У нас е весело!

Вчера се състоя престрелка между две движещи се коли, едната, от които полицейска. Вследствие на престрелката единият автомобил, не този с полицаите се блъска в стълб, двамата мъже, пътуващи и стрелящи от него, го изоставят и избягват.
Преследването продължи, като бе съобщено, че това е полицейска акция срещу наркоразпространители. Единият от бегълците се оказва криминално проявен със 135 полицейски регистрации.
В предаването на Нова телевизия "Часът на Милен Цветков" бе съобщено, че полицаите са стреляли със стоп патрони, докато за отсрещната страна бе ясно, че са използвали истински!
В крайна сметка двамата преследвани се укриха, полицията отцепи района и клекна да брои гилзите...

В началото на октомври при специализирана полицейска акция срещу наркоразпространители бяха заловени 12 души, като и тогава полицията рани със стоп патрон един от тях в крака.
В друг случай, при сигнал за евентуална кражба на автомобил в столицата в кв. Иван Вазов, малко след полунощ на 9 октомври, към мястото бе насочен автопатрул, който действително установил двата автомобила. Полицаите отворили вратите на мерцедеса и разпоредили на тримата, намиращи се в тях да излязат от колата за извършване на проверка. В този момент единият от полицаите, прибирайки оръжието си в кобура, неволно произвежда изстрел със служебния си пистолет "Макаров" със стоп патрон. От изстрела в левия хълбок е ранен един от проверяваните - 19-годишен младеж, който е настанен в болница без опасност за живота.
От направените справки е установено, че автомобилите не се издирват - мерцедесът е на един от проверяваните, а ладата - на дядото на ранения.
И случаите, цитирани тук не са единствените от полицейската практика.
Защо се стреляли със стоппатрони полицаите в последната специализирана полицейска акция срещу наркоразпространители?
Версиите са това са няколко:
  • За да не се самонаранят
  • За да не наранят някой случаен минувач, тъй като стрелбата се е провела посред бял ден
  • За да не наранят по невнимание спрени за проверка граждани
  • За да не загинат от "приятелски огън" и прочие, и прочие.
Според българските закони пълнолетни и психично здрави лица могат да вземат разрешение за придобиване на оръжие. Голяма потенциална опасност за нещастни случаи например представлява фактът, че продажбата на въздушно оръжие в страната е напълно свободна, стига лицето да е навършило 18 години. А последните модели такова оръжие по мощност и поразяващ ефект на близки разстояния по нищо не отстъпват на огнестрелните. Същото важи и за арбалетите.
Давам този пример, за да подсетя законодателите, че е крайно време да седнат и преразгледат продажбата на някои видове оръжие, а също така и употребата на оръжие при специализирани полицейски акции. Както е тръгнало България ще се окаже единствената държава, която гони и преследва наркоразпространители със стоп патрони, докато от отсрещната страна стрелят срещу полицаите с истински.
Докато се разбере кой стреля, кога, при какви случаи и с какво стреля, стана ясно, че се забранява придобиването, съхраняването, носенето и употребата на огнестрелно оръжие с автоматична стрелба. Това бе прието на второ четене от парламента, като разпоредбата бе разписана като промяна в Закона за контрол над взривните вещества, огнестрелните оръжия и боеприпасите.
Според промяната, гласувана от депутатите, за изпълнение на охранителни дейности "с висока степен на опасност за охранявания обект и охраняващите", министърът на вътрешните работи може да разреши използването на автоматично огнестрелно оръжие.

И тук веднага питам: нима преследването на стрелящи бандити не е деяние с висока степен на опасност? В България, 17 години след свалянето на Тодор Живков все още се очаква създаването на информационната система за противодействие на престъпността! 17 години такава система не е създадена! Тогава за какво говорим пред европейските експерти и как очакваме някой да се справи с бандитите? Вероятно с методите на Шерлок Холмс, Еркюл Поаро за сиви мозъчни клетки, дедукция и прочие? Не е ли по-честно някой да признае на комисар Франко Фратини, че в борбата с организираната престъпност още си играем на стражари и апаши, за да не се мъчи италианецът и чака от нас напразно някакви резултати?
Преди броени дни бе оповестено, бе оборотът на пазара за наркотици се движи между 108 и 234 милиона годишно. Въпросният наркопазар се е запазил и наркорайоните в столицата продължават да съвпадат с границите на районните полицейски управления.
Държавните богатства се преразпределят от олигарсите на мафията със съдействието на политици, съобщи експертът от Центъра за изследване на демокрацията Тихомир Безлов, като посочи, че основният пазар за разпространение на наркотици си остава българската столица, София.

У нас е весело. Говедар се оказа собственик на крадено Ауди А8, което ауди се оказва кола от канал за крадени коли и е внесено на името на манекенка. В крайна сметка манекенката, която шегобийци и почитатели на черния хумор нарекоха Цеци Куршума /заради нараняването й при убийството на Косьо Самоковеца - бел. Л. М./ обяви, че ще съди полицията - вероятно заради злепоставящата информация.

Друга кола, този път джип без мито, се оказа пробутана на син политически лидер, търговец на кафе. В средата на 90-те години всяка трета кола в България е била крадена, като според ескперта от ЦИД, Безлов, за 2006 година бизнесът с крадени коли е генерирал средства в размер на около 55 млн. лв., а хората, ангажирани с тази дейност били едва между 200-300. Според експерта, уникално явление, познато само в България е така нареченият "откуп", когато крадените коли се откупват от собствениците си обратно. В изследването на ЦИД се сочи, че близо 60 на сто от крадените коли са били откупвани, а в момента този процент е намалял. Според Безлов обаче промените в закона за регистрациите на автомобилите ще доведе отново до бум на бизнеса с крадени коли, заради улеснената регистрация на колите.
Българската проституция е една от най-развитите и разпространени в Европа, сочи доклад на Центъра за изследване на демокрацията, специализиран в анализи за организираната престъпност и корупцията, предаде АФП. "Според най-скромните оценки износът на български проститутки носи печалба между 900 милиона и 1,8 милиарда евро годишно, т.е. между 3,6 до 7,2 на сто от брутния вътрешен продукт на България през 2006 г. Мащабите на феномена са съпоставими с тези в Тайван и Южна Корея", цитира агенция "Фокус" изследователя Тихомир Безлов.
В края на месец септември Главният прокурор на Републиката Борис Велчев съобщи, че български граждани перат пари в чужбина за милиони евро, докато налице са само девет осъдителни присъди за "пране на пари", от които осем са влезли в сила.
Междувременно стана ясно и че мафията е дала 200 милиона за купуване на гласове по местните избори според доклад на Центъра за изследване на демокрацията, които 200 милиона за мафията са си чиста инвестиция в политиката.

И така докато министърът на вътрешните работи Румен Петков се колебае дали да се легализира платената любов или не, не една и две щури идеи минаха през висшето ръководство на МВР. В началото бе идеята ученици да съдействат на полицията в борбата с виртуалните престъпления. След това дойде и следващата идея: пенсионери и авджии да бъдат използвани срещу криминалните деяния.
"Висши полицаи, вероятно магистрати и политици са обслужвали интересите на престъпния свят в миналото" - заяви наскоро министърът на вътрешните Работи Румен Петков, с което направи опит да разсее всички съмнения за свързаност на настоящото управление с криминално-икономически структури. В подкрепа на твърдението си, че сегашното управление е чисто, министърът приведе аргумент: "Това се вижда от самия факт, че за тези 17 години /от 10 ноември 1989 г. досега - бел. Л. М./, с изключение на последните две и половина -три години, не е имало сериозни дейности по борбата с организираната престъпност". Т. е. утре започва от днес и сериозната борба с бандитите датира откакто сме улучили джакпота Румен Петков да ни стане министър на вътрешните работи, Боже пази.
Според министър Петков единствено и само сегашната власт /царедворци, социалисти, ДПС/ не била свързана с мафията!

За зла участ и като опровержение на казаното от Петков, в деня за размисъл от последните избори за местна власт юнаци забиваха кирки в скъпи автомобили на партийни лидери.
За какви успехи с престъпността се говори на държавния глава Георги Първанов, след като МВР очаква нов Наказателен кодекс, а за самото МВР пък апологетите на националната сигурност начело с Младен Чевреняков тепърва ще спретват нов закон? Не разбира ли Първанов за какво иде реч, или така му е по-комфортно - да седи и предъвква, че "Трябва да се помисли по въпроса за увеличаване на правомощията на следствието, но това не бива да става без солидни аргументи, за да не върнем там, откъдето идваме". Та ние сме си там и не сме мръднали, бе господин Първанов! Няма никакво идване, а още по-малко пък отиване нанякъде. Стоим си като циментирани, като паметника на Гюро Михайлов.
Българското общество е свикнало на критиките на американските посланици и други техни колеги от посолства на държави от Европа в София. Недоволството на представителите на САЩ обикновено става публично достояние, след като преките обекти - съответните министри, правителство, политици, са се направили, че не разбират за какво става дума.
Около дискусиите и приемането на Закона за новата агенция за национална сигурност стана ясно и че с този Закон се слага ръка на информационните фондове, тоест до всички фондове на МВР, усилие на не едно и две правителства от периода на така наречения демократичен преход. Сега начинът за този достъп ще бъде решен със специална инструкция и - пито - платено.
Самият механизъм на предлагане и изготвяне на закона за ДАНС показа ясно, че целта е да бъде ударен и с отрязани правомощия и достъп до специализирана секретна информация персонално министърът на вътрешните работи, а не да се решат проблеми на самата национална сигурност като такава или нейното подчинение. По този повод излязоха шеги: защо социалистите не си сменят министъра на вътрешните работи, а тръгнаха на този сложен вариант да го уязвят, обезсилят и евентуално свалят от поста в изпълнителната власт и партията? Още повече, че де факто новата агенция се пръкна като едно успоредно МВР.

"Най-бедната държава в Европейския съюз ще издържа две министерства на вътрешните работи - а едното ще шпионира другото", заяви от парламентарната трибуна лидерът на ДСБ Иван Костов, след като законът за ДАНС бе приет, предаде репортер на Агенция "Фокус". Според Костов - вместо премиерът да е отстранил "провалилия се министър на вътрешните работи", той е създал една "безполезна агенция", която няма да може да създаде капацитет да се бори с престъпността по високите етажи на властта и с корупцията.
Министърът на вътрешните работи, когото прокуратурата оневини за няколкото следствия, заведени срещу нещо е пътник и това отдавна не е тайна. Всички са наясно с бъдещото му отстраняване освен той самият. Затова си ходи спокойно в Монако, сяда и става по кръгли маси и не спира да дава интервюта. Нещо като да намери четирилистна детелина, а да не умее да преброи листата й... Петков все още не схваща, че не всичко, което се люлее е люлка. Той получи от партията крила, но те не го направиха ангел.

Решението за свалянето му от поста е взето и съгласувано с всеки, който може да се противопостави. За да няма изненадани. Свободата трябва да има своите граници.

А дотогава полицаи ще гонят бандити със стоп патрони, докато от другата страна ги целят с истински куршуми.
У нас е весело.

 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене