Евроизборите - доживяхме до понеделник

Звездният миг на ДПС се отменя? * Социалистите в шах и мат * Монархистите се опитаха да се оневинят за краха

Ще доживеем до понеделник - повтаряха всички, които очакваха непредвидими изборни резултати в първите по рода си избори за евродепутати в България. И с пълно право - първоначалните очаквания, че предстои скучна кампания и вяли избори - преобърнаха всичко с главата надолу, след като малко на брой бюлетини показаха чак на следващия ден кой ще е победителят. При ниска избирателна активност и факт, че преброяването ще е не толкова дълго - трябваше да настъпи утрото, за да се разбере кой е победителят в тези уникални за страната избори. Новината на първите избори на евродепутати бе, че в българското дясно бе констатирана мозъчна смърт на досегашните десни партии в момент, когато се роди нов политически субект - ГЕРБ.

Ниската избирателна активност не изненада никого - даже несъстоялата се прогноза за определени проценти гласуващи мина между капките на неспирния дъжд. Изненадите дойдоха от посока на непрекъснатото пренареждане, което последва след края на изборния ден - като ту се сменяше победителя, ту се променяха местата на втория и трети класирал се, докато на сутринта стана ясно, че последните от тройката са първи. А вечерният победител в изборите ДПС, който даже отстъпи на БСП да даде първата пресконференция след края на вота, на сутринта, внезапно се оказа трети и класацията поведе ГЕРБ, за който изборите бяха прощъпулник в реалната политика и премиера като участие в избори.

Професорът математик Михаил Константинов, който дълги години работеше в Централните комисии за различни избори, изрази мнение, че не може да се говори за избирателна активност в държава като България, която не знае колко й е населението. Факт, който едва ли се нуждае от коментар.

Противоречията

"Резултатите от изборите няма да променят политическата ситуация в страната - побързаха да заявят членове на тройната управляваща коалиция, видимо притеснени от факта, че ГЕРБ е спечелил достатъчно, за да се намеси в челната тройка, редом с БСП и ДПС. Всъщност ситуацията е променена и това е факт, тъй като на опразненото място в дясно от малките десни политически партийки се настани убедително ГЕРБ. Оформи се резултат, при който ГЕРБ, като политически субект да се превърне в опозиция на тройната коалиция и то след първото си участие в избори. Факт, който трудно би могъл да бъде пренебрегнат или омаловажен.
В късната вечер на изборния ден, когато според някои социологически агенции ДПС бе първа политическа сила на евровота, Доган каза, че тълкува първенството като одобрение на политиката на ДПС. "Нашите избиратели разбират какво правим за тях, за страната. Нашите избиратели най-директно разбраха нашите послания за значимостта на Европарламента", каза Доган.
Той добави, че ако се потвърдят прогнозите, че ДПС е с първи резултат, това ще породи редица реакции - в Европа, по думите му, много позитивни, в България - предимно негативни.
"Нямаме победител", така Андрей Райчев и Кънчо Стойчев от "Галъп" коментираха малката разлика между първите три политически сили. Те отказаха да коментират коя е първата политическа сила на тези избори и отбелязаха, че може да се наложи да се изчака резултатът от Централната избирателна комисия, за да се види кой печели най-много гласове.

Политологът Ивайло Дичев отбеляза, че резултатите от изборния вот показват, че е умряла десницата на прехода и се е родила нова десница, което той счита за нещо нормално. В същото време Евгени Дайнов заяви, че не трябва да се драматизира кой колко е получил при гласуването, нито каква кампания е водил.

"Единственото сигурно към момента е, че БСП има сериозен проблем", коментира социологът Кънчо Стойчев от "Галъп", докато лидерът на социалистите и премиер Сергей Станишев бе на мнение, че "трябва да бъдат формулирани нови политически цели пред управлението", "начина на правене на политика", че "трябва да се отговори на предизвикателствата, които стоят пред партията."
"БСП постигна висок резултат на изборите за Европейски парламент, но той не е достатъчен и е под очакванията на партията - каза зам.-председателят на ВПС на БСП, Ивелин Николов. - Трябва да се мисли какво трябва да се промени в политиката, не в лицата", заяви Николов и припомни казаното на пресконференцията след края на изборите вечерта от премиера Сергей Станишев, че първото, към което БСП трябва да тръгне е да търси промяна и усъвършенстване на политиката, която се води.
"Аз смятам, че нашите избиратели са моралните победители в тези избори, защото българските турци гласуваха за етническите българи заяви зам.-председателят на ДПС Йордан Цонев в интервю за предаването "Тази сутрин" на БТВ. "Те са моралните победители, защото те, през тези 17 години стискат зъби, защото те гласуват за своята родина България, защото те са истински патриоти, защото тяхната партия ДПС е в челото на прогреса на България, на нейното европейско бъдеще", уточни Цонев. "ДПС е моралният победител в тези избори, аз се прекланям пред нашите избиратели и им благодаря. Дадоха урок на всички българи", каза още Йордан Цонев.

"Как стана така, че ДПС се очерта като първа политическа сила на тези избори? - попита в началото на експозето си лидерът на ДПС Ахмед Доган на пресконференцията на Движението във вечерта на изборния ден, когато витаеше убеждението, че ДПС е победител. - Може би най-приближения отговор на този важен въпрос е, че нашия електорат, нашия партиен актив, най-директно осъзна ценността на Европейския съюз и значимостта на Европарламента за правене на нова политика. Естествено, така звучи много абстрактно, но както рационално, така и инстинктивно, тези, които разбират значимостта на ЕС, в лицето на Европейския парламент, направиха всичко възможно да покажат, че имат воля да влязат в едно ново политическо пространство, ново политическо време, при нови условия да защитават националния интерес и естествено да търсят допълнителни инструменти за решаването на парливи въпроси както в национален мащаб, така и в регионален... Резултатите тепърва ще се тълкуват, ще се търсят различни аналогии, но така или иначе това е звездният миг на ДПС", подчерта пред журналистите Ахмед Доган.
"Българското общество не е готово ДПС да бъде първа политическа сила. "Българинът, все още приема ДПС като етнорелигиозна партия. Партия, която винаги защитава националния интерес и сигурността на страната. Партия, която по много особен начин си организира изборите и ги провежда. За мен е много странно, че все още има такива субекти, които вместо да поздравят един нов модел за организиране на изборите, търсят различни основания за съмнение, за преразглеждане, за друг тип оценки на политически дейности, които граничат, във всички случаи с неприемане на фундаментални демократични дадености... Както виждате, явно голяма част от малцинствата, изпреварващо осъзнават тази даденост и се организират по съответен адекватен начин." Това бе един от отговорите на Доган на журналистически въпрос.

"Съчетаването на християни, мюсюлмани, българи, турци, роми беше всъщност отговор на новата потребност на една партия да се развива на ново качествено равнище, в една друга проекция, в едно ново измерение." Този израз на Доган направи очакваното впечатление, въпреки че в случая не ставаше дума за фестивал на религии и етноси, а за политически избори за евродепутати.

Всичко това се случи вечерта на изборния ден. На сутринта в Нова телевизия бе изнесено, че е имало сигнали от миньори, че ДПС са купували гласове в мини "Перник". Според разказа на миньори от предприятието, началниците са им раздавали по 10 лева, за да гласуват за ДПС на евроизборите. Миньорите потвърдиха, че им е казано, че ако не се съберат достатъчен брой гласове за партията, ще бъдат уволнени." Случка, която донякъде обясни високите изборни резултати за ДПС и високият процент гласували цигани. Не е тайна, че мнозинството от гласоподавателите цигани са неграмотни и послания на Доган, като "ценността на Европейския съюз и значимостта на Европарламента за правене на нова политика", или "ново политическо пространство, ново политическо време, при нови условия да защитават националния интерес и естествено да търсят допълнителни инструменти за решаването на парливи въпроси" са им повече от непонятни и далечни. За тези гласоподаватели са важни парите, хляба, покрива и работата, но на едно от последните места по цел и предпочитание.

Измъкването и нападките

"БСП понася негативи от управлението, отрицателният вот подмени дискусията за какво се гласува - това каза сутринта, в понеделник председателят на парламентарната група на БСП, Михаил Миков. Изявлението му беше продължение на думите на лидера Станишев от предишната вечер: "Усилията ни да водим европейска позитивна кампания не постигнаха своите цели".

Така хора от върховете на социалистическата партия наводниха с послания медийното пространство, като целта на това бе да се избяга от отговора какво ще се случи в партията и правителството след изборите. От "правителството търсеше решение на въпроса на столичния боклук", през "нужна е промяна в социално-икономическата политика", "все пак се вписваме в европейските стандарти", "по-важна е политиката, която БСП провежда - тя е решение на органи, не е решение на един човек", та чак до "голямото предизвикателство оттук нататък е да направим хората по-съпричастни към политиката, да почувстват отговорност и възможност да влияят върху процесите." Изявленията на хора от върховете на БСП бяха като неспиращия няколко денонощия дъжд, който давеше и заливаше всичко по пътя си, нанасяйки големи щети.

"Ясно е, че на европейски избори избирателите на управляващите са по-малко мотивирани. Те гледаха на тези избори като на европейски, които нямат толкова пряко вътрешнополитическо значение", посочи Станишев. По отношение на ГЕРБ лидерът на БСП посочи: "ГЕРБ демонстрира "идеологическа всеядност" - десен с десните, ляв с левите, националист с националистите. Не знаем чии интереси ГЕРБ споделя, каза той и продължи: "за ГЕРБ може да каже само, че са провели агресивна, популистка кампания. Трудно е да се каже дали ще изберат популизма или ще се идентифицират като дясна партия," заяви Станишев за партията на Бойко Борисов.

"Това, което много ме зарадва, е че нашата кампания остана чисто европейска по темите, които засягаше - заяви в типично свой стил лидерът на НДСВ Симеон Сакскобургготски в началото на пресконференцията на НДСВ. - "Съжалението и разочарованието идват от ниската избирателна активност, които касаят всички партии, не само НДСВ. Доколкото има отлив от страна на привържениците на НДСВ, това е въпрос на избирателите", посочи Сакскобургготски и призова "да се гледа на нещата по един спокоен начин и да се анализират в дълбочина."
В отговор на въпрос на Агенция "Фокус" Сакскобугготски посочи, че въпросът защо "Атака" е постигнала по-добър резултат на изборите от НДСВ, трябва да бъде зададен в Европа и на сънародниците ни, които не са гласували.

"Не можем да говорим за избирателна активност, а по-скоро за избирателна пасивност - каза председателят на парламентарната Комисия по външна политика Соломон Паси в "Денят започва" на БНТ, на сутринта след изборния ден. - Създадохме великолепна кампания, избирателите не са стадо, накъдето ги дръпне овчаря, натам да вървят. Нашите хора знаят какво правят, а не се ръководят от това дали вали дъжд или не вали... Не смятам, че на терена има нов политически играч, ние гледаме към нашите избиратели, сега си отиваме при либералното семейство в Европейския парламент. Няма разместване на пластовете, имаме концепция да печелим местните избори, местните избори започнаха снощи - това бяха основните послания на бившия външен министър Паси, в деня след изборния вот.

Победителите, които всички осъдиха

"Резултатите вече показват едно минимално, но превъзходство на политическа партия ГЕРБ, каза председателят на партия ГЕРБ Цветан Цветанов днес, след като стана ясно че ГЕРБ води пред социалистите и ДПС с малки разлики в резултата.

"Повече от изборите ме тревожат преливниците в Панчарево. Тези избори са вече в историята, каквото имаше да направим, ние го направихме. Единственото, което ме радва е, че хората виждат в нашия проект една алтернатива на бъдещето. Аз мисля, че няма да се посрамим пред тях - каза лидерът на ГЕРБ, Бойко Борисов и напусна НДК без да се включи в традиционните следизборни пресконференции на участниците.

"Празнотата в дясното политическо пространство ни тревожи, не е нормално само центъра и ляво центъра да правят политика - каза Ахмед Доган, като пренебрегна демонстративно убедителното появяване на ГЕРБ на политическата сцена. - Няма условия за предсрочни парламентарни избори, ако на някой му се иска да промени нещата - като "Стани да седна" - няма да се случи - поясни Доган, отново визирайки ГЕРБ.

Към 7.30 днес, изборните резултати пренаредиха за пореден път класацията на първите трима така: ГЕРБ печели 21,69 на сто от гласовете на първите избори за Европейски парламент в България, "Платформа европейски социалисти" бе втора с 21,41 на сто на вота, а трети останаха ДПС - 20,26 на сто гласували. В брой гласове резултатите съответно сочеха: за ГЕРБ - 412 155 избиратели, за социалистите - 405 521 и за ДПС - 382 341 души.

Дали това ще остане крайният резултат от първите проведени в България избори за евродепутати, или ще се разиграе синдромът "Буш"* - ще стане ясно в следващите часове от деня.
Достатъчно зрял съм и няма да се обидя, ако съм лидер на първа политическа сила, но фактът, че проявяваме великодушие, е заради обществото, каза снощи Ахмед Доган. Но това се случи в изборния ден, а на следващия ден, днес ДПС се оказаха трети, а начело бе ГЕРБ. И все пак - нека дочакаме края и окончателните резултати...

* Виж анализа "Да си припомним как Буш спечели изборите - поучително е" от 17 октомври 2006 г.

 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене