Европа пак ни завъртя три с много минуси

"България и Румъния все още не са постигнали задоволителни "конкретни резултати" в борбата с корупцията и организираната престъпност, според проектодоклад на Европейската комисия, който се очаква да бъде публикуван днес.

"Двете страни са постигнали известен прогрес, откакто са се присъединили, в реформите на правосъдната си система и в борбата с корупцията, а в България и в сферата на борбата с организираната престъпност", се посочва в проекта за годишния доклад за разширяването на Европейския съюз, от който агенция "Фокус" е получила копие. Хората са учтиви и сърце не им дава да признаят, че няма никакъв прогрес, а нещата се свеждат по-скоро до регрес.
"Въпреки това още много предстои да бъде направено, нужни са по-конкретни резултати, особено в областта на борбата с корупцията и организираната престъпност", посочва документът.
Помни ли някой как на 16 май 2006 година, когато Европейската комисия отложи за есента окончателното си решение за датата на присъединяване на България и Румъния към ЕС. Тогава председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Дурао Барозу уточни, че най-късно до 1 октомври 2006 г. комисията ще прецени дали датата 1 януари 2007 г. е реалистична за приемането на България и Румъния. Условието бе във времето от май до октомври двете страни да покажат необходимата решителност и резултати при решаване на оставащите проблеми. Барозу подчерта, че от страна на България и Румъния се очакват незабавни мерки в областите земеделие, хранителна промишленост, правосъдие и вътрешни работи.

И докато политиците ни се чудеха как да скрият резила си от тази новина, единствено електронна страница "Хроники" съобщи в коментар, че "Кривият макарон от Европа, през който ще се наблюдава влизането на България в Евросъюза, пристигна", както и даде подробности в анализа от 2 май 2006 г., че "Развалиха настроението на премиера със слух, че от ЕС ще ни отложат за 2008 г.". И оттогава повтарях аз, и други колеги, че Европа ни наблюдава правосъдието, съдебната система, вътрешните работи, но напразно. Нищо не се промени, даже стана по-объркано и непоправимо.
Непоправимо, с това, че умни глави с реваншистки настроения решиха и разтуриха контраразузнаването, военното разузнаване и Агенцията за финансово разузнаване и в момента създават едно законово недоносче за някаква Национална агенция за национална сигурност, която щяла да бори корупцията по висшите етажи.

Вятър и мъгла. Никого няма да гони тази агенция, още повече, че ще бъде подопечна на изпълнителната власт. И това прекрасно се знае, както от политици, така и от президент, партийни централи и прочие фактори.

Преди да излезе съобщението, че Еврокомисията за кой ли път ни праща на поправителен за правосъдната система и борбата с организираната престъпност, в медиите се появиха следните две публикации:
Висши полицаи, вероятно магистрати и политици са обслужвали интересите на престъпния свят в миналото" - заяви в министърът на вътрешните Работи Румен Петков, с което направи опит да разсее всички съмнения за свързаност на настоящото управление със криминално-икономически структури. Подобно внушение направи малко преди него и гласеният за нов директор на Националното следствие Бойко Найденов, понастоящем ръководител на прокурорско звено за борба с "висшата" корупция и организираната престъпност. Смешното е, че нито Румен Петков, нито Бойко Найденов сезираха прокуратурата за тези свои "прозрения", което навежда на мисълта, че приказките на двамата са били с цел - да направят впечатление.

"Висши служители на правоохранителните органи са обслужвали интересите на подземния свят в миналото" призна най-после седмица преди изборите министърът на вътрешните работи Румен Петков, като допълни, че "в това са участвали най-вероятно и магистрати и политици. За 17-те години, без последните близо три, имало сериозни действия в борбата с организираната престъпност", обясни министърът социалист. "През последните три години обаче случаите на борба с организираната престъпност са добре известни", каза министър Петков. Затова той се надявал да има сериозни осъдителни присъди.

Какви са тези известни случаи за които говори Петков без да ги конкретизира, човек, колкото и да търси в спомените си, така и няма да си спомни, но важното според Петков е какво се казва на гражданството, а не да се оставят хората със собствени впечатление и мнение.

Ни в клин, ни в ръкав, изявлението на МВР-министъра продължи с надеждата му, че МВР и прокуратурата ще стигнат до първоизточниците на информацията, публикувана във в. "Експрес". Става дума за публикацията на в. "Експрес" с имената на кандидат-кметовете, които са сътрудничили на Държавна сигурност, преди те да бъдат съобщени официално от Комисията по досиетата, което се очакваше да се случи 24 часа по-късно. Министър Петков посочи, че има законови текстове, които забраняват публикуването на подобни информации. "Много е важно кой е извършителят на нарушението, да не кажа - престъплението", коментира Петков, като поясни, че има законови текстове, които забраняват публикуването на подобни информации. Това бе изявлението на министъра на вътрешните работи по повод внезапната проверка на ГДБОП и прокуратурата в редакцията на медията. "Много е важно кой е извършителят на нарушението, да не кажа - престъплението", коментира Петков.

Каква е връзката на борбата с организираната престъпност и един ежедневник - Румен Петков така и не разясни, но фактът си е факт, в редакцията на "Експрес" бяха пратени полицаи от Главна дирекция за борба с организираната престъпност /ГДБОП/, за да посплашат ръководството и да спрат публикуването на продължението на списъка на агенти-кандидати за кметове и общински съветници. Така министърът на вътрешните работи пребори част от "организираната престъпност", още повече, че както се оказа, списъкът е изчезнал, изнесен от самото министерство на вътрешните работи, а не от някое кафене.
Пет човека като лидери на престъпни групировки посочи преди месец Илия Илиев, главен секретар на МВР., т. е. според Илиев организираните престъпни групи в България били пет.
Малко преди него Главният прокурор Борис Велчев призна, че българи перат милиони евро в чужбина. Но какво се прави в тази насока и изобщо прави ли се необходимото - Велчев замълча.
"Европейската комисия очаква планове за действие от България и Румъния в областта на вътрешните работи и правосъдието, както бе решено през юни т. г. Тези планове вероятно ще бъдат получени", заяви за БТА говорителят в Комисията Марк Грей.

Той посочи, че Европейската комисия е изпратила в двете страни "независими експерти". "Разбирам, че експертите са използвани", изтъкна говорителят, който приветства факта, че правителствата на България и Румъния са работили в близко сътрудничество с Европейската комисия при изготвянето на плановете за действие в областта на правосъдието и вътрешните работи.
За управляващата тройна коалиция, проблемите в съдебната система и борбата с организираната престъпност се изчерпват с влиянието, което всеки един от тримата лидери в коалицията ще успее да наложи в съд и прокуратура. Така царедворците запазиха председателя на Върховния административен съд, който си трае и не повдига въпроса за сгради да административните съдилища. Пак хората на Симеон, съпругът на доня Маргарита Гомес Асебо и Сехуела наложи свои хора във Висшия съдебен съвет. Все пак поучените с труд имоти от държавата лидерът на НДСВ ще трябва да запази за себе си и синовете си.
Следствието бе изпуснато от ДПС с оставката на Ангел Александров, но от тогава не спират опитите на Главния прокурор да обезличи и присъедини следствието към Прокуратурата. Като финал на усилията му, Борис Велчев наложи кандидатурата на своето протеже Бойко Найденов за следващ шеф на НСлС и го уреди с подкрепа от пет гласа.

Едно пътуване в провинцията на премиера Станишев даде възможност на Румен Овчаров и негова съпартийка да наложат кандидатурата на бившият шеф на Следствието Бойко Рашков зад гърба му, с което Овчаров си отмъсти и нанесе своя удар върху следователите, които не се съобразиха с поста му и го третираха като поредният гражданин за проверка. А следователите не приемат Рашков да се върне на поста си и това е ясно още от деня, в който той спря да им е шеф.

Оказа се, че политиците не са пожелали да подкрепят Свилен Турмаков, заради подозрения, че няма да се подчинява на политически диктат в работата си.
В годишния Доклад на Главния прокурор, който влезе в парламента за отчет, се спомена цифрата от 12 000 дела спрени дела. Корумпирани прокурори се разследваха и докъде се докараха проверките - така и не стана ясно. Но затова пък шумът по темата беше в повече и трая месеци.
Внесени обвинителни актове по уж "обществено значими дела" все по-често се препъват в съда и или биват връщани, или са на път да завършат с крах на обвинението.

Това е засега "участието" на Прокуратурата в борбата с организираната престъпност.
Самият Висш съдебен съвет бе избран със съмнителна от законова гледна точка легитимност, но това също остана в архив.
Европа очаква България да реши посочените в Доклада проблеми, но мнението дали бъдещите очаквания ще се сбъднат бе изразено тук преди броени дни с двете публикации "Забравете съдебната реформа!"
Съсипана съдебна система, неработеща ефективно прокуратура, задъхваща се полиция да действа и в дознанието и като капак на всичко това - всеки момент специалните служби ще бъдат разтурени! Под предлог, че така ще се бори корупцията на висшите етажи.
По-вярното е, че вече няма да бъдат наблюдавани политиците, какви сметки в България и чужбина имат, какви имоти купуват - а това е прозрачната цел на представителите на управляващата коалиция.
Тогава какво очаква Европа от България - конкретни резултати, как, и по какъв начин? Като застреляния поръчково в деня на изборите мъж, или като поредния младеж, застрелян от полицай?
А стотиците милиони, които България губи по границите заради корупция? А скъпите коли, които се поръчват или купуват директно от заводите? А яхтите и самолетите? А изнасяните пари през ВИП-а на аерогарата?

Милиони, и то в стотици, бяха пръснати за местните избори в клипове, интервюта, плакати и билбордове? Тях даже няма кой да седне да ги изчисли - най-малкото, защото никой няма да разреши достъп до документите на партийните каси.
Объркаха конците от Еврокомисията и колкото и да ни наблюдават и гледат в очакване, нито съдебната система ще разплете възела от корупция и отлагани дела, нито прокуратурата ще спре магистратите си да не спят на работните си места в очакване на нечия политическа поръчка. Трябва да се къса и хвърля, но кой ще позволи, кой ще признае, и кой ще го допусне да се случи в България. Никой, никога, на никаква цена. И най-малкото подръпване, за да се разплете някой възел завършва с блокиране, я на съд, я на прокуратура.

Така е с конците, когато се оплетат от дърпане - от желание да се движат марионетките. Накрая всичко блокира до скъсване и няма надежда за движение, разплитане и оправяне на механизмите, та да работят.

А що се отнася до Европейската комисия - като си няма работа да чака...

 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене