Предизборната кампания - по следите на изгубеното време

Тържествени глупости и безсмислени декларации се редуват в борбата за поста държавен глава * От Шекер байряма до отричане на действащата Конституция - арсеналът от хватки е безкраен и атрактивен

Човек трудно може да му хване началото на това явление, по време на предизборна кампания да се изричат лозунги, да се хвърлят в пространството манипулации с неясен прицел, да се правят безумни изявления и говорят тежки глупости от кандидатите за поста на държавен глава и вицепрезидент. Ще пренебрегна пускането на предизборната пързалка на дълбоко неизвестни и неотговарящи на елементарните критерии за избираемост лица от няколкостотинте партии и движения в родината. И ще се съсредоточа единствено и само върху словесните излияния на кандидатпрезидентските двойки, тъй като това определено си струва за запълване на шоупространството след затварянето на София ленд.

Конституционният съдия Неделчо Беронов отприщи фантазията си, като съзря в насрочването на датата за изборите религиозна мотивация, като заяви на предизборна среща в Кърджали, че настоящият президент е целял да получи подкрепата на обръча от фирми на ДПС за тези избори. "Не случайно изборите са насрочени така, че да съвпаднат с Шекер Байряма. Георги Първанов изглежда разчита на "автобусни" гласове, които ще му бъдат докарани от Ахмед Доган", коментира Беронов. "Българското правителство, съставено с мандата на ДПС, и държавният глава допускат в България да идват представители на Турция, без на срещата да се покани поне областният управител", добави десният кандидат за президент, според информация на Агенция "Фокус". В Кърджали Беронов подчерта, че Георги Първанов не изразявал единството на нацията, а интересите на политическите сили, които го подкрепят.

"Демокрацията все още не е дошла за българските турци, внезапно прозря кандидатът за президент на обединената десница Неделчо Беронов по време на своя предизборна среща в Кърджали вчера. Беронов подчертал, че през последните години българските турци нямали право на свободен избор, когато гласуват за своето политическо представителство. "Доган превърна етническия модел в бизнес", коментира Беронов.

На срещата с местния инициативен комитет, който го подкрепя Неделчо Беронов обяснил, че Ахмед Доган е обсебил и превърнал в свои заложници българските турци. "Превърна ги в политическо гето, което обслужва материалните интереси на обръча от фирми, а не интересите на гласоподавателите", отбеляза кандидатът за президент. Българските граждани трябва да бъдат равни единствено по силата на закона, а не по силата на етническа принадлежност, каза още той. Спирам дотук, за да напомня на въпросния господин, че употребяваното от него понятие "български турци" е толкова абсурдно, колкото и в Щатите да има въведени понятия като американски африканци, американски индианци, американски поляци, американски италианци, американски ирландци, или в Испания - испански баски в Турция - турски кюрди и прочие словосъчетания, които няма как да бъдат приети и използвани в политическата лексика на задокеанския Голям брат и някои европейски държави. В този ред на мисли ще попитам Беронов защо не използва изрази като български молдовци, български македонци, български тракийци, български арменци - да не би причината да е в това, че по Конституция всички сме български граждани. И един конситуционен съдия да си позволява да фамилиарничи нескопосано на етническа основа като пробутва на претръпналия електорат недомислици е най-малкото странно, да не използвам друго, по-точна, но неуважителна дума. Ето защо призовавам господина Беронова, да вземе, да си събере мислите, да си ги подреди, доколкото това му е по силите и да покаже обикновено благоприличие към действащата Конституция, поне до края на тази предизборна кампания. А колкото до спора кой е обединител на нацията и кой не е - то със сигурност още отсега мога да успокоя десния кандидат, че той съвсем сигурно и определено не е обединител засега на нацията.

За да не остане по-назад от партньора си, кандидатката за вицепрезидент Юлияна Николова обясни на предизборна среща: "Това, че десните партии вече са заедно, е знак, че времето на БСП във властта изтича. Другото би означавало България да е унизена и поставена за дълго под постоянно наблюдение на Брюксел". Вярно е, че България е в тежка позиция месеци преди приемането й в Европейския съюз, вярно е и, че над някои ресори в държавата ЕС ще наложи постоянно наблюдение - тук няма да споря с Юлияна Николова. Но да внушава, че видите ли държавата е на този хал, само защото управлява трипартийната коалиция е пресилено и неточно твърдение. Не е тайна, че и този път не случихме с правителство. Неточно твърдение прави Николова, защото 15 години десните държат съдебната власт, чрез един или друг избран и предложен от тях висш магистрат. Некоректно, защото в периода след 10 ноември десните направиха всичко по силите си да съсипят държавата: чрез калпави закони и решения на тяхната изпълнителна власт в две от правителствата. Така като техен принос може да се отчете съсипването и закриването на външната търговия, съсипването на земеделието, съсипването на икономиката чрез криминално проведената приватизация. И всички тези класически действия на десните бяха поети и прегърнати от правителствата на Беров, Виденов, Симеон Сакскобургготски. Тогава какво да очакваме от сегашното правителство, което вместо да си върши пряката работа се е взряло във влизането в Европа и е загърбило останалите си преки задължения.

Що се отнася до твърдението на Юлияна Николова, че десните партии вече са заедно, това освен, че не е вярно, даже не е и смешно. Истина е, че лидерите на СДС и ДСБ Петър Стоянов и Иван Костов, запазиха традиционно хладни и обтегнати отношения, но на партийно мероприятие, за присъстващите камери и фотоапарати на три пъти миналата седмица двамата десни са си стиснали ръцете в продължение на по-малко от час. Три пъти ръкостискане за по-малко от час? Това определено е предозирано ръкостискане, което се допуска по време на предизборна кампания, но трудно може да бъде определено като "десните партии вече са заедно" . Така че, моля госпожата да запази мълчание или когато вземе думата да набляга на истини, а не на полуистини и манипулативни внушения. "Искаме да убедим десните избиратели, че заедно можем да променим България" призна кандидатвицето на Беронов, но едно е да искаш, друго е да може, трето и четвърто е това да се случи реално.

Тези дни си припомних, че Неделчо Беронов е конституционен съдия от 1997 г. и беше избран на този пост от парламента, като преди това беше народен представител от варненската листа на СДС и член на правната комисия в 38-ото Народно събрание. Някой да го е забелязал, някой да го помни от ярки изяви докато е бил депутат? Не бил разпознаваем, не бил известен, как може един депутат и член на правна парламентарна комисия да е неизвестен и неразпознаваем и да го предлагат за президент? Къде е възможно бивш депутат и член на парламентарна комисия, да бъде избран за председател на Конституционния съд и над 80 на сто от избирателите да не са чували името му? Това е възможно единствено в България - никъде другаде.

Гроздето е кисело!

"Решението да не участваме със самостоятелна кандидатура на президентските избори може да доведе до отлив на членове и симпатизанти на НДСВ. Това каза пред Агенция "Фокус" зам.-председателят на НДСВ Николай Свинаров. Всъщност решението да не участват в изборите за държавен глава от НДСВ е точно защото вече е налице такъв отлив за монархистите и в централата на Смиеон са наясно със ситуацията. Така че причината изобщо не е в липса на кандидати за кампанията за държавен глава. Вярното твърдение е, че не решението за неучастие ще доведе до отлив, а отливът доведе до това решение за неучастие. Пред царистите стои със всичка сила проблемът как ще я карат оттук нататък - министрите им в кабинета Станишев освен импровизации на тема, не сътвориха нищо смислено в изпълнителната власт. От време на време се чуваха и гласове дали да напускат кабинета или не, но от това рейтингът им, както се очакваше изобщо не скочи. Популярността на НДСВ стигна дъното, когато цаедворците се заиграха с проблема да се подарят на Симеон и семейството му държавни имоти като негови лични. А от подобни действия в България никой не е спечелил. Тук ще прибавя и партизанлъка на царедворците да забогатяват бързо и да осигуряват благополучие на деца и внуци. С последното - жълтите окончателно сринаха доверието в Движението, така че Свинаров може да разправя на лишените от слух, как, кога и по каква причина се е получил отлив от членове и симпатизанти. Те ще му повярват - други обаче в България едва ли ще се хванат на тази въдица.

Казват, че предизборната кампания този път вървяла доста вяло - остава да попитаме, а тя всъщност върви ли? Или тръгвайки по следите на изгубеното от политиците време вече едва ли ще срещнем наивни и вярващи.

 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене