Бюджетът - време да се мре и време да се живее...

Битието се изравнява с нищото,
а истината - с лъжата, която е породила"

Любиша ГеоргиевскиPanem et circenses - хляб и зрелища предложи вчерашния ден. Лидерът по инфлация след държавите членки на Европейския съюз - България, с нейното парламентарно, управляващо мнозинство прие на първо четене бюджетът си за следващата, 2008 година. С този бюджет богатите ще станат - по-богати, а бедните - по-бедни. Средна класа не се предвижда засега. "1/4 увеличение на цените в страната означава, че хората с ниски доходи, които заделят по 50 на сто от средствата си за храна, ще изпаднат в много тежко положение и за това е виновно само правителството", предупреждаваше Иван Костов, но никой не чу.

Правителството въведе акциз върху алкохола, цигарите, учебниците на децата и лекарствата - но едно е да откаже човек цигари и да не пие, а далеч по-друго е децата да нямат учебници и да лепят и реставрират стари, минали през дузина ръце книги. Едно е човек да е здрав, тогава няма значение цената на лекарствата, но кой след 40-45 години е здрав? Баба ми, вечна й памет казваше: "Човек, ако на 40 години е здрав, не е жив!"
А на предизборните митинги червените твърдяха, че здравеопазване и образование са им приоритет! Който е луд, да им вярва.

"Отново се появява един забравен феномен отпреди 1997 година, това е инфлационният данък, който плащат всички - поясни в интервю наскоро лидерът на ДСБ, Иван Костов. - Това е данъкът на повишените цени, който се получава вследствие на увеличаването на приходите на бюджета, тъй като бюджетът, вследствие на по-високите цени и равнища, тегли повече пари от хората и се получава това характерно надписване на сметката на данъкоплатците, което се прави в последните години".

След влизането ни в Евросъюза не е регистриран нито един експорт на стоки, докато през 2006 г. са реализирани сделки за 1,5 млрд. евро. Това обяви директорът на Бургаската свободна зона и председател на Асоциацията на свободните зони в България Василий Скрипка. Сега големи фирми като "Балканфарма" и "Машиноекспорт", които ни бяха клиенти, отидоха в Пирот, каза шефът на безмитната зона в Драгоман Божидар Въжаров. Но кой им обръща внимание на тези двамата? Никой.
В Европа регистрират излишък от 10 на сто на млякото, затова държавите в ЕС ограничиха производството с квоти. Млекарите поискаха от Петър Димитров двойно по-нисък ДДС, но той обаче категорично им отказа. Министърът обаче обеща да промени законите и да създаде черен списък на некоректните търговци, които надуват изкуствено цените. Той заяви, че ще поиска държавата да има право да се намесва при драстични колебания на цените и да взема временни мерки за регулирането им. Такава практика имало в много европейски страни. Как си го представя това министъра, или вече ни вземат за идиоти, та да ни баламосват с врели-некипели!
Как ще живеем без пари, без работа, без здраве - отговорът е: като стреляме и убиваме, но не за България, а по възможност за Франция или за Холандия! Скоро това ще е единственият сигурен начин за оцеляване. За една година за българския боец се отделят 2 490 долара, докато във Франция и Холандия това достига 32 000-35 000 долара. Така че, който може, да мята пушка на рамо...
А що се отнася до родната армия - голяма веселба пада! Още в началото на годината българското правителство гласува да бъдат отпуснати на Министерство на отбраната 14 млн. лева допълнително за купуване на нова бронирана техника, която да отпътува с нашите бойци, които патрулират по улиците на Кабул. Бойците отпътуваха, но техника така и не бе осигурена. Месеци наред ведомството на Веселин Близнаков не успя да организира конкурс и бойците ни изпросиха от командването там да им даде италиански бронирани маши "Пума" за по-голяма сигурност. В България за първи път фирма, участваща в конкурси на Министерство на отбраната, официално изпрати протестно писмо и атакува българските институции. Поводът е специалната обществена поръчка на МО за доставка на 7 бронирани машини за Сухопътни войски. Както винаги и този конкурс беше обвит в тайнственост. Причини: за да не се разбере какви комисионни са поискани от много високото.
Британската фирма BAE Systems изпрати протестното си писмо до повечето официални институции в България, както и до посланика на Великобритания, посолството на САЩ и военното министерство на Турция, където се сглобяват британските машини.
Запознати твърдят, че в протестното си писмо BAE Systems изнасяла подробни факти от различните етапи на конкурса. Компанията прави и пълни сравнения на зададените параметри от страна на МО и на това, което са предложили двете фирми. Според британците нашето министерство е предпочело машина, която има по-ниска степен на защита, по-високо собствено тегло, по-малка маневреност. Освен това МО пренебрегнало заданието тя да превозва най-малко 5 души, а машината на американците била за 3+1 човека.
Конкурс е само за 7 машини, се предвижда да бъде подписан рамков договор за доставка общо на 60 броя. Такова е количеството бронирана техника, което е необходимо на Сухопътни войски, а и на по-големите доставки - комисионните са повече. Да се чуди човек как BAE Systems, която има вече горчив опит в България, /след като преди няколко години загуби конкурса за ремонт и модернизация на съветските ни хеликоптери Ми-24 и Ми-17 - бел. Л.М./как се хвана на въдицата на нашите юнаци от управляващата коалиция? Сделката за ремонт на Миг-овете беше спечелена от израелската "Елбит системс", която не изпълни договора, а МО й опрости авансово преведени над 7 млн. лева. Комисионни никой не върна, ей така, от кумова срама...

Член на ЕС, но страна от третия свят - това е нашата държава. За здравеопазване в бюджет 2008 се отделят 560 млн., което означава отново мизерия, стачки и висока смъртност. Докато за отбрана сумата е 1, 120 млрд... Крайно време е управляващите да сложат ръка на сърцето си, както обича да прави премиерът Станишев като слуша химна, и да си признаят, че приоритет на кабинета не са здраве и образование, наука, а да се бутаме във чужди войни като жива сила. Няма да му повтаряме на Сергей Ст. Познатото "Признай си, и ще ти олекне", защото на него изобщо не му тежи от горните факти. Освен, ако преяде на някой и друг прием с нашите пари, от данъци.
Фактите са ясни: в САЩ за здравеопазване се отделят 15 на сто от БВП, в Албания и Македония - 6 процента, а в ЕС между 8.7 на сто и 8.8 процента, докато България, като пълноправен член на ЕС, е с най-нисък процент за здравеопазване - 4.2 на сто.
В проектобюджета за 2008 г. е заложен ръст от 16 на сто в средствата за здравеопазване или разходи в размер на 2.5712 млрд. лв., което според здравния министър Радослав Гайдарски ще подобри медицинските услуги. Инфлацията Гайдарски "забравя" усърдно. А колкото до медицинските услуги - тях може да ги промени единствено оставката на Гайдарски и целия кабинет, на първо време. Засега вместо оставки ще трябва да се задоволим с невъзможността за реформи в здравеопазването и образованието. И вместо стоки от производство - ще изнасяме лекари, учители, учени, според бюджет 2008 г. А от такъв износ - печалба за хазната - няма.
Ето, в предаването на Милен Цветков по Нова телевизия вчера бе съобщено как живял 6 месеца в Италия, болен от муковисцидоза, бива включен в държавна програма за лечение и животоподдържащи процедури и грижи. Натам вървим - вървейки напред, се движим силно назад и надолу.
Милиардите евро и долари, които емигрантите от балканските държави изпращат в родината, са все по-силен фактор в тези икономики и подхранват опасенията на експерти, че те засилват основно сивия сектор, съобщи Асошиейтед прес наскоро. В Албания, Босна или Косово Финансовите преводи надхвърлят 13-15 на сто от брутния вътрешен продукт, а за България и Румъния официалните данни сочат дял от над 7 на сто от БВП. Като се включи и пренасянето на пари в брой или чрез пощенски записи, размерът на тези потоци най-вероятно е поне два и половина пъти по-голям. По тази причина Европа реши да въведе контрол и пакет от мерки, които ще станат известни във втората половина на м. декември т. г.

"Управляващото мнозинство прави щедър подарък на Васил Божков, по прякор Черепа, заради поправките в Закона за корпоративното подоходно облагане" - заяви лидерът на ДСБ Иван Костов по време на обсъжданията около данъчния закон, предаде репортер на Агенция "Фокус". "Вие приравнявате Васил Божков към всеки един обикновен бизнесмен и с намаляване на данъка върху хазарта, увеличавате двойно печалбата му за следващата година", категоричен бе Костов. Той каза още, че управляващото мнозинство отивало към пълно "изпиране на хазарта".
"По-лекият режим на облагане, дава повече приходи за бюджета - издекламира финансовият министър Пламен Орешарски, което даже не е и смешно. С гласуваните промени в Закона за корпоративното подоходно облагане, кабинетът намали данъка върху дивидентите от хазарта от 7 на 5 на сто.
Посланикът на САЩ Джон Байърли разкритикува управляващите, че с намаляването на данъка върху хазарта обслужват определени бизнесмени. чак тогава държавният глава се възмути и обеща, че няма да подкрепи необосновани и ненужно бързи промени и не би издал указ за обнародване на закон, който съдържа заложените промени в предлагания вид. Пита се: защо американският посланик трябваше да дава знак за възмущението на президента, а не му дойде отвътре? Социално или пазарно ориентиран е Георги Първанов? Вече.
От 2008 въвеждането на плосък данък и премахването на необлагаемия минимум ще удари директно най-бедните слоеве от населението и ще засили съществуващото и сега социално напрежение. Върху този факт обърна внимание опозицията при дискусията върху бюджета. Мнозинството се разсея, тъй като с броя на депутатите в парламента - властта му за сега е в кърпа вързана. Засега.
Пенсионерите ще получат добавка 50 лева за Коледа, което си е чиста подигравка, тъй като 50 лева еднократно не струва и едно отлежало уиски на управниците.
"Бюджет 2008 г. не е справедлив" - заяви социалдемократът Николай Камов, но никой не му обърна внимание.
"Бюджетът ни дава перспектива за развитие на България, която да постигне целите на модернизацията на страната при запазване на финансовата стабилност", категоричен бе председателят на парламентарната група на БСП, Михаил Миков. Миков не уточни модернизация на ротативките, или на рулетките се стреми да постигне държавата идната година.
"България е в тройката в ЕС по икономически растеж, ще бъде там и догодина" -заяви депутатът от ДПС Йордан Цонев от парламентарната трибуна, като "пропусна" да поясни как хем сме с най-висока инфлация, хем сме в тази тройка. Но все някой трябваше да внесе оживление в залата, където депутатите ги караше на сън от монотонното дискутиране на бюджета от мнозинството.
"Това е бюджет на европейските фондове" - призна единствен депутатът от ДПС, Алиосман Имамов, с което още веднъж потвърди идеологията на политическата сила на Доган - да се сложи ръка на европейските фондове.
"Бюджетът дори не е ляв, той няма принципи. Нищо дясно няма в този бюджет, в него има само хаос" - обвини коалицията БСП, ДПС, НДСВ депутатът Мартин Димитров от ОДС, като допълни: "Истинският приоритет на правителството не е здравеопазването или образованието, а хазартът".
"ДСБ няма да подкрепи Бюджет 2008, защото е изработен на фалшива основа - заяви от трибуната лидерът на ДСБ, Иван Костов и шамароса силно авторите на бюджета, като разби на пух и прах хвалбите им. - Бюджет 2008 почива на невярно отчетена инфлация. "В края на 2007 година инфлацията ще е 12 на сто, а за следващата година тя няма как да е 6 на сто. Това го знае и финансовият министър", посочи още Костов. Той бе категоричен, че и БВП няма да е 61 млрд. лева за следващата година.
Преизпълнени приходи в бюджета с 1 млрд. лева, означавало, че и бюджетният излишък, планиран за 1,8 млрд лева ще е по-висок. "Изпълнението на тазгодишния бюджет показва, че е абсолютно безполезно членството на България в ЕС. От европейските структурни фондове няма усвоено нито едно евро, затова нямаше нужда България да става член на ЕС, за да плаща членски внос от 600 млн. евро, а да не усвояваме никакви средства от получените", каза още Иван Костов. Той определи процентът за нарастване на инвестициите в България като "абсолютен балон". Костов бе категоричен, че правителството е излъгало хората, че ще получат нещо от Европейския съюз.
"Не може да подкрепим бюджет на измамата. Държавата, мамейки, деморализира хората бе категоричен финансистът." Изказването му видимо притесни Орешарски, който тутакси се втурна към трибуната и взе да се оправдава, че от 430 оперативни програми на ЕС, седем одобрени били български. Министърът на финансите Орешарски заяви, че, имайки предвид, че това е първата година от еврочленството на страната ни, това било голям успех. "Вместо критика - държавата и ресорните министри заслужават похвала", категоричен бе министърът, но никой не си направи труда да го потупа по рамото или да му даде бонбонче.

"Проектобюджетът генерира инфлация, с което ще се увеличи инфлационният натиск. Освен това - данъчните закони водят до увеличаване на данъчната тежест и то най-вече върху най-бедната част от обществото. Това допълнително ще намали покупателната способност на хората, коментира депутатът Стефан Софиянски. Всичко това ще доведе до отдалечаването на страната ни от еврозоната... "У нас няма пазарно стопанство - помислете, кой от нашите пазари работи добре", заяви Софиянски. По думите му бюджет 2008 г. ще доведе страната ни до "още по-трагична ситуация". "Това е един глупав бюджет - това е най-меката дума, която мога да употребя за философията на този бюджет", каза още Софиянски.
"За българското правителство е приоритет да се създадат условия за финансова стабилност, за стабилност на доходите на гражданите и запазване на висок икономически интерес. Смятам, че това е постигнато с бюджета за следващата година", коментира премиерът Станишев, който както е известно не е финансист и се доверява сляпо на министрите си.
Стабилност единствено на доходите от хазарт и комисионните от сделки е заложило правителството, а с милионите от това перо ще се осигурят парите за следващите избори и семейните бюджети на управляващата върхушка. Здраве, наука и образование отново са оставени на доизживяване, за сметка на сигурността за участие във войни в Афганистан и мироналагане в Ирак. Бюджет 2008 е управленската метафора на сървайвър, /оцеляване/, но тук не иде реч за телевизионна, предварително записана игра, а за човешки съдби.
Те са мнозинство и затова са непоклатими, останалите са опозиция и правят каквото могат. И това е в името на гражданството, на избирателите, на народа, който се валя в канавката на управническото безразличие. В това е смисълът на управление на тройната коалиция, който смисъл непрекъснато се губи някъде.

И да говорим, и да пишем - вече никой не ни чува...

 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене