Вотът показа най-сетне, че имаме опозиция

Близо шест часа и половина продължи вчера извънредното заседание на парламента по искания от опозицията вот на недоверие. Гласуването на вота на недоверие ще бъде днес, 24 часа след края на днешните разисквания, както е по закон.

"Децата не ходят на училище повече от един месец - това не се е случвало и през най-трудните времена. Кой носи отговорност? Очевидно е, че опозицията по никакъв начин не носи отговорност. Другото нещо, което медиите и другите се опитват да внушат, че затова са виновни учителите - и това не е вярно. Те приемат 15 от предложенията. Кой е виновен - отговорността е на правителството". Така започна с остър тон словото си бившият премиер Иван Костов от парламентарната трибуна, на вчерашния вот на недоверие, внесен от опозицията заради политиката в образованието и науката.

По думите му премиерът бил поел ангажименти за десет реформи в образованието и за заплата над средната за обществото, но нищо от това не било реално изпълнено. "Храните поскъпват главоломно - с над 1,5 на сто е поскъпнал животът. И това е най-трудно за бедните", коментира Костов. Той обвини правителството за това, че то настройва обществото срещу учителите. Най-продължителната стачка в историята, тази на учителите, разгорещи дебата в парламентарната зала.

От трибуната се чуваше от "Върнете се в класните стаи!" до обвинения за "синдикален башибозук". "Безотговорното поведение на правителството създаде най-дълбоката криза от 17 години и предизвика безпрецедентна учителска стачка", заяви депутатът от ОДС, Христо Кирчев. По думите му, правителството на тройната коалиция е успяло да ликвидира покупателната сила на учителите, които са образовани, но не платени. Кирчев обърна внимание на залата, че реформите в образованието са спрени, а важните управленски решения се отлагат.
"Реформите на сегашното правителство са само в закриване на училища", обвини Христо Кирчев политиката на правителството и Министерство на образованието и науката /МОН/.
"Приоритет ли е българското образование за правителството?", попитаха от ВМРО. Отговор според тях на този въпрос засега нямало, още повече, че протакането на преговорите убедило и най-отявлените противници на протеста в това, че министрите не бързат да решат проблемите и да изпълнят исканията на стачкуващите.
Ася Михайлова от Гергьовден пък заяви, че правителството се е самозабравило и реагира хаотично на кризата.
"Повече от това, което правителството предложи на стачкуващите учители не може да се очаква. Аз съм учуден, че правителството дори и толкова предложи" - коментира доста арогантно проблема бившият зам.-министър на финансите, Георги Кадиев, водач на листата на БСП за общински съветници. Според Кадиев увеличаването на заплатите на учителите щяло да доведе до финансови негативи за останалите сектори. Водачът на листата за общински съветници бе категоричен, че без крачка назад от самите учители, няма начин проблемът да бъде решен.
3,5 милиарда вече е бюджетният излишък обърна внимание лидерът на ДСБ. "Правителството, от една страна, държи учителите в стачка, от друга - трупа излишък", заяви от парламентарната трибуна лидерът на ДСБ Иван Костов. - "Властта се опитва да настрои обществото срещу най-голямата професионална стачка в историята на България", посочи той и допълни, че със стачката се спира една от най-важните обществени функции.
Костов обвини премиера, че не е отговорил на въпроса му как ще бъдат компенсирани социалните последици от покачването на цените. Бившият премиер посочи, че единственият начин опозицията да обясни на хората чия е отговорността за сегашното положение е вотът на недоверие.
В същото време от изявленията на премиера Сергей Станишев и министрите му в залата стана ясно, че няма да посегнат на бюджетния излишък за учителски заплати. Станишев благодари на учителите, че с протеста си са предизвикали дискусия за цялостна реформа в образованието. Депутатите от левицата с много усилия се въздържаха от защита на действията на правителството, за да не настройват учителското съсловие срещу себе си преди местните избори тази неделя.

Откъде ще намерят пари и дали ще изпълнят исканията на стачниците - премиерът и министрите не обясниха.
"За първи път децата от 4 клас нямат учебници и за първи път над половин милион семейства се чудят как да гледат децата си" - съобщи Мартин Димитров, депутат от ОДС. - "На 1 октомври 2004 г., обещахте целият бюджетен излишък да се вложи във фонд за развитие на българските деца. Кога бяхте популисти и кога не сте? Държа да отговорите на този въпрос", обърна се Димитров към премиера.
"Беше зададен въпросът защо българските деца вече месец не са на училище и кой носи отговорност за това. Научихме преди половин час от министър-председателя Сергей Станишев, че виновни за това са българските учители". Това заяви от парламентарната трибуна депутатът от ДСБ Веселин Методиев, предаде репортер на Агенция "Фокус". Според Методиев имало поне седем причини, поради които депутатите трябва да подкрепят вота на недоверие към правителството. Първо - премиерът бил обещал, че ще отдели от БВП 5 процента за образование и не изпълнил това обещание.
Втората причина било обещанието, че заплата на учителите ще е по-голяма от средната работна заплата, а това - също не е така. Освен това - министър-председателят не се е явил пред депутатите, когато те поискаха да го изслушат заради безпрецедентната криза в българското образование. Според Методиев било лъжа, че България ще загуби своята финансова стабилност, ако се удовлетворят учителските искания. Правителството получило 100 на сто подкрепа от българските синдикати за реформите, но въпреки това няма реформи. "Министрите Даниел Вълчев и Пламен Орешарски отказаха да говорят с учителите в първите дни на стачката - това постави проблема пред почти всички български семейства как да гледат децата си повече от месец, защото те не ходят на учителите - това означава, че министрите пречат на хората", допълни Методиев.
"Днес въпросът е защо българското училище не работи" - каза Методиев в отговор на реплика от депутата от НДСВ Атанас Щерев, че се изказва популистки. "Тук е демокрация - получил си доверието на избирателите и носиш отговорност. Имаш 35 дни стачка, ти си виновен и носиш отговорност", каза Методиев.

Конфликт предизвика изказването на Добромир Задгорски, когато се обърна към Иван Костов с думите, че именно той подхранвал учителската стачка и карал учителите да променят исканията си, защото предстояло "след 4 дни ДСБ да загуби за седми път изборите".
Това изказване на червения депутат предизвика Костов, който отново взе думата: "Доносниците нямат право да се изказват от парламентарната трибуна по време разискванията на толкова важни въпроси" - каза лидерът на ДСБ Иван Костов в отговор на депутата от Коалиция за България. - "Няма нищо общо между това дали Костов печели или губи изборите и това, дали децата ходят на училище", поясни още лидерът на ДСБ. Той бе категоричен, че 600 000 български семейства в момента са изправени на нокти, защото не знаят дали децата им ще могат да завършат тази учебна година.
"Има ли толкова ненормални, за да гласуват намаляване на заплатите на учители. Министър-председателят каза онзи ден по новините, не следите новините, че ще бъдат намалени заплатите на учителите", попита Иван Костов от парламентарната трибуна.
След края на изказването му председателят на Народното събрание Георги Пирински му направи забележка, че всеки в залата може да се изказва и няма право да отправя подобни груби забележки към своите колеги.

"Какво прави Министерството на образованието в този критичен за страната момент? Пише. Много стратегии, много национални програми. И чете! Доклади на Световната банка и други международни институции. Като цяло - малко реални действия поради липса на срокове, липса на политическа воля, защото статуквото е удобно. Както се харчило досега, така ще е и занапред", посочи независимия депутат Мария Капон, намесвайки се в дебата. - По думите й било много по-удобно да се "ползва министерството като тържище за учебници", където да правят търгове за нови учебници, за да се дават комисионни. "МОН заприличва на едно ООД, което се ориентира правилно по печелившите пазарни ниши - търгове с учебници или търговия с недвижими имоти, собственост на министерството", заяви Мария Капон.
"Десет пъти повече са отделени средства за тютюнопроизводство от тези, в образованието" - обърна внимание на колегите си в залата, депутатът Любен Дилов, след което тутакси бе репликиран, че тютюнът носел печалба, а образованието - не.

"Знаем каква е печалбата от тютюна, а колкото до печалбата от образование - тя е, че сме по-прости" - отговори в свой стил Дилов на репликите от редиците на ДПС.
"Виновен е Костов, виновен е Жан Виденов. А колко години вашата управляваща коалиция имаше време да промени това?", попита народният представител Стефан Софиянски управляващите и посочи, че за 7 години са сменени трима министри на образованието, двама министри на финансите. "Резултатът е циреят, който сега се спука", посочи бившият столичен кмет и служебен премиер.
По отношение на икономиката Софиянски коментира, че парадоксално се пазел резервът, което предизвиквало нарастване на инфлацията. "Това е резултат от подтискането на доходите на населението. Когато се свие потреблението - има инфлация." - обвини той управляващите от трибуната.
"Има пари и за образованието, и за другите сектори, стига да има политическа воля тези пари да бъдат взети от тези, които са ограбвали - заяви от парламентарната трибуна независимият депутат Минчо Христов. Според Христов - средствата за образованието не са в 3-милиардния бюджетен излишък. "На първо място - всички извънгранични мисии на Българската армия трябва да бъдат закрити - в Афганистан, в Ирак и други. Освен това - да наложим мораториум върху сделките за превъоръжаване на БА - щом имаме пари за френски корвети, значи трябва да имаме и за учителите, и за пенсионерите", категоричен бе Христов. Според него - правителството трябвало да изиска плащане на държавния дълг на Ирак към българската страна.

Така докато опозицията даваше рецепти за излизане от кризата и сипеше обвинения за нежеланието на кабинета "Станишев" да спре протеста като отстъпи, от мнозинството на БСП, ДПС и НДСВ се чуха обвинения в това, че вот дни преди избори е много лошо избран момент.
Повече от месец от началото на протеста, премиерът Станишев все още си служеше с изрази като "ще се намери изход от сегашната трудна и неприятна ситуация".
Истината за крайния изход на протестите и виждането на правителството по техните искания прозвуча най-ясно в изказването на министъра на финансите Пламен Орешарски: "Днес водеща тема в обществото ни е бюджетният излишък - говорим така, сякаш никога не сме знаели, че той не е прост сбор, а той е цената на стабилността. Неговото реализиране е най-евтиният начин да се компенсират макроикономическите дисбаланси."

"Казвам всичко това, защото в момента говорим за заплати, въпреки елегантният опит да се говори за реформи. Учителите визират бюджетния излишък за своето искане за двойно увеличение на заплатите си - това ще доведе до икономическа нестабилност", допълни Орешарски. Според него не бива правителството да се поддава на емоции, а трябва да запази финансовата стабилност на страната. Чрез настояване да подобрим веднага благосъстоянието си е по-вероятно само да го влошим. Ето защо правителството не може да си позволи да се поддаде на натиска - не приемам ултимативния тон на учителските искания, категоричен бе финансовият министър. "Не причинявайте това на нашето общество, не го заслужаваме след толкова трудни 15 години на преход. Исканията за увеличаване на заплатите винаги са справедливи, но отключим ли инфлацията увеличаването на заплатите няма да има смисъл", допълни Орешарски.
След това изказване единственото, което може да се прогнозира е:
  • Вотът ще мине
  • Ще продължат опитите на управляващите да разтакават стачката
  • Кабинетът и тройната коалиция все още не са убедени в решимостта на стачниците да останат извън класните стаи, докато не се изпълнят исканията им
  • Засега правителството се старае да разделя стачниците и ги праща по-малко, по-малко в училищата.
Правителството не губи нищо от продължителните протести. Губещи са стачниците. Те губят заплати, а кабинетът ги спестява като разход. Засега все още Станишев и министри са категорични, че нищо не налага да отстъпят - по тази причина те привидно се явяват на преговори и се държат кротко, защото местните избори са важни за тях.

Единственият изход от така създалото се положение, е да се промени тактиката на протест, като се мине на вариант - национален, всеки ден и с участие на работещи от транспорта.
Ако това не се случи - стачката ще продължи, без гаранция за успешен край.
Вчера, първият ден от вота на недоверие опозицията показа, че съществува реално.

 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене