3. Здравей Европа - последните ще бъдат първи!

Управниците все още искат да не бъдат контролирани доходите им * Британският "Икономист" вгорчи първите дни след радостната вест за сигурен прием в ЕС * Политиците си извоюваха безнаказаност с разтурване на следствието и затлачване на системата със стотици залежали дела

Продължение от 29 септември 2006 г.
От площад "Независимост" във Варна, сигнал за бомбена заплаха срещу премиера Станишев смути за момент мероприятието, което той провеждаше - среща с варненската общественост във фестивалния комплекс. Станишев окачестви сигнала като проява на лош вкус, което на фона на случващото се в Полша и Унгария не изглежда съвсем така. Заклинанията на младия министър-председател, че промени в правителството няма да има поне зимата едва ли са обнадеждили гражданството, тъй като тепърва започват изненадите по бъдещото приемане на България в Европейския съюз. Твърде вероятно е нашата страна да се окаже единствената, на която са скрили информацията с какво конкретно е свързано това влизане в ЕС. Но на фона на смехотворните изпълнения по подписване на българо-американските документи за разполагане на военни бази на САЩ на родна територия, когато стана ясно, че и обсъждането и подписването са се провели без никой да е бил запознат с въпросните документи - тоталното договаряне и затваряне на глави единствено от Миглена Кунева е вече рецидив, който не удивлява никого.

Без контрол за политиците

Първият студен душ дойде, когато усмихнатият Станишев съобщи, че 650 млн лева от бюджета отиват за членство на страната ни в ЕС. Последва съобщението от страна на изпълнителния директор на Националната агенция по приходите, Мария Мургина, че създаването на данъчна полиция все още не срещало подкрепата на управляващите. Мургина обаче допълни, че такива структури има в почти всички страни от ЕС и приходната администрация не се е отказала от тази идея. Изграждането на тази структура в България се отлага години наред, въпреки че предишното правителство прие законопроект за Агенцията за фискални разследвания.

През последните месеци под ръководството на заместник-финансовия министър Георги Кадиев е приключила работата по написването на нов законопроект за данъчната полиция. Според данъчните експерти печалбите от кражба на ДДС се равнявали на приходите от наркотици, но докато за наркопрестъпленията в някои европейски страни се предвижда наказание до 20 години затвор, то за данъчните измами, според сега действащото законодателство присъдите са много по-ниски.

"Икономист" срази управниците

Според британското списание "Икономист" мнозина са тези, които подозират, че промените, свързани с евроинтеграцията, ще са козметични, защото липсва политическа воля на върха. Главният прокурор Борис Велчев е похвален от британците като популярен и уважаван. Цитирано е признание на обвинител №1, че в миналото главната прокуратура е била "развъдник на корупция" и "печатница на пари". В същото време Станишев бил съгласен, че младши прокурори може и да са корумпирани, но тези на върха не са. Ще мине време и еуфорията около новия главен прокурор ще затихне, когато ще стане ясно, е единственото значително разследване е това за "Топлофикация" и единственият с конфискувани имоти ще е починалият от куршум Константин Димитров - Самоковеца. В Европа все още нямат и бегла представа как изчезват доказателства по дела, как заради задържани присъди, осъдени вече няма как да бъдат прибрани на топло, как същите прокурори, които са били под ръководството на предишния обвинител №1 са спирали, приключвали и бавили дела, а сега внезапно започнаха да работят, за това, за което са назначени!? Европа тепърва ще узнава за оставени без последствия сериозни сигнали до Главния прокурор, за недосегаемостта на политическата ни класа.

"Икономист" разкрива и технологията, по която се генерира корупцията във високите етажи на властта. Цитиран е разказ на чуждестранен инвеститор, чийто бизнес е зависел от благоволението на един от тримата корумпирани министри в кабинета. "Адвокатът ми продължава да получава телефонни обаждания с предложения за "решаване" на проблема и това включва или подкуп, или включване на един от приятелите на министъра в сделката", разказва бизнесменът пред списанието. Подобен шантаж е имало и при предишното правителство. Тогава министър съобщава на инвеститор, че "оградите в тази страна могат да бъдат високи или ниски. Правилният приятел може да ги снижи." "Трябва да се срещнете с г-н Павлов," е казал министърът на бизнесмена, преди да го представи на известен гангстер.

"Съдебната система, автономна до степен на беззаконие, е голям проблем", констатира "Икономист", констатация, която е до болка позната на гражданството. В България, както и в Румъния най-страшна била корупцията в митниците. Така например Стив Кийл, който ръководи ИТ компанията Sciant в София, разказва за случай, при който жизненоважно съоръжение е било задържано с месеци, като митничарите обяснявали, че това е "военен криптограф". В същото време друг човек, необезпокояван прекарал през границата същия уред в багажа си.

"Подкупите в здравната система са нещо обикновено. На паспортното гише на летище София пише на три езика: "Тук не се плаща". Всеки служител се контролира от случайно избран колега. До неотдавна граничната полиция измъкваше малки, но дразнещи подкупи от гостите на страната", пише "Икономист". Администрацията също била слабо обучена, зле платена и често корумпирана.

Двама от БКП управляват България, а премиерът Сергей Станишев е тяхното "момче", твърди британското сп. "Икономист", цитирано от българските медии.

Имената на тези управници не се споменават, но според изданието те били виновни за липсата на политическа воля за промяна у нас. Така отново България е изправена пред проблема - премиерът да не намира за необходимо да прави промени, а Европа да ги очаква.

Тепърва в Европа ще научават

как бе смачкана ролята на следствието и по новия наказателно-процесуален кодекс, следователите нямат активна легитимация. Има хора, които ставаха и сядаха с мисълта "Следствието трябва да бъде разрушено". - съобщи в радиопредаването "Неделя 150" шефът на остатъка от Националната следствена служба, Ангел Александров. От 1 100 следователи, към днешна дата броят на разследващите вече е 500 съобщи Александров. Стигнало се до парадокса министърът на вътрешните работи, Румен Петков да поиска от Александров какво се прави по борбата с тероризма до октомври месец, като всъщност той бил получил същите данни още на 1 януари 2006 година! Чиновническа небрежност не е придвижила документи цели 10 месеца до министъра. И Европа чака ефективност и резултати от борбата с престъпността.

Европа не е наясно и че 22 на сто от общата престъпност в България е детската, цифра, която е много страшна, тъй като децата са утрешните граждани на държавата ни. Страшна е тази цифра и поради вързаните ръце на закона да търси отговорност от малолетни и непълнолетни за извършени тежки престъпления като участие в порнобизнес, убийства, кражби, насилие.

Политиците ни си осигуриха безнаказаност като разрушиха следствието и предадоха предварителното производство в ръцете на дознатели, много от които нямат юридическо образование, не говоря даже за опит и практика.
"Държавата е участник в генерирането на престъпност" заяви по друг повод МВР-министърът Румен Петков. А същият министър трябваше да изгради централизирана структура за дознание. Засега е известно, че все още няма деловодно приключени дознания.

Всичко в България се движи, оставайки на място - компютърната база данни, с имоти, приходи, осигуровки, съдимост, все още не е изградена. Няма връзка и на митниците с нотариуси, общини, данъчни служби, полиция, съд, прокуратура. Само по чуждите филми в България може да се види как разследващи престъпления служители от други държави боравят с удивително създадени бази данни, в които от кръвни групи и заболявания, проведени лечения на граждани, през социално положение, професионална реализация, семейно положение всеки разследващ може да открие и съответният имот с виртуално изработен план, може да провери подземни съоръжения, и прочие, и прочие. А не когато изригне фонтан до скъп хотел в центъра на столицата, да се събират и чудят умни глави защо не са отбелязани на соътветното място водопроводни съоръжения под земята.

Европа не знае, че в България няма контрол и отчетност кой ражда, колко и кога - Европа само събира броят на изнесените и продадени български бебета и ни го съобщава.

Далеч съм от мисълта да очерням предстоящото влизане на България в ЕС, кой друг ако не нашата държава ще обогати културно европейците? Къде другаде в Стария континент има толкова древни паметници? Какво биха били европейските и световни сцени без българските певци и артисти, какво би било изкуството без неповторимия български принос. Конвертируеми в България са хората на интелектуалния труд, културата и изкуството, литературата и киното ни. Това засега е нашият принос в Европа и дано останалите тъмни петна не вгорчат този принос, за да получат европейците в своята общност една неповторима духовност. Дано. Най-малко платеният ресор в държавния бюджет - културата, е най-доброто, което можем да предложим на Европа. И слава богу, че политиците ни не са толкова изкушени от плодовете на изкуството и културата, та те все още са с висока стойност и уникални в същността си. Там, в културата и изкуството на българите, мощта на празнословието на политиците не достига. Там панаирът на манипулациите и внушенията няма достъп, там политиците ни колкото и глупости да вършат - няма да дочакат аплодисменти, там е забранен входът за заблудите като основно изразно средство, там не виреят изпразнени от съдържание постулати. Ето защо Европа ще получи достъп до неповторима култура и неочаквано силно с внушенията си и изразните средства - изкуство.

Все пак, нека кажем Здравей, Европа! Последните ще бъдат първи - все някой ден.

 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене