Проектът "Титаник 2007" бе приет на първо четене

Кабинетът предпочете войните пред стабилността

На последното заседание на Парламентарната комисия по здравеопазване преди деня, в който парламентът трябваше да приеме Бюджет 2007 е станал огромен скандал: на депутатите, членове на комисията било предложено да гласуват за Проекта за парите на НЗОК, без да им бъдат представени каквито и да било материали! На същото заседание представителят на БСП в комисията признал, че ще се подчини на партийната дисциплина и ще гласува за приемане на бюджета за 2007 година. Този депутат се изразил доста образно като признал пред колегите си: "Чувствам се като тромпетиста от оркестъра на "Титаник", когато свирим, а корабът потъва."

Вчера в продължение на 10 часа в парламента бе разгледан и гласуван на първо четене Проектът за Бюджет за 2007 година. Заради присъствието в Народното събрание на министър-председателя и на министрите, председателят на парламента Георги Пирински издаде изрична заповед, с която забрани достъпа в сградата на журналисти с еднократни пропуски, вероятно, за да не бъде застрашена сигурността на членовете на кабинета. Впрочем, повечето от министрите и премиерът отсъстваха на част от дебатите, което раздразни опозицията.

Нищо от това, което опозицията посочи като слабости, мнозинството не прие. Бюджетът бе наречен европейски от депутати от така наречената управляваща тройна коалиция, но всъщност, той е европейски по-скоро заради вноската от 600 милиона, която България трябва да внесе в Евросъюза след влизането си. Все още държавата ни облага с ДДС книгоиздаването, а хазартът е освободен от този данък. 4,2 от брутният вътрешен продукт /БВП/ са определени за образование, показател, който автоматично ни нарежда до най-слаборазвитите латиноамерикански държави.

Какво ни очаква с новия бюджет?

За бедствия и аварии средствата в бюджета са увеличени 12 пъти изтъкна лидерът на СДС, Петър Стоянов. В така представения Проект за бюджет прави впечатление, че е налице отчетливо насочване на средства в най-нереформираните области, което прави бюджета неефективен. Министърът на здравеопазването, проф. Гайдарски призна, че не е предявявал претенции за повече средства. "Някой е подвел Петър Стоянов с цифрите" обърна внимание Гайдарски на депутатите в залата, като изтъкна, че за първи път от години насам няма преразход на средства в здравеопазването. Това твърдение на Гайдарски не отговаря на истината, тъй като автоматично 160 милиона от новия бюджет ще отидат за покриване на вече направени разходи споделиха медици, запознати в детайли с цифрите в здравеопазването. Отпуснати са и: 11 милиона за хемодиализа, с 30 милиона повече за лекарства за раково болни - тези цифри посочи министърът на своите опоненти. Тук той отново изпадна в положение да говори неистини, тъй като парите за лекарства вече се отпускат всяка седмица, което още повече ще затруднява болните и техните близки. Гайдарски не обели дума и за скандалното положение да се налага дофинансиране на клиничните пътеки /тема, по която в тази електронна страница вече бе писано - бел. Л. М./. Това дофинансиране се налага, тъй като в клиничните пътеки, чийто брой е увеличен със сто, от 198 на 298, не са предвидени средства за заплащане на труда на медиците.

Гайдарски не обели и дума за средствата, които се предвиждат за преодоляване на демографския срив, все още Здравната каса отпуска само веднъж пари за "ин витро" оплождане. Министърът не посмя да говори и за скандалното положение да има ДДС върху лекарствата 20 на сто, а в Европа е известно, че това облагане е 0,5 на сто, т. е. българските лекарства ще продължават да са по-скъпи от европейските. Справка показва, че в една Малта за здравеопазване на човек се падат по 1320 евро годишно, в Холандия тази цифра е 900, а в България - едва 82 лева!

Ако искаме да имаме европейско здравеопазване, са ни нужни един милиард лева, но няма откъде да го намерим, заяви пред депутатите каза министърът на здравеопазването Радослав Гайдарски, защитавайки бюджета.

Необяснимо защо специалистите работили по бюджета са си позволили да повишат акцизите върху петрола /което автоматично ще повлече увеличение на всички цени на стоки и услуги - бел. Л. М./ и са насочили тези пари към Министерство на отбраната, армията и българските батальони в чужбина. За сравнение само през тази година за военните ни мисии са дадени 1 милиард и 100 милиона лева. Т. е. пари за войни за сметка на пари за здраве и лечение.

Друго, което са пропуснали при изготвянето на бюджета е така наречената Комисия "Кушлев", която през миналата година има 0 цяло приходи срещу 5, 5 милиона разходи, като в новия проект за бюджет тези пари за комисията са увеличени на 7 милиона.

Прави впечатление в така съставения бюджет, че за транспортна инфраструктура не са предвидени разходи по нито един проект, обърна внимание на колегите си в залата депутатът от ДСБ, Иван Иванов. Той припомни, че строителството на "Дунав мост 2" не е започнало, а строителството на летище София не е приключило. Не са предвидени и средства за строителството на АЕЦ "Белене" се оказа в Проекта за бюджет 2007 г. затова пък новият държавен дълг догодина е завишен с 4 милиарда, което е точно цената на построяването на "Белене".

Министър Асен Гагаузов не пропусна да изтъкне, че 2,7 до 2,9 милиарда инвестиции се очаквали следващата година да влязат в България, но едно е да предвидиш нещо, а съвсем различно - то да се сбъдне. Гагаузов заяви, че се очаква в следващата година да се построят 90 км магистрали, като спомена магистралите "Тракия" и "Марица", но пропусна да поясни колко неизгоден е договорът за България за магистрала "Тракия".

Най-ниските данъци за бизнеса и най-високите за гражданите ни очакват следващата година

За първи път България имала растеж на индустрията, за първи път - растеж на бизнеса, а намаляването на корпоративния данък давало възможност да се инвестира в България прозвуча от трибуната на парламента.

Бюджет на мизерията, бюджет на изяденото от инфлацията увеличение на пенсиите, бюджет на намалените с милиони средства за здравеопазване, така определяха опозиционни депутати Проектът за бюджет за 2007 г.

Половин милион държавни чиновници могат да бъдат съкратени и парите пренасочени в здравеопазването, бе предложено в залата. Гражданите финансират повече от половината здравен бюджет със здравните си вноски, поясни депутатът Паница, а средствата за общопрактикуващите лекари се намаляват. В Полша за здравеопазване се отделят 6 на сто от БВП, в Малта - 8 на сто, в Албания - 6,5 на сто, докато българският бюджет за здравеопазване е на ръба на оцеляването - посочи доц. Паница. Той припомни, че лекарите карат и сега пациентите да си купуват лекарства и консумативи, а как ще бъде през 2007 година - депутатът не посмя да обясни. Здравната система е най-нереформираната, в нея няма пазарен механизъм, няма конкуренция призна Йордан Цонев.

По отношение на демографския срив бе цитирано, че през 1980 година са били родени 125 000 деца, а сега се раждат - 65 000. "В момента в България смъртността е равна на тази от времето на Втората световна война и това може да бъде потвърдено от всеки демограф. Тази смъртност е придружена с колапс в здравеопазването и лошо хранене". Това заяви пред репортер на Агенция "Фокус" Любен Дилов- син, депутат от ОДС. По думите му разговорът по Бюджет 2007 в пленарна зала е напълно безсмислен, защото това е разговор за преразпределение на мизерията.

От своя страна депутатът от НДСВ д-р Атанас Щерев заяви по време на дебатите около Бюджет 2007, че има недостиг на средства за здравеопазването и те са в размер на 320 милиона лева. По думите на Щерев, чрез липсата на тези средства ще се наруши достъпът до медицинска помощ на възрастните хора, особено на тези, които са в по-отдалечените селища. "Това предвижда тежка зима - не само за гражданите на България, но и за правителството", категоричен бе Щерев. Той призова за намиране на необходимите средства.

Фокусите на финансистите

"По неизвестни причини отново се правят ниски планове, за да има високо преизпълнение, сблъскваме се с постсоциалистическо наследство, което, изглежда, Министерството на финансите ще отстоява и в бъдеще, заяви лидерът на ДСБ Иван Костов.

Истинският приоритет на бюджета е незаконно поетият ангажимент за 2 на сто излишък на приходите над разходите, посочи той и допълни, че министърът на финансите си е създал на няколко места възможности да го гарантира.

Според бившия премиер вместо 634 млн. лв., които ще се платят като вноска в бюджета на ЕС, максималната сума, която МФ смята, че ще усвои, ще бъде 543 млн. лв. от онези 2,037 млрд. лв., които ЕС поддържа като възможност. Вижда се, че България ще плати повече като членски внос, отколкото ще усвои, обърна внимание Иван Костов.

Премиерът Станишев не беше в залата по време на критиките по бюджета

Затова пък в края на дебатите той бе налице, взе думата, за да разясни на народните представители, че ако се усвоят поне 20 на сто от европейските фондове, то това щяло да бъде една несбъдната мечта. "Сигурно няма съвършен бюджет, който да реши всички проблеми на държавата с един революционен скок", заяви премиерът Станишев. - "Бюджетът трябва да гарантира устойчивото развитие на страната, ние гарантирахме членството на България в Европейския съюз, ще дойдат 2 до 3 милиарда инвестиции, които ще създадат по-високо качество на живота на българина."

"Либерално-социален" нарече депутатът от ДПС, Йордан Цонев проектът за бюджет за 2007 година. Той изтъкна, че благодарение на този бюджет ще нараства благоденствието на населението пред следващата година. Това изявление на Цонев ми припомни една сентенция на Станислав Йежи Лец: "Жалко, че към Рая се пътува в катафалка!"

 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене