1.Виновен ли е Костов след като съдят генерал Атанасов?

Борим ли корупцията по високите етажи или съдим тези, които са дръзнали да я борят?

В Софийския военен съд върви дело срещу депутата и бивш директор на Националната служба "Сигурност", Атанас Атанасов. О. р. генерал Атанасов е подсъдим за издадената през 1999 Справка от НСС за лица от висшия ешелон на властта и дали са били корумпирани. Обвивението срещу Атанасов е "престъпление по служба", което е повече от странно и скандално за един такъв процес - шеф на контраразузнаването да бъде изправен пред съда заради изготвена Справка за корупция на министри. Лидерът на ДСБ Иван Костов не скри, че е изнервен заради задължението да се яви и да свидетелства по делото срещу генерал Атанасов, но това остана някак встрани от събитията и се прие като каприз на Командира. Все пак нека не забравяме, че имаше момент, когато и Надежда Михайлова се хвърли да защитава Иван Костов, че не бил корумпиран.

Въпросното дело по Справката на НСС бе образувано по сигнал на бившия министър Богомил Бонев, който бе отстранен от кабинета малко след съставянето на доклада. Костов отрече да е сменил министрите си заради доклада - били изгубили доверието му. Един друг висш офицер, бившият шеф на НСБОП, генералът о. р. Кирил Радев пък призна в интервю, че Кирил Радев, че Иван Костов лично командвал службите и че по негово нареждане са разработвани действащи вицепремиери. Скандал около Справката избухна, когато някой си направи лоша шега с Петър Стоянов и той извади секретния Доклад в предизборен диспут с генерал Бонев.

Генерал Атанас Атанасов е обвинен за превишаване на правомощията, тъй като е възложил в края на 1999 г. на оглавяваната от него Национална служба за сигурност /НСС/ да изготви доклад за корупцията по високите етажи на властта. "С изготвянето на Доклада за корупцията по висшите етажи на властта през 1999 г. съм изпълнил задълженията си по закон", подчерта бившият шеф на контраразузнаването Атанасов. Той допълни, че не съжалява, че е написал доклада.

Като по поръчка дойде в деня на делото изявлението на генерал Орлин Иванов - началник на служба "Сигурност-ВКР и Военна полиция" на Министерството на отбраната коментира в предаването "Преди всички" на БНР, че следенето за корупция е неизменна част от системата за сигурност, защото тя в един момент може да се окаже от другата страна, ако не вземе мерки за самата себе си. Изявление, което настоящите хора от висшия ешелон във властта пуснаха покрай ушите си като наудобно.

След 2000 година доклади за корупция не са правени от спецслужбите, а те както е известно имат и средствата и механизмите и кадровия потенциал да помагат в борбата с корупцията. Борба, за която Европейският съюз непрекъснато повтаря, че сме изтървали нещата от контрол. Така че логично следва и въпросът вина ли е да се бори корупцията, или тези, които се осмеляват да го вършат ги изправят пред съда?

Колкото до Иван Костов и неговото изнервяне около явяването му като свидетел: тук нещата са още по-елементарни: наредил е да се изготви Справка за корупция на членовете на парителството, което оглавяваше - наредил. Според Емануил Йорданов, министъра, сменил Богомил Бонев се е случило следното: " В началото на годината министър-председателят ми каза: "Няма хора, над които да има политически чадър. Трябва да се работи по отношение на всички. Ако имаш информация и за мен, ще работиш и по отношение на мен". Същото нещо аз го казах през пролетта на директорите на национални и регионални дирекции. Тогава само един вестник го оповести - "Няма недосегаеми". Ако трябва, и мен да ме разследват. Когато човек е чист пред съвестта си, той не се притеснява от това кой работи и как работи."

Друга фигура от времето на управлението на Иван Костов, бившият главен прокурор Никола Филчев поясни отношенията на Командира с Прокуратурата от това време така: "Иван Костов е наш клиент и той не е проблем на прокуратурата, а на обществото. Костов многократно ми досаждаше с ходатайствата си, но нека не го превръщаме в център на внимание, защото не е", каза Никола Филчев."

Борба с корупцията или саморазправа?

Около делото срещу генерал Атанасов стана ясно още, че прокуратурата ще разпитва министрите, бизнесмените и банкерите, станали герои на скандалния доклад на НСС по повод корупцията във висшите ешелони на властта, стана ясно вчера. Военната прокуратура вече е призовала някои от тях, а други били разпитани. Идеята на разпитите била да потвърди или отхвърли написаното в доклада, както и да се достигне до източника на информацията за корупцията във висшите ешелони на властта. В доклада освен името на вътрешния министър Богомил Бонев, се споменават и имената на Майкъл Чорни, Евгени Бакърджиев, Валентин Василев, банкерът Емил Кюлев, пловдивският бизнесмен Георги Гергов, намесени са имената и на висши прокурори. Тук му е мястото да обърна внимание на странните разбирания на Прокуратурата за борба с корупцията: оказва се, че вместо да проверява сигналите за корупция, прокуратурата имала виждане да провери дали написаното в един Доклад на контраразузнаването за корупция във висшите етажи на властта отговаря на истината и да търси източниците на информация по Доклада на НСС. Виждане твърде странно, да не употребявам по-силна дума. Няма лошо в това да се проверява работата на НСС и дали чрез нея не са се организирали саморазправи с отделни лица от висшите ешелони на властта, както се появи подобна версия около доклада на НСС, но... Едно е да се проверява работата на НСС, друго е да се търсят източници на НСС, дали данни за корупция на министри, трето и четвърто е Главна прокуратура в лицето на сегашния обвинител №1, Борис Велчев да се бие в гърдите, че работи рамо до рамо с МВР, за да се справи с корупцията във висшите етажи на властта пред европейските партньори и в същото време негов подчинен да обвинява бивш шеф на контраразузнаването, че е проверявал министри за корупция. Апропо, колкото и надеждни да са били тези източници, уличаващи министри в корупция, колкото и добросъвестно да са събирани данни за корупция и злоупотреба със служебно положение - истината след един подобен съдебен и обвинителен фарс ще е една: вече никой никога няма да посмее да дава данни за лица от висшите ешелони на властта. Никой няма и да работи по подобен проблем, защото никой не би желал да бъде привикан един ден, за да го разследват, че е подал автентични сигнали за корупция по върховете.

Известно е, че в НСС бе закрито Икономическото направление, което даваше възможност да се работи и разкрива най-много от корумпираността на управниците. Сега с това дело на служителите на НСС им се дава за пореден път ясен знак, че политиците и другите управници са недосегаеми и забранени за разследване и уличаване в корупция. Знак, който със сигурност ще бъде разбран и премислен. Кой ако не Националната служба за сигурност, Националната разузнавателна служба и секретните служби към Министерство на отбраната би дал най-голям принос в разследването на корупция и злоупотреби с властта и служебното положение? Никой. След това дело в съда няма как да се получават данни за сметки в чужди банки, за пътувания на управници в чужбина с цел прикриване на нерегламентирани доходи, няма как да станат ясни на съответните органи данни за закупени имоти зад граница, за злоупотреба с държавни имоти и парични авоари зад граница - няма как. Повече от ясно е, че това е целта на поредното занятие да се размахват и демонстрират сила и възможности в лицето на независимото Обвинение, каквото твърди, че е вече Прокуратурата Борис Велчев.

Колкото до Иван Костов и неговата вина - има ли я или я няма в този съдебен фарс - тук нещата са още по-прозрачни. Вярно е, че след Доклада са били сменени министри от кабинета на Иван Костов, включително и самият Богомил Бонев, въпреки обратните твърдения на лидера на ДСБ. Вярно е, че Иван Костов се е разделил със свои приближени след излизането на доклада, за да може да продължи напред. Нещо твърде характерно за Командира. "Показването на Костови в съда цели да представи в негативна светлина кампанията на Беронов" - заяви според информация на Агенция "Фокус" самият лидер на ДСБ.

Вярно е, че много се насъбра на синия лидер като програма за явяване в съда: предстои и явяване на Костов по дело за клевета, предстои и явяване на Елена Костова по дело за нейната фондация "Бъдеще за България" - ще се наложи на Костов да посещава често сградата на съда. Човек и два пъти министър и веднъж премиер да е - рано или късно му се налага да влезе в съда. Което далеч не бива да се приема като позорно и недопустимо. Колкото до предизборната кампания на Неделчо Беронов - да се твърди, че явяването в съда ще се отрази пагубно на кампанията на Беронов даже не е смешно. Избраникът на Костов си е осигурил загуба в тази избори за държавен глава от много посоки още в мига на номинацията. Да се говори и за намеса на Георги Първанов в тази съдебен фарс също е нелепо: може Първанов да има влияние като президент, но в съда, където десните от години държат нещата в свои ръце - Първанов е последният, който ще може да повлияе.

Виновен ли е Костов за Доклада на НСС след като съдят генерал Атанасов?

Следва продължение

 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене