4.Управлението на кабинета - важното е лошото да се забравя бързо

Още министри и гафове на правителството

Невъзможно е да си честен,
а същото време и нечестен,
дори когато двете качества
се проявяват на различни места.

Източна мъдрост

Продължение от 19 август 2006 г.

Ще започна с големия гаф, който направи един лекар, принадлежащ като депутат към коалиционния партньор НДСВ - д-р Атанас Щерев. Този лекар заяви на всеослушание, че не било нормално да се искат пари за онкоболните, защото те били обречени! В световната практика на парламентаризма няма описан подобен гаф: лекар, да обрича на мъчителна смърт и отписва приживе тежко болни хора.

Този огромен гаф, бе умело прикрит от парламентарна комисия, като решението по стореното от д-р Щерев бе отдалечено във времето. От Лекарския съюз никой не взе отношение към Щерев за наказание или по-строга санкция. "Не мога да вярвам на вестници, ще питам в колегиален разговор Щерев дали наистина е казал така", измъкна се шефът на БЛС Андрей Кехайов. Централната етична комисия към БЛС ще се самосезира заради изказването на доц. Атанас Щерев обяви след време нейният зам.-председател, но от това самосезиране не се случи нищо! Дворяните привикаха колегата си, за да го попитат дали е казал точно тези думи и като се увериха, че го е направил - също не сториха нищо.

"Социалната държава" - живот, ако можеш да си го позволиш

Това е правилото, което действа в България по отношение на хронично болни от най-различни и предимно тежки и неизлечими заболявания. "Веднъж природата, а втори път държавата те осъждат на смърт" - коментира отношението на държавата към болните от рак журналистът Георги Готев. Държавата, в лицето на приетия бюджет, който е наполовина от необходимия. Тръгнали по следите на начина, по който се лекуват раково болните български граждани, журналисти откриха, че държавата няма представа колко всъщност е точната цифра на болните от рак! Не отварям дума за непрекъснатите кризи със спиране на безплатните лекарства за раково болните, което ги обрича на мъчително съществуване, фатално спиране на лечението им и смърт. Оказа се, че безплатните лекарства за онкоболни се раздават по усмотрение на лекарите на "специални" пациенти, а останалите - си ги купуват на свободния пазар, ако могат да си го позволят.

Друг въпрос е дали някой, пък било той и депутат или министри, парламентарно мнозинство имат право да селектират кой колко дълго да живее и кой да умре. Една такава постановка напомня времето на фашизма и граничи с възраждането и налагането на понятия като геноцид. Долнопробен цинизъм нарече позицията на Щерев Марко Семов, но това не попречи депутатът да си остане в парламента, като зам.-председател на Комисията по здравеопазване.

Болниците - за бедни и богати, а лекарите да обявяват ценоразпис за доплащане в клиниката - това бе регламентирано в Националната здравна стратегия 2007-2012 година. Независимо от взетите здравни осигуровки и размерът им - на практика бе узаконено доплащане от страна на болните, виждане, което далеч не кореспондира с логиката и почтеността от страна на държавата. Така всеки здравно осигурен внася удръжки за здраве върху всеки свой доход, докато при нужда от оперативна намеса, Националната здравна каса ще превежда едва 60 на сто от сумата, а останалата част от парите няма яснота откъде трябваше да се появят. Проект на Националноосигурителната здравна каса предписа касата да заплаща напълно лекарствата за лечение на астма само на деца до 4-годишна възраст. Фондацията на родители на деца с епилепсия и Асоциацията на българите, боледуващи от астма, внесоха вчера жалба в Комисията за защита от дискриминация срещу новия лекарствен списък на НЗОК.

Корупция, липса на средства за оперативно лечение, липса на пари за заплати, липса на необходими лекарства - развалена апаратура, неремонтирани болници, ниски заплати на медицинския персонал, трупащи се непрекъснато дългове - здравеопазването в България се оказа по-болно от пациентите. Бюджетът отпусна едва половината от необходимите средства, оказа се, че депутати и министри обръщат повече внимание на частния си бизнес, отколкото на нормативните актове и нуждите на пациентите си. Възрастова граница за пациентите, подлежащи на скъпоструващо лечение, геноцид за болни с трансплантирани органи, утвърдени евтини и не толкова ефективни лекарства за хронични заболявания, като рак, диабет, вирусен хепатит, анорексия, психични заболявания.

Парите на ръка в болниците се узакониха и държавата тихомълком регламентира доплащането, като предложи всяка лечебница да обявява ценоразпис. Така пациентите щели да могат да избират дали да се лекуват безплатно по линия на здравната каса, или да си доплащат за по-качествено обслужване. Това се оказа записано в Национална здравна стратегия 2007 - 2012 година.

На фона на този неприкрит цинизъм думите на вицепремиерката Емел Етем, че потърпевшите от наводненията в България сами трябва да спасяват домовете и живота си отсега нататък прозвуча като коледен припев. Заради наводненията опозицията внесе вот на недоверие в парламента. В деня на гласуването на самия вот, депутат от ДПС заяви, че е национално предателство на прага на Европа да се иска вот на недоверие на кабинета! Този изблик ми припомни думите на един от критиците на Аденауер, че "той е добър европеец, но лош германец". В деня на гласуване на вот на недоверие се разбра и друго, природните бедствия за министър-председателя ни Сергей Станишев били постоянна тема и той непрекъснато носел картината на наводнените селища в себе си! При наводненията от 2005 г. статистици обявиха, че 2 милиона българи са пострадали и останали без покрив. Тези два милиона българи са същите, които едва ли ще си направят труда да отидат да гласуват за избор на държавен глава наесен. Каквито и пируети и волни съчетания да правят кандидатите за президент. На въпрос дали се предвижда да бъдат построени къщи за хората, пострадали от последните наводнения, Етем припомни, че след наводненията миналата година държавата е осигурила фургони за хората без домове и добави: "Хората бяха настанени във фургони и преживяха зимата. Оттук-насетне не очаквайте да ви отговоря, че ще им бъдат построени къщи".

Етем пожела да присъедини Държавния резерв към министерството си, като смени един-двама шефове и даде уволнените на Главния прокурор под светлината на телевизионните камери. След резерва Етем уличи шефа на пожарната генерал Войнов, поиска законодателни поправки, които останалите коалиционни партньори не приеха.

Масларова - министърката, която гласува против своите в първия вариант за правителство

Дискриминация спрямо българчетата прояви и министър Емилия Масларова. Като приоритет в политиката тя определи задачата да няма отпаднали ромски деца от училище до навършване на 16-годишна възраст, както е регламентирано в Конституцията. "Интеграцията е нещо, което се прави от двете страни. За да бъде интегрирано малцинството, мнозинството трябва да е готово", посочи Масларова. Тя каза още, че не трябва да се делим, а всеки да поема ангажиментите си. А за отпадналите българчета, поради трайната безработица на родителите - Масларова не обели и дума.

Малцина са посветените, които знаят, че при гласуване на първия вариант за кабинет, Емилия Масларова, обидена, че не е посочена за социален министър, гласува против. При гласуването на втория вариант за кабинет с мандат на ДПС, Масларова бе вече предполагаем министър и вдигна картата за кабинета. Споменавам този факт, тъй като той показателен за позицията на тази жена, която държи в ръцете си социалното добруване на цял един народ.

Правителството на Станишев очакваше, че чрез намаляване на осигуровките с 6 на сто от началото на годината ще бъдат увеличени реално заплатите на заетите служители. Това не се случи, тъй като със спестените от осигуровки пари работодателите предпочетоха да назначат още работници.

Друг плюс, който изтъкна Масларова от едногодишната си работа бе увеличаването на пенсиите, което обаче не се случи, тъй като преди пенсиите се качваше инфлацията и процентът на увеличение за пенсиите винаги бе по-малък от процента на вдигнатата инфлация. Масларова не отрече и слуха, че пенсиите до 150 лв. са увеличени от 1 юли допълнително за сметка на това, че догодина парите за старост на всички пенсионери ще се вдигнат чак от юли, а не от януари. Масларова посочи като успех на МТСП и подобряването на жизнения стандарт на 70 на сто от пенсионерите, като се обоснова, че с решение на правителството най-ниските пенсии за осигурителен стаж и възраст са били увеличени с 4-5 на сто от началото на юли. Сега вместо 69 лева, минималната пенсия за стаж и възраст е 85 лева! Това бе, според Масларова прокламираното повишаване на жизнения стандарт на 70 на сто от пенсионерите. Тук ще припомня една мъдрост на моята баба, която казваше: Ако на 40 години си здрав, значи не си жив. Та питам министър Масларова, с тези 85 лева минимална пенсия какво по-скоро да правят възрастните българи - да се хранят ли, да си плащат тока или водата, да плащат парното, но да стоят на тъмно и гладни. Или да си купят лекарства - без да плащат ток, вода, парно и без да се хранят или пътуват? Това даже не е стандарт - с 43 евро на месец само да ги гледат пенсионерите пак ще свършат и нищо не може да направи човек. Как би разпределила Масларова един месечен бюджет с 85 лева, след като говори, че е повишила стандарта на пенсионерите. 85 лева, колкото не струва едната й обувка на министър.

Още с поемането на социалната политика Масларова погна и инвалидите, като се закани да провери всички решения за даване на група за инвалидност. Поиска и ТЕЛК-овете да минат към нейното министерство. "Който плаща, той поръчва музиката", отсече на няколко пъти министърката. А, че има корупция в лекарските комисии, които дават решенията за инвалидност се знае от години, както и това, че всеки с 300 или 500 лв. в джоба или бухалка в ръката може да мине за човек с увреждане. При отчета си обаче, Масларова обяви, че някои ТЕЛК-ове дори били дадени на прокурор. Въпросът е какво ще стане след това? Ще има ли дългосрочни последствия в положителна насока? Най-много инвалиди взимат пари за транспорт и за лекарства. Точно този тип привилегии, според Масларова, се дублирали. Общинските съвети гласували различни облекчения за инвалидите, отделно от това социалните служби също им давали по 8,25 лв. месечно за превоз. По толкова се давали за диетична храна и за лекарства, като в същото време здравната каса покривала изцяло или частично сумите за определени медикаменти. Масларова предложи парите, които сега се дават на хората с увреждания за препарати, да се привеждат директно на НЗОК. "Месечни добавки за хората с увреждания се дават за различни нужди - транспорт, телефонни услуги, обучение, балнеолечение, достъп до информация, наем, храни и лекарства - и са в размер между 15-20 на сто от гарантирания минимален месечен доход. В зависимост от индивидуалните си потребности хората с увреждания ще получат необходимите им видове добавки, а не целия набор, обясни Масларова. Тя подчерта, че целта е не да бъдат ощетени хората с увреждания, а да се ограничи броят на тези от тях, които злоупотребяват с това право. Премахването на недостатъците при определяне на степента на увреждане е едно от нещата, които Министерството на труда и социалната политика /МТСП/ не е успяло да свърши за изтеклата година, каза министърът.

Продължи дискриминацията на инвалидизираните граждани с нова Наредба и Правилник от времето на Симеон, с които на практика се елиминират случаи като заболявания на щитовидната жлеза, заболявания като вирусни хепатити, водещи неминуемо до цироза и рак, и още, и още рестриктивни мерки. Само един от десет раково болни получава безплатни ампули за рака на простатата - съобщиха онкоболни. В началото на месеца парламентът прие на първо четене законопроект за промяна на Закона за интеграция на хората с увреждания, който предвижда изплащането на интеграционните добавки да става именно по индивидуални критерии. Проектът бе внесен от депутатите от управляващото мнозинство Петър Мръцков /БСП/, Хасан Адемов /ДПС/ и Христина Христова /НДСВ/. Предстои той ще бъде разгледан на второ четене в социалната комисия. Според вносителите промените ще гарантират, че няма да се дават добавки, от които определен човек не се нуждае. В законопроекта е записано още, че индивидуалните критерии ще се определят по методика, разработена от социалния министър, директорите на Агенцията за социално подпомагане и Агенцията за хората с увреждания. Така че, когато министър Масларова заявява, че най-големите успехи на Министерството на труда и социалната политика са заетост, справедливост и сигурност - нека се извини и повече не повтаря тези изявления.

Правителството планира намаляване наполовина на ражданията от момичетата в тийнейджърска възраст - от 41 на 1000 до 20 на 1000 към 2015 г. За същия срок управляващите си поставят за цел и постигане на висока степен на образованост сред най-младите. Към 2015 г. 85 на сто от младежите от 19 до 24 г. трябва да са със завършено средно образование. Увеличение и на срока за гледане на дете също бе прието с цел да се преодолее демографската криза в страната, която сочеше висока смъртност, по-голям брой аборти от ражданията.

Просветното министерство иска да закрие 1000 училища в страната заради липса на ученици. Тази информация разпространи вчера Пламен Гергинов, шеф на дирекция "Международни програми" в Министерството на труда и социалната политика във Варна. Министърът на образованието Д. Вълчев обяви, че за първи път чувал подобно нещо.

Правителството и парламентарното мнозинство махнаха ДДС на хазарта и оставиха този на книгите, що се отнася до парите на партиите - те се оказаха отново увеличени и неконтролируеми.

Едно говорят - друго вършат

Управляващата коалиция е създадена, за да управлява страната стабилно - това заяви в отговор на журналистически въпрос министър-председателят Сергей Станишев по време на учението на ВМС с международно участие "Бриз 2006" край Варна на 6 юли т. г., съобщиха от правителствената информационна служба. "Много пъти съм го казвал, че тази коалиция не е направена за сделка в рамките на властта между отделните партии. Тя е създадена, защото е много важна за присъединяването на България към ЕС, но и за да има управление и да се решават струпаните проблеми в страната", каза още премиерът. А сделката за спирането на АЕЦ "Козлодуй", за сделката с царските имоти Станишев не спомена. Държавният апарат е нараснал с 50 хил. души за 5 години, като централната власт се поддържа от 136 хил. служители, а половин милион са на бюджетна издръжка показаха данни на Националния статистически институт.

България е предвидила едва 20 на сто усвояване на парите по европейските фондове за периода 2006-2007 г. Това стана ясно от изявление на министър-председателя Сергей Станишев по време на парламентарен контрол. Той не отрече, че има подобно ограничаване на финансирането и потвърди, че България има проблеми както с усвояването на средствата от предприсъединителните фондове. "Проблемът с административния капацитет засяга като цяло администрацията и зависи не само от държавната администрация, но и от местната и от бизнеса. Трудно могат да се привличат експерти при това ниво на заплащане", каза още Станишев. Така три месеца след майския мониторингов доклад на Европейската комисия премиерът потвърди констатираното в него опасение, че България няма административния капацитет да използва ефективно средствата, предвидени за интегрирането й в ЕС. От Брюксел не спестиха и страховете си, че парите от еврофондовете могат да бъдат разхитени заради корупцията в администрацията или част от тях да се отклоняват към престъпни структури. За това предупреди наскоро и посланикът на Финландия у нас Кауко Ямсен, чиято страна е ротационен председател на ЕС. Станишев информира депутатите, че в периода 2007-2009 г. България ще бъде финансирана по четири направления: селско стопанство - 1,562 млрд. евро, структурни действия - 2,3 млрд. евро, вътрешни политики и администрация - 498 млн. евро, бюджетни компенсации и подпомагане изпълнението на Шенгенското споразумение - 240 млн. евро. Или общо 4,6 млрд. евро. От които се предвижда да се усвоят едва 20 на сто за периода 2006-2007 година.

Какво не свършиха министрите на кабинета?

Вицепремиерът и министър на външните работи Ивайло Калфин подписа с Кондолиза Райс за разполагане на щатските бази у нас, без да са запознати депутатите с документа. Калфин не успя да реши проблема с посланик Никола Филчев, нито реагира адекватно на скандала с договора на Външно за фирмата, наета да лобира за членството ни в ЕС.

Вицепремиерката Емел Етем не обяви бедствено положение по време на наводненията, не каза и имената на фирмите, които са злоупотребили с пари по преодоляване на бедствието. Другият вицепремиер и министър на образованието, Даниел Вълчев не успя да реши проблема с матурите, не назначи тестове за приема на седмокласниците, не промени причините за лошата подготовка на учениците. Като минус на министъра на отбраната Близнаков може да се отчете, че нито един от изтребителите МиГ-29 не бе модернизиран, пред провал е ремонтът на хеликоптерите Ми-17 и Ми-24. На лошата работа на зам.-министъра на правосъдието Димитър Бонгалов лежи слабата охрана на следствения арест, скандалите със засечените и заснети сексизпълнения и издевателства на едни затворници над други.

Министърът на транспорта Петър Мутафчиев занемари гафовете и скандалите в Ръководство на въздушното движение, но това от понеделник ще е тема на голямо документално разследване в тази електронна страница.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов не успя да направи пътищата ни европейски и не усвои голяма част от парите, предвидени от европейските предприсъединителни фондове. Министърът на земеделието Нихат Кабил допусна корупция по програма САПАРД, не усвои парите по предсъединителните фондове.

Министърът на държавната администрация Николай Василев създаде филм за борба с корупцията в администрацията. Министърът на околната среда Джевдет Чакъров не оказа помощ за решаване на проблема със софийския боклук. Министър на европейската интеграция Меглена Кунева скри истинските изисквания на ЕС към България и се опита неуспешно да припише на Румен Овчаров своята и вината на Соломон Паси за закриването на III и IV блок на "Козлодуй".

Това в най-телеграфен вид бе годината управление на кабинета "Станишев". Цитирах грешки и слабости на министри, защото единственото, което се каза при отчета на тази една година, бе, че кабинетът е бил успешен. Истината е, че подобен "успех" на това правителство поставя под съмнение изкарването на пълния мандат и избирането на сегашния държавен глава за президент. Но това предстои и всички прикрити грешки и гафове ще родят своите плодове след 1 януари, когато се очаква България да стане член на ЕС. Най-бедната държава, с лоша демографска прогноза, със загуби от износа на ток, с едва кретаща икономика и здравеопазване, което по средствата си граничи с геноцид.

 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене