На какво си играе Европейският съюз?

Проблеми с името на Македония, статута на Косово, войната на Турция с кюрдите в Ирак - Балканите отново са взривоопасно мястоДнес и утре Ивайло Калфин ще посети Белград и Прищина в търсене на съгласие по въпроса за статута на Косово.
На 4 януари българският министър на външните работи Ивайло Калфин ще се срещне с американския държавен секретар Кондолиза Райс. Сред темите на разговорите във Вашингтон ще са отношенията между България и САЩ, Косово, разширяването на НАТО, мисиите в Афганистан и Ирак.
До позицията на САЩ или тази на ЕС се приближава българското виждане за Афганистан, Ирак и Косово - това тепърва ще узнаем, още повече, че позициите на ЕС и САЩ за кратко бяха приближени, но в последствие се промениха.
След два дни, на 19 декември, ще бъде представен докладът на "Тройката" /САЩ, Русия и ЕС/ за статута на Косово на Съвета за сигурност на ООН. Заседанието ще бъде проведено при закрити врати. Според Агенция "Фокус" зам.-министърът на външните работи Любомир Кючуков е коментирал, че едва ли може да се очаква, че ще бъде приета някаква резолюция след представянето на въпросния доклад. "Може да се направи изводът, че процесът за Косово навлиза в своя нова динамика"е казал Кючуков, като обяснил, че са изчерпани всички специални международни формати за търсене на договорено решение по въпроса за областта. "След като Марти Ахтисаари не се справи, както и Тройката, едва ли може да се измисли нов формат от преговори, който да доведе до нови възможности за решение", бил коментарът на зам.-министъра.
Но Кючуков не може да не си дава сметка, че там, където преговорите свършват - следват непредвидими събития.

"Всички с изключение на една от 27-те държави-членки на ЕС са готови да приемат независимост на Косово без резолюция на ООН", каза на 10 декември шведският външен министър Карл Билд, цитиран от Ройтерс. Билд обяви, че след заседанието на външните министри на ЕС в Брюксел, всички страни от ЕС са се обединили около тезата, че съюзът ще подкрепи едностранно обявяване на независимост. По думите му изключение от тази обща позиция правел само Кипър.
"Лидерите на ЕС нямат единна позиция по отношение на Косово" контрира Билд португалският премиер и председателстващият в момента ЕС, Жозе Сократиш.
Румънският премиер Калин Попеску Търичану също се обяви против декларираното от Билд единство по Косово като заяви, че Букурещ няма да признае независимост на Косово. Според Търичану ЕС е заинтересован от формиране на единна позиция по този въпрос и Румъния ще подкрепи това. "Ние обаче няма да признаем независимостта на Косово, защото имаме сериозни резерви за начина, по който статутът трябва да бъде съгласуван, а и за възможните последици за целия регион на Западните Балкани, подчерта Търичану."
"Кипър не признава едностранна независимост на Косово", потвърди пред журналисти в Брюксел и кипърският президент Тасос Пападопулос, цитиран от РИА Новости. Той изрази надежда, че е възможно постигането на споразумение за статута на Косово между Белград и Прищина и припомни, че резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН не предвижда изпращането в Косово на гражданско-полицейска мисия на ЕС, за каквато европейските лидери дадоха зелена светлина.

Непроменено остана становището на Сърбия за Косово от края на юли до днес. Тогава депутатите от Скупщината приеха през нощта резолюция, че Сърбия ще разглежда Косово като съставна част от своята територия. Както и че на тази провинция е предоставена широка автономия и право на населението на самоуправление, които се гарантират и контролират от международните сили. Не трябва да се пренебрегва фактът, че за Сърбия признаването на независимостта на Косово означава загуба на 15 процента от държавната територия.

Европейският съюз може да сложи точка на въпроса за статута на Косово, без да отчита позицията на Русия коментира Би Би Си. Този коментар съвпадна с позицията на премиера Гордън Браун.
Бъдещият премиер на Косово Хашим Тачи побърза да заяви, че обявяването на независимостта на Косово е въпрос на седмици, че няма да има повече преговори със Сърбия и приветства решението на държавните лидери на страните от ЕС да изпратят полицейски и граждански подразделения в Косово, като го определи като "правилното решение в подходящото време", предадоха световните агенции. Хашим Тачи не пропусна да потвърди, че ще координира обявяването на независимост на Косово със САЩ и Европейския съюз. Ентусиазмът на Тачи бе охладен от германския външен министър Франк-Валтер Щайнмайер, който предупреди косовските албанци да се въздържат от предприемането на "изненадващи" изявления, предадоха световните медии.
Ако може с един израз да се характеризира позицията на самия Европейски съюз по Косовския проблем, то бих цитирала тезата на проф. Ърнест Гелнър от Кеймбриджския университет, ръководител на Института по национализма и свободата, че чувството за национална принадлежност е историческа отживелица. Ще прибавя и виждането на Карл Попър, че са важни не нациите, а етносите, за да стане ясна картината на постепенно американизиране на европейските виждания за спазване на международното право.
Идеите на Гелнър и Попър разбира се не се прилагат в САЩ, а в държави като тези на Балканите. Пример за това бяха войните в Югославия, след които все още има етнически проблеми.
Далеч съм от мисълта, че унгарците в Румъния ще използват случващото се в Косово. Докато близкият съюзник на Гърция Кипър изрази опасение, че едностранното признаване на независимост на Косово може да създаде повод за опасен прецедент по решаване на кипърския проблем. Република Кипър е международно призната и член на ЕС, докато след размириците и насилието през 1974 година бе създадена на базата на Гаранционния договор от 1960 /подписан между Гърция, Турция, Кипър и Обединеното кралство, на основание на който Труция започна интервенция през 1974 г. -бел. Л. М./, Турска република Северен Кипър - ТРСК, която е призната единствено от Турция..
На срещата на върха на ЕС в Брюксел Румъния, Кипър, Португалия и Словакия бяха сред страните, които се обявиха най-остро срещу възможността Косово да обяви едностранно независимост. Според тези страни подобни действия могат да окуражат други непризнати страни като Абхазия и Южна Осетия да поискат решаване на етнически проблеми.

Така след като бе обявено, че е налице единство ЕС за обявяване едностранно на независимост на Косово, броени часове след това стана ясно, че позициите на страните-членки изобщо не изглеждат така "единни".
Прибързването не е в интерес на ЕС, тъй като Съветът за сигурност на ООН реши, че представител на Косово ще присъства на консултациите за статута на областта, които ще се състоят на 19 декември, предаде РИА Новости. Съгласно регламента, представител на Сърбия също ще участва в дебатите. По този начин Съветът за сигурност удовлетворява молбите както на сръбския премиер Воислав Кощуница, така и на президента на Косово Фатмир Сейдиу.
Юридическите колизии около Косово са в състояние да отключат сепаратистки движения в Европа, нещо, нещо, което не бива да се пренебрегва. Тук може да бъде дадена за пример Испания с нейните проблеми с баските и Каталония, Великобритания с конфликтите в Северна Ирландия, проблемите на Турция с кюрдите на границата с Ирак, както и феномена на политическа криза в Белгия, за която интересен анализ направи журналистът в "Русский журнал", Алексей Фененко.
За политическа криза в Белгия в ЕС силно се мълчи, въпреки, че са налице данни за проблеми. Страната е лингвистично и културно разделена, като в нея се говорят два основни езика - нидерландски, често наричан и фламандски - във Фландрия на север и френски във Валония на юг. В източните райони има официално признато малцинство, говорещо немски език, а столицата Столичен регион Брюксел официално е двуезична.

По държавно устройство Белгия е конституционна монархия със специфичен конфедерализъм, висок стандарт на живот и добре развита социална система.
На територията на ЕС напоследък определено нарастват трудностите в междуетническите отношения. В западна Европа има региони, които желаят да изменят своя политически статус. Освен това в държавите на ЕС расте числото на имигрантите. Всичко това е сигнал, че границите от времето след Втората световна война може да претърпят промени. Съвременна Европа е свидетел и на редица прецеденти на мирен разпад на държави. 1993 раздели на основата на всенароден референдум Чехословакия на Чехия и Словакия. Десет години по-късно бившата съюзна Република Югославия също се раздели на две: Република Сърбия и Черна гора.
Нищо не чудно и в Белгия да се извърши един ден такова разделение. Изострянето на фламандския въпрос напоследък показва, че в нидерландската част на Белгия е налице силно недоволство от сегашния политически статус. В миналото Белгия предприе редица отстъпки като фламандския език стана втори в държавата, а Фламандския административен окръг и фламански говорящото население получиха статус на субект в белгийската федерация. Тези отстъпки днес вече не са достатъчни и предстои да се проведе дискусия за промяна на държавното устройство, която може да доведе до непредсказуеми последици. Проблемът в Белгия е, че е налице двойно разделение в самата държава: по език на общности, и по региони. Като френската, германската и фламандската общност не отговарят на Валонския, Фламандския и столичния регион Брюксел.
Така например Фландрия има нидерландско и френско говорящи жители, Валония - също, докато в регион Брюксел езиците са три: нидерландски, френски и немски. Брюксел има особен административен статус като столица, географски се намира на територията на Фламандския регион, въпреки че 80 на сто от населението му говори френски.

При евентуално провъзгласяване на независимост на Фландрия ще дойде на дневен ред проблема с немскоезичната общност на Белгия, която се намира в състава на Валонския административен регион. Белгийските немци имат собствен парламент и министерство, а валонският регион им е предал пълномощия да ръководят полицията и финансите. Дали това ще стигне, за да останат в състава на Валонския регион? До 1920 година немскоезичната общност е била в състава на Германия и е възможно да се поиска присъединяване към Германия, с което Берлин ще върне загубените територии след Втората световна война. Но това би нарушило Московския договор от 1990, в рамките на който Германия пое задължението да не се разширява повече след присъединяването на ГДР с ФРГ.
За експертите в ЕС е ясно, че белгийска регионална криза би поставил пореден етнически проблем, ето защо европейските представители побързаха да обявят за неприемлив евентуален разпад на Белгия.
В интервю за сръбския вестник "Вечерние новости", коментирано от Агенция "Фокус", руският патриарх Алексий Втори заяви, че в решимостта си да защитават косовските албанци западните страни не трябва да забравят, че Косово има огромно значение за сърбите, че това е люлката на тяхната духовност. "В Косово вече са разрушени много светини, убити са свещеници и монахини. Земята на Косово, която вече е била поле за защита на свободата и вярата, отново се залива със сръбска кръв", каза Алексий Втори и добави, че "народът на Русия иска справедливо, мирно и твърдо решение на косовския проблем".
Докато траеха дебатите около статута на Косово в ЕС, британският премиер Гордън Браун заяви, че усилията на Сърбия да стане пълноправен член на ЕС биха могли да зависят и от това, дали Белград е подготвен да приеме "правото на Косово за независимост", съобщи сръбската агенция ТАНЮГ.
Сръбският премиер Воислав Кощуница определи като "неприемливо" и "оскърбително" предложението на ЕС да ускори присъединяването на Сърбия към Съюза, ако Белград се откаже от Косово, предаде АФП. Премиерът допълни, че сръбският парламент ще се произнесе по повод заключенията на ЕС след дебата за Косово, предвиден на 19 декември в Съвета за сигурност на ООН. Кощуница определи като "неприемливо" и изпращането на мисия на ЕС в Косово, като коментира, че изпращането на мисията цели създаването на "марионетна държава".
Белград на свой ред отново ясно даде да се разбере, че ще скъса отношенията си със Запада, ако Косово обяви независимост. "Сърбия не позволява на нейна територия да се появи нова държава и не приема ситуация, в която се нарушават елементи на международното право", заяви президентът на страната Борис Тадич. "Всички трябва да разберат, че това може да бъде опасен прецедент за района и за света, че така се руши съществуващият ред и се създава заплаха за икономическата и политическата стабилност по света", подчерта той.
ЕС побърза да обяви, че ще изпрати мисия в Косово, което означава, че няма да изчака решението от 19 декември в Съвета за сигурност на ООН.
Смятайки Косово за неразделна част от своята територия, сръбското министерство за Косово откри свое представителство в Косовска Митровица - етнически разделен град, в който живеят около 20 000 сърби и около 80 000 албанци.

На този етап руската позиция продължава да се опира на международното право, според което всяко едностранно деклариране на независимост се превръща в нарушение на резолюцията на ООН. Балканите отново са в плен на свои проблеми: Македония се надява да запази това свое име, въпреки усилията на Гърция да попречи всячески. Турция бомбардира Северен Ирак, като съобщи, че се е допитала до САЩ за това нападение. Две от страните-членки на ЕС - Румъния и Кипър са категорично против едностранното обявяване на независимост на Косово. България все още лавира между ЕС и САЩ, бе да е категорична с лично виждане по проблема.
ЕС променя становището си непрекъснато, въпреки категоричността на някои страни членки, които губят търпение и не желаят да се съобразяват с позицията на Сърбия и Русия.
Засега е ясно едно: бързането да се приключи с този проблем не работи за стабилността на Балканите, а още по-малко пък ще реши казуса. Балканите вече имат своята европейска граница, което изисква още по-прецизно отношение към съществуващите проблеми. Решаването на Косовския казус е колкото трудно, толкова и отговорно. Ето защо не бива с едно решение да се създаде бъдещ конфликт, защото е известно, че конфликтите на Балканите обикновено са продължителни и с много жертви.
Известно е също така, че Балканите са район, предпочитан за геополитически стратегии и след като се знае, че в една война няма победители - най-малко една организация като ЕС би следвало да дава възможност за прибързани, едностранни решения. Решения, които да доведат до трайно напрежение и нестабилност - вече в рамките на ЕС.

Глупостите на една епоха са мъдростта на следващата, а балканска нестабилност вече в историята се е случвала. Достатъчно е политически решения като това за Косово в ЕС да се поддаде на илюзията за непогрешимост, за да усетим реалните последици, които няма да са добри.

Tags:

 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене