На местните избори - всички се обявиха за победители

Скандал с изборните протоколи в столицата * Управляващите политици минаха границите с манипулации, лозунги и претенции


"Всичко е измамно... Но очевидното заблуждава"
Станислав Стратиев

В нощта след изборния вот за местна власт, прехвалената организация на работата тези избори, на министъра на държавната администрация Николай Василев даде фира. Оказа се, че членове на избирателни секции са чакали веднъж долу в зала №1, а след това са се качили на следващия етаж, където се образували големи опашки по предаването на избирателните протоколи от секциите в столицата. През това време самият Василев го беше хванала липсата и вероятно е затоплял биберона на наскоро роденото си отроче, като е оставил членовете на избирателните секции в малките часове на деня да си късат косите, безкрайно изнервени, в очакване на мига, в който ще успеят да предадат протоколите и ще могат да се приберат, за да отдъхнат по домовете си.

В един момент се появи версия за настъпилия хаос с избирателните протоколи като някой съобщи и пусна слуха, че вероятно има софтуерен проблем, който бавел приемането на изборните книжа от секциите. Не е трудно да се досетим, че слуха с дефектирал софтуер е роден в комбинативната глава на самия Василев, тъй като е трябвало да се спасява положението от възникналия хаос и скандали в коридорите на НДК. Чак след намесата на медиите, приемането на протоколите е било ускорено. Някои членове на СИК са предали протоколите на ОИК София. Агенция "Фокус" съобщи, че е била извикана полиция, която да попречи на членовете на СИК не могат да излизат от залата!

Въпреки че създалият се хаос и скандали накара много от заетите в избирателните секции да прекарат нощта в зала №1 на НДК, това изобщо не смути спокойствието на царедвореца Василев и той така и не се появи на място, най-малко, за да оправи бакиите от несвършена работа.
Според членовете на СИК проблемът идвал от недостатъчно добра организация, тъй като се оказало, че няма компютри, с които да се обработят протоколите.

Директорът на "Информационно обслужване " Александър Витанов коментира пред Агенция "Фокус" проблема със забавянето на обработването на протоколите на секционните избирателни комисии в София: "Часове наред нашите оператори бяха ангажирани едва на 10 - 15 на сто поради неизвестни причини. Това забавяне стана може би от 21,30 часа нататък, когато работихме на 20 на сто заетост. Бяха допускани малко представители на секционни избирателни комисии. Нашите сто оператора очакват секционните избирателни комисии, но не мога да си обясня защо се забавиха", заяви Витанов.

Той бе категоричен, че софтуерът на преброителите "Информационно обслужване" работи безупречно в цялата страна. "На много места сме приключили с броенето на местно ниво на сто процента. Има протоколи от ОИК които пътуват за София и такива, които вече са постъпили в ЦИК и там започва повторното броене", заяви Витанов.

Пред репортера на "Фокус" Ванина Николова, председател на 29 секция в "Младост", обясни в малките утринни часове, че единственият вариант хората да си тръгнат от НДК, е да оставят протоколите, но тъй като носят отговорност за тях, не могат да го направят. Тя обясни, че членовете на Централната избирателна комисия не си вдигат мобилните телефони, а виновниците за забавянето на протоколите - организаторите на пресконференцията в НДК също ги нямало. Николова допълни, че за пръв път се случва членовете на всички секционни комисии да бъдат събрани на едно място. Много от хората, които чакаха, заспаха на столовете в зала 1 на НДК показаха камерите на няколко телевизии.

Кой крив, кой прав - така и не стана ясно в малките часове след напрегнатия изборен ден. Факт е, че някои членове на секционни избирателни комисии са си хвърлили протоколите на сцената в Зала 1 на НДК, съобщиха за Агенция "Фокус" участници в комисиите, които са в залата. "Хората са крайно изнервени, много от тях са тази сутрин на работа. Обработката на протоколите върви бавно" е бил коментарът на скандалната ситуация. Съобщено е пак от "Фокус", че служители на полицията са били на сцената и са наблюдавали залата, а най-вероятно оставените на сцената протоколи са били прибрани от ОИК!

Подобен скандал във всяка една европейска държава, независимо дали е член на ЕС или не, би довел до незабавна оставка на министъра, отговорен за реда на протичане на изборите, но в България едва ли някой ще посмее да се лиши от винаги послушния и твърде удобен Николай Василев, който е известен с това, че го местеха за министър на поне три министерства. Нещо като героят на Станислав Стратиев Паскал, за когото класикът бе написал: "Ако го налеят в кана, кана е. Ако го налеят в леген - леген."

Що се отнася до предварителните резултати и изреченото на пресконференции в НДК от представителите на управляващата тройна коалиция, то и там не липсваха емоции, забавяне с часове и шикалкавене. Единствено кандидатът за кмет на София, Бойко Борисов бе прагматичен и обеща: "Утре, когато има официални резултати, ще ви кажа всичко. Сега - оставете ги да си бърборят", каза той в отговор на въпрос как се чувства като победител.

Докато журналистите от телевизията на Мърдок го "издирваха" и вездесъщият Бареков обяви, че имал информация от член на екипа на генерала, че Борисов играе карти някъде в НДК, пред камерата и микрофона на Нова телевизия, без каквато и да било самореклама от страна на репортерите, Борисов даде интервю: "Оставете го какво приказва Бареков" и поясни, че ще изчака резултатите след окончателното преброяване и тогава ще даде пресконференция.
Пред Агенция "Фокус" Борисов подчерта, че БСП не бива да се крие зад независимите кандидати, за да прикрие своята изборна загуба. На въпрос дали ще саботира реда на пресконференциите, той отговори: "Първият не трябва да чака последният".
Най-важното от започналите след часове отлагане пресконференции на представители на тройната управляваща коалиция бе, че всички се обявиха за победители.
Преди да се изправят пред журналистите и социолозите, политици и наблюдатели някои представители на управляващите направиха силни изявления, които станаха повод да се отлага и началото на пресконференциите.

Веселбите започнаха най-напред в социалистическата партия, където кандидатът за кмет Бриго Аспарухов обяви: "Считам, че това е резултат /класирането му на трето място в София - бел. Л. М./ на продължаваща дълбока криза в социалистическата партия. Считам, че избирателите, съмишлениците са дълго време вече доста разочаровани. И ние трябва да не подценяваме този процес, който тече в партията... Тази криза /личния провал на Аспарухов в изборите - бел. Л. М./ е резултат от един дълъг процес, който изживява и десницата и левицата в България. Аз считам, че социалистическата партия не върви по пътя, по който вървят европейските социалисти, все още дообмислят бъдещето на лявата идея... има вина и ръководството на партията."

След него Румен Овчаров, председателят на Градската организация на БСП обяви, че виновна за провала на червените в столицата е стачката на учителите, от което би следвало да си направим извода, че учителите стачкуват против социалистите, а не за реформи и достойно заплащане.
Без спор най-забавно стана, когато лидерът на социалистите Сергей Станишев взе думата на пресконференцията и обяви, че много хора точат ножове и вилици за европейските фондове смятайки, че ще могат чрез участието в местната власт лесно да достигнат до тях. След това Станишев обяви, че БСП е получила 21 на сто от гласовете, подадени в национален мащаб за листи на политически сили и щяла има приблизително 1 114 съветници в местната власт, което правело категорично БСП първа политическа сила в национален мащаб.
"Имаме своите успехи и със завръщането на медицинските сестри, благодарение на много солидната подкрепа, която България получи от Европейския съюз и в отстояването на нашата идентичност, ако щете, по отношение на изписването на названието на европейската валута евро, много други" - похвали се с чужди постижения лидера на БСП.
"БСП стои като политическата партия, която е способна да излъчи най-силните кандидати. /.../ личен морален авторитет с очите на гражданите. Ние сме партията с най-голям кадрови потенциал, това се потвърждава на местните избори" потвърди червеният лидер.

И докато Станишев се правеше на възмутен от купуването на гласове и изборния туризъм, неговият министър Румен Петков обяви, че "да се твърди днес, че изборният туризъм специално от българо-турската граница е решил резултата в някоя от общините, мисля за твърде пресилено и дълбоко невярно".

С една дума, според министър Петков, лидерът и премиер Станишев говори пресилени и дълбоко неверни неща.

Хората на Симеон Борисов обявиха, че НДСВ бележи по-добър успех на местните избори тази година в сравнение с 2003 година. Всъщност през 2003 година царедворците имат двама кметове на областни центрове, докато на вчерашните избори - нито един... "Нямаме наши лични кандидати, които са кметове никъде. Кметове във всяка община са кметове на хората, които са ги избрали. Не са лично на НДСВ" отговори председателят на националния предизборен щаб на НДСВ, Милен Велчев.
"... усещам, че много често се говори за НДСВ, рейтинги, които падат, какви ли не други доста мрачни прогнози, но тогава се питам защо и как така в полезрението на политическите сили е НДСВ. Защо толкова се интересуват за нас, ако бяхме толкова незначителни вече?" попита Симеон Сакскобургготски, който в началото на предизборната кампания заяви, че резултатите ще бъдат пряка функция за състоянието на партията.

Депутатът Станимир Илчев пък отклони отговора на въпроса на БНР защо се стопяват процентите на НДСВ със забележки по правоговор и не каза нищо друго.
Шикалкавенето на жълтите даже не беше забавно и досади, когато лидерът Симеон обяви, че резултатите на местните избори нямат отношение към парламентарните. "Според мен тази коалиция си има един смисъл и заслужава да понесе и някои жертви." От кого и какви жертви ще се понасят Симеон така и не сподели. "Ниската избирателна активност води до изкривяване на изборните резултати" откри Милен Велчев в следизборната нощ.

Кючеци и фойерверки заляха Кърджали след обявяването на резултатите от местния вот. "Не познавам термина "изборен туризъм"" заяви на влизане в НДК зам.-председателят на Народното събрание Юнал Лютфи, предаде репортер на Агенция "Фокус". Лютфи коментира, че броят на автобусите от Турция, пристигнали у нас, не е много по-голям от обичайният. "Хората идват да посетят своите роднини", коментира Лютфи.

"Кандидатът за кмет на Кърджали Хасан Азис спечели с близо 4 000 гласа на изселници от Турция". Това заяви в изборно студио на БНТ Милко Багдасаров от БСП - Кърджали.
"...да се сведе представянето на ДПС до автобусите, които идват от Турция, е твърде удобно и атрактивно, но не кореспондира с реалностите, а сериозният въпрос е на какво се дължи фактът, че ДПС е единствената партия, която след пълен управленски мандат не губи позиции, а точно обратното" коментира Лютви Местан.

Кандидатът за кмет на Ардино Мехмед Дикме поиска касиране на изборите, тъй като част от бюлетините са били маркирани с точка в квадратчето за избор на ДПС, съобщи БТВ след изборите. Според ОИК в града, бюлетините са били с фабричен дефект.

Днес в нова телевизия Дикме призна, че имало заплахи за изпращане в Белене, ако ДПС не спечели в Ардино. Кой отправя заплахи - Дикме не посмя да уточни. "В районите, където гласуват за ДПС нищо не се е променило 17 години" - коментира актьорът Андрей Слабаков, което бе най-точното определение за пропастта "политици - избиратели".
Справка потвърди, че през ГКПП на турско-българската граница вчера в деня на изборите, в страната са влезли общо 50 пътнически автобуса над обичайния трафик. Данните са от ГД "Гранична полиция". Туристите избиратели с двойно гражданство са поискали в секционни избирателни комисии /СИК/ в Добрич да им поставят печат върху билети за пътуване до Турция като доказателство, че са участвали във вота. Комисията обаче е забранила на секционните комисии да поставят печати върху международни паспорти, билети и други документи, извън бюлетините.

"Притокът от Турция на граждани с извънредни автобуси е около 8000 души. Тоест общият брой на хората, пресекли границата за последните 3-4 дни, е около 16 700 души, което не е драматично различно от това, което се е случвало досега", посочи вътрешният министър Румен Петков.

"До евроизборите имах притеснения за изборния туризъм, но от гледна точка на законодателя тези хора имат право да гласуват", призна на пресконференцията на ДПС в НДК лидерът на партията Ахмед Доган. "Ако искаме да ограничим по някакъв начин етносоциалния вот в някои групички - колеги, вижте на картата какво представлява този етносоциален вот. Да не се окаже ДПС най-стабилната партия за следващите 50 години? Говоря сериозно. Когато говорим за това, трябва да познаваме населението и състава му. Това е част от професионалната политика", каза Доган.

Следва продължение

 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене