Корупцията е единственият въздействащ довод срещу политиците

Основната формула на политическите партии за спечелване на изборите е сбъркана * Истинската предизборна агитация се води не по митингите, а в дните за парламентарен контрол и в контактите на граждани с държавни служители

В навечерието на всички предстоящи избори, гласоподаватели и предизборни щабове се лутат между прогнозите на социологическите агенции и изследванията за все по-спадащата избирателна активност на гражданството. Причината е в липсата на реална преценка за бъдещия резултат и причините, които пораждат този резултат. Все още се шири убеждението, че безбройните плакати, билбордове с лицата на избраниците, телевизионните и радиоклиповете, дебатите и заклинанията по митингите са панацеята за инвестиция в бъдеща печалба. Последните 17 години обаче показват, че предизборните щабове и социологическите агенции са на погрешен път: формирането на ясна представа на кого да доверят гласа си избирателите оформят в дните за парламентарен контрол и във всекидневието си, когато се сблъскат с различни по ранг държавни служители или политици. Ето как реално се случва това:

Катастрофа с трима пострадали, виновният водач се оказва шофьор на шеф в "Лукойл". Идва КАТ и това, което служителите от тази служба на МВР извършват по пътно-транспортното произшествие е повече от странно: не са разпитани основни свидетели на катастрофата, от виновника не е взета алкохолна проба, неизвестен полицай отива да разпитва една от жертвите, която е на успокоителни и до час преди разпита е била на командно дишане... Давам този случай, като еталон, а такива като него има в държавата ни безброй. Катастрофира ли политик, магистрат: служителите на пътно-транспортното произшествие тутакси идват, за да подменят обстоятелствата и пренебрегнат вината на истинския извършител. И този вид на злоупотреба със служебно положение в КАТ трудно може да се пребори и преодолее - не навсякъде има камери, а и да има, съвсем сигурно е, че записите ще се изгубят или подменят. Алкохолни проби се вземат от който и да е, само не от виновния извършител, защото той е под чадъра на своя пост - като министър, депутат или магистрат, като влиятелен бизнесмен. Този чадър няма как да бъде пренебрегнат и прогматично да се подходи към катастрофа и виновното участие в нея. Няма как - независимо от увеличените глоби, независимо от новите идеи за събиране на сумите по неплатени актове - проблемът е друг и той е много по-тежък и непреодолим. Нарича се Синдром на безнаказаността и обикновено вирее в среда на разтворен политически чадър. Няма действащ и трезво мислещ служител на КАТ, който би си рискувал работното място, само и само да бъде безпристрастен в случаи на очевидна вина на неслучайни хора. Такъв служител в тази служба на МВР няма, редовият служител е наясно, че прояви ли безпристрастност, то ударът върху него ще дойде от прекия му началник, или началника на този началник - всичко е навързано, добре смазано и работи безпогрешно. Никой от веригата, разположена вертикално в йерархията на КАТ няма да реагира адекватно и в рамките на закона при катастрофа, предизвикана от хора от новините, хора от властта или хора с пари /което също е власт, макар и неупомената в Конституцията - бел. Л. М./. Това кристално ясно е разбрано и усвоено от редовите служители на КАТ и не влизане в Европа, не борба рамо до рамо с чужди съветници - нищо няма да е в състояние да се промени - поне в близките десетилетия.

Партиите инвестират в свои хора от местната власт бъдещото си финансиране

Следващите избори в държавата ще са местните. Те ще осъществят следващото преразпределение на финансирането на политическите партии, ще покажат нагледно възможностите за присъствие на политиците в следващи мандати на изпълнителната власт. Ето затова бъдещите местни избори са от голямо значение за политическите партии и движения. Схемата: партиен кандидат, повтарящ мандата си като независим, обикновено вещае две възможности: или да се продължи влиянието на партията, която го е издигнала първоначално за поста в местната власт, или от позицията си на независим кандидат, съответният представител на политическа сила, при повторни избори да разшири възможностите си, като облагодетелства и други политически сили - и най вече, тези, които за момента диктуват събитията в изпълнителната власт и са мнозинство в парламента.

Случки от ежедневието на кмета на град Хасково Георги Иванов, показаха нагледно изнесените по-горе наблюдения. Издигнат през 1999 година като кандидат на СДС, в следващия мандат Иванов се яви като независим, спечели и оглави общинската администрация за още четири години. Според публикации за този кмет, фирмата, която е имал, вече се ръководи от съпругата му, което не е кой знае каква промяна. Иванов влезе в класацията за злоупотреби със служебно положение като закупи медицинска техника, втора ръка от Швеция на стойност 250 000 евро - техника, която впоследствие нито едно здравно заведение в общината не пожелава да приеме и работи с нея. Т. е. техниката за четвърт милион евро не става за нищо. Годината за този негов "подвиг" е 2002, и Иванов предприема тази стъпка още докато е с мандата на СДС, тогава СДС е с парламентарно мнозинство, изпълнителната власт е в ръцете на Иван Костов и кабинета му и политическия чадър на сините оставя Иванов на поста му. Синдрома на безнаказаността е в действие.

Същият синдром опазва кмета на Хасково от разследване, когато допуска да се продадат бутици в местните Хали за по 4-5 хиляди на обект, което е в пъти по-ниска цена от реалната за подобни търговски обекти. Това обогатява запознатите със сделката за бутиците хора. Не минава много време и инвестициите на купувачите на въпросните бутици се връщат неколкократно като ги препродават с много добра печалба. Бездействието на МВР и прокуратура по случая показва, че част от тази печалба е отишла в партийна централа, част се е озовала в джоба на овластените да пазят реда и законността в община Хасково.

Бутици и магазини на безценица

След разпродажбата на бутиците в Халите на безценица, следва феноменална идея: кметът решава да строи магазини над коритото на реката в града, така наречената Хасковска река - действие абсолютно забранено от Закона за водите. Законът за водите не разрешава строителство на обекти, които да покрият водни площи, тъй като при преливане на водите, се получават рискови усложнения. По това строителство няма решение на Общинския съвет, в Общинския съвет града усилено се говори за силно рамо по фиксидеята на кмета Георги Иванов откъм министерството на регионалното развитие и благоустройството, същият факт бе споменат и от общинския съветник Димитър Шалапатов, но и той спести името на въпросния зам.-министър, който помагал на кмета Георги Иванов в осъществяване на начинанието си. Преглед на заместник-министрите в действащия Политически кабинет на МРРБ дава единствено името на една от зам.-министрите - Милена Паунова, която е родена в Хасково и е била адвокат в родния си град, стажант-съдия в Хасковския окръжен съд и депутат в предишното 39-то Народно събрание от листата на НДСВ. С чия политическа протекция е станала зам.-министър Паунова от сайта на министерството на става ясно, той като във въпросния сайт единствено излъчените от БСП висши държавни чиновници са написали политическата си принадлежност.

Прекръстват река в канализационно съоръжение

Случаят със строителството над Хасковската река е христоматиен пример за погазване на действащите закони от кмет и затова ще го разкажа накратко. В него се прилага схемата изпробвана при продажбата на бутиците в Халите - тук се продават магазини на зелено, в пъти по-евтино при първоначалната продажба и в пъти-по-скъпо се препродават на следващия етап. Голяма законова пречка по осъществяване на това строителство е, че от Министерството на околната среда отказват да го разрешат, позовавайки се на закона. Тогава кметът минава на резервен вариант: променя статута на Хасковска река в канализационно съоръжение. Следва нова пречка: реката е публична държавна собственост, а правото на строеж трябва да се получи от общината, по-точно от кмета Георги Иванов. Станимир Политов, общински съветник в община Хасково поясни в телевизионно предаване, че отстъпването на право на строеж върху публична държавна собственост от община е абсурдно. Абсурдно, но се случва - пречките от Закона падат с промяната на статута на реката, промяната на собствеността оттук се допуска от закононарушителите и на строителството на магазини върху реката е дадена зелена светлина!

В този скандал се намесва с помощ и областната управителка Райна Йовчева, която най-безпардонно коментира случая така: "...решението за строителство се разглежда и коментира повече от медиите... Ще ви дам телефоните на моите юристи..." Известно е, че не друг, а именно областният управител е оторизиран да следи дали се съблюдава закона, но с коментар, от рода на: "...нямаме административен акт, има сделка между юридически лица..." и най-квалифицираният юрист ще сдъвче дипломата си в знак на отчаяние.

Известно е още, че областният управител може да спре решение, атакувано от Общинския съвет, но точно това Райна Йовчева не прави, въпреки че според общински съветници решенията, атакувани и неподписани от Общинския съвет в кметството на Хасково не са едно и две.

Усмивки от старите ленти

Интересно признание направи пред камерата на предаването "Паралакс" Милко Генев, местен хасковски бизнесмен: "В общината търговете не се обявяват, ако се осмелиш да участваш, като случайно узнаеш за провеждане на търг, следват повече неприятности, отколкото от факта, че офертата ти е отхвърлена. Предварително се знае кой ще спечели търга и то разлика в цените само до 50 лева! Случайно разбрах за провеждане на търг, пуснах си документите, кметът го нямаше в този момент. Недоверените лица като мен загубиха с по 50 лева, както ме бяха предупредили вече изпатили бизнесмени". Тогава започват мъките за Милко Генев: чиновници от общината го мотаят и не му връщат внесения депозит в продължение на 4-5 месеца, разиграват го и му създават десетки усложнения...

Някога гледахме с възмущение безпардонността на управници пред телевизионите камери, сега нещата са същите, само лицата от лентите са други. На въпрос на репортер на телевизионното предаване "Паралакс" - вярно ли е, че има имоти в Германия, кметът на Хасково, Георги Иванов разтегна широка усмивка и съобщи: "Имам 5 магазина и три апартамента в Германия." Що се отнася до начина на провеждане на търгове в общината, коментирани по-горе, той вдигна артистично ръце и оповести: "Има си Тръжна комисия от 11 души..."

Преди време Върховна касационна прокуратура разпорежда на Окръжна прокуратура да се проверят изнесените в местния хасковски печат и телевизионни предавания факти и данни за злоупотреба със служебно положение, както и да се проверят имотите на кмета Георги Иванов. Окръжен прокурор възлага на свой колега проверка, колкото да се види, че се върши нещо. Прокурорката, която е наблюдаваща - Дарина Славова прекратява делата. Междувременно в заведение е засечен окръжният прокурор /и то същата вечер, след като е провел разговор с журналисти по бъдещата проверка - бел. Л. М./, на почерпка с бъдещия обект на проверка - кмета Георги Иванов. Така че няма нищо странно в казаното от общинския съветник Димитър Шалапатов, първият, който изнася данни за случаите с нарушаване на законите и злоупотреба със служебно положение в общината: "Има данни за извършени престъпления, няма проверки и дела по тези данни". А през това време кметът продължава с дейността си - първият и четвъртият етаж в Битовия комбинат в Хасково са продадени на фирма, близка до кмета - откъде фирмата има пари да закупи етажите, никой не се мръдва да провери...

Така безметежно изтича и вторият мандат на кмета на града, с вила край язовира, палат на морето, вила в с. Узунджово, закупени ретроавтомобили ягуар и мерцедес и още, и още благини от кметуването му близо два мандата.

Ще завърша със случая в който журналист зададе въпрос на хасковския градоначалник: защо общината загуби лагера в с. Равда? Отговорът бе: "Не мога да Ви отговоря на толкова труден въпрос".

*   *   *

След изборите за президент, започва политическата подготовка на партии и движения за следващите местни избори, които ще се проведат 2007 година. Тези, които оправдаха инвестициите на политиците след избор в местните структури отново ще са в листите, тези които не са разбрали защо са ги пратили във властта и не са благодарили финансово за постовете си - ще отпаднат. Такава е родната философия на политиците в държавата ни. Засега. Ето защо не митингите и клиповете, не плакатите и платените интервюта ще убедят гражданите да участват в настоящите или следващи избори - най-убедителното се случва в живота им, когато всеки ден се сблъскват с безпардонността на политически величия и държавните им чиновници от всякакъв калибър.

 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене