Първанов, дайте още един орден на Симеон!

За България две национални катастрофи - за съпруга на доня Маргарита Гомес-Асебо и Сехуела - два маршалски жезъла от дядо му Фердинанд. Няма лошо. Въпреки че маршалските жезли са подарени от кайзер Вилхелм на Генералния щаб на българската армия, днес те се водят наследство на брачния партньор на доня Маргарита. И като такова наследство - маршалските жезли бяха прибрани и отпътуваха за Мадрид. След молбата на проф. Божидар Димитров реликвите да останат поне още месец, заради изложба "Трето българско царство", канцеларистката на неосъществения монарх минала и си ги взела от Националния музей. Чиста работа - какво е някаква си изложба пред желанието на Симеон Борисов Сакс... и прочие, след като той бил обещал да показва маршалските жезли в испанската столица?
Така че, защо не вземат и да създадат и Комисия, която да издири мебелите от двореца на фамилията Фердинанд до внук, и да ги опаковат и върнат на Симеон Сакс...и прочие като транспортните разходи да са за държавна сметка, за да може внукът да си разполага с тях - кеф му да продава, кеф му да си ги нареди в мадридския дом.

Не ми е известна схемата, по която двата маршалски жезъла са станали наследство на внука на Фердинанд, но съм убедена, че един носител на най-високото държавно отличие, орден "Стара планина", каквото сгафиха и връчиха Станишев и Първанов на неосъществения монарх, можеше да остави реликвите поне за изложбата! Но той е дошъл в България да взема, а не да преотстъпва или оставя ценности за изложби - нека да е ясно, че стават и грешки.
След като си поиска маршалските жезли, Галя Дичева изпрати до медиите обръщение, в което се казва, че "внезапно възникналото желание за полемика в медиите, относно предоставени предмети от царското семейство за временно ползване от НИМ не е коректно".
"Едва ли е много известно, че повечето лични вещи на царското семейство се намират в частни колекции, трезори и музеи. Причината за това е, че отивайки в изгнание... не им е било разрешено да вземат със себе си повече от най-необходимото. Било им е обещано от превратаджиите, че по-късно ще им бъдат изпратени. Нещо, което никога не се случва", пояснява Дичева.
В информацията се казва още, че "стотици мебели, донесени още от Княгиня Клементина, ценни сервизи, златни и сребърни прибори, автомобили и каляски, картини, книги и хиляди други предмети,, неизвестно по какъв път са се озовали в нови собственици".
Според Дичева предметите, които Симеон наследява от дядо си цар Фердинанд, са били "грижливо пазени през десетилетията в изгнание". Тя припомня, че една част са дарени на различни музеи, а други Сакскобургготски предоставил за временно ползване, какъвто е и случаят с двата жезъла на Цар Фердинанд.

Държава за временно ползване - това се оказва република България за съпруга на испанската благородничка, доня Маргарита. Тук той преглътна формата на държавно управление в името на това, да спечели каквото може от поста си на лидер на Движение, носещо инициалите му. Така в негова собственост, не винаги доказана и с нотариални актове, преминаха земи, гори, резиденци и дворци. Стигна се дотам, да бъде променен закон в името на това лично наследство за неосъществения монарх и децата му. Ако България до идването на Симеон Сакс... и прочие бе чувала за корупция, след като управлява така нареченият изгнаник от Мадрид, корупцията вече е наша национална отлика. По време на неговото управление България "прегърна" мото на американския пацифист Рандолф Бърн "Войната е здравето на държавата" и даде първите жертви като участник в една чужда война, тази на САЩ в Ирак.
Пак по време на неговото управление бе извършена престъпна замяна на брейди облигации от долари в евро, която донесе на България загуби от курсови разлики и лихви за около 900 млн. долара. Това доказа и потвърди бившият главен ревизор на БНБ, Кольо Парамов.
След управлението на неосъществения монарх, България бе в състояние, за което спокойно могат да бъдат отнесени думите на британския историк, държавник и писател Томас Мъколи: "... най-ужасната от всички гледки е силата на цивилизацията, без нейната милост".

С кого постигна всичко това Симеон Борисов, с хора, на които тези дни реши да види гърба. Убедена съм, че съпругът на доня Гомес-Асебо и Сехуела не е чел признанието на Ленин пред писателя Горки, че отказва да слуша музика често, защото от нея ти се иска да казваш глупави неща и да погалиш главите на хората, които са могли да създадат такава красота, живеейки в мръсен ад. "А сега не бива да галиш никого по главата - може да ти отхапе ръката" - признава бъдещият вожд на работническия и селски пролетариат.
И за да не се стига до отхапване на ръка и други подобни, бившият изгнаник от Мадрид предпочете констатацията на Еразъм отнасяща се до лютераните и папистите: "Дългата война с думи и писания ще завърши с удари".
Като един настоящ Ленин, Симеон Сакс... и прочие заложи на постулата: "Класите се водят от партии, а партиите от личности, които се наричат лидери". Това е азбуката на вожда, това е азбуката на поведение и на неволния последовател на Улянов, Симеон Борисов. И воден от тази азбука на поведение той първо предупреди, а после изключи от редовете на партията си недоволните членове. Без да си дава сметка, че това ще повлече дигите на царедворското послушание и ще отприщи бента за оставки и недоволство. Изключи четирима - на другия ден вече бяха 12 и по всичко си личеше, че това далеч не е краят на разпада на една измислена политическа сила.
"Струва ми се, че в този случай Сакскобургготски действа въз основа на лична позиция, без да си дава сметка за последствията, те не го и толкова интересуват", каза анализаторът Юри Асланов. Според политологът Огнян Минчев пък, наложеният от бившия премиер модел се характеризира с отпадане от политиката на идейната и ценностна идентичност, както и на политическа позиция, за която се носи отговорност.
"Със Сакскобургготски в българската политика навлезе брокерско-коалиционната култура, при която днес можеш да говориш едно, утре можеш да говориш обратното, без да се срамуваш от това", коментира Минчев. Самоцелно ли изключи, по свое собствено решение, /про форма гласувано от жълти членове на НДСВ/, "бандата" на четиримата" - Ралчев, Великов, Дончев и Панайотов от личната си политическа сила Симеон Сакс... и прочие, или реши да даде заявка за следващо участие в управление на страната, евентуално с ГЕРБ гадаят политолози. Но да правиш коалиция със Симеон Борисов в бъдещ мандат е като да си купиш фабрика на 7 септември 1994 година, а това експертите от ГЕРБ не може да не отчитат.
Така докато в парламента и в медиите брояха напускащите Жълтата подводница и то преди да е потънала, лидерът по стар фамилен обичай днес отпътува за Мадрид с двата жезъла на дядо си, оставяйки хаос и много въпросителни след себе си.
Поканите да напуснат и парламента изключените и напуснали НДСВ останаха да висят във въздуха, неизпълнени, а да изгониш депутат от парламента не е като да го изключиш от партията си. По-сложно е, даже е трудно осъществимо.

Напусналият Движението на Симеон Борисов, Николай Свинаров все още е председател на Комисия, и далеч не смята да освобождава сам поста си. Свинаров заяви пред журналисти, че няма да напусне сам председателството на вътрешната комисия. "Ще им оставя удоволствието да ме махнат." Министрите царедворци Николай Василев, Даниел Вълчев, Гергана Грънчарова, Веселин Близнаков и зам.-министрите също са на тръни, тъй като изхвърлянето им от правителството е въпрос на време и завръщане на неосъщественото величество в родината. Засега е сигурно оставането на министъра на правосъдието Миглена Тачева, тъй като провадийката провеждала желязно волята на своя патрон при необходимост.
На дневен ред идва и проблемът с гласуването в парламентарна зала, тъй като единството на жълтите вече е спомен.
За какво изключи хората си Симеон Борисов? Заради неподчинение, заради бунт и желанието им да проверят по съдебен път дали последният конгрес на НДСВ е легитимен или не, или по някаква друга причина? Във всички случаи неподчинението и бунтът не са поведение, което потомъкът на Фердинанд е готов да преглътне. Заради съдебния иск? С процедури и хватки в момента се готви спиране на съдебния иск в съда.
Тогава остава не назованата причина. А тя е, че на С. Борисов му писна да играе политик и дава предимство на бизнеса, на бизнес интересите и хората, които ще могат да работят в тази насока. Юридическото лоби, което съпругът на доня Маргарита изключи от партийните жълти редици няма нищо против бизнес интересите, но винаги насочваше дивидентите от тази дейност към себе си, а не към патрона си например. А това определено дразнеше и дразни. Ето защо бе предпочетен вариант "Б" и юристите се озоваха извън НДСВ.
Тяхната грешка бе убеждението, че щом са съдействали всячески за получаване на земи, гори и имоти от Симеон сакс..и прочие, вече са си извоювали място под жълтото слънце, излязоха ялови.
Тези дни на жълт хаос си спомних думите на един бивш германски министър на външните работи, адмирал Паул фон Хинце, който бе казал навремето: "Болшевиките са най-доброто оръжие, за да се държи Русия в състояние на хаос..." С пълно право може да съотнеса тези думи на адмирала към създалата се към днешна дата обстановка в парламент, правителство и една от партиите в управляващата коалиция: "Царедворците са най-доброто оръжие, за да се държи България в състояние на хаос"...
Единственото, което ни спасява в случая е, че въпросните царедворци намаляват все повече и повече, което е надежда за излизане от хаоса.
Тази година българският министър-председател Сергей Станишев предложи своя коалиционен партньор Симеон Сакскобургготски за награждаване с най-високото държавно отличие, орден "Стара планина". /Другият му партньор в управляващата коалиция вече бе награден с това отличие - бел. Л. М./. В името на правителството, в името на мандата...

Президентът Първанов връчи ордена на Симеон Борисов. В момента правителството е отново на път да бъде сериозно разклатено и то по лична заслуга на носителя на орден "Стара планина", С. Борисов. Така че, защо не вземат да му връчат още някои и друг орден - та дано кротне и престане да клати кабинета и ги превръща в пътници.

 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене