Здравейте, деца! Жестокосттта ви ме сломи!

Докато непълнолетни се тровят с наркотици и алкохол, правят секс на обществени места, бият с палки свои връстници и се нараняват до смърт - министърът на образованието предложи нов изпитен вариант - тестове, за по-леко преминаване на премни изпити

Децата са нашето аз, те са надеждите, мечтите, упованието ни... Смешно ли е? А може би е тъжно?

Слушам как в полутъмния бар момиче се е събличало за бутилка водка, захвърлило раницата си с учебници на пода. Следва разказ за друго момиче, което, събаряйки чаши и пепелници разтворило крака на първия мераклия върху една маса в заведението. Спирам описанието на следващи сцени - как събличащите се били повече от мястото в бара, а там на масата, срещу легналото момиче се изправял следващият и, следващият случаен мъж, докато числото отива към двуцифрено...

6. В кой от редовете НЕ е допусната грешка?
А/ не довиждам
Б/ нехая
В/ не зная
Г/ ненавиждам


Лекари, апаратура, тръбички денонощно водят битка за живота на поредното момиче, мечтало за стройна фигура. Но битката е обречена и вместо към модните подиуми - момичето ляга в земята, напоена със сълзите на майка си и баща си и остава на 15 години.

18. Кой от посочените фразеологизми НЕ е синоним на останалите?
А/ вятър го вее
Б/ той е мъгла
В/ вре си носа
Г/отнесен от вихъра


Невероятно е да се издигаш леко в светлина, чувството е неповторимо - днес с парите от портфейла на баща си, утре с изнесеното старинно бижу на майка си, след това следват неотворени подаръци, скъпи костюми, дългове, платени с мимолетен секс, следващи дългове, заплащани с редовен, безразборен секс... Доза купуваш и от ударен пенсионер в тъмното, на който се вземат часовника, сватбената халка и петте лева за следващия ден. Или взлома в чуждата къща, където собствениците те следят със залепени уста и ужасен поглед... И всичко заради светлото политане нагоре, където е леко, топло и светло.

39. Кой от литературните термини е излишен?
А/сюжет
Б/завръзка
В/кулминация
Г/епилог

Оценките могат да се осигурят с лека заплаха на ухо, която стъписаната учителка избира между насилие и рани - да впише исканата оценка. Кой би се оплакал, кой би предпочел да става герой с разкрития за ученически заплахи - вече никой.

И така от клас в по-горен клас - времето минава, интересното вече е досадно, дозите са превърнали ръцете в разорани от иглите буци. Цената на секса пада, постоянната нужда от пълна спринцовка расте...

...В дискотеките е следващото невръстно попълнение, по-безумно и по-дашно и по-готово на всичко. Момчетата са обърнали поглед към други момичета - непознати, уверени и непохабени. Момичетата гледат към зрели мъже - по-богати, по-неразумни, но и по женени. Съперницата се сломява лесно с измама, бой, заплахи и голи снимки. Съперникът млъква след първото потъване на ножа в тялото му, другите са без значение, удряш, докато потече кървавата пяна от устата му...

45. Какъв е основният тон в откъса?
А/радостно-възторжен
Б/неутрално-спокоен
В/иронично-хумористичен
Г/тържествено-приповдигнат


Наказателният кодекс е писан за големи, арестите и глобите са за родители. Родителите по традиция научават последни как живеят децата им. Научават го, когато започват да изчезват вещи от дома, когато детето им се връща призори, когато с ужас наблюдават как повръща над тоалетната поетият алкохол или вдигне ръкав случайно и лъсват набраздените синьо-лилави вени и буци. Научават го неочаквано, когато ги викат в болницата, а детето им е в безсъзнание - неизвестно от какво. Научават истината, когато полицаите звънят на вратата, за да съобщят за фатална катастрофа и смърт - чужда или на децата им.

Какво се случи, деца? Защо търсите пистолет и без нож, бокс или спрей не тръгвате на училище? Защо се радвате на последната марка нож, чието острие изскача бързо и неочаквано? Защо мечтаете за лъскавата кола, за марковите дрехи и бижута - те ли са ви нужни за детството? Или вече сте пораснали - искате да ви приемат за големи, а сте толкова безпомощни пред натрупания дълг от хероин или хапчета, безпомощни сте пред потръпващия труп на наръганото тяло на съученика, безпомощни сте пред пребитата и зверски мъчена съученичка, безпомощни сте пред смазаните тела на пътуващите в колата, която сте блъснали с голяма скорост пияни. За толкова неща сте безпомощни, но винаги го разбирате късно. Разбирате го, когато вече е непоправимо.

Така се случи в "Индиго", когато блъскайки се да влезете, съборихте Виктория, Елена, Кристина, Любомира, Мадлен, Цветелина и Димитър и тъпчехте, газехте лицата и гърдите им, смазахте ги с краката си и те спряха да дишат. Без глътка въздух и в ужас...

Здравейте момчета, синове, братя и приятели на най-прекрасните майки, сестри и момичета. Вие сте преданите на майките си, най-грижовните за сестрите си и най-влюбените в любимите си - тогава защо търсите в къмпютъра онези сайтове, в които ваши връстници са унизени в една настръхнала, уж уверена голота. Защо гледате филми с хардпорно и садомазо изпълнения? Та момичетата в тях също са нечии сестри, нечии деца и нечии любими. И това, което са принудени да правят за пари едва ли им е хоби и занимание. Или са избрали да го правят, за да се почувстват големи и значими за момента? Представяте ли си на местата на порноизпълнителките своята сестра, майка или любима? Не искате да си представяте, не искате и да си го помисляте...

Здравейте момичета, сигурно мечтаете да сте Виктория Бекъм или Анджелина Джоли, бленувате за пътешествия, скъпи дрехи, коли и бижута. Сигурно. Но след събличането в бара или секса върху масичката в ъгъла, след глада за доза или хапчета - това трудно ще се осъществи. Защото един ден ще искате да носите детето си, но утробите ви ще останат пусти, като дреха втора употреба, от онези, които внасят от страните в Европа и висят по вратите на магазините без купувачи.

Ще поискате да работите и успеете, но бележките, които сте си осигурявали със заплахи ще ви оставят извън университетите. Лъскавите дрешки ще омалеят и остареят, чантите и обувките ще се изтъркат и ще се озовете изправени лице в лице срещу живота - без умения, без знания, употребявани, уморени от алкохола и лечението за отказ от хероин, ще се изправите и ще установите, че пред вас няма възможност за мечтания живот. Ще се изправите пред необходимостта да печелите и да се грижите за себе си и болните си родители, Ще търсите опора и обич, а в душите ви ще вее хлад и празнота.

Ще минат само няколко години и непрекъснато боядисваните коси ще увиснат побелели. Спомените ще ви плашат, защото има много в тях, което искате да забравите. Много, което не искате срещнатият случайно любим, превърнал се в съпруг или детето ви да научат за вас. Дали ще е възможно?

А как ще влезе в зрелия живот Кристиян от Перник, който уби с невероятна жестокост своя съученик и наряза тялото му, преди да го зарови в ямата? Как ще влезе в живота с този кошмар и след като излезе от затвора? Беше като на филм, но не беше филм.

Как ще влязат в живота двете приятелки, които убиха съученичката си, защото не им харесвала? Те също ще тръгнат към хората от затвора, след унижения, гаври и ужаси - но накъде ще тръгнат? И колко ще са пропуснали - дали няма да сънуват убитата от тях?

Министърът на образованието и науката съобщи, че с тестовете, децата по-леко ще преминават през приемните изпити. Но в живота нищо не е леко и лесно - тогава?

50. Какви чувства са общи за стихотворенията на Иван Вазов "Опълченците на Шипка" и "Българският език"? Посочете НЕВЕРНИЯ ОТГОВОР.
А/възторг, преклонение
Б/ирония, сарказъм
В/болка, възмущение
Г/чувство на национална гордост


Какво всъщност е преклонение, мразите болката и възмущението, чувствате се големи и значими когато иронизирате и жилите със сарказъм другите ученици, на вашите години. И все пак - какво точно беше чувството на национална гордост, нещо, свързано с политиците, нещо, което... Изпитвали ли сте някога чувство на национална гордост? Посочете ВЕРНИЯ ОТГОВОР.

 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене