Разказ за едни хора, които се похвалиха как са спечелили изборите

"Към момента имаме надеждна информация за 43 общини на втори тур, които са спечелени от кандидатите на левицата, без да броим областните градове, които вече споменах и към момента общият брой на кметове от БСП и левицата, които са избрани към втория тур, надхвърля 100 общински кмета. Към момента са 103, аз мисля, че данните ще постъпват и ще нараства и този брой, което дава основание на БСП да прецени, че на тези избори ние се представихме достойно и постигнахме сериозен резултат, при това трябва да отчитаме, че кампанията се провеждаше в много трудна и обществена и политическа среда." Тези оптимистични трели заляха залата на пресконференции в НДК в следизборната нощ, тъй като излязоха от устата на самия лидер на социалистите и министър-председател на България, Сергей Станишев.

Да се говори само за успехите - това бе мотото на среднощните традиционни пресконференции след втория тур на местните избори от представителите на различни партии.
Трудната обществена и политическа среда според Станишев се оказали: първата година от влизането на родината в Европейския съюз, продължаващата повече от месец учителска стачка, и купуването на гласове. Изборният туризъм, от който Станишев се възмути на първата пресконференция след първия тур бе погребан и загърбен.

По отношение на учителските протести социалистът излезе със свои разсъждения: "И за мен остава открит въпросът защо стачката приключва точно след втория тур от изборите, след като между миналия петък, когато постигнахме споразумение със синдикатите и стачния комитет, и този петък, когато беше обявено решението за прекратяване на стачката, нищо не се е случило като параметри, които ние сме се договорили още преди повече от една седмица." Това премиерско "подхвърляне" трябваше да зароди някаква червена теория на конспирацията, но за жалост на лидера, планът да се приеме стачката за конспирация така и не се състоя. И тук логично следва въпросът: толкова ли бе трудно на Станишев да допусне, че учителите са се върнали в клас заради доброто на учениците например? Или откъм партията задължително трябва да се коментира протеста с цинизъм, намеци и насмешка? Добре, че малко по-късно Станишев поясни "Вижте, би било наивно да се смята, че учителската стачка не е оказала влияние върху изборните резултати. Така или иначе става дума за стачка, която засяга едно от най-големите съсловия в България, става дума за 150 000 души, които работят в системата на следното образование и разбира се, за много повече родители, които бяха тежко изнервени от това, че децата не можеха да отидат и да учат в този период."
/Вместо да си съставя несъществуващи конспирации, добре би било премиерът Станишев да помисли и внимава като тръгне на път, защото негови другари със съдействието на Румен Овчаров му спретнаха зад гърба истинска конспирация миналата седмица, като засилиха за кандидат шеф на Следствието бившия следовател Бойко Рашков. - бел. Л. М./

"... засилените мерки за сигурност и за демократичност при подаването на гласове, позволиха на много места, на тези места, които бяха най-скандални на първи тур, като Благоевград, като Перник, да не се стигне до опорочаване на изборните резултати. И това мисля, че е важен и положителен резултат. Но самият феномен изисква очевидно много сериозно обсъждане между всички институции, политическите партии, за да не допуснем в бъдеще той да изкривява демокрацията." - коментира Станишев, което не е хвалба, а по-скоро позор за една държава членка на Европа - да ползва засилено полицейско присъствие, за да има ред на избори! Така че, изкривяване на демокрацията е ползването на полицията, а не хвалбата, че се е разчитало на нея. Въпрос на гледна точка.
Кое обезверява избирателите - дейността на политиците, или повсеместното купуване на гласове - това е тема, върху който си струва Станишев да размисли, ако още го прави, въпреки двойната тежест на лидер и премиер, която носи.

Дали трябва да се касират изборите? "Аз определено не смятам, че има основание да се касира вотът като цяло - коментира премиера. - Да, сблъскахме се, ние като общество с много грозни прояви, но категорично може да се каже, че това не е масово и всеобщо явление. По-скоро трябва да си зададем въпроса къде и защо то се проявява и след това да търсим действително адекватния отговор на този въпрос, който е формулиран от гледна точка на провеждането на изборите. Иначе бихме могли всички избори да касираме подред от гледна точка на интересите на партиите, които на се спечелили." - поясни Станишев.
"...резултатът на битката, която се водеше в София неравната битка, на практика е резултат от голямата, неравна борба, която за съжаление водеше само БСП в София срещу Бойко Борисов" - призна шефът на столичната организация на социалистите Румен Овчаров.
По отношение на конфигурацията в тройната коалиция, където НДСВ все повече губи, ДПС печели, а БСП поема отговорност Станишев заяви: "Вижте, това са законите на коалиционното управление. Най-голямата партия в коалицията, особено партията, която има и министър-председателския пост, носи най-голяма отговорност, в това число и за ресори, които са извън контрола на министри от Коалиция за България, но мога да подчертая, че коалицията е стабилна и действително, ако щете, и в последния месец на учителската стачка, тя се показа като екип, защото сигурно, ако бяхме отговорили на нереалистичните искания в първата седмица от стачката, щяхме да спечелим малко повече на местните избори."
э Ще доведат ли резултатите от местните избори до предсрочни парламентарни? Отговорът на Станишев бе: "... разликата между местни избори и парламентарни е сериозна, още повече, че дори и елементарното прехвърляне от резултатите от тези гласове към парламентарни по никакъв начин не дават на ГЕРБ самочувствието, че може да бъде алтернатива... Тепърва трябва да показват дали ще се превърнат от партия на популизма, на евтините приказки, с извинение за израза и така генералните оценки, в партия, която е способна да предлага конкретни решения. Защото, извинявайте, ако погледнем тъй наречената икономическа програма, която е представена от експертите на ГЕРБ, аз имам много сериозни опасения за страната и неслучайно, казах го мисля, че и в ефир, препоръчах на лидера на ГЕРБ да си смени икономическия екип".

Резултатът в София не е толкова лош за БСП се чу вчера, всъщност истината е, че резултатът на ГЕРБ за столицата е много добър. В Благоевград червените подпряха кандидата си Костадин Паскалев, когото галено в града наричат Коце Асфалто, заради двете ремонтирани улици в предишния мандат. На фона на другия кандидат от Атака, благоевградчани предпочетоха стария кмет, вместо екперименти. Горчивина за софийския кандидат на БСП, Бриго Аспарухов остави тази избирателност на неговите другари по партия - на него да не помагат, а на Паскалев да дават рамо, което не бе случайно и дава повод на Аспарухов да си направи съответните изводи, че му е късно вече да го играе парашутист. Червените се похвалиха, че "тежката зима" за социалистите се отменя, което е твърде прибързано, тъй като скокът на цените не е завършил и тепърва ще има неприятни изненади за гражданството, а оттам и за партията.

"В една модерна, жива партия винаги има място за промени" каза Симеон Сакскобургготски, което даже не е смешно, тъй като корупцията на подопечните му царедворци и поведението на несъстоялия се монарх да получи повече имоти като свои собствени доведоха НДСВ до дъното. Съпругът на доня Маргарита Гомес, Асебо и Сехуела сътвори и доста сложни и нелепи изречения, които предавам дословно, тъй като са образец за политическа слепота, липса на реална преценка, класически пример на гротеска и не на последно място лошо владеене на български език. Ето тези изрази: "Че резултатите не са тези, които сме очаквали или целите, които си бяхме поставили, е нещо съвършено ясно и би било, мисля, че в противоречие с личния ми доказан реализъм и същевременно и обективност... Мисля, че ако погледнем обективно, екстраполация от местни избори към парламентарни не е от най-достоверните показатели, но в хипотезата да ви отговаря на вашия въпрос - едва ли ще го решим тази нощ и от друга страна мисля, че трябва още не малко да се случи до 2009 година. Но, което напълно споделям с министър-председателя е, че коалициите, които ще има отсега нататък ще бъдат, може би, още по-широки и не го пожелавам, но не би ме учудило - още по-сложни... Мисля, че тук говорим по един обективен, отговорен начин, а не са така някакви хипотези, с които се създават нереалистични впечатления. И че трябва да се уважава политическата класа, и да гледаме на нещата по един отговорен и сериозен начин... Най-лошото е да се търси вината в други, да се обяснява защо, как, че някой не ни е разбрал. Мисля, че всички в нашето движение сме хора, с желание да допринесем за доброто на обществото така че, ще действаме именно в тази насока, след като разгледаме по-подробно резултатите от изборите и най-вече ще се съсредоточим върху това, там където резултатите не са били добри. Не говоря за градове или места. Ефекта, където се е приело това, което е нашето послание оттам нататък ще очаквам..."
На въпрос ще подаде ли оставка, както го поиска неговият съратник Атанас Щерев и какво е бъдещето на стапящата му се партия, Симеон Борисов отговори: "Според всяко едно демократично общество никой не е вечен. Ако си повярва това, вече заслужава да напусне само по себе си. Второ ще ви кажа, че аз идвам от частния сектор, където се действа по един начин и то е по резултати, по факти, по цифри и т.н. Това се обсъжда от борда на компанията или на дружеството. От друга страна, също трябва да има болшинство, когато се гласува по дадени теми. С това мога да ви отговоря само... Знаете ли, от толкова отдавна се твърди, че сме се стопили, че изчезваме, че ни няма, че вече няма защо да обяснявате в какъв момент или как се изказвате за сегашния момент за НДСВ. В бъдеще може да се върнем към този въпрос. Мисля, че идеята за центризма като че ли са разбрали далеч повече хора от членовете на НДСВ, че нещо е добро и успешно за бъдещето на България. Либералният дух едва ли е нещо което е експлозив на НДСВ или е погрешна линия на едно демократично общество и в една страна, която се развива. Това са теми, които вече са възприели също така." Оставям без коментар.
Милен Велчев призна, че резултатите "Не са удовлетворителни за НДСВ. Не са удовлетворителни за Централния предизборен щаб, защото нашата цел беше да подобрим значително резултатите от преди четири години по ред причини, които ще бъдат анализирани. Това не се получи... "

Освежаваща и с чувство за хумор бе финалната реплика на пресконференцията на жълтите, на Станимир Илчев: "Колеги, благодарим за вниманието. Солидният интерес към нас да продължава."

Третата пресконференция в следизборната нощ даде третият коалиционен партньор, ДПС, който е и мандатоносител в изпълнителната власт. Ето най-същественото от тази пресконференция, казано от лидера Ахмед Доган: "ДПС е първа политическа сила в 61 общини, 10 области. Естествено индексът на съветниците е много внушителен като растеж плюс над 200, 209 съветници имаме. Кметовете на кметства също са над 200. Това е индикация за реален растеж, развитие на нашата партия. Естествено имаме и загуби. В седем общини се борихме срещу себе си. В две от тях загубихме... Нашият дял в местната власт е съществен, по отношение на гласувалите сме трета политическа сила, по отношение на съветниците сме втора политическа сила, а по отношение на кметова на кметства, понеже няма окончателни резултати, сме първа или втора политическа сила, това все пак определя рамката на отговорността на една политическа сила."

За своите опоненти Доган каза: "Освен купуването на гласове нас много ни тревожи така едно явление, което се възражда, репродуцира. Това е създаването на условия, предпоставки за етническия вот. Когато една партия и един субект, политически няма други аргументи използва етно аргументи. Това ни тревожи господа, дами и господа. В редица общини, области това беше основната политическа парадигма така да се каже за втория тур... Боли ни в известен смисъл, че в региони, в райони и общини, които иначе имат самосъзнанието, че са демократични като ред, в крайна сметка когато става въпрос за конкуренция с ДПС, нямат друг аргумент освен етно вота или създаване на условия за етно вот. Това е тъжно донякъде от гледна точка на демократичните режими, история, ценности, но това е реалността... Анти ДПС вотът не е наш проблем, а проблем на гражданското общество и на българското гражданско общество. След 18 години демокрация, ако действително изпадайки в слаба ситуация, използваме само етно аргументи, значи това е лошо за самата демокрация. Естествено ДПС ще се развива и ще се разширява, това е факт. Има различни параметри и критерии за оценка на местния вот спрямо очаквания парламентарен вот. Нашите очаквания на парламентарен вот действително са също оптимистични, но тревогата ни остава от гледна точка на потенциалния така етно вот за всеки избор. Защото така наречените зрели или нови политически сили изпадайки в безтегловност нямат други аргументи и методологии освен етническа аргументация."

По отношение на ГЕРБ Доган бе лаконичен: "Едно е да искаш, друго е да можеш, трето да го направиш, четвърто да ти го признаят, пето да бъдеш доволен. Сега сме на първите етапи... Защото местната власт е всъщност колеги, генераторът на властта изобщо и на централната власт, включително. Това, което постигнаха е добре, но не достатъчно да поемеш отговорността, цялата политика в страната, без да имаш плюс сумарно, примерно съветниците на тройната коалиция, ти не може да имаш такава претенция... Мисля, че са по-скоро на равнище желания, отколкото условия за реализация."
И накрая лидерът на ДПС каза: "ДПС показа последните 18 години, какво може и какво прави. И това е оценено от Европа, от света и то като пример за намиране на форма за решаване на много сложни въпроси... ДПС е модел в световен мащаб... ДПС няма друг шанс, освен да се развива. Това е стратегия желязна, всички виждате това нещо. Но ние не сме етническа партия. По всички евростандарти, критерии, норми сме нормална партия, която знае какво иска да постигне, как да го постигне, има потенциал. И когато се бориш с такава партия, трябва да имаш политически аргументи, а не ирационални, исторически и такива други. Защото историята, всеки може да изкара от историята някакъв аргумент." Тук му е мястото да задам въпрос на Доган: а митингите на турски, екскурзиантите от Турция и регистрацията на ДПС от 1990 и 1991 години - къде остават?

За разлика от Станишев и Симеон, Доган излезе със свое виждане за похватите на партии да печелят: "Купуването на гласове е европейско явление... Демокрацията ще я бъде, дори с купуването на гласове... Купуването на гласове, именно на практика означава, бизнесът се е събудил и иска реална власт. И то местна власт. По друг начин не може да го направим освен чрез обръчи от фирми, които имат консенсус или общ интерес... на общинско равнище и на регионално равнище. И това го виждаме в разгърната форма."

Еврофондовете като цел, придобиването на европейски облик, и самочувствие за величие пред другите партии - това демонстрира лидерът на ДПС в нощта след изборите. Дали самочувствието му ще се запази в близките месеци и останалите две години от мандата - това е въпросът, който стои пред политическите партии и движения.

А дали ДПС е етническа партия - за това в тази електронна страница е писано неведнъж - потърсете публикациите и направете своите изводи.

Единственият извод, който направих аз бе, че нито един политик не спомена, че вечерта след вота в столицата е бил застрелян по поръчка бизнесмен. Те продължават да живеят в техния живот, който е далеч от нашия, на избирателите им.

Опозицията не даде пресконференции, а ГЕРБ остави срещата си с журналисти за днес.

 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене