2. Въздухоплаването - напразни усилия на любовта

Посвещава се на социалиста
транспортен министър Петър Мутафчиев
и на всички знайни и незнайни безхаберници
в българското въздухоплаване

Продължение от 21 декември

Вчера министърът на транспорта Петър Мутафчиев освободи от длъжност директора на Главна дирекция "Главна въздухоплавателна администрация", Георги Стоянов. Длъжността ще бъде заета от Захари Алексиев - авиационен консултант, работил дълги години в системата на транспорта, включително и по проекти на Международната организация за гражданско въздухоплаване /ИКАО/ и Европейския съюз - съобщиха от Министерството на транспорта. В тази новина има два добри момента: първият, че Мутафчиев реагира най-после адекватно към един от подчинените си и вторият, че новоназначеният директор Захари Алексиев е специалист, изключително уважаван в авиосредите, известен с компетентността си, както у нас, така и извън България, където е работил. Това потвърдиха няколко мои важни, постоянни източника веднага след новината за това назначение.

Що се отнася до министъра на транспорта, логично бе след наложената предпазна клауза той да се реши на подобна стъпка като освободи един бездействащ и вечно коментиращ чиновник. Но това уволнение не трябва да е единствено: наред са двете му заместник-министърки Красимира Мартинова и Даниела Никофорова, които имат също определен принос за налагане на въпросната предпазна клауза. След тях кандидат за нова работа или Бюрото за безработни следва да е и шефът на Софийското летище, Пламен Станчев. Защо, ще се опитам да изложа по-долу своите аргументи, като преди това ще поясня, че ако не уволни въпросните чиновници Мутафчиев сам минава в графата кандидати за освобождаване.

"Предпазната мярка, която се прилага на България във връзка с гражданската авиация, не засяга по никакъв начин членството ни в Европейския съюз - заяви министърът на транспорта Петър Мутафчиев веднага след новината за санкцията, като пропусна да признае, че сред мотивите за това решение са: слабости в структурата и работата на българските авиационни власти, липсата на достатъчно обучени кадри и на програми за непрекъснато и продължаващо обучение, слабости при установяване на нередности и вземането на недостатъчни или никакви мерки за отстраняване на открити нередности по отношение на използваните за различни цели самолети.

Часове преди уволнението си, шефът на ГВД, Георги Стоянов даде интервю в предаването на Дарик радио "Портфейл", в което обясни, че до средата на март Главна дирекция "Гражданска въздухоплавателна администрация" ще се постарае да изпълни всички забележки, които доведоха до налагането от ЕК на предпазна клауза в областта на гражданската авиация и тази клауза да престане да важи. Т. е. за три месеца ГВА ще изпълни това, което не стори да година и половина? "Забележките не са съществени, те нямат пряко отношение към безопасното изпълнение на полетите, към безопасното изпълнение и регулацията във въздушния транспорт. Очаквам съвместно в началото на февруари да дойдат представители на Европейската комисия и Европейската агенция, които да ни помогнат в решаването и прилагането на всичко онова, което сме подготвили и смятаме, че трябва да влезе като нова регулация в нашата държава." С това свое изявление на Стоянов показа ясно, че човекът не става за длъжността, която е заемал, след като за него не е съществено да се наложи предпазна клауза точно за неговата несвършена работа. Към днешна дата, за Стоянов може да се говори само с отрицателни суперлативи, защото народът е казал: едва като се качи на колесницата, стана ясно, че е каруцар.

*   *   *

Брюксел реши, че Главна дирекция "Гражданска въздухоплавателна администрация" няма нужния капацитет да издава сертификати за летателна годност. Така според Европейската агенция за авиационна безопасност EASA има риск България да не осигури необходимата безопасност. "Изключително важно за нас е да сме сигурни, че всеки регулатор на авиацията изпълнява функциите си и следи за безопасността, както и че всяка компания на територията на ЕС може да изпълни и най-строгите ни изисквания за безопасност. В момента не сме доволни от начина, по който България покрива тези стандарти", посочи вицепрезидентът на комисията Жан Баро. "Говорих с българския транспортен министър и той подчерта, че се предприемат мерки за подобряване на ситуацията. Нашите експерти ще продължат да следят как България изпълнява европейските стандарти и предпазната клауза ще бъде премахната по моя препоръка само след пълно прилагане на стандартите", допълни той.

И все пак има още несвършена работа
и тя касае летище "София"

"Аз вече дни наред обяснявам. Обвинението срещу Министерството беше, че виждате ли, че с въвеждане на новата писта на летище "София", категорията на летището от втора, която е по-добра категория, за да може да се каца при 350 метра видимост, а не при 500, е спаднала на първа категория - обясни министърът на транспорта Петър Мутафчиев. - Първо, това не е вярно, защото по-лошата категория е на 550 метра в мъгла. Защото летище "София" е първа категория от 1 април 2005 година и причината е, защото там се извършват строителни работи и това е изискване на ИКАО. Втората причина е, че в момента, включително да беше запазена втората писта след приключване на част от тези строителни работи, говоря, че се пусна в действие новата писта, че не може да се възстанови втора категория в тези срокове. Това го знаят всички експерти и специалисти. Най-малкото, че проектът е предвиден за една писта и не можем да представим категориите на летищата пред международните институции, да кажем, че сме спазили всички правила за сигурността. Така че това е причината." Другата гледна точка по казаното от Мутафчиев е, че летището щяхме да го откриваме на 15 декември, след това на 27, ама и тогава нямало да бъде готово - та накрая щяло да стане готово чак през пролетта.

Тук бих попитала: какво става с новата вече стара система за управление на въздушното движение, кога ще бъде завършена, кога ще бъде окончателно пусната в експлоатация - тази тема министър Мутафчиев отбягва свенливо от известно време. Той уволни генералния директор на РВД Цветан Дилов и реши, че с това е приключил с проблемите в РВД. Но реално нещата са далеч по-различни: Мутафчиев се опита да замаже гафовете, бездействието и тъпкането на едно място със смяната на генералния директор с друг, като не потърси отговорност на Цветан Дилов, а го остави в предприятието на длъжност директор на дирекция "Безопасност". Същата дирекция, която Дилов през 2001 година закри, унищожи и разби с мотива, че е нямало нужда от такава дирекция? И както разби, така след време той пак възстанови - въпросът бе да се освободи от кадрите в нея.

Ако някой е забравил това действие, то думите на Дилов са във въпросните протоколи на заседанията на Управителния съвет на РВД.

В материала си "Лай в мъглата" от 19 декември т. г. споменах, че се искат 19 млн неустойки от кувейтската фирма, изградила пистатата. Получих писма от читатели, които се интересуват какви са тези 19 милиона, затова уточнявам: кувейтците искат между 7 и 9 млн евро, което приблизително е 19 млн лева. Що се отнася до претенциите на Щрабаг, то те искат 19 милиона евро неустойки. На летище "София" бяха започнати изпитания на светосистемата, на рульожки, на перон, но на 19 декември се оказа, че над 30 на сто от светлините на светосистемата за рулиране на самолетите и перона са изгорели. Пита се: как ще приеме комисията светосистемата след 72-часова проверка - редно ли е при това положение да се пускат там самолети и да се отчитат мероприятия?
Питам още: защо чак сега излезе Инструкцията за работа при намалена видимост, която досега не действаше и бе приета чак на 14 декември т. г.?

Аз ли трябва да обясня на министър Мутафчиев последователността от действия на служебни лица, имащи отношение към обслужването на самолетите - служителите на РВД и на летище "София"? Аз ли трябва да напомням на министъра, че когато е ясен технологичният процес се създава организация от хора - определят се служители, финанси, машини?

Случващото се на летище "София", в ГД ГВА и в РВД показват, че проблемът на Мутафчиев му е, че всеки който му каже нещо, той е готов да го приеме за чиста монета. Така се стига до реакциите му - от пълната инфантилност към излезлите в преса материали до една хиперактивност да обяснява, да декларира, да опровергава. За всеки е ясно, че за толкова кратко време, година и половина във властта и цял мандат в парламента преди това, едва ли Петър Мутафчиев е успял да стане специалист. И в това няма нищо срамно, ако се признае.

Не му е лесно на Петър Мутафчиев след като до него стои един бивш началник на стюардесите като Пламен Станчев, който хал хабер си няма от проблемите на едно летище. И както си няма и понятие от управлението на летище, така Станчев, като шеф на летище "София" уволни половината от началник отделите и сектори /само защото те му посочваха слабостите и проблемите, които възникваха - бел. Л. М./, като на тяхно място назначи нови хора.

Нови хора, които се озоваха пред неработещи системи в новата сграда на летището, както информационните, така и тези за сигурност, озоваха се пред неработещите системи за товаро-разтоварните дейности и проблемите във функционирането на новите ръкави. Сега на Станчев му е спокойно - новоназначените ще си мълчат, защото не знаят и не са наясно с много от дейностите по летището. Така те ще му спестяват куп проблеми, пак поради незнание. А Станчев не е случаен човек, кум на сестра му е не друг, а братът на премиера Сергей Станишев. Така щуробаджанащината в началото на 21 век се оказа и квалификация, и умения, и образование и зрялост на ръководител.

Министър-председателят Станишев заяви в Брюксел, че няма да прави смени в правителството - вероятно са останали още приятели, роднини и роднини на приятели, които може да бъдат назначени. Да не се стигне дотам един ден гражданството да каже: пребиха го с камъните от паметника, който сам си издигна.

Министър Петър Мутафчиев дълго говори за системите на летището и категориите, свързани с видимостта. Истината е, че дори да нямаше мъгла, или прашна буря, или силен валеж, които биха намалили видимостта, когато задуха източният вятър, а самолетите винаги кацат срещу вятъра, ще трябва да имаме видимост над 2000 метра, вместо да им се разрешава кацане при видимост от 550 метра. И то ако работеше /Инструменталната система за кацане/ ИЛС, за кацане откъм града.

Всеки затруднен, закъснял с кацането или излитането самолет, всеки анулиран полет - са загуби за държавата. Ще дойде време самолетите да избягват да кацат в София, а ще си заминават направо към други летища. Колкото до пътниците, които сега около празниците ще се увеличат, не мъглата ще им пречи, а бездействието, мърлявщината, незнанието на шефа на летище "София", на заместничките на министър Мутафчиев, както и на самия министър да управлява своето ведомство и хората си.

Министър Мутафчиев, същестува идеален свят на лъжата, където всичко е истинско, съществуват и пародии на несъществуващи неща. Въпрос на избор е, кое да предпочете човек.

 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене