Животът в партийната държава - начин на употреба

"Във всяка борба за власт побеждава онзи,
който успее окончателно и решително
да събуди у себе си Неандерталеца."

Любиша Георгиевски

Експерти на опозиционни политически партии твърдят, че трипартийната коалиция е слаба и обречена. И както напоследък често взе да се случва - грешат. Внимателен и аналитичен поглед върху идеологиите на тази управляваща коалиция показва, че в две от съставните й партии липсва реална идеология. На принципа на самоопределянето - ДПС и монархистите твърдят, че се намират в либерално в центъра, но истината е друга. Идеологията на тези двама партньори на Станишевата партия е лесно смилаема: властово и финансово количествено натрупване, което да доведе до качествени изменения в позициите в политическото пространство. Защото движение, носещо четирите букви от името на своя лидер - Негово Величество Симеон Втори изчерпва идеологическите си принципи с личността на бившия монарх, което съвсем сигурно не би могло да се назове сериозно идеология.

Другото движение - за Права и Свободи - също стъпва върху тънък лед в идеологическата си подплата, тъй като правата и свободите в държавата са гарантирани и се спазват според основния Закон - Конституцията, поне на книга.

Всъщност е налице обща идеология на тези коалиционни за присъствие в изпълнителната власт партньори: а тя е: лично оцеляване на всяка цена и геноцид на уязвими групи от населението - на каквато и да било цена. Какво имам в предвид: става дума за начина, по който методично и целенасочено коалицията, под предлог, че управлява добре изтребва и обрича на преждевременна смърт хронично болни, социално слаби български граждани. Става дума и за друго: коалицията дава възможност на неквалифицирани професионално политици, намятайки им партийна одежда да решават кардинални проблеми на сегашното и бъдещото българско общество. И това ако не е обща платформа - здраве му кажи, така че явно опозицията е увредила зрението и възприятията си, щом й се струва, че ни управлява слаб кабинет. Истината е, че ни управляват некомпетентни люде, което далеч не ги прави слаби, тъй като те компенсират липсата на професионализъм и почтеност с налагане на хаотични реформи и налудничави решения. На практика слабостта всъщност се превръща в сила, тъй като инстинктът за оцеляване на правителството надделява и последиците за целокупното общество са непредвидими - сега и за в бъдеще. Ето някои от най-крещящите примери за това виждане:

Изтребването в здравеопазването на хронично болни

250 000 болни от хронични хепатити В и С, живеят като броят дните напред. Броят без надежда за лечение, тъй като така наречената Национална здравна осигурителна каса - НЗОК, спря помощта за лекарствата им и прекрати безплатното лечение с интерферон. Същата здравна каса, която обяви, че след около две години ще въведе информационна система, за да не губела пари! И кой персонално е в кюпа за тихото унищожение на тези четвърт милион български граждани, забележете: току що избраната директор на НЗОК д-р Румяна Тодорова и д-р Емил Райнов - председател на Управителния съвет на Здравната каса. Сестрата на партийната функционерка Илияна Йотова и личният приятел на премиера Станишев д-р Райнов, /резервният вариант при евентуална смяна на проф. Гайдарски - бел. Л. М./. Към тези двама реално виновни за обречеността на хронично болните от хепатит В и С се прибавят и членовете на Управителния съвет на НЗОК, които също цапат ръце с подписване на присъди за съкратен преждевременно живот.

150 души записани за лечение срещу 250 000 обречени на доизживяване, без лечение - това е жестоката равносметка за "усилието" на държавата да се справи с проблема! "Един ден държавата ще плаща повече пари за нелекуваните болни от хронични хепатити" - каза пред камерите на телевизионните новини лекар, запознат с проблема - и този лекар сгреши. Няма "да има един ден", не се предвижда и " ще плаща повече пари" - нещата са предизвестени, като е програмирана и заявена посока за летален изход от проблема.

Вероятно България е единствената страна в Европа, в която за хуманно подписване на смъртни присъди с близък срок на изпълнение се полагат и добри месечни възнаграждения - за председателката на НЗОК - заплата, за хората от УС на НЗОК - месечни немалки суми. В кратката история на човечеството палачите винаги са били на заплата, независимо от начина и срока на изпълнение на смъртни присъди. В случая за тези хронично болни и другите - с диабет, с онкологични заболявания, с асма, с психични диагнози ролята на Пилат Понтийски е поета от държавата, която си измива ръцете с довода, че видите ли нямало достатъчно средства в бюджета.

В парламента и Министерския съвет вече повече от година пребивава и една друга личност, която е запретнала ръкави и "коли" и "беси" инвалиди и диагнозите им. Няма кой да й обясни на тази поредна партийна функционерка, че диабет, хронични хепатити, онкологични заболявания не се лечими и прогнозата е категорично лоша - без лечение съвсем сигурно се стига до злокачествени заболявания и смърт. Така към наложеното без съд и присъда наказание да си хронично болен от неизлечими и сериозни заболявания се прибавят и драконовските мерки за начина на живот, като лишение от група инвалидност, липса на средства за лечение, липса на средства за живот и краят е както отбелязах по-горе - сигурна, и преждевременна смърт.

За машината на изпълнителната власт в партийната държава явно е по-изгодно населението с проблеми да намалява с по-скоростни темпове. "Бяхме на европейско ниво, а се връщаме една ера назад, ставаме като Африка" - каза по повод отказа на НЗОК да помага в лечението на хроничните хепатити, проф. Константин Чернев.

В същото време стана ясно че, в лекарствения списък на Националната здравно-осигурителна каса /НЗОК/ е включен опасен за здравето медикамент, който се използва за лечение на хепатит "В", предупреди националният консултант по гастроентерология проф. Константин Чернев. Медикаментът "Реалдирон" е опасен за здравето и застрашава живота на пациентите, обясни той, като призова характеристиките на медикамента да бъдат спешно преразгледани.

На добър час, съкратени и тествани!

Не повече 1800 учители могат да бъдат съкратени тази година заради демографски проблеми и липсата на деца, които да попълнят паралелките, каза за Агенция "Фокус" преди няколко дни, председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева. Повод за това изявление, бе, информацията от Министерството на образованието и науката, че тази година ще бъдат съкратени 3500 учители, Такева бе категорична, че ако това се осъществи, синдикатът на българските учители "ще го счита за грубо административно съкращение". По думите й, подобно съкращение не е полезно нито за държавата, нито за предстоящите президентски избори, тъй като би създало огромно социално напрежение. "Ниски са заплатите, лоши условия на труд, непрекъснато променящи се учебни програми и планове, въвеждане на неизпитани поне експериментално реформи" - това са екстрите в родното образование на първо време.

"Мисля, че нито една държава и нито един здравомислещ политик не би трябвало така лекомислено да постъпва", допълни още Такева. Според нея и родителите трябва да са изключителни тревожни, че "се пристъпва към едно административно съкращение", което не е коректно нито към децата, нито към бъдещето на нацията. Определено тревожно е виждането, учителските заплати да се диференцират, по Скалата на министъра, вместо да се увеличат.

Бъдещето на нацията - засега това бъдеще е неясно очертано и пожелателно. Как ще имат патриотично самочувствие учениците, след като им заменят български автори с американски? Да е чул така нареченият министър на образованието и науката Даниел Вълчев някъде в родината на Марк Твен да се изучават изхвърлените заради неговите произведения Алеко Константинов и Валери Петров? Не е чул и няма как да чуе. Но по партийна традиция, политици от поредната следдесетоноемврийска политическа сила отново са амбицирани да обучават и вменяват в поведение наведената поза като позиция за национално достойнство.

Днес е първият учебен ден - ден, белязал поредното визане в Храма на науката. И тук партийната държава свърши каквото успя: без експериментиране с нови учебници, без провеждане на пробни занятия - в българското училище се въвежда тестова система за изпит. Казано накратко - от главата за краката. В училището - където може нагледно да се проследи минимодела на бъдещото общество, палиативни ремонти вървят едновременно с опити за промени, които наподобяват село със затихващи функции да разработва високотехнологични проекти на НАСА.

На училище по един компютър - с това ли ще осъществява реформа партийният монархист Вълчев. Защо министърът не се замисли за социално изравняване на учениците при пристъпване на прага на школата, като например да се въведат униформи, но не като опит за връщане назад и унифициране на личностите - опазил Бог! Една униформа би заличила настанилото се трайно социално разслоение в българското общество след 10 ноември 1989 година - училището е преди всичко място за наука, а не моден подиум за дефилета и демонстрация на родителски възможности. Едно е облечените в униформи ученици да бъдат убедени, че обучението и образованието са дело сериозно, а далеч по-различно е: облечени в дрехи втора ръка ученици да се чувстват психологически комфортно до връстниците си, облечени в маркови облекла, покорявайки стъпалата на науката. Тема, върху която Вълчев е крайно време да се замисли. Все пак като се е втурнал да оставя персонални следи в образованието, наблягайки на европейското и световно обучение на подрастващите, а са му убягнали въведените на запад вечерен час, униформи, строги мерки за непристойно поведение и възможностите да се осигурява почасов заплатен труд за ученици в свободното им време.

Причини за това има предостатъчно и няма да се налага министърът да ги търси. Като се започне от ниската възраст на СПИН-заразяването при подрастващите, рязко падналата възрастова граница за редовна употреба на алкохол, присъствието на ученици в порнодейности - налице са достатъчно причини за затягане на дисциплината и мотивиране на учениците за различно поведение, като се набляга на присъщи за възрастта им занимания и постепенна промяна в духовните им критерии. Май е дошъл моментът Даниел Вълчев да си поговори на четири очи, не с Цветанка Ризова, а с колегата си Румен Петков, от когото ще научи много бързо как пада възрастта на извършителите на криминални прояви и че увеличаването на броя на наркозависимите е главно от средите на учащите се и че процентът е твърде обезпокоителен.

Ето това е необходимата реформа, която министър Вълчев подмина и се заби в начинания, които не само че не са присъщи на състоянието на образователната система, но и напомнят външно зашиване на прорез, при констатирана тежка вътрешна инфекция. Крайно време е Вълчев да остави в килера партийните вайкания, че видите ли НДСВ принесло в жертва имиджа си като участва в кабинет рамо до рамо с партията на социалистите. Далеч по-смислено ще е Вълчев да наблегне на смислените промени, а не на виртуалните фантазии да превръща родното образование в арена за опити и експерименти. Все пак - става дума за работа с човешки материал, а не за теоретични разработки!

В царството на партийното многообразие

- обикновеният данъкоплатец е обречен от неработещи закони, пълзяща корупция на всички равнища, и липсата на перспектива за нормално човешко съществуване.

"За боговете - ние сме като мухите за палавите деца: убиват ни за удоволствие. " звучи в Шекспировия Крал Лир. Някогашните богове днес са представени от партийни заместители, и ако някогашните проблеми на българското общество идваха от една партия и представителите на няколко партизански отряда и бойни групи, то днес партиите са много, партизаните още повече, а бойните групи са навсякъде в трите власти на държавата. Днес в българското общество изпълнителната власт е ръцете на трипартийна коалиция срещу многопартийна опозиция и в месомелачката за политическо надмощие на тази демократична многопартийност е гражданството, здраво притиснато от всички страни.

И докато хронично болни и обречени на преждевременна смърт се лутат в лабиринта на Минотавъра на бюджетния дефицит, България участва в купуването на тежки транспортни машини за нуждите на НАТО, като по този начин страната ни дава заявка, че ще се включва и в далечни мисии на пакта.

Над 5 млрд. лв. е дефицитът във външната търговия на страната за първите седем месеца на годината, обявиха от Националния статистически институт.
Дефицитът се е увеличил с близо 900 млн. лв., или с 20 на сто спрямо дупката във външната търговия за същия период на миналата година. А такива данни не са основание за надежди за подобряване на живота.

На фона на горните събития парламентът си позволи да купува 40 нови коли за милион и половина лева. 80 мерцедеси и беемвета са в държавния автопарк на депутатите, като поддръжката с бензина е над 700 хил. лв. на година. Мерцедеси, милиони - срещу обречени на преждавременна смърт хронично болни. И за финал, министър-председателят Сергей Станишев поиска всички министри да наемат на работа в администрацията на ръководените от тях ведомства хора с увреждания. Хубаво хрумване, добре тиражирано, но неосъществимо. Само в някои ведомства възможностите за наемане на хора с увреждания се броят и изчерпват с пръстите на едната ръка! Тогава май в ход е вариантът "Празна Мара - тъпан била"! Вариант предизборен и партийно обусловен. Защо пък не, Неандерталци на изпълнителната власт? Не чини пари и си струва. Лозунги му е майката, а популизмът е бащата на живота в партийната държава.

 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене