "Станишев" продължава.

 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене