Ще доживеем ли до понеделник, министър Овчаров?

"А когато някой ти говори безапелационно,
нещо те кара да го послушаш,
чак когато тичаш обратно и дрънчиш с празната кофа,
си мислиш: защо трябва да се полива, след като вали дъжд?"

Михаил Жванецки

Точно преди седмица на тази електронна страница излезе новината, че бившият депутат Веселин Бончев е написал Писмо до 27 европейски депутати и го е разпространил след разговор с докладчика за България и евродепутат Джефри ван Орден, на тема съдбата на АЕЦ "Козлодуй". В началото на месец ноември се очакваше да бъде гласуван Докладът на Ван Орден за България, но това бе отложено за средата на м. декември. Пак преди седмица цитирах думите на финландския депутат Ари Ватанен, че с България се извършва един политически шантаж, като се иска затварянето на АЕЦ "Козлодуй".

Та точно, преди седем дни Веселин Бончев цитира думите на Джефри ван Орден: "Затварянето на 3-и и 4-и блокове на АЕЦ "Козлодуй" ще окаже влияние на България, на региона и на Балканите." Бончев съобщи и казаното от германския канцлер Меркел: "Ние поемаме председателството на Европейския съюз и аз имам две важни задачи - електроенергетиката и Конституцията". Само ден след казаното от Меркел, "Файненшъл Таймс" публикува прогнозата, че за Европейския съюз тази зима проблем ще бъде токът.

Джефри ван Орден е казал и още нещо при срещата си с Веселин Бончев: "До 6-ти ноември съм оставил вратата отново отворена за българското правителство да спаси "Козлодуй", защото "Козлодуй" е необходим за Европа."

"Още през юни евродепутатът Ван Орден заяви: "Три пъти оставях вратата за "Козлодуй" и българското правителство три пъти я затваряше и аз не мога да си обясня защо", но нямаше кой да чуе и вдене за какво точно иде реч.

Пак преди седмица припомних едно изявление на Председателя на Енергийната комисия към Европейския парламент, Тери Уин по Дарик Радио: "Решението да бъдат закрити 3-и и 4-и блок на българската АЕЦ "Козлодуй" е неоснователно, недемократично и със сигурност ще създаде трудности с електроснабдяването в района на Балканите". Та на еврокомисаря по енергетика, пет дни преди 6-ти ноември, когато ван Орден ще затвори вратата за шанса АЕЦ "Козлодуй" да бъде спасена, българският министър на икономиката и енергетиката Румен Овчаров седнал, че написал писмо стана ясно вчера. "Идеологемите не съществуват само в нашите мозъци, а и в мозъците на чиновниците в ЕС и точно поради това се затварят 3 и 4 блок на АЕЦ "Козлодуй", защото са руски". Да се чуди човек и да се мае - за едни и същи ли еврокомисари говорим с Овчаров? Или всеки си има в предвид свои еврокомисари, според удобството?

Според разпространеното от информационните агенции вчера, Овчаров щял да изпрати писмо до еврокомисаря по енергетиката по повод спирането на 3-и и 4-и реактор на атомната централа на 31 декември 2006 г. "Това предизвиква паника в съседите на България, заради страха от липсата на достатъчно електрическа енергия", коментира министърът. Според него България ще гарантира вътрешния си пазар и вероятно ще се развие дефицит в останалите страни от региона.

Румен Овчаров уточни, че представители на ЕС и експерти са обещавали доставки на ток, но до този момент нищо не е направено. Ще ги помоля да вземат съответните мерки в тази посока, добави министърът, тъй като и в момента към Националната електрическа компания /НЕК/ били постъпили заявления за износ на ток към Косово, Гърция и Македония.

Ех, Овчаров, ех мъко Станишева! Какви достави са обещавали в Европа след като са се хванали за главата как някакви идиоти от Балканите настояват да затварят работеща и безопасна АЕЦ, та чак чрез свои пратеници в ЕС са се молили за това затваряне! Никой няма да изпълнява никакви обещания, и доставки от Европа не се предвиждат - това е голата истина. И за този брилянтен идиотизъм всички министри трябва да целуват без да спират Миглена Кунева, Соломон Паси, Надежда Михайлова и прочие пратеници и противници на АЕЦ "Козлодуй". Ако някой припомни как Паси обясняваше, че АЕЦ "Козлодуй" е гнездо на Ал Кайда, а Кунева се инатеше, че и проверка да изкара АЕЦ-а безопасна - пак щяла да работи за затварянето й.

И ако Овчаров вчера твърдеше, че България ще се съобразява с енергийната политика на Европа, то как се вписваме ние със затварянето на работеща и безопасна атомна централа пред една Великобритания, където ще се строят тепърва шест атомни централи? Или една Франция, която разчита на своята атомна енергетика?

Не еврокомисар, а посланик в Румъния да изпратят Миглена Кунева и северните ни съседи ще я позлатят за приноса й в обещанието да затворим АЕЦ "Козлодуй". "България ще гарантира енергийния си пазар през тази зима, въпросът е какво ще стане с останалите страни. Затова сме длъжни да информираме Европейската комисия", посочи вчера министър Овчаров. В писмото си до енергийния комисар, министърът на енергетиката е поискал от него да съдейства за изпълнение на ангажиментите на България за доставка на електроенергия за другите балкански страни за тази година.

Как си представя Румен Овчаров отиграването на ситуацията - българските политици да имат глупостта да обещават да затворят нещо добре работещо и безопасно, а Европейската комисия да тръгне да им съдейства за изпълнение на ангажиментите за доставка на електроенергия за другите балкански държави в района? Да беше в отделенията и да проявява подобен наивизъм - ще е обяснимо, но голям учен човек да прехвърля топката на други да гарантират и осигурят ангажиментите на България - това май минава границите на здравия разум. Европа имала двойни стандарти към България и другите държави обясни в новинарското студио някакъв енергетик, но какъв двоен стандарт е да поискаш сам да си направиш беля, а после да обвиняваш за това кой ли не?

Ток след 1 януари няма да има за износ, няма да има и внос, бе обявено и признато едва вчера на висок глас. "Трудности в доставките на въглища от Украйна и Виетнам ще застрашат продукцията на ТЕЦ "Варна" и ТЕЦ "Марица Изток - призна още едва вчера Овчаров. С една реч - доставките в енергетиката са тотално и рисково застрашени. Тук не мога да не припомня, че един друг корифей на мисълта, наречен Веселин Близнаков бе казал, че до 2002 година ще бъде построена "АЕЦ "Белене" и то за 1, 2 млрд евро. Сега, когато нещата са опряли ножа до кокъла - този корифей се е покрил като министър на отбраната и разчита на късата памет на българите. Оказва се, че твърденията му за енергийното бъдеще на България са на границата на лъжата, защото "Белене" ще струва 4 млрд евро и построяването й ще отнеме 7 години, т. е. ни повече, ни по-малко - някъде към 2013-2015 година може и да имаме друга АЕЦ.

Голям късмет имат родните политици, че българите не помнят и са с толкова проблеми на главата, че напоследък спряха и да обръщат внимание на приказките на политиците. В Унгария за лъжи хората излязоха по площадите и не се прибираха с дни и нощи - в България за лъжи на политици най-много гражданите да тръгнат да споменават техните роднини.

Доживяхме министър Овчаров да не може вече да прикрива тревогата си и страха от високите цени на тока, които ни чакат неминуемо след 1 януари 2007 г. Доживяхме да се сети за износа на Балканите, въпреки че все още необяснимо пропуска поне двата милиарда евро, които ще започнем да губим годишно от бъдещото спиране на износа на ток. Вратата за предоговаряне ще е отворена до 6 ноември, понеделник - до тогава все още има шанс политиците ни да изтрезнеят от самовлюбеността и суетата си, че са неповторими. До понеделник има шанс да започне спасяването на АЕЦ "Козлодуй", поне до времето, когато "Белене" ще бъде построена. След това рискът остава за политиците, риск да оставят без доставки на ток Гърция и Македония, рискът да скочи електроенергията в пъти за България и рискът да останем без гарантираните два милиарда от изнесена електроенергия. Не е малко и ще трябва да се преценят приоритетите хората от тройната коалиция: ток и пари ли ще имаме, или ще останем още много по-бедни, без ток и със цени, непосилни за мнозинството българи.

Ще доживеем до понеделник.

 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене