5. Другари политици! Пиша ви бавно, защото схващате трудно...

Продължение от 14 декември

Тези, които знаят тайни не говорят,
а тези които говорят - не знаят тайни

Китайска поговорка

Вчера се спрях на едно предателство, което бе извършено от български автор в македонския печат и последиците, които то предизвика в съседната на България държава. Днес следва продължение, в което ще станат ясни приоритетите, ползите и необходимостта от силни специални служби, като актуален повод за това е проблемът с АЕЦ "Козлодуй" и усилията на европейски депутати да спасят два блока от него от затваряне.

За разлика от евродепутатите премиерът Станишев прегърна антинационалната кауза по отношение на АЕЦ "Козлодуй" на Кунева и Паси и побърза да заяви, че България ще изпълни договора по затварянето на централата.


Един от приоритетите на националната сигурност на всяка държава е ресурсното обезпечаване на икономиката й. Криза в ресурсното обезпечаване води до срив в икономиката на дадена страна - за България кризата се очаква да започне на 1 януари 2007 година, когато страната ще трябва да спре 3-ти и 4-ти блокове на атомната централа "Козлодуй".

Какво следва от спирането на двата блока, което бе договорено в противоречие на действащото законодателство в държавата? И защо твърдя, че има сериозно нарушение на законодателството? Ще припомня думите на заместник-председателя на парламента Любен Корнезов, казани на честването на 10-годишнината от възстановяването на Върховния административен съд. Изявлението му бе направено пред президента Георги Първанов, министър-председателя Сергей Станишев, министъра на правосъдието проф. Георги Петканов, министри от кабинета и висши съдебни магистрати. Ето какво каза Корнезов: "Типичен случай за незачитане на решение, взето от Върховния административен съд са действията на трима бивши министри от кабинета "Сакскобургготски", които подписаха смъртната присъда на трети и четвърти блок на АЕЦ "Козлодуй"."

Заместник-председателят на Народното събрание Любен Корнезов имаше предвид Соломон Паси, Миглена Кунева и Милко Ковачев, които затвориха глава "Енергетика" по време на предишното правителство. Корнезов подчерта, че днес почти никой не знае имената на осемте български съдии и прокурора, които въпреки натиска върху тях отмениха решението на правителството за затварянето на 3-ти и 4-ти блок. "Позорът не е техен, позорът е за тези, които не изпълниха съдебното решение. Българските съдии се оказаха по-мъдри от някои политици" - допълни думите си Корнезов.

Това изявление показа, че и в така наречената политическа класа има мъже, които наричат нещата с истинските им имена и не са склонни да спестяват гафове на министри. За съжаление това изявление на Любен Корнезов остана някак извън новините и актуалните предавания, което пък показа, че в медийното пространство все още има традиция да се обслужват политици, а не да се тиражират достойни позиции на политици.

Не прави чест на останалите присъстващи на тържественото честване, че се направиха, че не са чули думите на Корнезов - но както се казва "Нищо ново под слънцето." Все пак нека да не забравяме, какво ни е завещал поетът Христо Ботев: "Свестните у нас считат за луди".

Хронология на следващите събития по спасяване на централата
  • На 12 декември финландският депутат в Европейския парламент Ари Ватанен изпраща писмо до председателя на Европейския съвет министър-председателя на Финландия и до председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу, с искане, спешно да бъде преразгледано отношението на Европейския съюз към затварянето тази година на блок 3-ти и 4-ти на АЕЦ "Козлодуй". Това става часове преди в Брюксел да се открие срещата на ЕС на високо равнище. Според Ари Ватанен срещата трябва да обсъди проблема и да вземе решение по него. Писмото е подписано от депутати от различни политически групи в ЕП. Сред тях са председателят на Комисията по външна политика, Елмар Брок и докладчикът за България в ЕП, Джефри ван Орден. Писмото е подписано и от шестима български наблюдатели в ЕП.
  • Партия "Ред, законност и справедливост" с председател Яне Янев предлага на президента Георги Първанов да награди с орден "Стара планина" докладчика за България в Европейския парламент, Джефри ван Орден. Според председателя на партията Яне Янев, Орден има изключителни заслуги за защитата на българската национална кауза в Европарламента - "честната" му позиция за спасяването на 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ "Козлодуй", както и позицията му по въпроса за признаване на т. нар. македонско малцинство. Докладчикът направи за нашата страна много повече от редица бивши и настоящи български министри и политици, категоричен е Яне Янев.
  • "Относно АЕЦ за нас е важно, че Докладът стигна до залата на Европарламента", казва Ивайло Калфин на 2 декември в предаването на "Дарик радио" - "Седмицата". - Трябва да търсим натиск за по-нататъшни компенсации, защото договорените досега заемат само половината от загубите предизвикани от затварянето на 3-ти и 4-ти блок, смята той.
  • "Трите страни, които имат повече електроенергия в региона, са България, Румъния и Босна и Херцеговина - обяснява на 3 декември, в интервю за "Неделя 150", министър Румен Овчаров. - България изнася около осем милиарда, Румъния изнася около три милиарда и Босна и Херцеговина - малко повече от милиард, По-малко от 500 милиона киловатчаса или по-малко от половин милиард е импортът, който е влязъл в региона от други страни от региона. Като вземем предвид, че потреблението расте с три процента годишно като минимум, в България то расте с повече от четири, като вземем предвид, че 2005 г. е една влажна година, а тази не е влажна, а е почти суха, което означава с още 20 милиарда киловатчаса по-малко, се очертава един дефицит от над 20 милиарда киловатчаса, който няма как да бъде покрит. Търгът за електроенергия в Гърция се провали, търгът за електроенергия в Македония се провали, министърът на енергетиката на Черна гора преди две седмици на срещата в Скопие направо каза, че те сега, в момента имат тежки проблеми. Същото сподели министърът на енергетиката на Сърбия. Албания си е в перманентна енергийна криза. Това е ситуацията в региона.... Не искам да споря с г-жа Кунева /Кунева твърди, че социалистите са гласували в парламента за затварянето на АЕЦ- бел. Л. М./, тя вече е комисар от европейски мащаб. На нея по тази тема на моменти паметта й изневерява, очевидно й е изневерила и в този случай. Никога не сме гласували, напротив, ние гласувахме решението на Народното събрание, което не даде мандат на българското правителство да затваря глава "Енергетика" в началото на месец октомври 2002 г., ако не ме лъже паметта. Главата беше затворена въпреки това решение на НС."
  • "Енергийната система на България не е готова за зимата заради липсата на резерв от въглища в ТЕЦ "Варна". Вината за критичната ситуация с доставките на въглища е на новия собственик на варненската ТЕЦ- чешката ЧЕЗ. Това съобщи изпълнителният директор на НЕК Мардик Папазян пред парламентарната комисия по енергетика тези дни... За да функционира добре енергийната система, НЕК трябва да разполага с 1200 мегавата "студен резерв". 600 мегавата от този "студен резерв" трябва да се осигурят от ТЕЦ "Варна", а за това са необходими 128 000 тона въглища. Тези въглища обаче ги няма, няма да ги има и през целия зимен сезон, категоричен е Мардик Папазян. Според разчетите на НЕК, ТЕЦ "Варна" трябва да замести трети и четвърти блок на АЕЦ "Козлодуй" след спирането им в края на декември."
  • "Българските политици трябва да бъдат окуражавани да работят активно за разрешаването на въпроса около затварянето на АЕЦ "Козлодуй". Това заяви пред Агенция "Фокус" евродепутатът от Европейската народна партия Ари Ватанен по повод информацията за писмо, изпратено от него и други членове на Европейския парламент, с искане спешно да бъде преразгледано отношението на ЕС към затварянето тази година на блок 3-ти и 4-ти на АЕЦ "Козлодуй".
  • Вчера, на 14 декември, в отговор на въпрос на Агенция "Фокус" дали възнамерява да подкрепя досегашната си позиция на ожесточен поддръжник на каузата за отлагането на затварянето на АЕЦ "Козлодуй", Ари Ватанен отговори "Да, разбира се. Но тук е важно да се отбележи, че вие, медиите, можете да изиграете много важна роля в този процес. Искам да изразя благодарността си на българските медии, че подеха този въпрос. Разбирам, че трябва да се уважава едно правителство, независимо от какъв цвят е политическата му тенденция. Но във вашата политика темата за АЕЦ "Козлодуй" беше своеобразно табу. Правителствата сякаш се страхуваха да подхванат тази тема. Разбираемо е, защото не бяхте сигурни дали ще бъдете приети в Европейския съюз, дали няма да бъде отложено членството ви.
Докато сега случаят вече не е такъв. Сега трябва да надигнете глава. България трябва да надигне глава и да каже "да, такова беше решението, такъв беше Договорът, но всички тези критерии, които оправдаваха това решение /затварянето на АЕЦ "Козлодуй"/, тези елементи вече не са валидни. Вече няма толкова причини за затварянето на централата, колкото има да не се закрива съоръжение, което в добро, функциониращо състояние.

Така че сега, когато България е член на ЕС и не може да бъде отложена по някакъв начин, повече не трябва да се страхувате да повдигате този въпрос.
  • Искането на финландския евродепутат Ари Ватанен, който настоя Европейската комисия да преразгледа решението за затваряне на 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ "Козлодуй", съответства на нашите национални интереси. Това коментира пред Агенция "Фокус" депутатът от "Коалиция за България" и евронаблюдател Иглика Иванова, която е сред българските евронаблюдатели /Стефан Софиянски, Антония Първанова, Мария Капон, Евгени Кирилов,/ подписали писмото.
  • "Не вярвам, че Съветът на ЕС ще вземе предвид писмото ми, най-малкото защото технически не е възможно да се промени заложеният вече дневен ред на срещата на върха - поясни вчера, 14 декември финладският депутат в Европарламента, Ари Ватанен. - Най-основното е, че по този начин се опитваме да създадем необходимия натиск и да обърнем внимание на въпроса за това абсолютно безсмислено закриване на АЕЦ "Козлодуй". Това беше и целта на нашето писмо. Защото в политиката, както и във всяка една област на живота, когато ситуацията се промени, тя трябва да бъде анализирана наново. Казано по друг начин - предвид настоящето състояние на нещата и АЕЦ "Козлодуй", никой не би предложил закриването на централата.
Да предположим, че закриването на атомната централа не е било заложено в преговорния процес и сега някой решава да предложи затварянето й. В такъв случай бихме казали, че този човек е загубил здравия си разум. Защото няма реална причина за затварянето на АЕЦ "Козлодуй"." Спирам дотук с развитието на проблема с АЕЦ "Козлодуй", като няма да цитирам положителните изявления на останалите български евронаблюдатели, които са правени в един и същи дух на подкрепа за оцеляване на блоковете.

Пак вчера, 14 декември студен душ поля целия ентусиазъм на евродепутати и родни наблюдатели, когато премиерът Сергей Станишев заяви снощи пред специалния пратеник на Агенция "Фокус", Денка Кацарска в Брюксел: ""Знаете позицията на "Коалиция за България" и левицата, които винаги са отстоявали българските интереси във връзка с АЕЦ "Козлодуй". Тяхната позиция никога не е била тайна нито в Европейския парламент, винаги е била изтъквана и пред Европейската комисия, и във вътрешната политика, както и в отношенията със съседните държави. Но България има договор, който е подписала и трябва да изпълни. Не се отказваме от по-добро решение, но това трябва да стане с разбирането и волята на ЕС. Неслучайно и министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров преди време изпрати писмо до ЕК, в което информира, че във връзка с предстоящото спиране на 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ "Козлодуй" сме принудени да намалим значително износа на ток за съседните страни. Това създава проблеми за икономиката ни и ЕК е наясно с това. Сергей Станишев каза, че ще поставим отново въпроса за компенсациите пред различни институции, но не можем да не изпълним поетия ангажимент", заяви премиерът.

Малко въпроси без отговор

Решението на Върховния съд против това затваряне не бе уважено от народни представители, което е прецедент?

Решението на парламента от 2002 година да не се дава мандат на кабинета на НДСВ да затваря глава "Енергетика" също не бе взето в пред вид от преговарящата Миглена Кунева.
Или когато Върховен съд, парламент и евродепутати от няколко години се опитват да оправят гафовете на няколко жълти и сини министри, днешният премиер Станишев тръгва да приглася в техния хор и направи изявление в Брюксел в посока против интересите на държавата, която ръководи! Тежка е царската корона и явно не е пригодена за всяка глава... Станишев можеше да замълчи, което в случая би било по-добър вариант от говоренето.

Бедна България? Защо оцеля 13 века, за да се появят един ден няколко разноцветни политици, които да те обрекат на хаос и разруха?

В приетите доктрини за разузнавателните служби на различни държави има няколко основни приоритета, които политиците се задължават да спазват и работят по тях. Това са: здравеопазване, икономическа стабилност, суверенитет, демографски проблеми. В България няма такава национална доктрина. В България политиците се опитват да яхнат разузнавателните служби и да им диктуват и дърпат конците - действие, което е в противоречие със здравия разум по оцеляване на държавността.

В България днешни политици искат разузнавателните служби да се съобразяват с тях в действията си, а не обратното. От тези противоборства печелят чужди разузнавателни служби, чужди корпоративни интереси и губи единствено държавата като стабилност и възможност за просперитет. Причината за този хаос е в разминаването на вижданията за мястото на политиците и разузнавателните служби.

Подаването на вярна и точна изпреварваща информация, точните анализи и поргнози, изготвени от подобни служби винаги биха били в интерес на бъдещите решения, които предстои да вземат политиците и така да служат на държавата.

В България политиците искат държавата да служи на техните интереси и оттам всичко останало тръгва в погрешна посока. Струва си човек да се замисли, защото в тази формула никъде не се вписва народът.

Следва продължение, в което ще попитам с кого възнамеряват да заменят набедените офицери от военното и външното разузнаване депутатите, за да има кой да продължи да работи зад граница за националните интереси на държавата? Ще попитам и как ще компенсират във времето подготовката на новите служители на специалните служби, която трае с години.

Липсата на Доктрина за национална сигурност и подходяща нормативна база вече 17 години дърпат страната ни и съседни балкански държави назад в икономическото им развитие.

 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене