Лай в мъглата

За истините и неистините по кризата с летище "София" - откъде дойдоха проблемите и кога ще свършат

Има една стара приказка за тъпото куче-пазач на стадото, което все лаело в мъглата. Идвали овчарите, виждали, че няма причина да лае и си отивали. Докато накрая го оставили да си лае, и тогава се появил вълкът и издушил стадото барабар с лаещото без причина в мъглата куче.

Нещо подобно се случи и тези дни около приемането на самолетите на летище "София". Два инфарктни дни преживя персоналът на летище "Пловдив" през почивните дни заради пренасочването на полети от София. "За последните 48 часа сме обслужили над 100 самолета, съобщи изпълнителният директор на фирмата Пламен Николов. Той обясни как поради големия наплив от пътници е бил мобилизиран целият персонал на аерогарата. До 23 ч в събота през летището минали общо 96 полета. Случило се така, че почти един след друг пристигали по няколко самолета с пътници. Получило се голямо струпване на хора и забавяне на обработката на документите им, обясни директорът.

Заради затвореното столично летище се наложило да кацне в Пловдив и испанската правителствена делегация с министрите на труда и социалните въпроси на Испания Хесус Калдера Санчес-Капитан и на вътрешните работи Алфредо Перес Рубалкаба. Двамата министри е трябвало да се срещнат в София с министър-председателя Сергей Станишев, но поради забавянето, визитата при премиера е била отменена, а подписването на междудържавни споразумения станало в хотел "Санкт Петербург", където отишли министрите Емилия Масларова и Румен Петков.

Министър Мутафчиев вчера заплаши, че ще наложи административни санкции на летище "Пловдив" заради проблемите с обслужването на пътници на самолети, пренасочени от София заради мъглата. Оказа се, че летище "Пловдив" ще отнесе наказание, за това, че е свършило работата на софийското летище! В цифри нещата изглеждат така: летище Пловдив, което е с пропускателна способност 150 човека за час, вечерта е имало над 1800 души. Вместо да се създава излишна суматоха, повечето от самолетите, кацнали в Пловдив, е трябвало да бъдат пренасочени към летище "Бургас", заяви министърът. Така ръководството на аерогарата в Пловдив допуснало грешка, като е приемало кацания, без да прецени, дали ще е в състояние да ги обслужи. "От петък насам служителите ни работеха непрекъснато, като на някои от тях им се събраха смени от над 30 часа, обясни шефът на Пловдивското летище Пламен Николов.

Тук ще напомня на Петър Мутафчиев, че трябва да се забравя, че в края на седмицата започва зимната чартърна програма на летището в Пловдив, което допълнително ще ограничи възможността за аварийно кацане на самолети там. Факт, който май е убягнал на Мутафчиев.

Терминалът "Заминаващи" на летище "София" беше като мравуняк в 12 ч в неделя. Терминалът "Пристигащи" на летище София също беше като мравуняк. Докато траеше няколкодневният хаос на летище "София" управниците пуснаха бодро новината, че с полет от Брюксел на "България ер" ще бъде открито новото летище "София", като лентата на терминала ще бъде прерязана на 27 декември и то ще бъде пуснато в експлоатация без да е довършено окончателно. Т. е. пак биха тъпана без повод.

Междувременно стана ясно, че за част от терминала на софийското летище, за пътеките за рулиране, за част от перона, наземното осветление и част от хоризонталната маркировка, дирекция "Национален строителен контрол" не е издала разрешителни все още и те ще се довършват тепърва. В момента се работи с временна маркировка, тъй като ниските температури не позволявали да бъдат положени основната маркировка и лампите от наземното осветление, призна Нематолах Фарокния, член на борда на директорите на австрийската "Щрабаг", изпълнител по изграждане на летището.

Всички тези бодряшки обещания за рязане на лента, обаче не успяха да успокоят чакащите с дни гладни и в неизвестност хора на софийското летище. Причината да дойдат и чакат тук бе тази, че телефоните за информация на летището не се вдигаха, тъй като служителите не знаеха какво да кажат за пренасочването на идващите самолети и кога ще могат да излетят заминаващите в различни точки на света. Шефът на летище "София" хвърляше щедро прах в очите на измъчените пътници с лозунгите, че самолетът от сърцето на ЕВропа бил символично избран, че нова, по-добра система ще посреща и изпраща пътниците от и до софийското летище - реалността бе съвсем друга - озверели родители се чудеха как да озаптят изнервените си деца, информация не се подаваше и единственото, което оставаше на пътниците българи и чужденци бе да чакат и да се надяват.

Терминалът на летище "София" трябваше да бъде готов още преди година, но откриването му бе отлагано от няколко министри. Строителството на новото летище ще бъде запомнено и с поредицата от срутвания и пропадания по пистите и сградата.

И в целия този нескончаем хаос Главният прокурор на републиката не намери и най-малка причина да се самосезира и провери кой, как и при какви условия и цени подписа договорите за строеж на летището и пистата и колко загуби България от тези договори. "Защо поради метеорологични проблеми не се ползва старата писта на летище София и системата за т.нар. "сляпо кацане" - този въпрос възнамерявам да отправя към Министерството на транспорта идната седмица". Това заяви на пресконференция в морската столица депутатът и областен председател на СДС Димитър Димитров, предаде репортер на радио "Фокус" - Варна. Каква е истината?

На предварително обявената пресконференция след скандалното объркване на излитащи, кацащи самолети, след анулирането на полети, никой не каза колко се проточи във времето пускането на Инструменталната система за кацане - ILS. А истината е, че твърде дълго време се протака нейното пускане, неизвестно по чия вина. Никой не обясни и друго, че покрай летището съществуват така наречените защитени зони, където не трябва да има други движещи се средства. В близост до пистата - има две махали и непрекъснато движещи се камиони и автобуси - което е опасно и недопустимо. В деня, когато трябваше да бъде открит терминалът, се оказа че, не са проведени всички мероприятия за премахване на източниците на смущения в защитените зони, а в прерогативите на летището е да изпълнява и не допуска преминаването в тези зони на смущаващи превозни средства.

От друга страна - при разрушаването на старата писта се махна ILS, а така наречената Инструкция за работа при намалена видимост, която досега не действаше, излезе чак сега, едва от 14 декември, за така наречената първа категория - до 500 метра хоризонтална видимост. Докато за кацанията откъм града, по втора категория - мероприятията са проведени с всички изисквания, но няма документация, не е сертифицирана системата, и когато духа силен вятър самолетите не могат да кацнат, защото съществуват изисквания, че не може да се каца под определена видимост.

"Хипопетично погледнато - коментираха дългогодишни служители от летище "Бургас" и "Варна" в писма до мен, при така наречената втора категория се увеличава два пъти пропускателната способност и опитът от предишните години, когато е работела старата система доказал това. Старата система бе поставена от другата страна на пистата, но тази система не е пусната, построена и настроена. "Това създава проблеми на екипажите, защото ако тя работеше и бе сертифицирана, ако бе пусната в редовна експлоатация - проблемите с кацането нямаше да създават суматоха и непреодолим хаос" - обясниха компетентни сулжители от летище "София". - Сега тепърва се извършват проби по светосистемата, която е на рульожки и на перон, а всички тези несвършени работи усложняват процеса на приемане на самолетите, тъй като тази система, която сега се използва изисква видимост до 2000 метра."

Не мъглата, а ако от летището квалифицираните служители за подобни дейности си бяха свършили работата навреме - нямаше да се стига до кризите с излитане, кацане на самолети и анулиране на полети, с десетките пренасочвания към другите летища в страната, както се случи миналата седмица. Кризи, за които бе обвинена мъглата. Нямаше министърът на транспорта и съобщенията да свика всички шефове на летища и тези ангажирани с летище "София" на съвещание, за да иска от тях съдействие и съвети. След това съвещание министър Петър Мутафчиев обяви на пресконференция, че ще пуснат летището, но официално то ще заработи от пролетта! Така покрай много несвършени работи лъсна мудността и некадърността на спуснати от партийната централа на "Позитано" началници, които с безхаберието и некадърността си редовно поставят в небрано лозе своя министър. На свиканата пресконференция, която трябваше да заблуди и пренасочи журналистите в друга посока на мислене и търсене, министър Мутафчиев спести информацията, че немалко големи авиокомпании не желаят да използват новото летище, тъй като все още там има проблеми със сигурността, с непоставени указателни табели, има проблеми с обслужването на пътниците. Според министър Мутафчиев полети от новото летище ще се извършват и те ще бъдат безопасни, защото имало временно приспособени съоръжения, но практиката показа, че това твърдение е на границата на лъжата.

Мъглата помогна да се видят недостатъците, тъй като реално погледнато само маркировката е пооправена, затова пък не са довършени светосистемите, има заплахи, че авиокомпании и пътници искат да съдят летищните власти за неустойки.

Вчера на пресконференцията министър Мутафчиев не обели дума и за кувейтската фирма, изградила пистата, който също иска неустойка и то за 19 милиона, тъй като работата й се усложнила от стара кариера за добив на инертни материали.

Част от съоръженията на терминала тепърва има да се довършват - това стана ясно вчера вместо да има откриване на терминал, както бе обявено преди време. Системата на "сляпо кацане" ще бъде въведена на пролет.

Изпълнителният директор на летище София Пламен Станчев посочи, че честата отмяна на полети през зимния сезон вероятно ще се отрази на годишния финансов резултат, но подчерта, че за деветмесечието летището има 23 милиона лева печалба.

Какво показват цифрите

250 дестинации от летище София - отменени или пренасочени към други летища за последната седмица. Само в събота софийското летище бе пренасочило към летище Пловдив 45 полета - 29 от тях кацащи, а 16 излитащи. Заради хаоса на софийското летише авиокомпаниите анулираха още 31 полета през двата почивни дни. На фона на тази криза и хаос, изявлението на Пламен Станчев даже не прозвуча и смешно, тъй като печалбата едва ли ще стигне, ако се заточат дела от авиокомпании и пътници за неустойки към ръководството на летище "София".

Преди време пак министър Мутафчиев обяви, че голяма част от българските авиокомпании, които са без сертификат ще летят в ЕС като чужди превозвачи. Към тези купища гафове и несвършена работа се прибавиха и несполуките около новото летище "София".

Затова е приказката: не лай в мъглата, защото не знаеш кога няма да ти обърнат внимание и ще стане лошо.

 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене