4. Другари политици! Пиша ви бавно, защото схващате трудно...

Продължение от 13 декември

Тези, които знаят тайни не говорят,
а тези които говорят - не знаят тайни

Китайска поговорка

Дотук стана дума за тезите и очакванията, че пълното отваряне на архивите на бившата Държавна сигурност ще даде отговор на въпросите за изнесените милиони от България, за истината по обвиненията дали България е имала пръст в покушението срещу главата на римо-католическата църква. Има очаквания и за яснота по така наречения възродителен процес - всички тези очаквания се оказват сапунени мехури и отговори по тях от едно разсекретяване на архивите на ДС няма да се получат, защото не са там.
Днес идва ред на някои виждания по същността на работата на разузнавателните служби в страната и зад граница. На интересите единствено на КГБ ли са били подчинени тези служби или на националните интереси.
Ще стане дума и за едно предателство спрямо държавните интереси и кого обслужи то.


В момент, когато в съседна БЮРМ /бивша югославска република Македония - официалното название на Македония в редица международни институции - бел. Л. М./ се вихри сериозна и многомесечна антибългарска кампания, някаква македонистка партия реши да се регистрира точно в Софийския съд, а не в Атинския например. И в Страсбург, без да знаят за какво иде реч, пъргави зелени депутати поискаха България да бъде задължена да извърши въпросната регистрация.

На такова действие старите хора му казват "Всичко мара втасала...", та и БЮРМ... Всеки момент се очаква Косово да поиска от БЮРМ да му признае независимост, Прищина е на път да последва Косово. Албанците в БЮРМ надигат глава и нищо чудно да излязат и те с претенции за автономия... И в този вътрешнополитически дискомфорт от проблеми и бъдещи катаклизми в БЮРМ, се намират все още хора, които да нападат, ходят и топят България за щяло и нещяло.

Евангелие от Стояна

Не зная дали след новите версии за Иуда и приноса му към разпването на Христос, Иуда ще остане този, който е предал Спасителя. Но междувременно разбрах, че в македонското списание "Форум+" е била пусната статия за намерения мъртъв служител в отдел "Архиви" на Националната разузнавателна служба /НРС/ от главната редакторка на "Медиапул", Стояна Георгиева. Статия, която аз прочетох и която се оказа пълна с неистини, неточности и странни инсинуации.

Няма да коментирам как в момент когато в БЮРМ се води яростна антибългарска кампания една журналистка праща статия против българското разузнаване, в който повтаря историята с намерения мъртъв служител в НРС, но към нея тя добавя и виждането си, че НРС не е реформирана и не е прозрачна. Като капак на всичко написано, авторката решава да отвори очите на читателите на македонското списание с данни от биографията на бащата на убития миналата година български банкер, Емил Кюлев.

"Смъртта на "пазителят на тайните" развълнува обществеността в България, най-вече заради това, че в архивите, които пазеше Дойчев, се намираха между другото и тайните за неуспешния атентат срещу папата Йоан Павел Втори през 1981 г., както и смъртта на българския дисидент Георги Марков в Лондон през 1978 г." Така започва пасквила, който е бил пробутан от Стояна Георгиева на македонските читатели на списание "Форум+".

За всеки грамотен гражданин в България е ясно, че когато един човек държи архиви с "горещи" тайни няма да чака с години да се самоубива заради тези тайни, а ще реши въпроса веднага. Но това точно Дойчев не е сторил и явно е разочаровал Стояна Георгиева.

Затова пък авторският "ентусиазъм" на главната редакторка на "Медиапул" е дал прекрасен повод на македонците да направят един твърде недостоен и същевременно глупав коментар от рода на: "Дойчев се е очаквало да бъде ключов свидетел в разследването на убийството на писателя Георги Марков", или как мъртвият е имал отлични връзки с Москва, Белград и Букурещ, как неговите балкански връзки са били широко използвани в началото на деветдесетте години за нарушаване на военното ембарго над Сърбия.

Списанието стига дотам, да твърди, че Дойчев е бил известен в Македония с това, че редица "македонисти", агенти на българската ДС, изградили кариери в службата, работейки в отделите за Македония!

"Свещена простота!" би възкликнал човек, ако не му оставаше да прочете и как "полковник Кюлев, бащата на убития в София бизнесмен Емил Кюлев, собственик на ДЗИ Банк, бил доста известен с прекомерно харчене на държавни пари за кръчмарски напивания /влюбен в гроздовата ракия, двойно препечена/ и как псевдопроекти за вербуване на агенти от СФРЮ и особено от Македония, биха работили за интересите на София и Москва."

Къде се еколозите да разчистят боклука? - питам аз, след прочитане на написаното за още един мъртвец - бащата на Емил Кюлев!

Неуважаеми авторе, на тези глупотевини, полковник Кюлев се занимаваше с "Тежки убийства" и бе много добър криминалист! Колкото до двойно препечената ракия - тя вече е на точката на кипене в гладките мозъчни полукълба на човека съчинил въпросните лъжи!

"Смъртта на Дойчев направи много хора в България щастливи - пише "Фокус+". Страната, член на НАТО и на практика на ЕС, все отчасти е управлявана от хора, които на различни нива се страхуват, че с отварянето на досиетата компрометирането им ще бъде неизбежно и окончателно. Но те най-вероятно знаят, че със или без "дълбокото гърло" Дойчев, ръцете на Москва са дълги и студени." Така завършва статията, която е с автор Стояна Георгиева.

На това му казвам аз "Евангелие от Стояна". Нямам яростта на шефа на НРС, на депутата и лидера на ВМРО да квалифицирам статията, тъй като очевидното боде очите. И да се твърди, че написаното е антибългарско, че е удар върху службите - е меко казано губене на време, защото се вижда ясно. Да, дилетанщината издигната в култ е беда, но когато липсата на усещане за вярно е невярно е на ход - тогава е безсмислено да се коментира каквото и да било.
  • Дали НРС е реформирана се интересува Стояна Г. - отговорът е в парламента. Но аз питам: как да се реформира нещо, което работи без да бъде приет Закон? Няма как. Друга работа е, че Стояна можеше да попита за това още Иван Костов, когато му беше говорителка. И още: дали е нереформирана една служба, която е предпочитан партньор във важни операции със съюзнически партньорски служби от държавите на НАТО и Европейския съюз и служба, която се ползва с авторитет в органите на разузнаването на НАТО? Това за Стояна Г. явно е информационна дупка, бяло поле ии както му казвахме някога "тъмна Индия".
  • Веднага идва на ред и друго питане: как така парламентът първо пуска Закон за отваряне на архивите, а след това се предвижда да се изработи друг Закон - за самите служби, чийто архиви вече са си подарили разноцветни депутати в навечерието на настъпващата Коледа. Служби без тайни архиви - специални служби ли са? А държава без разузнаване - държава ли е още?
Много се писа за липсата на прозрачност в НРС и Военното разузнаване. Вчера поясних, че такава липса няма. Прозрачността, дотолкова доколкото позволяват правилата на разузнаването е налице всеки божи ден. Тя е в докладите всяка сутрин върху бюрата на президент, премиер и председател на парламента. Липсата на прозрачност явно не дава сън на Стояна, въпросът ми е: защо не попита и не изиска прозрачност тя, когато беше говорителка на Иван Костов, а сега "внезапно", ни в клин, ни в ръкав се сети за прозрачността? Отговорът е: защото вероятно господарите на Стояна точно сега са поискали от нея да размахва това свое искане.

Не отварям дума за това дали Стояна е наясно какво оповестява и какво - не, след като тайните на тайните служби стигат само до цитираните трима висши политици. Е, тогава като не стигат до Стояна тайни, как тя "вижда", че липсва прозрачност?

И още нещо: явно Стояна Г. има слабост към износа на журналистически материали зад граница. Няма лошо, човешко е, както се казва, пък и сребърници може да паднат. Та питането ми към главредакторката на "Медияпул" е: защо не прати подобна статия в САЩ, и в текста пак да поиска прозрачност за дипломатическите представителства на американците, да настоява за прозрачност на архивите на ЦРУ и ФБР по случая с убийството на Кенеди, за сделките на висши служители в ЦРУ във Виетнам, за подпомаганите от ЦРУ нелегална търговия с оръжие, наркотици - от едно такова смело искане Стояна може да си докара пожизнено ежегоден "Пулицър" за проявена журналистическа смелост. Ще разкрие Стояна корумпирани служители на ЦРУ, и гражданство може да й дадат.

Да се удря България - кой не го може - при настоящите политици и хала до който са докарали държавата, при съседи, които с едната ръка искат гражданства, а с другата плюят без почивка - очернянето и опозоряването не е кой знае какъв проблем.

В света няма разузнавателна служба, особено външна разузнавателна служба, която да е абсолютно прозрачна. Що се отнася до нейната пряка оперативна информационна дейност, до начините за събиране на информация, до начините за създаване на източници на информация - то тук ще се съглася с Красимир Каракачанов, че "Да плюеш държавата си и институциите си, пред медиите, които създават негативен образ на България, най-меко казано е липса на елементарно уважение към собствената държава." Т. е. липса на себеуважение.

Ще пропусна покрай ушите си позицията на колегата, който напоследък е силно раздвоен и се изживява като Пушкиновия княз Гремин и "На всяка манджа мерудия", а иначе си е пак с папийонка и неподатлива на гребен коса. Та този колега запретна ръкави и се опита да измъкне Стояна от блатото на нихилизма с приказки от рода на "Ако македонски медии не цитират коректно български автори, трябва да сме критични".

Така по вина на главната редакторка на "Медиапул" трябваше да чуем бюрмски твърдения, че българското разузнаване няма приоритети и не знае по какво работи. И това ни бе изтъкнато от издание в държава, която все още няма признато официално ив международен план име! Държава, която България първа призна? Няма ненаказано добро, казваше баба ми, която е родом от Охрид.

Македонските тайни служби направиха провокации срещу България в Европарламента, които провокации не бяха поети от евродепутатите. "Научаваме, че в Съвета на Европа, на тема ОМО "Илинден", България е била подкрепена от Гърция и Кипър /което не е изненада/, но срещу България и за ОМО "Илинден" са се обявили Сърбия /което също не е изненада./, и Русия /което е много интересно/ - коментира Георги Готев, директор на Пресцентър "България в ЕС". - Страните-членки от ЕС са се въздържали, но е много интересно да бъде изяснено поведението на Русия, особено докато българският външен министър Ивайло Калфин се намира там", каза още Георги Готев. Интересно е, но външният министър си замълча.

Защо специалните служби са на прицел?

Защо ескалира желанието на шепа овластени да отварят и разсекретяват архиви на спецслужбите? В момента в България продължава борбата за власт и домогването да се сложи ръка на специалните служби, борба, в която разноцветна група политици има намерение да разчисти служителите, да подмени дипломатите, като разгради структурите с пълно отворяне на архива на НРС и Военното разузнаване. Това е едната посока, в която са поели политиците, с прокарването на току що приетия Закон, с автор Касим Дал.

Другата посока се очертава като една сериозна дестабилизация на президента, като единственият отговарящ за работата на специалните служби.

Третата посока е да се разчисти пътят на бивши депутати, които да поемат работата в НРС и военното разузнаване, като се простят с активната политика. Следващата посока е да се даде възможност на политици, бивши доносници и агенти за реванш, като разбият службите.

Не трябва да се пренебрегва посоката, че някои днешни политици имат намерение да затворят устата и вържат ръцете на разузнаването, което е в състояние и има реална възможност да открие техни сметки и имоти в чужбина.

И още една посока се очертава пред предстоящия хаос и рухване на специалните служби: с пълното разсекретяване на архивите ще се подпомогнат чужди разузнавателни централи. А за подобни услуги тарифите по заплащането са високи.

Преди време депутатът Младен Червеняков припомни, че Съветът на Европа е препоръчал две неща: разкриването на архивите на външното разузнаване и военното разузнаване трябва да се осъществи със съобразяване на проблемите на националната сигурност на съответните страни. Второто изискване на СЕ е, пълното разсекретяване на архивите да бъде съобразено с цялата действаща нормативна уредба в съответните страни. Остава да се изясни: в току що приетият Закон спазени ли са тези две препоръки?

Следва продължение, в което ще станат ясни приоритетите, ползите и необходимостта от силни специални служби. Ще попитам и с кого ще заменят набедените офицери от военното и външното разузнаване депутатите, за да има кой да продължи да работи зад граница в интерес на България?

Кой от депутатите и как конкретно ще поеме риска да разкрие действащи служители на разузнаването и чужди граждани, работили в полза на България?

 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене