2. Здравей Европа - последните ще бъдат първи!

Думи вместо дела охладиха мига на обявяването на Доклада на Еврокомисията * Най-тежкото приемане е това на България и Румъния * Вместо пари от еврофондовете - от българите се очакват още усилия за промени

Продължение от 29 септември 2006 г.
Точно преди една седмица, в централата на ООН в Ню Йорк, вицепремиерът и министър на външните работи Ивайло Калфин връчи на заместник-генералния секретар на ООН по юридическите въпроси Николас Мишел ратификационните документи за присъединяването на България към Конвенцията на ООН срещу корупцията.

Конвенцията на ООН срещу корупцията всъщност е най-всеобхватният антикорупционен инструмент приеман досега, тя беше ратифицирана от българския парламент на още 3 август 2006 г. В съответствие с нейните разпоредби, тя ще влезе в сила за България на тридесетия ден, след датата на депозирането на ратификационния документ в ООН.

И за най-непредубедените е ясно, че присъединяването на страната ни към Конвенцията по корупция едва ли ще реши толкова болния проблем със съществуващата корупция в България. Корупцията и организираната престъпност обаче са източник на сериозна загриженост особено в случая с България, Никой не спори, че нивото на управление и равнището на корупция в държавата ни няма скоро да достигнат, например тези в Скандинавски страни. Въпреки че, България също започна да разследва високопоставени политици, служители и прокурори, но без особени конкретни резултати. До момента не е разкрито нито едно от почти 200-те мафиотски убийства от последните години.

Британският "Таймс" отбеляза, че и България, и Румъния са засилили драстично опитите да се справят с корупцията, като се изброяват примери в двете държави с арести и следствия по случаи с корупция. В същото време е ясно, че няма воля да се изкоренят рушветите и мафията. "Таймс" посочва, че взимането на рушвети от полицаи е нещо обикновено в България.

За наблюдателите от Европейската комисия е ясно, че видимите усилия за борба с корупцията досега не са отвели зад решетките нито един висш български служител. Брюксел се безпокои, че дейността в тази посока, която така открито коментират родни управници по-скоро има за цел да впечатли служителите на ЕС, но в държавата не съществува кой знае каква политическа воля да се изкорени културата на рушветите или да се обуздаят мафиотските групи, които ще се възползват от новите свободи в ЕС. У еврокомисарите има опасения, че след присъединяването двете страни няма да имат стимул да продължат тази трудна кампания, пише британският "Таймс", което за жалост не е далече от истината.

Ще променим ли мнението на европейците за нас?

Повечето страни от ЕС са ужасени от корупцията, злоупотребите и престъпността, шестващи в политическия живот, и виждат в бъдеще само неприятности, ако тези две бедни балкански страни внесат в съюза културата на корупцията, пише "Таймс".

Според ЕС, влизането на България се осъществява по един начин, а според родните политици - по друг. Европейската комисия препоръча България и Румъния да се присъединят към ЕС през януари 2007 година, но твърде вероятно е двете държави да загубят милиони евро европейски субсидии, ако не ускорят реформите, предаде агенция Ройтерс. Управниците ни мълчат и не коментират факта, че има страни, които все още не са ратифицирали договорите за присъединяване на България и Румъния. С очертаващата се реална възможност за блокиране на някои еврофондове Брюксел цели да улесни ратификациите, отбелязва Ройтрес.

"След окончателния доклад на Европейската комисия за напредъка на България и Румъния, страните, които не са ратифицирали договора за присъединяване на България към ЕС имат мотивация да го пристъпят към действие. Това каза за Агенция "Фокус" депутатът от НДСВ и наблюдател в Европейския парламент, Христина Христова. Виждане, което е най-малко странно, тъй като е известно, че страните членки на ЕС не се влияят особено от Доклади на ЕК, независимо какво прогнозира уважавана агенция като Ройтерс.

"В този доклад има голяма новина и това е, че България е готова в началото на следващата година да влезе в ЕС". Това заяви външният министър Ивайло Калфин в предаването "Нещо повече" на БНР по повод представения мониторингов доклад на Европейската комисия за напредъка на България и Румъния при присъединяването им към ЕС. - "Ясно осъзнахме, че нямаме право за губене на време, трябва да ускорим темпа на подготовката, да положим максимални усилия", уточни той и добави: "Работата продължава и до края на годината, и след това, за да опровергаем за пореден път скептиците".

Критичност по обявяването за бъдещ прием на двете балкански държави имаше и в тона на Кристоф Шилц, ясно изразена във в. "Ди Велт". "Влизането на България и Румъния в Евросъюза бележи края на фарса: решението за тяхното приемане беше взето в началото на 2005 г. и последвалите заплахи и искания на Еврокомисията по своята същност бяха само пресметната инсценировка за успокоение на другите държави-членки. След оповестяване на принципното решение за присъединяване на тези страни, Еврокомисията и Европарламентът вече нямаха никакво ефикасно средство за оказване на натиск върху тях." Но това едва ли е само критичност, по-скоро би могло да се възприеме като трезва и прагматична оценка на случващото се в ЕС по отношение на бъдещите две страничленки българия и Румъния. Колкото и да не се харесва на управниците ни подобна позиция и оценка, точно тя е необходима на родните политици, за да не продължава опиянението им от вестта за предстоящия прием.

В деня на оповестяването на толкова чакания Доклад

Барозу посъветва България да не се отпуска, защото изоставането й в редица сфери може много по-успешно да се навакса вътре в ЕС. "Не бива да се отпускате. Работата е доста. Това не е краят на процеса, а едно ново начало", беше призивът на Жозе Барозу. "От вас зависи дали предпазните клаузи ще се превърнат в голяма глава или в бележка под линия в историята", отбеляза и Оли Рен.

За година време България е слязла с цели 11 места в престижната класация на Световния икономически форум в Давос, отчитаща степента на конкурентоспособност на икономиката. Ако през 2005 г. страната ни е била на 61-о място, то днес, година по-късно се оказва, че сме паднали на 72-о измежду 125 държави. За това "пропадане" с 11 места надолу, имат принос и представителите на българския бизнес. Нашите фирми са посочили маса проблеми, които ги спъват в пряката им дейност, като основна за тази негативна преценка е взета неефективната работа на институциите.

"България става член на ЕС, но ще бъде под засилено наблюдение и след 1 януари 2007 г." Това съобщи в Страсбург докладчикът за България в Европейския парламент Джефри ван Орден при представянето на мониторинговия доклад за напредъка на България и Румъния.

"Докладът оценява реалистично постигнатото, както съвършено конкретно посочва областите, за които са необходими продължаващи усилия", съобщи министърът на вътрешните работи Румен Петков, като уточни, че са много ясни две неща - първо, всички в Европейския парламент казаха "добре дошли" на България, и второ, че политиката, предприета през последната година, се оценява като вярната и нужната политика. Според министъра тя не подлежи на промяна.

"Докладът на Европейската комисия е обективен. В него са отразени и положителните тенденции в реформата на България, включително реформата в съдебната власт, и онова, което остава да се свърши. Ако трябва да обобщим струва ми се, че резултатът от този доклад показва, че извършеното е повече". Това заяви главният прокурор Борис Велчев.

За разлика от двамата висшестоящи в държавната йерархия, се чу и друго мнение: "Правосъдието остава основен проблем на България", каза Ван Орден, като посочи и отделни случаи на лошо функциониране на българската съдебна система. "Браво на България, добре дошли", каза докладчикът Джефри ван Орден. "Условията за София и Букурещ са най-тежките в историята на ЕС", призна комисарят Оли Рен. Всяка грешка ще се наказва с предпазна клауза или орязване на милиони. Сондирайки мнения и оценки стана ясно, че се въвежда съдебен борд, като засега решенията на магистратите ни няма да важат в Европа, ако не изпълним 6 условия.

"Членството на България не е втора класа", опита се да успокои българските управници шефът на Еврокомисията Жозе Мануел Барозу. - "Искаме обаче още усилия от България и Румъния."

"Разликата за нас е, че мерките за наблюдение и контрол са в пъти по-строги от тези, на които бяха подложени 10-те, приети на 1 май 2004 г. Това сензационно призна от трибуната на Европарламента комисарят по разширяването Оли Рен.

Еврокомисията става правителство в сянка

Според доклада, Европейската комисия изиска от България и Румъния да докладват редовно за напредъка по отношение на шест цели, а именно:
  1. България трябва да извърши конституционни промени, които да заличат всякакво двусмислие по отношение на независимостта и подотчетността на съдебната система.
  2. Трябва да бъде осигурен по-прозрачен и надежден съдебен процес, чрез приемането и прилагането на нов закон за съдебната власт и нов гражданско-процесуален кодекс.
  3. Трябва да продължат реформите в съдебните и правораздавателните органи с цел повишаване на професионализма, отговорността и експедитивността им.
  4. България трябва да води и докладва за професионални, обективни разследвания срещу заподозрени за корупция на високо ниво.
  5. Трябва да бъдат предприети по-нататъшни мерки за борба и превенция на корупцията, особено по границите и местната власт.
  6. Трябва да бъде приложена стратегия за борба с организираната престъпност, с акцент върху сериозните престъпления, прането на пари и конфискация на незаконно придобито имущество.
В случай, че поставените задачи не бъдат изпъленни, Европейската комисия няма да поколебае да приложи предвидените в Договора за присъединяване предпазни клаузи, поясни Оли Рен.

Още мерки спрямо България и Румъния

Както и при Полша, продукцията на румънското и българското земеделие ще има само ограничен достъп до пазарите на ЕС. Това несъмнено се дължи на здравни и съображения за безопасност, но експерти смятат, че по-скоро става въпрос за протекционистична мярка от страна на сегашните страни-членки, които, освен всичко друго, знаят, че Общата селскостопанска политика на ЕС може да рухне под тежестта на полското свинско месо и румънското мляко.

Безпрецедентен е фактът, че двете страни ще продължат да бъдат наблюдавани дори след влизането в ЕС, отбеляза и Би Би Си. Първият доклад на двете новоприети страни-членки трябва да е готов на 31 март. Това е и срокът за създаването на напълно функционални системи за разпределяне и контрол на средствата на ЕС в областта на селското стопанство. След тази дата ЕК ще задържи една-четвърт от парите, отпускани за фермери в България и Румъния, на стойност стотици милиони евро. Тези съкращения ще продължат година или повече.

Другата мярка, която се оказа, че вероятно ще ни бъде приложена, е че може да спрат българските полети до ЕС. Твърде вероятно е Европейската комисия да ограничи достъпа на България до вътрешния авиационен пазар на ЕС, ако страната не подобри сигурността на полетите и самолетите. На български самолети ще бъде забранено да летят в страни от ЕС. По тази нерадостна перспектива министърът на транспорта и съобщенията, Петър Мутафчиев не бе особено словоохотлив - по разбираеми причини.

Списъкът на Матев

В опит да убеди скептичната британска общественост в достойнствата на неговата страна, която ще се присъедини към ЕС през януари, българският посланик във Великобритания, Лъчезар Матев подготвил списък на известни българи, съобщи "Сънди телеграф". Пред вестника самият Матев изтъкна, че изобретателят на персоналия компютър е българинът Джон Атанасов. В списъка на Матев на известни българи били включени още Петър Петров, изобретил дигиталния часовник, както и четирима български футболисти, които в момента играели във Великобритания - Димитър Бербатов, Светослав Тодоров, Радостин Кишишев и капитанът на националния отбор Стилиян Петров. Българската гордост в спорта е увенчана с включването в Списъка на Матев на Христо Стоичков, европейски футболист на годината за 1994. Там фигурирало и името на Веселин Топалов, първият световен шампион по шахмат на ФИДЕ миналата година и Калоян Махлянов, професионален сумист в Япония, чийто добър външен вид и физика му спечелиха прозвището "Дейвид Бекъм на сумото".

Необяснимо защо обаче в Списъка на Матев се озовал и Симеон Сакскобургготски, бивш цар, завърнал се България, за да учреди нова партия, която спечели парламентарните избори през 2001 година. Явно отдалечеността на родината е лишила Негово Превъзходителство посланика от информацията, че около името на Симеон напоследък се случиха две не съвсем положителни събития: първото беше, когато в Италия арестуваха братовчед му Виторио Емануеле с тежки обвинения, свързващи Емануеле с корупцията по време на правителстното на Симеон. Второто събитие, свързано твърде негативно с името на Симеон бе подаряването на държавни имоти, което бе спазарено, за да се запази целостта на управляващата коалиция. Става дума за имоти от порядъка на 470 млн евро.

Е тогава каква корупция и злоупотреба с власт гоним и борим, след като един посланик си позволява фриволни забавления да прави класации, като включва в тях твърде спорни откъм разбиранията на Европа за законност лица? Каква корупция гоним след като цяла Европа, че и светът ни разбраха как са се спазарявали политици с бизнесмени с несъвсем добро име? Каква корупция гоним и борим, след като най-радостен от доклада бе министърът на вътрешните работи, чийто подчинени водят класацията по корупция? Или доволният Главен прокурор, чийто подчинени "забравят" да предприемат мерки в рамките на закона при разследване на тежки престъпления?

Засега можем само да кажем: Здравей, Европа! Последните ще бъдат първи...Дали?

Следва продължение

 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене