Дисекция на българската гледна точка за авиационна безопасност

Въздушното пространство над двете балкански държави-Румъния и България вероятно ще влезе в общ функционален блок още през 2010 година съобщиха вчера представители на двете ръководства на въздушното движение на пресконференция, посветена на Втората консултативна среща по българо-румънската инициатива "Danube FAB". В рамките на срещата взеха участие представители на Министерството на транспорта, на Главна дирекция "Гражданска въздухоплавателна администрация", РВД и ROMATSA /румънския орган за ръководство на въздушното движение/ и други, уточни "Фокус".

"Международната асоциация за въздушен транспорт /ИАТА/ - напълно подкрепя инициативата за създаване на функционален блок от въздушно пространство между България и Румъния, това е инициатива по Единното Европейско Небе /ЕЕН/ - заяви по време на пресконференция Гюнтер Мартис, директор по безопасността на полетите в ИАТА за Европа, предаде репортер на Агенция "Фокус".

"В Европа има нужда да се намали разпокъсаността на аеронавигационното обслужване и да се създаде много ефективна система за управление на въздушното движение. Отчитайки прогнозното нарастване на трафика през следващите години, е много важно аеронавигационното обслужване да се адаптира към тези промени - т. е. има необходимост от повишаване на безопасността, на пропускателната възможност на въздушното пространство, но в същото време намаляване на разходите за аеронавигационното обслужване", категоричен е бил експертът според цитираното съобщение на "Фокус".
Втората новина от вчерашния ден бе съобщението на генералния директор на държавно предприятие "Ръководство на въздушното движение", Емануил Радев за подготовката на петгодишен план, с който щяло да се въведе постепенно намаляване на таксите за аеронавигационно обслужване с 4 на сто. Господин Радев не уточни, че това касае само прелитащите самолети над територията на страната. По искане на операторите, таксите за кацащи самолети бяха повишени.
Реално погледнато България върви към Европа по уеднаквяване на стандарти и изисквания по отношение на авиационната безопасност, но не трябва да се забравя, че има наложена предпазна клауза за тази сфера.
За последната година въздушният трафик за България се е увеличил от 10 до 12 на сто. В същото време заплатите на авиодиспечерите и обслужващия персонал на РВД и летището са все още старите. Тук му е мястото да обърна внимание върху следното: държавно предприятие "РВД" не формира печалба, а реинвестира парите, които получава от такси на прелитащи и кацащи самолети за обучение на кадри например,.

За разлика от РВД, летище "София" е търговско дружество и формира печалба. В момента на летището работят около 1 900 души служители съобщиха източници от обкръжението на директора му, Пламен Станчев, а летището все още не е решило проблеми на пистовата, светлинната система. В други държави системата за инструментално кацане също се стопанисва от летищата, докато у нас това не е така. Ето защо не е зле да се оптимизират процесите персонал-дейности на летището, за да влезем в крак с европейските летища.
По повод назначението на капитан далечно плаване Марин Петров в Дирекция "Безопасност" получих няколко писма на читатели, които недоумяваха как така човек с подобна квалификация може да бъде назначен в РВД. Проявен бе интерес, кой е този капитан далечно плаване, чий човек е.

Ето какво научих за новия кадър на РВД: През декември 2001 г. министърът на транспорта Пламен Петров уволнява след съгласуване с премиера Симеон Борисов, к. д. п. Марин Петров от поста изпълнителен директор на Агенция "Морска администрация" и на негово място назначава за изпълнителен директор неизвестната Люсиена Костова за Изпълнителна агенция "Морска администрация" /ИАМА/. Мотиви от министър Петров за освобождаването на к. д. п. М. Петров така и не се огласяват, а по-късно ревизия го уличава, че е ощетил бюджета чрез неизгодни договори и неправомерни разходи за командировки и служебни мобилни телефони, според публикации в печата от това време.
На 19 януари 2006 година името на к. д. п. Марин Петров се среща и в още едно назначение: на извънредно общо събрание на неправителствената Българска асоциация на корабособствениците /БАКС/ във Варна е избран нов Управителен съвет /УС/ с председател к. д. п. Христо Донев - изпълнителен д-р на БМФ, а за главен секретар Марин Петров.

От предишни публикации за РВД на този сайт е известно, че в държавното предприятие се вземат често хора и без конкурси, когато трябва да се легитимират предизвестени, неслучайни назначения. В същото време, когато предстои да се отстранят кандидати за дадено място се провеждат формално конкурси, за да се даде мястото на предварително определен човек и се елиминират останалите кандидати. В това отношение РВД е известно като пристан за деца на не случайни хора, като сина на заместник-главния прокурор, Камен Ситнилски, или назначението преди близо година, на близкия до Антон Станков според източници от МТ, Диян Гинев за директор на "Управление" в РВД.

Въпросният директор Диян Гинев, цитиран от "Фокус" вчера заяви: "Основният въпрос, който трябва да се реши, е по-доброто разпределение на въздушното пространство между различните потребители - търговските превози - пътнически и товарни, военните полети и останалите граждански полети, в които се включва движението на частните самолети, учебните машини и дейността на аероклубовете."
"Както е известно единното небе касае прелитащия трафик, поясниха за сайта авиоексперти. В случай, че в организацията на въздушното пространство има проблем, както съобщи Гинев и ако този проблем все още не е решен - за какво единно небе говорим, още повече, че самият Гинев работи на този пост вече близо година? Това не стана ясно вчера.

Бъдещето общо управление на въздушното движение между европейските страни на принципа на функционални блокове ще съкрати голяма част от заобиколните маршрути на авиокомпаниите в момента, стана ясно вчера от изявления на авиоексперти.
"Въпреки въвеждането на инициативата за единно европейско небе, контролът на въздушното движение все още е организиран по традиционния начин и е обвързан с границите на отделните страни-членки", поясниха експерти вчера. Предстои въздушният трафик между страните от ЕС да продължи да се увеличава и според прогнози, през следващите 10 години това покачване няма изгледи да спре.
Според информация на Агенция "Фокус", вчера от РВД съобщиха още, че с влизането в експлоатация на новата писта на летище София, която е на около километър от града, самолетите имат възможност да прелитат с около 50 м по-високо над столицата, отколкото докато са кацали на старата писта.
Тук следва да бъде зададен следният въпрос: преди година новата писта беше открита, и влезе в експлоатация. Тогава по колко пъти тази нова писта ще влиза в експлоатация?
Вчера бе съобщено и че на 14 февруари ще заработи най-после без проблеми и новата софтуерна система за управление на въздушното движение. Вероятно ръководителите на РВД имаха в предвид скандала с новия център за ръководство на въздушното движение у нас, който беше оборудван от италианската компания "Аления", преименувана в SELEX. Въвеждането на оборудване преживя пускови срокове от трима министри на транспорта Пламен Петров, Николай Василев и сегашният Петър Мутафчиев и все още не е пуснато окончателно в експлоатация.

На тръгване за Брюксел на 26 ноември т. г. Петър Мутафчиев поясни на събраните за целта журналисти, че дали самолетът ще кацне в мъгла или не, не зависи единствено от оборудването на летището, а и от състоянието на самолета и уменията на самия екипаж да го приземят в гъста мъгла. По този повод тук в сайта излезе публикация, в която бе посочено, че при извършване на проверка апаратурата на ИЛС е показала дефекти и е бил удължен с един месец срокът й на годност. След публикацията отново потърсихме източниците ни от Министерство на транспорта. От разговора с тях стана ясно, че апаратурата е поправена, ИЛС вече е признат за годен, а освен това вече е бил пуснат ИЛС и от запад, който не работеше от юни месец, Така че към този момент работи система за инструментално кацане и от изток и от запад.

В интерес на истината трябва да добавя е, че не винаги условието за периодичност за проверка на годността на системата е било спазвано стриктно, за което шефове от Министерство на транспорта, ГВА и РВД са наясно, но по тази малка подробност те мълчат.

Остава проблемът с пътя, който трябва да се разреши, тъй като все още полицаи спират трафика с полицейски коли. През зимата едва ли Министерство на транспорта ще изгради обходен маршрут и път, но от пролетта, при добро желание това ще е възможно да стане.

 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене