1. Българският народ е разумен, но докога?

За бившия нов президент започнаха последните пет години в политиката * Социалистите доволно развяха победата му * Негативите от резултата се чуха единствено от един-двама анализатори в следизборната нощ

Не съм от тези, които се нареждат на първите редове и ръкопляскат на победителите. Според мен - победата им трябва да им е достатъчна и аплодисментите я олекотяват, още повече, че победата на стария и бъдещ нов президент беше предизвестена от овчедушието на опозицията и непрекъснатите скандали там за какво дойде наум на лидерите им.

След безкрайно скучна предизборна кампания най-неочаквано в следизборната нощ стана интересно. Като начало от нощта на 29 срещу 30 октомври бившият стар и следващ президент Георги Първанов започна периода на последните си пет години в политиката - тъй като трети мандат Конституцията не допуска, а пожизненото му оставане на този пост също не е възможно. След пет години социалистическата партия едва ли ще го прегърне и приеме за лидер, а още по-малко пък се очертава да оглави една бъдеща лява изпълнителна власт. Така на 29 октомври 2006 г. България се сдоби с баща на нацията според Първанови експерти и поддръжници, Тато, който след пет години се очертава от два пъти президент на Републиката да се превърне в пенсионер от национално значение или както сам той каза на пресконференцията след победата, че като изтече и вторият му мандат, ще се посвети на професията и семейството си.

"Когато хората не виждат перспектива, е много трудно да ги накараш да гласуват, каза президентът Георги Първанов на пресконференция в НДК, предаде репортер на Агенция "Фокус". - В първите минути на мандата си, Първанов отправи интересни послания, от рода на "...може да разчитате на тежката президентска дума", "...снемете от дневния ред въпроса за стабилност на правителството на всяка цена - не може да се приема така", "...не съм съпричастен в създаването на това правителство", "...няма да тръгна на самоцелни битки с българското правителство", "...рейтингът оттук нататък няма да ми трябва", "съдбата на кабинета зависи от самия кабинет", "...налице са тежки задачи в социалната сфера... да се направи много по-поносима социалната цена на прехода", "...няма да подхранвам излишни излюзии... ще има политически изпитания", "...има свръхочаквания от президентската институция." "Етнорелигиозната толерантност няма алтернатива в България посочи президентът Георги Първанов. - Аз ясно заявих, че продължавам да работя за този етнически модел на толерантност, който не е създаден в последните 10 - 15 години, а е формиран в продължение на десетилетия", заяви държавният глава и допълни: "Ако някой има упреци към една или друга политическа сила, да го направи директно, да не хвърляме вината върху етноса, това е най-опасно", посочи той. - И тук Първанов сгреши - и като историк, и като съвременник на последните 17 години - толерантността е присъща на българина, но не на всяка цена. Освен това сам президентът е наясно, че преди да бъде свален Живков бе извършена неумела смяна на имената на мюсюлманите, а след това - бе проведено целенасочено турцизиране на това население с благословията на бившия държавен глава Желю Желев. След свалянето на Живков бе легитимирана с редица фалшификации и натиск политическата сила на етническа основа - ДПС. И то след като съдът бе отхвърлил регистрацията й. Добре е Първанов да научи в подробности тези събития, освен ако не е тръгнал да пренаписва най-новата ни история, докато партията му управлява с мандата именно на ДПС.

Опонентите му в БСП замълчаха в следизборната нощ и се покриха, а такива в 115 годишната партия Първанов определено има и от 1997 година насам.

В нощта на Първановата победа, бе пусната от Андрей Райчев, за първи път някаква нова версия за политическото издигане на Първанов, която започваше с това, че той върнал мандата за правителство на 4 февруари 1997 година! Истината е, че мандатът от президента Петър Стоянов тогава бе връчен на Николай Добрев, Добрев бе този, който написа програма на бъдещия си кабинет и пак Добрев върна този мандат. Първанов няма нищо общо като лично участие с връщането на мандата. Райчев разду и заслугите му за партията, като подчерта, че Първанов започнал да променя идеологията на партията в социалдемократическа, че той осигурил за първи път съюзник на партията в лицето на ДПС и че пак той успял да построи отношенията на социалистите с монархистите. Не са малко хората, които се издигнаха благодарение на смъртта на Николай Добрев, не зная да е било особено популярно усилието на Първанов да променя партийната идеология на БСП - зная и видях как Виденовата опозиция в партията го излъчи за кандидат за президент, за да се оттърве от него. А що се отнася до строежа на отношенията на БСП с монархистите - хората на Станишев в момента скъпо и прескъпо плащат за рекета, на който ги подлагат същите тези монархисти в управляващата коалиция и тепърва ще трябва да плащат с унизителни компромиси за подкрепата им. Така че Райчевата легенда за Първанов не само се провали още в мига на лансирането й, но и едва ли ще е от полза на повторно избрания държавен глава.

Смешно и нелепо прозвуча в нощта на победата хвалбата на премиера Станишев, че левицата постигнала сериозен успех! "Ние показахме, че избирателите, които са гласували за БСП, за Коалиция за България през 2005 година не са се разочаровали от нашата политика - каза Станишев. - Това ни дава кураж да водим още по-ефективна, още по-целенасочена политика, за да постигаме нашите ангажименти. Класика в жанра бе и че нито един от Инициативния комитет по издигането на президента Първанов не бе интервюиран в НДК, нито един не беше поканен в почетния президиум до победителите. Затова пък бе налице навалица от министри и те да са в джаза, за да отбележат попадение с топката от победата на Георги Първанов в полза на стабилността на мандата. Министър-председателят Сергей Станишев не пропусна да изтъкне, че вотът се наблюдавал внимателно в Европа като знак за зрялост на българското общество. Дали ниската избирателна активност влиза в това понятие на премиера за зрялост - така и не стана ясно, но затова пък е очевидно, че е крайно време Станишев да мине едно бързо обучение в Неделното училище на Доган, та да се научи кога да мълчи и кога, къде и какво да говори - нещо от което партията и той само ще спечелят.

Какво се случи на 29 октомври - какво предстои?

Първанов се яви след пет години мандат за повторен избор и спечели. Партията му - управлява една година от мандата на ДПС и вероятно тук, в съпоставката на годините 5 към една се крие отговорът на въпроса защо Георги Първанов спечели своя втори мандат. Той го спечели въпреки управлението на БСП. А социалистическата партия начело със Станишев чакаше до катерушката и след спечелването на изборите се метна на президентската люлка, за да изкара мандата си докрай, въпреки многото гафове и грешки в управлението на кабинета "Станишев".

На 1 януари 2007 г. България може да влезе в Европейския съюз с режим на тока. Проблемите, които лавинообразно се стоварват върху енергийната система на страната, могат да доведат до колапс още в новогодишната нощ, когато ще бъдат изключени и 880 мвт на трети и четвърти блок на АЕЦ "Козлодуй". Това нееднократно бе писано в тази елктронна страница. ТЕЦ-Варна, който трябва да покрие мощностите им, вероятно ще спре да работи заради недостиг на въглища. Ако централата купи въглища, то те ще са с 20 на сто по-скъпи. Собственикът на ТЕЦ-а, ЧЕЗ Груп заплаши, че ще ги изнесе в чужбина, ако държавата не увеличи цената на произвеждания от тях ток с 15 на сто. Блоковете на останалите тецове засега са в ремонт, други работят само в определени часове. Към тази нерадостна картина се прибавя и проблемът с топлофикациите, които имат огромни задължения към "Булгаргаз" и може да останат без газ. Това ще е началото на влизането на България в Европейския съюз - триумфалните фанфари едва ли ще останат постоянен фон за повече от един ден.

Как ще поеме негативите от тази криза президентът? Истината е, че едва ли той ще може да реагира по някакъв начин. Точно в дните и месеците на енергийна криза признанието на ДПС-депутата Юнал Лютфи, че "избирателите са гласували за президента с европейски проект" ще се е изпарило.

Точно тогава ще стане ясно прозрението от нощта на победата, че политическият елит не е допуснал по нито един важен въпрос референдум, точно тогава ще си припомним думите на проф. Андрей Пантев, че има нужда от подмяна на политическия елит, че е налице психологическа умора от сегашните ни политици.

В този смисъл твърде елементарно бе тълкуването, че пролетариите се обединили и избрали цивилизацията пред фашизма на втория тур на президенските избори. За БСП не беше от полза и изказването на вицепрезидента Ангел Марин, че тези, които не са гласували ще трябва да приемат решението на тези, които са гласували. Думи твърде безпардонни на фона на реалността, че 2/3 от гласоподавателите не отидоха до избирателните урни, а над 600 000 гласуваха за опонента на Първанов - Сидеров. Генерал Марин явно е забравил как бе освободен от поста си навремето от президента Петър Стоянов и как отиде на другия ден при Стоянов и защо, и какво каза при тази среща. Среща, която неизвестно защо Стоянов крие и не огласява - а тя е твърде показателна за манталитета на вицепрезидента. Вярно е, че той се самоиздигна в легенда с някакви писания във в. "Дума", но също така е вярно и че Марин далеч не бе герой в този конфликт. Вярно е, че той помилва Цветелин Кънчев, както е вярно и че в циганските махали протече много странно мотивиране на избирателите с куфарчета с пари, според очевидци от деня на втория тур. Най-добре е Марин да замълчи, след като Георги Първанов направи грешка и не смени вицепрезидента си.

Не трябва да се пренебрегва коментарът на журналистът Марин Карбовски, че кампанията била биене на плашила, че плашилото на Маргините било единственото развяно като резултат от борбата с организираната престъпност, че плашилото на шефа на "Топлофикация" било размахано по същия начин, единствено и само то. Коментарът на Карбовски бе, че на тези избори нямаше състезание и че ако БСП наистина са единствената силна партия - ние много трябва да внимаваме!

Утре четете - как Волен Сидеров удобният опонент си изигра лошо козовете в току що завършилите избори за държавен глава а имаше силни карти, ще разсъждаваме защо Бойко Борисов първо посъветва гражданството да послуша Европа, а след това - да си поспи в неделя...

 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене