Бъдещето на дясното - думи за глухи

След яловите напъни на лидера на СДС Пламен Юруков след местните избори да стане обединител на десница, в която липсват ГЕРБ, ДСБ, РЗС и други десни политически формации, събитията около това толкова очаквано обединение минаха на нов етап.
Както е известно и Пламен Юруков, и лидерът на ГЕРБ, Бойко Борисов не са депутати, и водят битките си извън Народното събрание, но в същото време в техните виждания има съществени разлики, които излязоха на светло.

Така например още в средата на месец август лидерът на СДС Пламен Юруков заяви във пред "Медиапул", че допуска партията му да се яви заедно с ДПС на изборите в Кърджали. Юруков поясни, че не смята, че има доказателства за обръчите от фирми на Доган и каза, че СДС ще бъде гаранцията срещу явлението.
Този завой на сините към ДПС не се посреща еднозначно в дясната партия и тутакси в печата се появиха негативни реакции от активисти, които не са забравили сложните отношения с организацията на Доган, белязани от "депесарски шут" и "завой наляво" от годините на управление на СДС. Колега на Юруков напомни, че подобно изявление е нелогично най-малкото, защото ДПС е в управляващата коалиция, а СДС - в опозиция. Други сини активисти пък изразиха опасения, че с подобна позиция лидерът Юруков ще затрудни допълнително сближаването с останалите десни партии и особено с ДСБ.
"Не познавам нито един политик от ДПС лично - поясни Юруков в предаването на Нова телевизия "На четири очи". - Не съм се срещал с Доган, никога в живота си не съм го виждал на живо. С Костов се бях виждал 3-4 пъти, но за политика не сме си говорили. Нямам зависимост от нито един политик. Това, което го правя, е изцяло в интерес на СДС и привържениците му. Гледам да се допитвам до всички".
В предаването на журналистката Цветанка Ризова Юруков се обърна срещу ГЕРБ: "Ако си спомняте, аз имах едно определение преди 3 месеца, че ГЕРБ е партия... лява партия с десен лидер. И наистина в София г-н Борисов прави възможно дори повечето там... неговите общински съветници са от ССД, така, с дясна насоченост хора. Докато в същото време из цялата страна в момента те са в коалиция с БСП. Дори има един забележителен случай в Петрич. Има писмо от г-н Борисов до местните организации, където на балотажа да подкрепят СДС, да не подкрепят БСП и ДПС. Местният лидер на ГЕРБ крие това писмо и официално подкрепят БСП и в момента са в коалиция...
... господин Бойко Борисов би трябвало да смени мерника на своята пушка и да се насочи към друг тип избиратели, а не непременно да иска да отнеме избирателите на автентичната десница. Аз съм този пример, аз, ако виждах перспектива на друго място, нямаше да си остана в СДС, нямаше да се кандидатирам за председател на СДС, щях да отида в ГЕРБ или някакво друго сдружение и т.н., има. . . в момента много идеи вървят, много неща се правят."
Формално или реално обединение търсеше Юруков за политическите партии в дясно? След евроизборите вдясно се нагнети напрежение и това стана повод ДСБ да излезе с Декларация, че обединение на парламентарно равнище на двете десни партии е невъзможно, даже и само затова, че те са влезли в парламента с отделни листи.
Следващата грешна стъпка на лидера на СДС бе, когато събра за обединение много десни формации, но без ДСБ и без ГЕРБ. В същото време, той се опита да бъде оригинален в печата, като пусна приказка: "Борисов да не ми пише SMS-и, а да ме покани на кафе"!
Известно е, че силният с кафето всъщност е самият Юруков, тъй като то е част от неговия личен бизнес. Що се отнася до това кой кого, къде и защо да кани - тук лидерът на СДС има да яде много хляб и още повече да се учи. Защото нова визия и старт към нови цели в политиката не е като да си промениш прическата, както стори това Юруков, а много и съвсем различни действия и решения.
Следващата грешна стъпка на лидера на СДС бе да покани в синята централа бившият президент Желю Желев, който не може да го научи на нищо друго освен на това - как да се работи против СДС. Самият Желев използва присъствието си на "Раковски" 134, за да говори против Иван Костов и Филип Димитров, което в никакъв случай не наля вода в мелницата на жадуваното дясно обединение.
Иван Костов, като лидер на ДСБ първоначално се насочи в посоката на Юруков като заяви, че десните партии, в различни свои формати са спечелили позиция, която ги е оставила на голямата политическа сцена на местната власт наред с ДПС, ГЕРБ и БСП, докато тези, които почти са изчезнали, били "Атака" и НДСВ. Успехът на десницата на местните избори според Костов обаче не можел да се определи точно като възраждане, защото на много места очевидно десницата не успяла да намери вярната политика по отношение на популистката партия ГЕРБ. Все пак Иван Костов призна, че вижда елементи, от които може, да се намери правилна позиция на партията му по отношение на ГЕРБ.
"Модерната десница ще мине извън прехода, а и СДС, и ДСБ остават в миналото", категоричен бе Нено Димов от ДСБ след обявяване на резултатите от местните избори. - Проектът ДСБ е изчерпан поради лошо управление категоричен е Димов, с което се опита да отвори път по-скоро на някакво личностно противопоставяне, а не на принципно фактологично решение.
След заявеното желание на лидера на СДС, Пламен Юруков да преговаря и с ДПС, след като покани Желю Желев в синята централа, се появи следващата негова стъпка в тази посока: той обяви, че може да се преговаря с отлюспените царедворци, което силно наклони позициите му към либералния център. Всичко дотук сочи, че Юруков не е обединител на дясното политическо пространство, а по-скоро тласка десни формации към либералния център, където са ДПС, НДСВ и бившият държавен глава Желев. Това положение е на път да се превърне в сериозен проблем на Юруковата обединена десница, тъй като лидерът съвсем явно променя идеологията на дясното, като го измества в центъра на либералните ценности.
След Националното съвещание на ДСБ във Велинград, от партията излязоха с решение да започнат подготовка за следващите парламентарни избори. "Целта на ДСБ е да отстрани от властта сегашната управляваща коалиция и на второ място е борбата с корупцията и премахването на сивата икономика", подчерта депутатът Евгени Чачев, която цел всъщност не е по-различна от целите на ГЕРБ.
"В Народното събрание не трябва да има състезание СДС, ДСБ, а да се състои десницата - призова плевенският кмет Найден Зеленогорски, като пропусна факта, че лидерът на СДС Пламен Юруков вече води така наречената, обединена от него десница към либералния център.

"Въпросът за координацията между десните политически формации, включително и ГЕРБ, ще бъде решен тогава, когато всяка една от тях успее да стъпи достатъчно стабилно в политическото пространство и наистина да отговаря на очакванията и интересите на избирателите си. Иван Костов е маркер в политическото пространство. Независимо дали ще бъде партиен лидер, народен представител, или човек, който коментира политическите процеси - неговото мнение винаги ще се чува и неговата теза ще бъде отправна точка за заемане на позиции спрямо нея. В това отношение председателският му пост в ДСБ не е нито плюс, нито минус", посочи ясно социологът Антони Гълъбов.-... Очевидно е, че следващият мандат ще бъде доминиран от десни политически формации", отбеляза той и добави, че ГЕРБ е призната в европейската десница и поведението на СДС и ДСБ трябва да бъде съобразено с наличието на тази партия. Във Велинград, на Националното съвещание на тъмносините никой не поиска оставката на Командира, въпреки очакванията на Нено Димов и сие. ДСБ записаха в резолюция, че са отворени за работа и коалиции към всички десни партии, ако те споделят ценностите и целите им. "ГЕРБ не са десни, но ако се докажат като такива, това включва и тях", обясни пред "Стандарт" депутатът Евгени Чачев.
След изявленията на депутата от "Ред, законност и справедливост", Яне Янев за оспорване на връщането на имотите на Симеон Сакскобург Гота, към тази инициатива се присъедини и лидерът на ДСБ, Иван Костов: " И ДСБ ще се бори за връщането на имотите на Симеон Сакскобургготски на държавата" - съобщи Агенция "Фокус". Костов заяви, че има ясен начин, по който това може да стане факт. ДСБ ще настоява да се обезсилят актовете на областните управители, които "незаконно са предали в ръцете на Симеон Сакскобургготски държавни имоти". "Тогава Сакскобургготски ще протестира това решение пред съда. Абсолютно убедени сме, че съдът ще постанови, че тези имоти са му върнати незаконно", посочи лидерът на ДСБ. Той бе категоричен, че министрите на регионалното развитие и земеделието - Асен Гагаузов и Нихат Кабил трябва да предприемат съответните действия и да вкарат въпроса в съда. Според Костов дори юридическото лоби на Симеон Сакскобургготски няма да може да реагира.
По намерението за подготовка за следващите избори, Костов бе категоричен, че "ДСБ са готови да взаимодействат с реални партии, неправителствени организации и с граждани преди и след изборите... Те трябва да споделят определени общи принципи, ценности и програма с ДСБ. Трябва да осъждат комунизма и категорично да отхвърлят присъствие на бившия репресивен апарат в обществено-политическия живот на страната. Трябва да уважават идентичността и самостоятелността си. Да допринесат за успешна предизборна кампания", обясни Иван Костов след съвещанието във Велинград.

Така в пререкания и изявления, в мечти и реални цели се стигна до вчерашния разговор в студиото на Нова телевизия, в който разговор на тема "Трагично ли е бъдещето пред българската десница?" взеха участие: Михаил Константинов, проф. Калин Янакиев, Бойко Борисов и Яне Янев. И въпреки че, Иван Костов заяви недвусмислено, че започва подготовка за участие във властта, и че БСП, ДПС и НДСВ трябва да излязат в опозиция и управленските им дела да бъдат ревизирани, по време на разговора вчера стана ясно, че в ДСБ има желание за сътрудничество с ГЕРБ, но съществува и вътрешнопартийна конфронтация в ДСБ срещу лидера Бойко Борисов.
"ГЕРБ не е доказана дясна партия, най-малкото защото все още не е парламентарно представена политическа сила и не е показала каква е нейната политика в национален мащаб - заяви проф. Янакиев. - Да не говорим, че в нейните листи за общински съветници, районни кметове и кметове, имаше редица хора, които при всички положения трудно биха могли да бъдат счетени за десни. Най-малкото, защото са служили в Народната милиция и са били агенти в репресивните органи на бившата Държавна сигурност /ДС/." На това твърдение на Янакиев, отговорът на Бойко Борисов бе следният: "Вижте, тъй като дори и в сегашното ви предаване с един такъв мрънкащ тон се обясняват неща, които мисля, че отдавна са забравени и неща, които не би трябвало повече да се поставят на дневен ред. Преди европейските избори за евродепутати, ние имахме време, пуснахме своите документи, проверихме за съпричастност към ДС и тези, които бяха, бяха отстранени... разбрах преди малко отново довод, че ние не сме десница, защото не сме били най-малкото представени в местния парламент. Ние сме представени в по-големия парламент, в Брюксел. И в знак на уважение към стореното от нас, нашите депутати бяха признати като индивидуални членове на ЕНП, за да не може подобни господа да се упражняват върху нашето име. Вече два, три избора подред ние побеждаваме и то в люта битка с БСП и ДПС, навсякъде. Лидерът на ПЕС, на европейските социалисти дойде в София и освен за Борисов и ГЕРБ, друг противник той не показа. Аз не чух каже, че Костов или ДСБ са му враг, или СДС, или Юруков, той говореше само срещу мен. И в един момент аз трябва да доказвам на някой, че не съм камила. Една година ги слушах, че ние не сме партия, която сме спечелили избори, като спечелим тогава ще ли да ни признаят, о`кей народът ни призна...
... Сега те спекулират, всеки ден, г-н Коритаров, че аз ще правя коалиция с БСП и ДПС. Дори вчера разбрах, че съм им поставил ултимативни срокове. Няма такова нещо. ГЕРБ внася декларация, гаранция в ЕНП, че освен коалиции с партии в център-дясно и за да е сигурно, че това са партиите от ЕНП ги цитираме дословно, партиите-членки на ЕНП... Който направи коалиция от нас с ДПС с БСП, с "Атака" или другите, да си подаде документа и да напусне ЕНП... Ние просто искаме да спрем спекулациите на г-н Костов, че ние ще правим един ден коалиция с БСП и ДПС. Като внесем по този начин гаранцията си в ЕНП... Омръзна ми всеки ден да се занимават с нас... Как така Иван Костов работи четири години като най-голям шеф на полицията в Русе, Ваньо Танов, а сега един веднъж да се сети, че е от Държавна сигурност, да го пита... Какво има да обсъждаме комунизма, като аз съм потърпевш от комунизма като член на моето семейство... "

"По-силният винаги трябва да е по-благороден. Затова призоваваме десните партии, които членуват както и ние в Европейския парламент, да подпишем декларация за бъдещо сътрудничество за следващите избори за парламент", обясни мотивите си Борисов, срещу които мотиви нямаше силни аргументи в студиото.
Още вчера във връзка с оспорване на изборните резултати в Стара Загора, лидерът на ГЕРБ се обърна към премиера Станишев: "Който сее ветрове, ще жъне бури".
Дали ще има обединена десница и една ли ще е обединената десница - това в момента се решава доста емоционално на фона на резултатите от последните, местни избори. Дали инициативата на Пламен Юруков ще излезе с резултат "обединена десница", или около ГЕРБ, ДСБ, РЗС и други ще има също дясно обединение, което по-скоро ще напомня на обединение на консерватори - това ще узнаем в следващите дни и седмици. Важното в случая е, това обединение да се разграничи ясно от управляващото мнозинство като негова опозиция, а не да се допуска политическа фамилиарност към различни политически субекти в либералния център.

Дали за пореден път ще станем свидетели вместо на обединение вдясно, на думи за глухи, което автоматично ще улесни изкарването на управленския мандат на социалисти, ДПС и царедворци? Времето ще покаже...

 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене