Сто и един депутати - коват тъпи поправки

Обидно за избирателите е случилото се с Ванко 1 * Гласуването все пак не е гимнастика * Европа ще се скъса от смях като разбере, че сводници се пускат "заради техническа грешка"

На депутатите е позволено всичко - да гласуват без да са в парламента, да внасят поправки на закона, които изкарват престъпници от затвора, да правят закони, които унижават културата ни, да измислят закони, които веднага започват да поправят. Всичко им е позволено - за разлика от другите хора, тези, които са ги избрали и вкарали в Народното събрание.

И което е най-смешното - народните представители правят закони, които после сами нарушават. И което е най-интересното: влизат бедни в Народното събрание, за да излязат много богати. Всичко това, което слушат и виждат хората - наистина се случва, парламент, след парламент - просто, за да види и повярва човек на очит и ушите си, трябва да попадне вътре в парламента или да следи какво се случва вследствие на депутатските усилия.

Иван Главчев, популярен в публичното пространство с името Ванко 1, който бе осъден на 12 години затвор за трафик на момичета в чужбина и склоняване към проституция, бе освободен от затвора. Това съобщи зам.-началникът на Пловдивския затвор Божил Иванов. Пловдивска окръжна прокуратура е била уведомена, че той ще напусне затвора половин час преди това да се случи.

Освобождаването на Ванко 1 стана по решение на Върховния касационен съд, съгласно изменението на член 155 от Наказателния кодекс, което влезе в сила на 13 октомври т. г. Присъдата на рапппевеца, издадена от Пловдивския окръжен съд, е именно по този член и наказанието бе 12 години. Впоследствие Апелативният съд я намали с две години, но бе принуден от ВКС да преразгледа решението си и постанови първоначалната присъда. Тъй като присъдата на Главчев все още не бе влязла в сила, той бе освободен, за да не бъдат нарушени гражданските му права.

Ванко 1, братовчед му Димитър Рачелов и баща му Петър Главчев бяха арестувани през май 2003 г. Срещу тях бяха повдигнати обвинения за склоняване към проституция и за организиране на канал за трафик на момичета към различни европейски страни. Върховният касационен съд излезе с решение да върне делото за доразглеждане преди година, Пловдивският апелативен съд потвърди присъдата на окръжните магистрати на Ванко 1 да бъде наложено наказание от 12 години затвор и глоба 120 хил. лв, на братовчед му - 10 години лишаване от свобода и глоба 100 хил. лв., на баща му - пет години затвор и 5000 лв. глоба.

Член 155 от Наказателния кодекс регламентира размера на наказанията при престъплението "склоняване към проституция". След промяната от 13 октомври тези наказания бяха драстично намалени, като след въпросната промяна на НК, член 155 вече гласи: "Който склонява друго лице към проституция или свожда към блудствени действия или съвкупление, се наказва с лишаване от свобода до три години и глоба от хиляда до три хиляди лева." От гласуваните в парламента промени стана ясно, че наказанията за склоняване към проституция се редуцират, като според ал. 3 на същия член 155, наказанието от над десет години става пет. Новата ал. 5 обаче е обвързана с ал. 4, т. е. задължително е доказването, че момичета и момчета са принудени да проституират след "профилактика" с наркотици, нещо трудно доказуемо. При случая с Ванко 1 и неговата група липсва доказване на използването на дрога и той минава по ал. 3, където е посочено, че когато склоняването към проституция е с користна цел наказанието е от 1 до 6 години и глоба от 5 до 15 хил. лева. Ако търсите причина за тази поправка, тя не е в европейските изисквания, не е и в намаляване на броя на подобни престъпления - причината засега е неизвестна.

Съдът е изменил мерките за неотклонение от задържане под стража на подписка", посочи окръжният прокурор на Пловдив, цитиран от агенция "Фокус". Не в домашен арест, не и в парична гаранция - а в подписка, най-леката мярка.

Сутеньорът бе осъден след свидетелски показания дадени от момиче, което бе станало жертва на трафик. Какво ще се случи с това момиче, събрало смелост да даде показания е неизвестно. Защитата на свидетели в България при тази корупция си е в най-чист вид убийство.

Абсурди в законодателството, абсурди в обвиненията

След задържането на Ванко 1, Комисията "Петканов" образува преписка за конфискация на имуществото му. Строителството на хотела на задържаните Ванко 1 и близките му беше запорирано. Днес, след като рапърът е пуснат на свобода и след като е ясно, че е имало конфискация на имуществото на Ванко 1 по образувана преписка на Комисията "Петканов", идва логично въпросът: а защо прокурорът не е повдигнал обвинение и за незаконно забогатяване? Две повдигнати обвинения биха оставили Ванко 1 и двамата му роднини в ареста, докато сега, само едното обвинение го изкара на свобода.

"Ясно е, че подобен текст в законодателството на която и да било европейска държава е абсурд. У нас обаче той е реалност и съдът трябва да се съобразява с него", коментира пускането на Ванко 1 окръжният прокурор на Пловдив Андрей Атанасов, но в същото време Атанасов премълча защо не са повдигнали обвинения и за незаконно забогатяване, неясен произход на имущество и са допуснали образуваната преписка за конфискация на имуществото да е само образувана, а след това сериозно забавена във времето.

Още един сутеньор остана на свобода, други очакват да излязат

Виден български сутеньор Е. Д. е бил освободен от Софийския апелативен съд срещу 20 000 лева гаранция на 4 октомври съобщи в. "Монитор". Той е бил арестуван у нас по искане на белгийската полиция и правосъдие за организиране на мрежа от проститутки в Белгия и трафик на хора. Подозирали са го и в пренос и търговия с наркотици, научи "Монитор". Според белгийските власти сутеньорът е експлоатирал там над 10 момичета. С неговия случай у нас се е занимавала Главната дирекция за борба с организираната престъпност в София. Според източници от Брюксел, властите там са били изненадани и разгневени от изхода със сутеньора в София. Оказа се, че до оторизираните български институции, занимаващи се с борба с организираната престъпност било пристигнало запитване как се е стигнало до това решение. Освобождаването на този задържан е станало преди влизането в сила на приетата поправка на член 155 в Наказателния кодекс.

Според въпросната поправка, съдът е длъжен да намали присъдата и на колегата на Ванко 1 - Кондьо, който получи 10 години решетки за склоняване към проституция на непълнолетни, както и много техни колеги.

Драмата с поправката на член 155 - нито случайна, нито техническа грешка

Нито техническа грешка, а още по-малко случайност се оказва нанесената поправка на член 155, която изкара от затвора Ванко 1. Историята започва с правителствен проект, приет от кабинета, но върнат за доработка, докато се стига до прозрението на мнозинството, че НК има нужда от поправка и част от текста отново се внася от четирима депутати - Бисеров, Манолова, Балева, Янев, като сред внесените текстове фигурира и този, който се отнася до сводничеството. Текстът е гласуван от народните представители, президентът Георги Първанов не налага вето, тъй като експертите му явно проспиват какво е точно гласувано в Народното събрание и поправката влиза в сила. Днес едва ли ще се намери народен представител, който да е в състояние да обясни смислено защо сутеньори и организатори на големи мрежи за експлоатация на проститутки, възползвайки се от новите изменения в НК, излизат от арестите. Според представителя на левицата Янаки Стоилов тази промяна е била направена, за да се динамизира процесът и да се получава, макар и малко, поне някакво наказание, което е крайно несъстоятелно като довод на народен представител - юрист.

Във връзка със скандала апелативният прокурор Огнян Урбалов заяви още, че представител на Върховна касационна прокуратура /ВКП/ се е противопоставил на искането за изменение на мярката, но това становище не е било уважено. Коментарът е излишен.

Доц. Момяна Гунева, ръководителка на работната група, подготвила правителствения проект за големи промени
в Наказателния кодекс по поръчение на Министерство на правосъдието /внесен през месец април т. г. - бел. Л. М./, първоначално, след като гръмна скандалът, квалифицира промяната на този член 155 като "грешка в закона" и "нещо нечувано", докато на другия ден вече отказа какъвто и да било коментар. "Изменението е редакционно и дава по-голяма яснота на текста", пишат вносителите на безумната поправка в парламента. Коментарът е излишен.

Както в. "Сега" вече написа, от стенограма на заседанието на правната комисия от 27 юли 2006 г. става ясно, че въпросната промяна в чл. 155 от НК е била отхвърлена. По-късно, на 10 август 2006 г. текстът отново е прегласуван и тогава поправката е била одобрена.

След избухването на скандала никой не каза категорично, че ще поиска промяна на току що приетия и влязъл в сила скандален текст. Народният представител Я. Янев два дни отказа коментар, докато най-накрая обясни, че измененията в НК трябвало да бъдат направени, тъй като имало двусмислие в определени текстове на закона. Той не можа да си спомни конкретно защо поправката първо е била отхвърлена, а след това отново приета в Правната комисия на парламента. Янев обаче защити промените и дори обяви, че няма да предлага нови изменения. Друг депутат - Борислав Ралчев, член на правната комисия на НС излезе с твърдение, че няма проблем с НК, а съдиите не го тълкували правилно! Ралчев не отрече, че вероятно ще се наложи поправка в закона или тълкувателно решение на Върховния касационен съд. Тълкувателно решение обаче няма как да има, тъй като по делата за сводничество няма противоречива съдебна практика. Няма и обобщена статистика за висящите в момента дела за сводничество, по които ще се приложат облекчените наказания.

Из "Стенограма" от заседанието на правната комисия на 27 юли 2006 г., на което скандалният текст е бил отхвърлен:

Янаки Стоилов: Уточнихме се по чл. 155. Прокурорът от Върховна касационна прокуратура
Петър Раймундов: Извинете, ще има ли за ал. 5 добавката "по ал. 4".
Янаки Стоилов: Не, това не го приемаме.


На другото заседание на правната комисия от 10 август 2006 г.:

Татяна Дончева: Процедура. Поставям я, за да не я забравя. В края на миналото заседание сте разгледали, сигурно при условията на усилено спадащ кворум, член 155. Предложението ми е да си остане, както е по вносител.
Янаки Стоилов: За да не се получава двойна квалификация.
Борислав Ралчев: Иначе се получава nonsense.
Янаки Стоилов: Приемате ли бележката да бъде текстът, както е по вносител. /Да./ Приема се.


Тези части от Стенограми бяха пуснати в печата, извадки, от които прилагам и тук.
я "Промените, които ние направихме - обясни депутатката Мая Манолова пред в. "24 часа", бяха свързани с прецезиране и на други текстове от НК, които не се отнасят до сексуалните престъпления - промените, които направихме са в посока увеличаване на глобите за всички престъпления, във всички алинеи на член 155." Манолова обясни, че промените били обсъждани изключително детайлно и са били дебатирани по време на заседанието на правната комисия - което доказва и стенограмата от това заседание. Има възможност да се върне старото положение в чл. 155, коментираха вчера двама от вносителите на скандалната поправка в НК Мая Манолова и Борислав Ралчев.

Окръжният прокурор на Пловдив Андрей Атанасов вече предупреди, че промените ще хвърлят "черна сянка върху членството на България в ЕС". В същото време висши магистрати са били категорични /макар и анонимно -бел. Л. М./, че за поправката е лобирано и то точно заради делото срещу раппевеца Ванко 1. Кой, къде, кога и как е лобирал - магистратите не поясниха.

На всички нас, които сме извън парламента и само гласуваме, а след това съжаляваме, не ни остава нищо друго освен да поздравим депутатите с положения труд по приемане на поправката, дарила със свобода сводници. Да ги поздравим като им пожелаем по-нататъшни успехи, на тях и на семействата им.

 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене