Защо не се успокои Пресцентърът на неосъществения монарх

Фердинанд е имал и други внуци освен Симеон Борисов, но при наследството те не бяха предвидени от бившия български премиерПрез почивните дни така нареченият пресцентър на съпруга на доня Маргарита Гомес-Асебо и Сехуела, Симеон Борисов се преработи да пуска опровержения за това дали има нещо нередно в наследяването, което българската държава уреди на Симеон Борисов - Сакскобург Гота.

Причина за вълненията на този Пресцентър е фактът, че депутатът Яне Янев от "Ред, законност и справедливост" изнесе нови данни около добилото вече печална известност наследяване на земи, гори и дворци, което българската държава, в лицето на две свои правителства допусна.
Този път стана дума за твърдението на Янев, че напускайки България царската фамилия е получила 20 милиона долара кеш. Янев се позова на книгата на американския учен Робърт Лий Улф "Балканите в наше време". Янев съобщи, че на страница 300 на тази книга, ученият разкривал, че фамилията е взела парите, преди да напусне страната, още на 15 септември 1946 г.
За взетата от царското семейство сума от 20 млн. долара се споменава не само на едно място в книгата на Улф, има и други източници за компенсацията, каза още Яне Янев. Американският професор ползвал архиви на царското семейство, БНБ и някои наши министерства, както и американски архиви. Документи, засягащи членове на фамилия Кобург Гота, които се намират в архива на Конгреса на САЩ, ще бъдат изискани по официален път и предоставени на обществеността в България, за да се дадат допълнителни доказателства за незаконното реституиране на царските имоти в последните години, обещаха от РЗС. "Ако Борис Велчев не предприеме действия, ще сезираме европейските институции," заканиха се още от партията.

Янев представи Робърт Лий Улф като капацитет за събитията в следвоенна Източна Европа, който е преподавал в Харвард и Кембридж. Улф е идвал в България и се е срещал с Кимон Георгиев.
"Запазени се много архиви, които ясно опровергават коментарите на американския писател. Добре е, когато говорим за история, да боравим с факти и документи", каза Цветелина Узунова. Тя обясни, че митът за компенсация от 20 млн. долара е създаден през 1946 г. от новата власт с единствената цел - пропаганда. Това изрично е записано в книгата на италианската журналистка Кристина Сикарди, която години наред изследва живота на царица Йоанна и българската история, твърди прессекретарят на Сакскобургготски. Сикарди пише: "Съобщават на царица Йоанна, че правителството ще отпусне сумата от 20 милиона долара за образованието на Мария Луиза и Симеон - една лъжа, която служи само, за да се вдигне шум около щедростта на властите в София. В действителност Йоанна напуска България, носейки със себе си само 200 американски долара."
Кой крив, кой прав - времето ще покаже, въпреки че хора от Движението на неосъществения монарх плъпнаха във много държавни институции, и нищо чудно, цитираните документи от Янев на БНБ да не се окажат в архива й при евентуална проверка.

Около наследството на Симеон Борисов, като внук на Фердинанд има и други проблеми, които обаче са далеч по-реални. Причинителят на две национални катастрофи, подпоручик и княз Фердинанд Максимилиян Карл Леополд Мари Сакс Кобург Гота е имал четири деца от брака си с принцеса Мария-Луиза Бурбон Пармска: Раждат им се 4 деца: Борис, Кирил, Евдокия и Надежда.
Фердинанд абдикира в полза на сина си Борис през 1918 г.
Престолонаследникът му Борис Трети умира през 1943 година. Брат му принц Кирил, след тримесечно пленничество в Съветския съюз, е върнат в България, съден и осъден на смърт от т. нар. Народен съд - през януари-февруари 1945 г. - като "виновен" в сътрудничество с Германия. Принц Кирил е разстрелян в района на Софийски централни гробища в нощта на 1 февруари 1945 г. Тялото му заедно с телата на другите разстреляни е било хвърлено в обща яма, издълбана от бомба паднала по време на бомбардировките над София през Втората Световна Война.
Принцеса Евдокия Аугуста Филипина Клементина Мария. Когато Фердинанд I абдикира, тя и сестра и? княгиня Надежда го следват в родовото имение в Кобург. Евдокия проектира и изработва бойните знамена на дивизиите и полковете на българската царска армия. Умира на 4 октомври 1985 в санаториум на Боденското езеро, без да остави наследници.
Другата принцеса, Надежда Клементина Мария Пия Мажелла се омъжва на 24 януари 1924 г. за Албрехт Ойген фон Вюртемберг, който е херцог и му ражда пет деца: Фердинанд Иван Рилски Борис Кирил фон Вюртемберг, роден през 1925 г., Маргарита-Луиза Евдокия Надежда фон Вюртемберг, родена през 1928 г., Ойген Иван Рилски фон Вюртемберг, роден през 1930 г., Александър Ойген Фердинанд Иван Рилски фон Вюртемберг, роден през 1933 г. и София Евдокия Луиза фон Вюртемберг, родена през 1937 г.
Така от четирите деца на Фердинанд, само принцеса Надежда и цар Борис Трети оставят наследници, Надежда петима, които и днес са живи, и Борис - двама - Мария Луиза и брат й Симеон.
Децата на починалата през 1958 г. Надежда живеят в Германия и Франция и са също внуци на Фердинанд, както Симеон и Мария Луиза.

При връщането на имоти на Симеон Сакскорубг Гота, по българските закони е следвало да се представи удостоверение за наследници, което да включва както сестра му, така и петте му братовчеди, деца на Надежда Вюртембергска. Децата на Надежда имат по българските закони равни права на наследство с братовчедите си Симеон и Мария Луиза, но те не бяха зачетени при процедурата по наследяването на имотите. Няма да споря дали всички имоти, земите и горите, които бяха дадени на Симеон Борисов са принадлежали на царската фамилия - има си юристи и те могат да преценят това.
Проблемът е, че става дума за имоти от дядото Фердинанд. А както стана дума по-горе, по българските закони децата и внуците на дядото са с равни наследствени права.
От събитията около получаването на имоти от Симеон Сакскобург Гота е известно, че той взе много земи, гори и дворци на стойност над 400 милиона евро. В случай, че неговите втори братовчеди си поискат дела, от всички имоти, българската държава ще бъде поставена в доста неловко положение, тъй като ги е обезнаследила, връщайки имущество единствено на Симеон и по всяка вероятност на сестра му, Мария Луиза.
По закон, вторите братовчеди на Симеон и внуци на Фердинанд имат пълно право на наследство, тъй като, според член 2 от Закона за наследството те са били заченати при откриване на наследството и не са родени неспособни да живеят. Братовчедите на Симеон не са се опитали да убият наследодателя си, което ги прави недостойни да наследяват по член 3.
При връщане на наследство, както в случая със Симеон Борисов и неговото приемане, което произвежда действие от откриване на наследство, би следвало да се представи и удостоверение за наследници, каквото Симеон едва ли е представил. По всичко, излязло в печата и изречено в българския парламент личи, че при получаването на имотите, съпругът на доня Маргарита е наследил въпросното имущество като наследено от баща си, въпреки, че Борис Трети е имал и сестра Надежда, която равнопоставено е наследила баща им Фердинанд.

Тук стои интересно възниква проблемът дали умишлено Симеон Борисов е изолирал и ингнорирал своите братовчеди от наследяване, или е имал тяхното съгласие за това да приеме всичко като наследство, тъй като те са се отказали в негова полза. Ако Симеон е имал техен отказ, неговите царедворци щяха да проглушат ушите на гражданството с това - но явно такъв отказ от наследяване не съществува. Ето защо успоредно с разследването на депутата Яне Янев около получено обезщетение от бившата царска фамилия, е редно да се провери и как стои въпросът с другите внуци на Фердинанд, децата на Надежда Вюртембергска - дали са знаели, че вторият им братовчед получава всичкото наследство от дядо им, даже и това, което по закон им се полага.
Като знам как бившият премиер на България Симеон Сакскобург Гота си позволи да говори неистини пред "Вог", за това, че не се е клел в българската Конституция, когато поемаше изпълнителната власт през 2001 г. - нищо чудно и тук, в историята с така нареченото му наследство нещата да са манипулирани и не съвсем в рамките на закона.

И още нещо: проблемът с така нареченото наследство на Симеон беше много дълго време тема в родния печат, а беше отразен и в чуждестранните медии. Няма начин братовчедите на Симеон и също като него, внуци на Фердинанд да не са чули за това приемане на наследство. Остават две версии за мълчанието на братовчедите на Симеон: или те са знаели прекрасно, че няма нищо за наследяване и не са искали да се излагат с претенции за земи, гори и имоти, които не им се полагат. Или - братовчедите на Симеон Борисов са държани в неведение от самия Симеон Сакскоруг Гота по причини, които само те знаят.

 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене