Изходът с де Грюн е там, където е входът

"А може би сме само нечий спомен?"
Неизвестен поет

В мониторинговия Доклад на Джефри ван Орден бе внесена поправка, че страната ни трябва да признае македонско малцинство. Криворазбрано чувство за солидарност с малцинствените групи и неясен ангажимент на евродепутати с нелегитимната организация ОМО "Илинден" се оказаха достатъчен мотив представителите на Европейския парламент Елс де Гроен, Милан Хорачек, Йоост Лагендайк, Ангелика Беер да поискат прекратяване на дискриминацията на някакво определено от тях малцинство, наречено македонско. "В случая става въпрос точно за подвеждане на евродепутати, които нямат представа за историята на Балканите, които нямат необходимата информация за Балканите, за границите, за войните, които са довели до тези граници." - уточни Красимир Узунов, експерт по история на Балканите.

Всъщност проблемът с де Гроен е, че изходът на кашите, които тя усърдно забърква с така наречените малцинства в България е там, където е входът, т. е. не трябва да се дава ход на претенциите й, за да не се създават проблеми и ситуации без изход. Зелените депутати се занимават обикновено с правата на човека, а нарушение на тази права в нашата държава няма. Друг е въпросът, че някакви скучаещи и комплексирани люде, от така наречения Хелзински комитет имат навика да клечат и се подпират без почивка в кулоарите на европейските институции, представяйки се за адвокати на нерегистрираната ОМО "Илинден" и да мътят главите на хора като Елс де Гроен и други подобни защитници на човешки права.

Кой е казал, че трябва да приемем поправката в Доклада на Джефри ван Орден?

Къде е записано, че това ще е задължително за нас, българите? Искането на евродепутатите си е чиста проба накърняване на суверенитета на една държава, а за такива хватки не е известно бившата преговаряща за България Миглена Кунева да се е съгласявала, въпреки, че тя на всички и по всичко казваше "да" при договарянето и затварянето на главите.

По случая с внесената от де Гроен поправка в Доклада на ван Орден, десните български евронаблюдатели Мария Капон, Димитър Абаджиев и Мартин Димитров изпратиха остро писмо до всички евродепутати, в което се обявиха против текста за поправката в Доклада на ван Орден. Според тримата е недопустимо да се приема или даже коментира подобен текст, тъй като тогава той би представлявал опит за натиск над независимата съдебна власт и създава предпоставки да се говори за македонско малцинство, каквото в България никога не е имало и няма. Според евронаблюдателката от НДСВ Христина Христова, предложението на "зелените" е в противоречие с европейската практика, при която не може да има етнически партии. Това единодушно становище на евронаблюдатели, които са от реално опозиционни и управляващи политически сили в България говори, че е налице едно политическо обединение срещу това безумие на де Гроен. На изразеното от четиримата български наблюдатели мнение е и Георги Близнашки, представител на социалистическата партия, докато друг неин представител, Кристиян Вигенин е на мнение, че трябва да не се вдига шум около внесената поправка в Доклада на ван Орден. Виждането на Вигенин се споделя и от Четин Казак, представител на ДПС сред родните евронаблюдатели. По всичко си личи, че Казак и Вигенин са прегърнали пословицата "Преклонена глава сабя не сече" и смятат, че с подобно поведение е възможно да се постигне каквото и да било и да се защитават интересите на България.

Скандалът с поправката е повод

европейският парламент да е наясно, че преговарящата Миглена Кунева, която казваше единствено "да", и вече известна с прозвището "госпожа Да" е едно, а поведението на цял един народ си е съвсем друго. Ето защо е много важно въпросните европейски депутати де Гроен, Хорачек, Лагендайк и Беер да вдянат най после, че народът на българите е народ с достойнство и вековна история. Така че ако на някого му липсват смислени занимания и няма с какво да се забавлява от тези така наречени евродепутати, то по-добре е да си намери друго, по-смислено занимание, вместо да дава акъл и да се опитва да налага свои изкривени представи за това какъв трябва да е политическият спектър в България и кои субекти трябва да го представят. Все пак България не е бивша Югославия, която подобни експерименти превърнаха западната ни съседка в остатъчна Югославия и куп държави, след кръвопролитни войни.

Този случай е прекрасен повод да се разбере, че е полезно да се знае от европейците, че ако някой си няма многовековна история, то за това България няма да отговаря или разрешава пренаписване на своята. Всеки български гражданин е наясно, че приемът в Европа предполага компромиси, задължения , но и права. Франция също е член на Европейския съюз, ето защо препоръчвам горещо на четиримата скучаещи евродепутати да се пробват там с опитите си, или в други страни-членки като Испания и Гърция. Да седнат и да предложат на тези вече държави членки на ЕС да регистрират партии на баските, на прибиваващите африканци, на турците. И ако стане дума за Франция, де Гроен може да отмени закона, който приеха французите след скандала с носенето на кърпи от мюсюлманки.

И нещо друго: Европейският съюз, както е известно все още няма единодушно приета Конституция, не се виждат и изгледи скоро да има - тогава на какво основание зелените де Гроен и колегите й Хорачек, Лагендайк и Беер си позволяват да се държат като комисари и смятат, че могат да си позволяват пренаписване на историята на българите и намеса в независимата съдебна власт в държавата ни?

Другото, което не трябва да забравят четиримата евродепутати е, че има влизане в ЕС, но има и излизане. Българинът е общо взето търпелив и толерантен, но и търпението и толерантността си имат някаква граница. Колкото до де Гроен, тя е крещящ пример, че не всеки трябва да става евродепутат, така че точно преди България да определи и гласува своите пратеници в ЕС нека да помислим добре и да не правим грешен избор, както се е случило навремето с учителката де Гроен, събудила се евродепутатка.

В този смисъл едно интервю на националното "Дарик радио" с депутатката Елс де Гроен от вчера, 14 ноември, се оказа най-силният и точен материал по проблема, който изкуствено създадоха четирима европейски депутати. От интервюто, взето от журналистката Вяра Деянова става ясно, че де Гроен е чула недочула и разбрала-недоразбрала какво има и каво се случва в държавата ни. Някой й е подхвърлил, че е отказана регистрация на партия и тя тутакси се хвърля като един европейски Матросов на амбразурата да спасява някакво македонско малцинство, каквото липсва в държавата ни. Оттук и не са налице дискриминация към това несъществуващо малцинство, няма и чий права да бъдат погазени, както и няма кой да бъде тормозен. На фона на толкова липсващи детайли, за де Гроен не е важно колко македонци живеят в България, за нея всеки, който поиска трябва да си регистрира партия, каквато му дойде на ум. Тя не е запозната със законите в България, не е запозната даже с името на партията, която някакви хора, нарекли себе си македонци искаха да регистрират. За де Гроен се оказа, че е важен бекграундът, важно е и да има някого, на който тя да помага по принцип, независимо дали той съществува или не! Европа иска българите да са подготвени за нея, но дали европейските депутати са подготвени като компетентност - това се оказа каца без дъно.

За сведение на де Гроен и останалите трима

македонско малцинство в България никога не е имало, няма и официално наречена държава наречена Македония /а само бивша югославска република Македония - БРЮМ/. Македония в историята ни е име на област, а да се определя малцинство въз основа на името на географски понятие е повече от глупаво. Затова пък е налице история на 13-десет вековна България и събития, които са разделили един народ - българският, като част от неговото население е останало в бивши български земи, намиращи се на територията на днешна Македония. В случай, че не са запознати с историята на България еврозелените депутати - няма проблем да им се намери учебник, за да залегнат над уроците вътре и да получат реална представа кой, кога, къде и защо.

Веднъж вече де Гроен се обяви против решение на Върховния касационен съд и обърка проблемите със заселилите се цигани в столичния квартал "Банишора". Ето от 1 януари 2007 г. България става член на ЕС и скъпите на де Гроен цигани ще се насочат на тълпи към родината й. И тогава ще видим на живо как се спазват човешките им права. Въпрос на време е.

И още нещо: вярно е, че някакъв си говорител на евродепутат запретна ръкави и тръгна да ни говори назидателно за 3-ти и 4- ти блокове на АЕЦ "Козлодуй", но не бива да се допуска на европейските чиновници да им става навик да ни учат как да живеем и дали. Все пак още не е 1 януари. И България е суверенна държава преди тази дата и след нея.

 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене