2. Българският народ е разумен, но докога?

Продължение от 30 октомври

Поражение или триумф бе изборният резултат на Волен Сидеров * Национализмът на лидера на "Атака" бе взет назаем от Ахмед Доган, но като модерен национализъм * За нарушения се говори много, но реално не бяха подадени жалби за тях

Ще има ли промяна в политическата карта до следващите избори в България, избори, които ще бъдат за местна власт? Опонентът на президента Георги Първанов, лидерът на "Атака", Волен Сидеров представи поражението си и второто място на завършилите президентски избори като триумф. Триумф, за политическата му партия, която за година е удвоила броя на избирателите си. Така за едни явяването на Сидеров за избор на държавен глава бе загуба, заради второто място и спечелването на повторен мандат на действащия президент Първанов. За самия лидер на "Атака" загубата бе обявена за триумф - "Зависи от гледната точка", казваше класикът Станислав Стратиев.

Неочакваният удар на Доган

В нощта на изборния ден от втория тур, Сидеров получи и друг удар: от пространно интервю, лидерът на ДПС, Ахмед Доган, се оказа, че е заимствал развявания национализъм на лидера на "Атака", като му сложи друго определение и излезе с виждане за мястото на подобно явление. "България има нужда от модерен национализъм, който да се преобрази в модерен патриотизъм в европейския смисъл на думата - заяви лидерът на ДПС Ахмед Доган, след като гласува в училището в квартал "Бояна". - "За голямо съжаление по време на целия преход нито една сериозна партия не постави в програмата си осмислянето на националната идея от гледна точка на новите реалности, на националната доктрина за сигурност, на националната стратегия за развитие, на проблеми на националната идентичност", коментира Доган. Оказа се, че самият Доган смята, че "национализмът има позитивна почва в страната, стига да бъде модерен и от европейски тип." Този акцент върху национализма, който издигна и развя лидерът на ДПС, никой от социолозите, политолозите, журналистите и политическите ескперти не посмя да критикува. Новата акция на лидера на ДПС бе с мото "национализъм, па макар и модерен". Причината за мълчанието на журналисти и социолози е твърде проста: Доган свърза националната идея с нови реалности, европейски изисквания и обяви, че има позитивна почва в страната! Това ще бъде ударът, който е на път окончателно да срине Волен Сидеров, тъй като ще обезсмисли основата, ядрото на неговата идеология. Но това тепърва предстои - битката ще бъде за това, кой ще остане на политическата сцена. В изборната нощ, Доган даде ясен знак, че е на път да издуха от политиката "Атака" и водача й, въпреки че заявеното от него звучеше по съвсем различен начин.

Неучастието на ДПС в изборите за президент като че ли намали рейтинга на тази политическа сила, въпреки, че именно ДПС са носители на мандата на правителството в момента. С няколко интервюта в нощта на изборния ден на балотажа, Доган много ловко се върна на сцената, като нанесе поредица от удари върху "Атака" и лидера й, и то без изобщо да ги споменава пряко. "По време на прехода ДПС беше натоварена с отговорността да участва в управлението и е естествено да бъдем отчасти гръмоотвод на негативната енергия", обобщи Ахмед Доган. Според него, след изборите "трябва да се направи внимателен анализ, за да се обезоръжи езикът на омразата". Българският избирател в това отношение е много интересен и политиците трябва да подходят към това явление не с отрицание, а с разбиране, коментира лидерът на ДПС.

"Когато си задължен да гласуваш на всяка цена, отново може да се получат неочаквани обрати и ситуации", така Доган отговори на въпроса дали в България трябва да се въведе задължително гласуване. Попитан дали националният празник в Турция /който съвпадна с деня на гласуването на втори тур - бел. Л. М./ може да демобилизира нашите сънародници там да гласуват, лидерът на ДПС отговори, че вотът в Турция и за него е бил неочакван, защото индикациите му са били за 10 000, максимум 15 000 гласа, а те са стигнали 30 000.

Въпреки обявения триумф след балотажа се оказва, че Волен трябваше да изпие до дъно горчивата чаша от коментари като "Безпросветният национализъм няма да запълни празното място на десницата". Сам проф. Андрей Пантев не пожали Сидеров и много аргументирано обясни проблемът с картата за национална идентичност и влизането в Европа: "Идентичност се губи тогава, когато я няма, национализмът е ситуационно понятие, правя разлика между национализъм и патриотизъм... на Волен не му достигна човечност, апел към бедните, тогава този вот щеше да бъде по-голям" - коментира много точно и прагматично професорът.

Интересно виждане по възникналата ситуация даде и лидерът на "Новото време", Емил Кошлуков - "...дясното беше победено, не е харесвано затова го отхвърлиха, при мажоритарни избори - харизмата фигурата е важна... етнически национализъм - той е стар, не работи, български граждани сме, това е важното и определящото, турците не са врагове - крадат политиците..." - тези отправни точки в коментара на Кошлуков, посочиха ясно основните характеристики на ситуацията.

"Говоря с терминологията на осмислената национална идея - обяви Доган в нощта на победата, което е ясен сигнал към лидера на "Атака", за опасност от кражба на идеологията и виждането му за оцеляване на нацията. Посланията, които Ахмед Доган отправи в следизборната нощ се оказаха далеч по-зрели, по-убедителни, по-премислени стратегически. Срещу тях, казаното от Волен Сидеров на пресконференцията в НДК звучеше далеч по-елементарно, опростено, наивно, ненужно опростено и неубедително самоцелно. Ето част от анализите на лидера на "Атака": "На тези избори "Атака" загуби остатъците от вярата си в политическия елит... Имах известни детски надежди, че в част от този елит има българска съвест. Оказа се обаче, че този елит много лесно се продава...

"... Когато виждам как край силния на деня кръжат дежурните интелектуалстващи индивиди, с дежурните усмивки, които си спомням от времето на Живков, на мен ми става жално. Народът ни е доста по-зрял и разумно подхождащ от този елит", посочи Волен Сидеров. Той посочи, че "Атака" ще продължи да работи за предсрочни парламентарни избори, чрез разобличаване на политическата върхушка...

"Ако бях спечелил изборите за президент, шансовете за това разобличаване щяха да бъдат несъизмеримо по-големи", каза още лидерът на "Атака". Сидеров заяви готовност да работи съвместно с всяка политическа сила, за която националният интерес е водещ, и която не служи на чужди интереси. Тук именно назрява и ясно се вижда опасността, която ще възникне за "Атака" след кражбата на идеята за национализъм от ДПС, в нощта на загубата на Сидеров. Появи се възможност той самият да изпадне сам в капана на собственото си безсилие да се справи адекватно със ситуацията и новите моменти, които Доган с едно явяване извади на светло и начерта.

"Ако "Атака" е заобиколим фактор, тогава защо всички се занимават с нас", попита по време на пресконференция след обявяване на края на изборния ден Волен Сидеров в отговор на въпрос дали "Атака", не е твърде лесно заобиколим фактор с 12-те си депутата, предаде репортер на Агенция "Фокус".

С едно изречение Доган разкри какви ще бъдат следващите му ходове

"Феноменът не е самият Волен Сидеров, проблемът са избирателите, които подкрепиха Волен Сидеров" заяви Ахмед Доган. За тези, които следят внимателно кариерата и са наясно с посоката на ходовете на Доган няма да е трудно да различат ударът в тъмно, който направи лидерът на ДПС. На първо място Доган не е от политиците, които се интересуват от нечии избиратели, освен от своите собствени или от тези, на които той е в състояние да диктува. По-интересното е друго, че от думите и поведението на лидера на ДПС стана ясно, че Доган се е прицелил в унищожението на "Атака", като политически субект, който сериозно застрашава досегашната роля на ДПС да бъде балансьор в политическите сметки и комбинации. Не нападките на Волен Сидеров срещу налагания ислямизъм и турцизирането на населението са явленията, които са провокиран проблем за Ахмед Доган. Фактът, че партия "Атака" показа как расте подкрепата й сред избирателите, фактът, че тя е единствената, която може да се окаже пречка за вечното оставане на ДПС в политиката - тези два факта са напълно достатъчни, за да тръгне един обигран политик като Доган на битка с цел, сваляне на втората по сила партия от политическата сцена. Срокът е - следващите избори догодина.

Това пропусна лидерът на "Атака" Волен Сидеров, докато преглъщаше изборните резултати. Това пропуснаха социолози, анализатори и политици от нощта на изборите на 20 октомври. Досега Доган следеше внимателно стъпките на Бойко Борисов и въпреки явните нападки на генерала запази мълчание и сериозна дистанция, като с това показа, че ГЕРБ не му е проблем, тъй като формацията все още търси своето място в политическото пространство, а генералът е човек, който няма постоянна представа и добре дефинирана идеология на движението си.

Играта на Ахмед Доган и дългосрочната му стратегия

Съвсем по друг начин стои проблемът с партия "Атака" като реално присъствие в политическия живот на страната. В битката, която тихомълком Доган отвори на тази партия, лидерът на ДПС държи много силни карти: подкрепа от чужбина, подкрепа от български политически формации, подкрепа от журналисти, подкрепа от социологически агенции и най вече една част от населението, която е послушна и изпълнява неговите желания и внушения. Малцина знаят, че Доган съвсем целенасочено и непрекъснато изпраща млади хора изповядващи исляма на обучение в арабски държави, със стипендии от ислямистки фондации. Малцина са тези, които са забелязали, че Ахмед Доган контролира и направлява обучението на изпратените от него младежи, които след завършването на някакъв колеж или квалификация в чужда държава се назначават в държавната и общински администрации в страната. По тези дейности лидерът на ДПС е единственият от политическите лидари, който действа дългосрочно, който мисли сериозно и подготвя бъдещото трайно присъствие на верни негови люде в държавната власт. От тези карти няма нито една няма в колодата на Волен Сидеров. Доган знае как се изиграват картите в политическата игра, кога се обявяват козове и кога се блъфира. Той самият вече брилянтно блъфира като заяви, че проблемът му не е "Атака", а избирателите й. Доган знае, че тези избиратели никога няма да минат на страната на ДПС, той "хуманно" ще ги подари на съюзниците си: БСП, НДСВ, десни и прочие формации, така силно нуждаещи се от гласове - като крайната цел е обръщането им в посока обратна на "Атака" и лидера й Волен Сидеров.

На пръв поглед впечатлението след тези избори е, че партия "Атака" става втора политическа сила в спектъра на вътрешнополитическия живот на държавата. Но това е само на пръв поглед - по-същественото, което трябва да се проследи е какво цели Доган с изрази от рода на "говоря с терминологията на осмислената национална идея". Абсурдно е точно Доган да изрича подобни послания, но още по-абсурдно е да не се изяснява за коя точно "осмислена национална идея" говори лидерът на ДПС, след като мнозинството на избирателите на ДПС се афишира в публичното пространство като "български турци". Название противоречиво и най-важното - неприемливо от позицията на действащата Конституция.

Слепотата на анализаторите и експертите

Привидно за масата на социолози, политици и политолози нещата в следизборната нощ са прости и ясни: за Първанов са гласували етнически малцинства и се е наблегнало на изборния туризъм. Личните нападки към спечелилия опонент, нападките към загубилия изборите кандидат издават незрялост и недалновидност в политическите партии, стратезите им и анализаторите им. "България никога не е имала толкова слаб кандидат на президентски избори" услужливо коментира изборния резултат Ивелин Николов от БСП - нападка, която не само, че е ненужна, но и не говори добре за този социалист.

Далеч по-точно прицелен бе коментарът на Доган, че управляващите не трябва да се успокояват, защото може да стане горещо! В другия край на спектъра в следизборната нощ се оказа, че стои безучастно десницата, която показа, че не само, че няма кауза, но и е твърде незаинтересована от своето оцеляване и бъдеще. Кой ще замести десните, които не само загубиха - отговор на този въпрос лидерите на десните партии не сметнаха за нужно да дадат.

Нарушения имаше - нарушения не бяха признати

На пресконференцията на партия "Атака", кандидатът за вицепрезидент, Павел Шопов съобщи на журналистите за манипулирани избори. Шопов разказа, как цели цигански махали бяха мотивирани с куфари пари, че е имало подмяна на избори в цели секции, че са били писани нови протоколи.

"Няма по-оплювана партия - протестният вот не е този на "Атака" поясни пред журналистите Волен Сидеров, като обърна внимание на вота на 2/3 от негласувалите българи. Лидерът на "Атака" подчерта, че има липса на идеи, липса на убедително политическо лидерство, Единствената алтернатива на управлението на държавата с мандата на ДПС е "Атака" обяви Сидеров. Той наблегна на факта, че президенът Първанов бе избран на националния празник на Турция, като определи това като символично.

"Противоречията в коалицията ще ускорят предсрочните избори" пророкува лидерът на "Атака". -"Срещу нас бе водена безпрецедентна медийна кампания, въпреки че национализмът е фактор във вътрешната политика" - заяви Сидеров нап ресконференцията в нощта на изборите. - "Първанов е избран от по-малко от една трета от българите, а негласувалите, те на кого вярват попита Сидеров и веднага обърна внимание, че миналата година за "атака" са гласували 300 000, докато 2006 година броят на поддръжниците на партията му вече е над 600 000. "Това е резултатът" подчерта лидерът на "Атака", много добър резултат за една партия, налице е стабилно постижение, ядро от хора, които ще ни поддържат и занапред. ...от парламентарните избори качваме два пъти резултата от парламентарните избори... Срещу нас беше цялата държавна машина, работихме в условия на неимоверен натиск, ...тройната коалиция сега ще си повярва, на балотажа се яви партия на 1,5 година срещу 115 годишна партия..."

Нарушенията

Сигнал за нарушение в РИК - Варна, че в избирателна секция № 146 в район "Приморски" е подаден несъществуващ адрес - ул. "Лозенград" №002. Въпреки това в информационния масив на служба ГРАО на този адрес са вписани като живущи определен брой лица. Според жалбата информацията е потвърдена от служител на кметство "Приморски".
В 17-та Районна избирателна комисия в Пловдив е бил получен сигнал, че в Асеновград и с. Неделево са били разлепени плакати на кандидат-президента Волен Сидеров. От РИК са разпоредили на общинската администрация в града да бъдат махнати плакатите и това вече е направено.
Областният управител на Велико Търново Тошко Никифоров е разпоредил проверка за 30 изгубени печата на секционни избирателни комисии - СИК в община Свищов. От общината съобщили на РИК, че са изгубени печатите на 30 секционни комисии. РИК веднага е обявила тези печати за недействителни и е уведомила за това ЦИК и всички секции в областта.
В РИК - Кърджали е била подадена жалба, че в избирателна секция в община Кирково, на една от бюлетините са били поставени двата печата предварително.

Щабът на "Атала" е подал сигнал в РИК - Пазарджик за изнасяне на бюлетини от 84-та секция в ромския квартал "Изток" в града. Трима членове на комисията, между които и представителят на "Атака" Петър Копанов, са проверили сигнала на място и не са установили подобно нарушение.
Бюлетините в избирателните секции в Турция не достигат - съобщи говорителят на ЦИК Бисер Троянов. За втория тур на президентските избори за южната ни съседка са били отпечатани 55 хиляди бюлетини, които са със специални защитни знаци, както и тези в България. Те обаче са свършили. Троянов обясни, че не могат да бъдат изпратени други бюлетини по електронен път, тъй като по този начин ще бъде гласувано с два различни вида бюлетини, което не можело да се допусне. Троянов обясни още, че към този момент ЦИК не може да направи нищо, тъй като материално-техническата подготовка за изборите в чужбина се осъществява от МВнР, откъдето не са предвидили толкова висока избирателна активност в Турция. Троянов заяви, че е възможно български граждани да не успеят да упражнят правото си на глас в Турция.

За не всички от съобщените нарушения сигналите достигнаха в ЦИК и те оснаха в информационните бюлетини и в някои медии. Но важното, същественото, което се случи след изборния ден на балотажа остана невидимо и незабелязано. В изборната нощ лидерът на ДПС Ахмед Доган тръгна на поход срещу партия "Атака" - поход, чиято цел е трайното й отстраняване от политическата сцена. Това е проблемът, който предстои да решава лидерът Волен Сидеров, проблем, който нито е елементарен, нито ще намери своето решение на митингите и в речите. Проблем на пръв поглед непосилен за един начинаещ политик, като Волен Сидеров, изправен срещу обръгналия в битки лидер на ДПС, Ахмед Доган.

Българският народ е разумен, но докога?

 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене