2.На местните избори - всички се обявиха за победители

Призрак броди в Ардино - призрак на страха * Социалистите в шах от загубата в София * Как ще работят ругателите на стария нов столичен кмет с него?

"Всичко е измамно... Но очевидното заблуждава"
Станислав Стратиев

Продължение от 29 октомври

Репортер и водещ в Нова телевизия, на сутринта след изборния вот свършиха работата на прокурори. Разликата в ефекта от това добро дело по разкриване на истината за местните избори в Ардино е в това, че разследването и изводите ще останат в архива на телевизията, а прокуратурата едва ли ще подхване нещата като се самосезира.

И така в сутрешния блок на Нова телевизия поне два милиона зрители чуха от репортера Евгени Генчев, че в община Ардино всички жители са 15 000, а право на глас там са имали 22 000! Чуха и как автобусите с изселници спирали направо пред изборните секции, за да гласуват и свършат първото, заради което са пътували.

"Тук залогът за ДПС е голям - пояснява репортерът Генчев. - Един срещу друг застават бившият земеделски министър и бивша силна фигура в партията Мехмед Дикме и настоящият кандидат на Доган, Ресми Мурад. Напрежението между застъпниците на единия и на другия едва не стигна до физическа саморазправа."

"Спокойно мога да кажа, че ардинчани са истинските победители от тези избори, защото преодоляха страха си. Това е най-важното - каза бившият съратник на Ахмед Доган, Мехмед Дикме на водещия Георги Коритаров. - ... Заплахата, ежедневната заплаха, че те могат да бъдат изгонени от работа, че бизнесът им може да бъде нарушен и т.н."

Оказва се, че човекът на Доган печели в Ардино с 500 гласа пред Дикме.
"Имаше автобуси, които пристигат пред секцията, директно пред секцията, разтоварват се, гласуват, отново се качват, даже не им се позволяваше да /.../... - разказа Дикме в студиото. - Едно беше ясно и то беше заснето, че имаше организация. Второто, което е, че голяма част от хората, които идваха с билети, отиваха в щаба на една политическа партия, в щаба на наши опоненти... Моите приятели от моята бивша партия... в щаба на ДПС да заверяват билетите си или да получат по 350 лева, така, както коментират хората, за колите, които са пътували."

По-стресираща бе останалата част от разказа на Дикме: "Бих казал организира избиратели /става дума за ДПС - бел. Л. М./, избирателите си по този начин, докарвайки ги и заплашва - виждате ли отива всичко по дяволите, заминават хората в Белене и така нататък... Ако примерно някой друг спечели изборите, това може да се получи... Имаше директно, вижте, можете да вземете записи... аз ви казвам това, което констатирах. Мога да ви кажа конкретни населени места... Село Башево, примерно, село /.../ и така нататък. Но както и да е... Снощи до късно, до 3 часа, моят екип, така в щаба даже имаше една нагласа, защото те бяха стотици хора, млади хора, пред щаба, искаха да се качат на автобусите и да дойдат тук да протестират в София, да изразят своя протест срещу онова, което се случи."

Оказва се, че около 10 процента от бюлетините 7-8 процента са били без пликове в урните, което е отразено в протокола. Имало е секции, с 40-50 на сто недействителни бюлетини. Или други секции, където 30-40 на сто от хората са гласували с придружител и техните имена са записани.
Не бе отдавна времето, когато Доган твърдеше, че е намерил Дикме на улицата и го е направил човек... "Силното представяне на ДПС не е резултат от автобусите от Турция. ДПС управлява добре и затова е единствената партия, която вместо да губи позиции, разширява своята аудитория - каза Лютви Местан веднага след края на вота. -ДПС зададе едно ново направление в българската политика - инвестиционното мислене, хората да мислят като мениджъри, не само за еврофондовете. ДПС е единствената политическа сила, която не усети силната конкуренция на местния бизнес", заяви за БНТ Лютви Местан, с което свое изявление още веднъж показа интересът на ДПС към парите и печалбите.

"Запълнихме тази ниша, защото нашите кметове са също толкова политици, колкото мениджъри. С тази политика ДПС ще продължава да разширява географията на своето развитие и това ще е вторият етап на утвърждаването ни като национално-либерална политическа партия", допълни Местан.
Веднага след разговора на Дикме с Коритаров от ръководството на ДПС никой не коментира казаното от бившия им съпартиец.

Премиерът Сергей Станишев се възмути от изборния туризъм, въпреки че не други, а именно социалисти в парламента гласуваха екскурзиантите да могат да преминават границите и гласуват. Някак без последствие остана и опровержението на МВР-министъра Румен Петков, който каза, че нещата с изборния туризъм били пресилени.
Още в началото на пресконференцията в изборната нощ Юнал Лютфи обяви, че ДПС е трета политическа сила след вота. Заговори се за разширение на географията на ДПС.
"Основната цел на ДПС още от акта за номинациите на кандидатите за кметове и за съветници беше да се заложи програма за устойчиво развитие на партията, първо по отношение на младите хора на нашата младежка организация. Второ по отношение на преодоляване на етнореглигиозната полукапсулация" - обяви пред журналистите лидерът на ДПС, Доган.

Младежката организация показа реален ръст в овладяването и осмислянето на електоралното поле - похвали се лидерът Доган, като с това свое твърдение той демонстрира какво залага в бъдещето развитие на своята политическа сила - подбор на млади хора, които да се пращат на издръжка на ДПС да учат и квалифицират, което предполага много сериозна подготовка на партийна банка кадри - нещо, което малко политически сили правят.

Пресконференцията на ДПС бе кратка, плахите опити да се пита за изборен туризъм Доган заля с обяснения за туристи от Македония и законодателното право на дошлите от съседни държави да гласуват. Никой не попита, лидера на ДПС за Ардино, а и Филиз Хюсменова побърза да закрие пресконференцията.
Часове по-късно стана известно, че в Кърджали също ще се иска касиране на вота, заради гласувалите туристи от Турция.

"Бриго игра мъжки, но не беше подготвен, демокрацията в партията ни провали" - заяви следизборно е секретарят на БСП, член на предизборния център на левицата и досегашен общински съветник в столицата, Антон Кутев, който е известен и като един от опонентите на софийския лидер на соцпартията Румен Овчаров.
Скандали на ул. "Леге", където се помещава градската организация на социалистите и скандали на "Позитано" изпълниха първите часове след вота. Известно е, че кандидатурата на Бриго Аспарухов е била предложена на четири очи на Сергей Станишев от Любен Гоцев, нещо, което Станишев отрече. Истината е, че лидерът на социалистите си позволи лукса да разреши на хора като Младен Червеняков и Любен Гоцев да му дават акъл, само и само, за да не го приемат като конфронтиращ се с тях. Така Станишев не успя да съзре капана, който му бе заложен с налагането на кандидатурата на Бриго Аспарухов.

Шокът от изборния резултат завари червения лидер неподготвен и той отмина "благородно" нападките на самия провалил се кандидат, в които Аспарухов директно обяви, че партията се нуждае от промени. А както е известно промените в една политическа сила започват винаги от нейното ръководство.

Случилите се пререкания и нападки, опровержението на Румен Петков, че изборния туризъм не е нещо сериозно показаха, че на Сергей Станишев му е клатят краката от лидерския пост. Място, което е много ветровито и като нищо може да бъде освободено с помощта на старите партийни интриганти и кандидатите от тях да оглавят партията.
В същото време на пресконференцията, Станишев го удари на самохвалство и розови перспективи пред столетницата, което го представи в още по-гротескна светлина. "На "Позитано" вече са доста изнервени от неуспеха на Станишев да се справи със ситуацията с учителския протест. И ако в потушаването на протеста на два пъти президентът Георги Първанов даде рамо нещата да се оправят, то в резултатите на изборите държавният глава трудно ще може да бабува на партията си и нейния лидер да заздравят позиции на политическата сцена" - признаха хора от партийната централа.

Лошото в следизборните реакции и провала на Бриго Аспарухов бе, че новите секретари и кръга около лидера повтаряха като ехо, че кандидатът е бил добър, но столицата била традиционно синя, и прочие глупотевини, на които Станишев побърза да се хване за по-удобно.
Истината е, че Аспарухов не ставаше за кандидат на социалистите - факт, който много от другарите на Станишев знаеха, но поради неизгодната си и далечна от обкръжението на лидера си позиция, а и поради традиционната партийна дисциплина - премълчаха.
А това, че самият Аспарухов си вярваше, че е достоен кандидат и, че ще спечели бе в резултат на надделялата му самовлюбеност и липсата на реална преценка за това, че хората няма да го приемат и гласуват за него.

Ще дойде ден, и той не е толкова далече, когато на Станишев ще му се броят греховете към тикането на БСП към дъното и тогава провалът "Аспарухов" неминуемо ще му бъде припомнен...
След много колебания този път жертва на избора на Аспарухов ще стане Румен Овчаров, но това едва ли ще донесе червени точки на Станишев. А още по-малко пък ще го укрепи. Самият Овчаров игра с познатите карти, че неговата оставка няма да заздрави партията, а по-скоро ще повлече още оставки в страната, което щяло да се окаже пагубно за столетницата. Дали някой от "Позитано" ще се хване на тази въдица - тепърва ще видим, но засега едно е сигурно: лидерът Станишев е на път от два стола да се озове на земята.

С хита, че на следващия ден изборната загуба не му се виждала така тежка, Овчаров подкара каручката към пропастта. По неговата логика след още няколко дни изборната загуба на БСП вече ще е само победа!
И докато Аспарухов първоначално мълча мрачно, а след това изтърси, че обществото ни ферментирало по пътя на демокрацията, други социалисти се бяха снишили и спазваха негласното правило за загуба да не се говори.

Единствен Георги Кадиев, бившият зам.-финансов министър го игра "Царят е гол" и обяви, че промени в партията се налага да има, както на местно, така и на национално равнище.
Ще спестя на читателите поведението на десния Мартин Заимов, който в следизборната нощ вече си беше оставил играчките, които разнасяше по телевизионните студия и даде изявление на журналистите от някаква шатра в храсти до НДК, подобно на Кадафи. Оттам Заимов продължи да ругае избрания кмет Борисов, обяви го за пръв враг на десните и обеща да не спира борбата си срещу него.
"Изборите вчера показаха, че десните сили заедно наистина могат повече. Основните ни избиратели вярват в това, което ние обещаваме и знаят, че ще го направим". Това заяви за предаването "Преди всички" на БНР Мартин Заимов, издигнат за кандидат-кмет от "Алианс за София".
На въпрос как юпито Мартин Заимов успя да се класира на второ място, за разлика от негов аналог като Светослав Гаврийски, Заимов уточни, че се обижда от думата "юпи", и че думата означава "един млад човек, който е направил пари и не се интересува от останалите, а при мен е точно обратното". Той заяви, че няма да се откаже и ще отиде в Общинския съвет.

"Мартин Заимов и Бойко Борисов ще работят добре за софиянци - винаги ще подам ръка за разумните работещи предложения за града. Но политически да работя за Борисов - ни-ко-га", бе категоричен кандидатът на десните. - "Завършихме една изключително ценна битка за софиянци, надяваме се за всички българи. Между другото не е ясно още дали е завършила. Искам да кажа, че резултатите от тези избори не само в София са плесник за политическата класа в България, на първо място. Сериозен плесник са и за г-н Борисов. Такава избирателна активност показва пълно недоверие, както към него така и към политическата класа в България. Не е възможно да приемем за нормално 30 процента от софиянци да решават съдбата на всички софиянци" - обясни Заимов на журналистите...

Заимов предрече светло бъдеще на БСП и политическа смърт на ГЕРБ, като обеща да се бори пак за София след две години - неясно защо и как.

"Личната ми битка с Бойко Борисов не се състоя, заяви Бинев. "Той не дойде, за да я проведе" -заяви Слави Бинев, проваленият кандидат от Атака, който не спря да напада кмета и ни обели и дума за програма за София в предизборната кампания.

Единствен от опонентите на столичния кмет Константин Папазов прибра томахавката и призна победата му, без обиди и нападки. "Има и загубил тази вечер и това съм аз. Досега имаше само победители. Като човек от спорта знам, че съм загубил" - каза на пресконференция Папазов.

Какво следва от изборните резултати? Дясното започна консолидация. Тест за нея ще бъде отношението му към ГЕРБ, отношение, което лидерът на СДС е готов да поправи, докато Иван Костов мълчи по въпроса.

Трудно ще е за най-яростните нападатели на Бойко Борисов - те хем загубиха, хем се орезилиха с нападки и компромати пред софиянци, като не мислеха, че подобно поведение ще направи трудно пребиваването им в политиката занапред.

Продължава очакването как ще се решат исканията за касиране на изборите в Ардино и Кърджали. Предстоят балотажи и още емоции...

 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене