Делото за убийството на бай Миле - всичко вече се е случвало

Празнотата е името на времето, в което живеем. Ето вчера например вдовицата на Милчо Бонев-Бай Миле, Силвия Панагонова даде показания като свидетел по делото за убийството му. Пред съда тя каза, че Бонев не е споделял с нея да е имал проблеми и притеснения в бизнеса си. "Не е имало нещо, което да ми даде обяснение за убийството на съпруга ми", каза Панагонова и добави, че съпругът й е имал контакти с турски и сръбски футболни мениджъри, но тя не е била свидетел на срещите им.

"Най-добрият приятел на съпруга ми беше Младен Михалев-Маджо" -свидетелства вдовицата. - Милчо го обичаше като брат, това беше човекът, с когото той прекарваше времето си, каза вдовицата на Бай Миле. Тя добави, че слабо е познавала Маджо, тъй като се запознала с него три-четири месеца преди убийството на съпруга й. Панагонова разказа, че бай Миле е наричал Младен Михалев "свой брат" и го обичал като такъв.

Според оперативната информация от МВР Милчо Бонев, известен като Бай Миле, е един от основателите на силовата групировка СИК заедно с Красимир Маринов - Маргина, Дмитрий Минев - Руснака, Румен Николов - Пашата, Младен Михалев - Маджо и Венцислав Стефанов. Всички те тогава са съдружници и в "Интергруп и партнърс" ООД. Бонев е бивш полицай. Прякорът Бай Миле получава още като служител на МВР.
В началото Бонев тръгва с групировката ВИС. Държи охранителни фирми в Самоков. Работи с Костадин Димитров-Самоковеца. По-късно бай Миле отива в СИК.
Милчо Бонев е имал интереси и в родния футбол и те се засилват през 2000 година. Тогава финансовият благодетел на "Славия" Младен Михалев отново се ангажира с управлението на клуба. Известният като Бай Миле бизнесмен става дясната му ръка. В екип с мениджър Любомир Воркапич той води в "Славия" бившия треньор на Марсилия Жарко Оларевич. Бонев имал сериозно участие и в трансферите на немалко сръбски играчи в наши отбори.

Два опита за убийство белязаха в последните години живота на Бонев. През септември 2001 г. мощна бомба гръмва пред блока на Милчо Бонев в столичния квартал "Изток". Мощността на бомбата се равнява на 800 г тротил. Експлозията става точно, когато Бонев влиза във входа на блока си, придружаван от двамата си охранители. Бомбата ранява тежко телохранителите на Бонев - 30-годишния Васил Костов и Николай Йорданов на 36 години.

На 19 януари 2004 г., при бомбен атентат в асансьора на бизнес сградата на столичния булевард "Джеймс Баучър" е убит един от съдружниците на Бай Миле във фирмата "Интергруп енд партнерс",Стоил Славов.
Освен атентатите пострада и друг съдружник на Бонев, шефът на футболен клуб "Славия", бивш банкер и един от босовете на някогашната групировка СИК Венцислав Стефанов, чийто син Димитър Венциславов Димитров е отвлечен в София близо до хотел Плиска от четирима мъже, някои от които облечени в полицейски униформи. Досега, три години след отвличането, синът на Венцислав Стефанов не е открит.

Скандални разкрития предизвика и статия на най-тиражирания сръбски вестник "Вечерни новости", според която Милчо Бонев - Бай Миле бе обявен за основен доставчик на дрога в западната ни съседка. Вестникът излезе със заглавие "Бай Миле снабдява с хероин Земунския клан" на първа страница на "Вечерни новости" и това бе събитие №1 за всички телевизии в Сърбия. В статията се съобщаваше, че след операция "Сабя", която унищожи боса на Земунския клан, Легия /името идва от белградския квартал Земун, където бил базиран/, българи правят контакт с наследниците на Земунци.

"Това е напълно достатъчно на българите. Знаем, че Милчо Бонев е работил със Земунския клан", признава и МВР-министърът на западната ни съседка Душан Михайлович. Според Михайлович в момента Бай Миле работи с Вождовачкия и Новобелградския клан. "Вечерни новости" уточнява, че полицаите в София не знаят откъде Милчо Бонев ръководи хората си, защото той е непрекъснато в движение между България и Сърбия. "Бай Миле се крие вече втора година от хората, които през 2001 година се опитаха да взривят бившата барета", разкрива изданието.

Сръбският вестник показа и доста солидна информираност за миналото на Бонев: "Под ръководството на Бай Миле в една от двете най-сурови организации в България отпреди десетина години - СИК, са създадени бригади от по двайсетина човека, които са се занимавали с рекет. Преди три години Бонев се отцепил официално от СИК и започнал легален бизнес".

Шест месеца след бомбения атентат на "Джеймс Баучер", на 30 юли 2004 г. Милчо Бонев бе убит с петима от охраната си в ресторант - градина "Славия". Други двама от охранителите му са тежко ранени.
Нападателите са маскирани с полицейски униформи, черни маски и ръкавици мъже, въоръжени с дългоцевно оръжие. Те нахлуват във вътрешния двор на заведението малко преди 15,30 часа и откриват огън. Двама от шестимата убити са застреляни на входа на ресторант "Славия", а останалите четирима в градината. Бонев и петима от гардовете умират на място. Други двама от охраната му са ранени и откарани в болница. Екзекуцията е зрелищна, действало се е по поръчка, но по чия и откъде са били самите извършители, които са действали професионално - това все още не е разкрито.
На 19 март 2007 г. Софийският градски съд отхвърли молбата на адвокатите Младен Михалев - Маджо той да бъде разпитан чрез видеоконферентна връзка. Съдия Петя Крънчева обясни, че за да бъде реализиран подобен разпит между България и съответната страна трябва да има договор за правна помощ, а в молбата на адвокатите на Маджо не е посочено изрично къде се намира той. Съдът посочи, че Маджо е бил в България през последните три месеца и решава, че той трябва да свидетелства лично.
Така се стигна до зрелищното пристигане на Младен Михалев - Маджо в сградата на Съдебната палата, който се яви на това дело след дълго отлагане и като човек, който последен е разговарял с убития преди да го разстрелят в ресторант "Славия".
В самата Съдебна палата, Младен Михалев влезе като звезда от шоубизнеса, с личната си охрана, и то след като на входа на палатата се извършват проверки за оръжие на всички посетители! Спокойствието на Михалев-Маджо бе осигурено, както от спрелите за половин час трамваи, в непосредствена близост до Съдебната палата, така и от засиленото полицейско присъствие в района, в който предстоеше и се очакваше да се появи Михалев.
Заместник-министърът на правосъдието Димитър Бонгалов, призна след това в предаването на Нова телевизия "Здравей, България!", че целият хаос и гафове около появяването на Маджо в съда, започнал от получен сигнал, в който се съобщавало, че предстои атентат от лице, което е дрогирано, с оръжие, внесено, вероятно със съдействието на лице от съдебната охрана или най-малко облечено в подобна униформа.
По случая стана ясно и, че извън сградата на съда е имало две полицейски коли, а вътре влязъл служител на НСБОП, който евентуално да разпознае криминално проявения атентатор и освен това имало служители на Бюрото за защита на свидетели, какъвто статут Младен Михалев нямал поради липсата на каквито и да било данни за това.

Освен това на всички се изясни и че МВР е ескортирало Маджо от дома му до съда, като с този ескорт, платен с пари на данъкоплатците и даден без основание, МВР пазило и охраната на Михалев! За този ескорт съобщи в парламента депутатът от ДСБ, Атанас Атанасов.
Така депутатите, а и журналистите узнаха, че всъщност Маджо е бил охраняван без основание и без причина. "Сигналът беше, че е срещу свидетел в съдебен процес и ние сме длъжни да вземем мерки в самата съдебна сграда и ги взехме. И те не бяха единствено и само за Маджо - поясни Димитър Бонгалов пред водещия в Нова телевизия, Георги Коритаров.

"Маджо не е влизал в съда с автомобил на МВР - каза министърът на вътрешните работи, Румен Петков. - Що се отнася до влизането в съда с личен автомобил, то това е забранено, но в случая с незастрашения Маджо е било допуснато, съобщиха свидетели на тези събития.

Румен Петков бе категоричен, че действията на МВР са били изцяло продиктувани от две писмени искания до ведомството от заместник-министъра на правосъдието Димитър Бонгалов във връзка с анонимен сигнал за покушение срещу свидетел, получен на 8 май. Петков все пак уточни, че не той е разпоредил действията, а те са били решение на Столичната дирекция Полиция /СДП/. Румен Петков обаче е бил информиран за тях. Той бе категоричен, че абсолютно споделя предприетите мерки от страна на главен комисар Румен Стоянов - директор на СДП. Министърът уточни още, че се е касаело за заплаха за двама свидетели. Той призна, че единият е бил Младен Михалев - Маджо, но не разкри кой е другият. От думите му стана ясно още, че не е имало технологично време за проверяване на сигнала, версия, твърде удобна за своеволия от страна на МВР, както се оказа на практика.

Случаят с охраната на Младен Михалев, според депутата Борислав Българинов, който е и зам.-председател на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред, а и според депутата Атанас Атанасов от ДСБ бил инсценировка на самото МВР, чиято цел била предпазването единствено на Маджо. "При подобни ситуации трябва да има взаимодействие между личната охрана на застрашеното лице и служителите на МВР, но ние, от Комисията /проверила случая - бел. Л.М./, не видяхме да има подобно нещо... тези факти говорят най-малкото за някакви некоректни отношения между определени личности от министерството с човека, който е бил застрашен", каза още Българинов. Според него такива мерки се вземат само за свидетел, който е под прикритие. "Оказва се, че това нещо е извършено за 3-ти определен човек - за Маджо". Българинов предположи, че цялата инсценировка говори за по-приятелските отношения между Румен Петков и Маджо. Депутатът допълни, че ако това е така, то не е било коректно от страна на Министерството на вътрешните работи, още повече, че Маджо не е бил и свидетел под прикритие.

По повод случая с охраната на Младен Михалев, депутатът от Коалиция за България Татяна Дончева каза: "Във всички партии има представители на СИК. Начините, по които някои тикат държавата, означава, че ние можем да постигнем управление на СИК във всички партийни и държавни институции", добави тя. За нея обаче това било достатъчно страховито, за да си направи труда да участва в предотвратяването му и своевременно да алармира обществото.
Дончева обяви, че Младен Михалев е бил вкаран в Съда с охрана на МВР и с личната си охрана, което предполага, че хората му не са били проверени за носене на оръжие, а още по-малко пък на някого от МВР му минала мисълта да отнемат личното оръжие на охранителите на Маджо. Т. е. в съда в деня на явяването на Маджо е имало въоръжени частни лица с оръжие, което служителите от Съдебна охрана изобщо не отнели и по този начин са изложили на опасност живота на цивилните граждани, които също са се намирали в сградата на Съдебната палата.

Михалев е бил докаран с автомобил на МВР в Съдебната палата в 9 часа сутринта на 16 май, ескортиран е от екипи на Столична дирекция на полицията /СДП/ вътре в сградата и след това изведен от нея със същата кола и отново с полицейска охрана. Остана неясно колко са били полицаите, охраняващи известната фигура от силовата групировка СИК. Спомена се само за един частен гард, за който не се знаеше дали е бил въоръжен в съдебната зала, както и за десетина полицаи, прикрепени към Михалев. Това присъстваше в изявлението на Дончева след заседанието на парламентарната комисия.

Защо Татяна Дончева потвърди, че кола на МВР е вкарала Михалев в съда, а министърът на вътрешните работи заяви точно обратното - това също остана неясно.
Защо министър Петков възпрепятства явяването на Румен Стоянов пред депутатите за разяснение по случая с охраната на Маджо и даде ли му той указания какво да говори пред народните представители - това едва ли ще се разбере някога.
Единственото, което научиха гражданите на България е, че МВР може да бъде употребено за лично ползване на определени хора, далеч от държавните служители.
Случилото се в Съдебната палата показа данни за неясни отношения между представители на ръководството на МВР и един от спряганите за босове от групировката СИК, Младен Михалев.
Защо Михалев, който твърди, че се занимава с почтен бизнес се е почувствал застрашен и по каква причина? Защо МВР се престара да обслужва Маджо, след като той не е бил застрашен като свидетел, и е почтен бизнесмен - също остана без отговор.
Така на 16 май 2007 г. Съдебната палата бе под обсада заради разпита на Младен Михалев-Маджо по делото за убийството на бившия му съдружник Милчо Бонев-Бай Миле. По време на разпита стана ясно, че Маджо и приятелят му - убитият Милчо Бонев за последно са се видели за няколко часа преди кървавия разстрел. Разговаряли предимно за футбол. От показанията на Михалев стана ясно, че той едва ли ще помогне за разкриване на истината в процеса.

Затова пък Младен Михалев все още живее полулегално, като крие кога в коя държава пребивава. А това обстоятелство говори за следните неща: Михалев е получил достоверна информация от средите на МВР, че степента на застрашеност за него не е преминала все още.

Ясно е и друго: с убийството на Милчо Бонев не е приключила разправата по действия и събития, които все още са засекретени. Красимир Маринов е последният свидетел, който се очаква да се яви по това дело, но това едва ли ще даде отговор на въпроса кой и защо уби Милчо Бонев?

 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене