Фотоувеличение - с душевна неподправеност

Бойко Борисов сгреши * Доган се хвали повече отколкото има основание за товаПърво. Старият новоизбран кмет започна да греши още преди гласуването, когато каза, че той е човекът на Буш в България. А в родината и децата знаят, че Буш-младши не е нищо друго освен един напълно провален политик. Да не говорим, че мнозинството българи не приемат сегашния американски президент със симпатия. Така, че това признание Борисов можеше да запази за себе си.

Второ. Другата грешка на Бойко Борисов бе, когато заяви вчера, че единственият политик, който се държал адекватно в нощта след изборите бил не друг, а Ахмед Доган, защото признал, че ГЕРБ е вече факт.
Всъщност ГЕРБ е факт не от нощта на изборите, а от отдавна, но сега за пореден път, /след евроизборите показа, че е първата извънпарламентарна политическа сила. Т. е. казаното от Доган не върши никаква работа на ГЕРБ.

Трето. Борисов оцени факта, че лидерът на ДПС обърнал внимание върху преминалите македоно-българската граница за вота. Доган направи това, защото трябваше да отвлече вниманието на журналистите - български и чужди от въпросите за турските туристи, които заляха страната откъм Капитан Андреево.
Друг въпрос е, че преди две-три седмици, от ранна утрин десетки български изселници в съседна Турция, с изтекъл срок на временните си документи за местоживеене на чужденци се струпаха да подават молби за подновяването им, за да отидат в България да гласуват на местните избори и да се върнат обратно. Поради изключително големия наплив, служителите в паспортната служба отвориха и столовата, за да може да бъдат приети хората.
На 10 октомври турското министерство на вътрешните работи издаде наредба за подновяване на просрочените документи на българските граждани, с което желаещите могат да отидат да гласуват на местните избори на 28 октомври в България и да се върнат обратно в Турция. И ако това не е намеса във вътрешните работи на една държава - здраве му кажи! Турция има интерес да поддържа своята политическа сила ДПС и затова съдейства чрез институциите си както може.

Четвърто. Генерал Борисов сподели вчера, че се впечатлил от думите на Доган, че ДПС щяла да стане най-силната партия в страната. Тук му е мястото да припомним, че обикновено Доган е мъдър когато мълчи, а не когато говори. Така например в близкото минало Доган твърдеше, че пътят към Европа ще минава през Босфора, но събитията показаха, че България влезе в Европейския съюз и стана пълноправен негов член, а Турция тепърва ще има да чака поради много причини.

Пето. Лидерите на ДПС обичат да се хвалят сами и самоизтъкват и то не от вчера. Друг въпрос е дали имат винаги основателна причина за това. Ако говорим за страховити думи на Доган от пресконференцията, то ще трябва да изтъкнем изявлението му, че ДПС се разширява географски. Не бе отдавна появяването на Ахмед Доган в предаването на БНТ "Панорама, когато той обяви, за да направи впечатление на зрителите, че вероятно ще се оттегли от политиката. Всъщност това Доган каза, защото в момента нямаше с какво друго да бъде интересен и привлече внимание. Както е известно той нито се оттегли, нито го е мислил сериозно.
Миналата седмица лидерът на ДПС, който има навика да се подиграва с духовни ценности и носителите им заяви най-безцеремонно, че 90 на сто от българските учители не ставали за нищо!
"Няма да има никакви предсрочни парламентарни избори, няма да има и ремонт на кабинета, а след 2 години ние пак ще сме на власт", така Доган описа накратко своите планове лидерът на ДПС на предизборна среща в Момчилград.
По същия арогантен начин Доган получавайки най-високия орден "Стара планина" обяви, че ще го върне и, че този орден не значи нищо за него.
А отношението на Доган в последните 17 години сме го виждали всички - няма български национален празник, на който той да отиде или поднесе цветя на гроба на незнайния воин.

Шесто. Столичният кмет трябва да е наясно, че политическото високомерие на ДПС е провалило не една и две политически сили. Историята сочи, че който не се е захванал с ДПС да прави ортаклък, той не е пострадал и на него не са му се подиграли.
В ДПС гледат сеир, вместо да се притесняват от попълзновенията на кмета Борисов към бъдещо управление и намерението на партия ГЕРБ да предизвика предсрочни избори, установи в едни от последните си броеве седмичникът "Политика".

"Разбира се, че Бойко Борисов се стреми към предсрочни избори и евентуалното им спечелване. Той затова превръща предизборната си кампания в национална", коментирал депутат от Движението кампанията на ГЕРБ пред репортер на вестника. По думите му, в партията на Доган били наясно с намеренията на столичния кмет. "Това, което виждаме е, че се яхва недоволството, но нищо реално не се предлага", допълнил депутатът. Той бил категоричен, че до момента не се е чула нито една добра оценка за представената от герберите икономическа програма. Според хората на Доган, в нея прозирала некомпетентност и най-обикновен популизъм. "Говори се за 1000 лв. необлагаем минимум, а къде видя такива заплати Бойко Борисов?", поинтересувал се депесарът. Според него, ако в партията имало притеснение, то било заради това, че "на хоризонта не се задавала политическа логика, а пореден популизъм, силово и мутренски обвързан". "Ако това се случи и Бойко наистина спечели едни предсрочни избори, няма какво друго да направим, освен да гледаме отстрани как ще се сгромоляса, но за съжаление това ще е поредната грешка, която ще струва скъпо", заключил депесарът.

Твърде бързо в Движението на Доган "забравиха" как лидерът им ходеше при Желю Желев, за да иска протекции за Ерджан Рашид - Роко, как Доган, ядосан заявяваше по вестниците, че преследването на Роко било етническо, а не заради криминални дела! Но тези неща бързо се забравят.
Преди време, един бивш офицер на външното разузнаване от неговия Пети отдел /подготвящият нелегали - бел. Л. М./ обрисува Доган едва ли не като най-големия патриот в сутрешното предаване на Нова телевизия.

"Ахмед Доган не е бил агент, той е бил друга категория - каза в телевизионното студио офицерът от бившето външно разузнаване. - Сега, лично аз, лично аз съм работил с този човек пет години, аз, като оперативен работник... Ахмед Доган действително беше при нас на отчет в Първо главно управление - не само на отчет, на подготовка, аз съм работил с тоя човек, за първи път казвам, че аз съм работил и той не е агент, не сме го готвили за агент. Кандидат нелегал беше, той беше с всички правомощия и се готвеше по програма, както се готвеха всички нелегали, това е той. Едно редче за тези пет години той не е написал, не е написал и никакъв донос, той се готвеше по специална програма, и мога да твърдя, че това беше един изключително интелигентен, способен и перспективен кадър, перспективен кадър за българското разузнаване. Ето казвам: ...изключителен патриот. Той и сега е патриот, и сега е патриот, ако човек може да знае за какво става дума, патриот е, затова защото той може, на хората на нивите да са на същото дередже, но той направи много за турците в България, много направи..."
Офицерът подмина факта, че Доган е работил и за други в бившата Държавна сигурност, подмина и това, че по виждане на Доган се провежда преименуването на българските мюсюлмани.
Подмина факта, че за 17 години в политиката лидерът на ДПС не стъпи на честване на национален празник! Че се подигра с местния вот като издигна футболист за кмет и така наречения шоумен Димитър Ходжев или Митьо Крика.

Още се помнят думите на този "патриот": "За своето съществуване, за своята сила, за постигнатите успехи, ДПС е задължено на обстоятелството, че съществува Турция. От страх пред силата на Турция, българите не посмяха да ни попречат да участваме в изборите. Страхуват се от нас, тъй като зад гърба ни е Турция". /12 юни 1990 г./. За партиотизма на лидера на ДПС четете тук.Тук ще припомня и един малко известен факт - известната част от речта на Меди Доганов в съда през 1987 г.: "Аз питам: в името на какво възродителният процес се осъществи с грубост и принуда, а не с естествените социални и културни лостове?"

Повече за Ахмед Доган /известен още с имената Меди Доганов, Меди Доганян/ и кариерата му четете в поредицата Изкуплението "Ахмед Доган", за това как бе регистрирана партията му и какво върши той през годините след падането на Живков.

Да се вярва на Доган е пагубно. Да се хвали и проявява толерантност към него - още по-пагубно. Ето защо си струва новоизбраният стар кмет на столицата да размисли дали си струва да оценява лидера на ДПС като добър политик. Още повече, когато патриотизмът му се губи някъде, незнайно къде.

Да се наблюдава как Доган диктува и извива ръцете на Сергей Станишев е нормално, пред вид малкия му опит, но зорлем да се тръгва към достлук с ДПС-лидера си е чисто политическо самоубийство.

Ето защо си струва генерал Борисов да преоцени новото си положение и да внимава за заложени капани.

 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене