Пари има - пари - няма, стачката продължава...

Гаврата на политиците с учителите продължава * Излишъкът в консолидирания бюджет е повече от предвиденото * Две предложения за пари за партиите и превъоръжаване в парламента паднаха и не бяха гласуваниСтачката на учителите ще продължи и тази седмица, тъй като преговарящите не се разбраха. Министър-председателят Сергей Станишев изпусна в неделя нервите си, като заяви, че стачката се политизира умишлено и се плаща от кандидат-кметове. "Исканията на синдикатите са твърде радикални. Не е изключено правителството да преразгледа предложението си, но не в посока увеличение, а в посока намаляването му", заплаши премиерът.

Представители на трите политически сили от управляващата коалиция не бяха единни в мненията си за протестите. Депутатът от НДСВ Николай Свинаров заяви пред БНТ, че много от исканията на учителите са основателни, макар и много закъснели през годините. "Правителството не усеща своята голяма вина, то не усеща как е влошило положението на учителите през последните две години. Учителите никога не са били адекватно, нормално платени в България". Свинаров изрази мнение, че учителската стачка може да приключи само по един начин и това е само със споразумение между правителството и синдикатите.
Атанас Мерджанов от БСП изрази мнение, че "правителството е заявявало своята ясна политическа воля за разумни преговори, но част от опозицията много нагло се възползвала от учителския протест", за да внесе вот на недоверие.

"Провокатори в учителската стачка си поставят за цел да провокират протестите и те да излязат от рамките на синдикализма", заяви вчера лидерът на ДПС Ахмед Доган, като открои като друга "провокативна цел" - да се изкриви вотът на местните избори. "Има информация, че в действителност някой ги /учителите - ел. Л. М./стимулира към политизиране на действията им," каза Доган по време на посещението си в Сливен.
Стимулира ги гладът, Ахмед Догане, а гладът ражда революции - пише го в учебниците.
Министерствата, общините и ведомствата ще получат пълните си бюджети за тази година, тъй като излишъкът в консолидирания бюджет ще е повече от предвиденото стана ясно от интервю на финансовия министър Пламен Орешарски пред в. "24 часа".
Стопроцентното изплащане на субсидиите се случва за първи път от години.
Според разчетите в бюджет 2007, предвидените средства за администрацията били 6.2 млрд. лв., а това означавало, че през последното тримесечие на годината на министерствата, общините и ведомствата ще им бъдат отпуснати 620 млн. лв. Според финансовото министерство, отпускането на пълния размер на предвидените средства ще подпомогне изпълнението на заложените политики и ще се избегне създаването на напрежение при приключването на бюджет 2007.
Парите на министерството на образованието, предвидени в бюджета за тази година, са над 305 млн. лв. След като излишъкът от консолидирания бюджет е повече от предвиденото, то МОН ще получи още 30 млн. лв. Заедно с реализираните до момента икономии от 20 млн. лв. министерството ще има ресурс от 50 млн. лв., с който може да посрещне частично учителските искания за заплати.
"Безпомощността на правителството да се справи с учителската стачка, неспособността му да преговаря и самото разрастване на конфликта ни кара да поискаме вот на недоверие", коментира в неделя пред Би Ти Ви лидерът на ДСБ Иван Костов. "В такава ситуация ние не можем да търсим отговорност от никого друг, освен от кабинета. Ако не поискаме този вот, това означава, че трябва да се примирим децата да не ходят на училище", допълни той.

Какво е отношението на народните представители към парите и за какви цели се харчат, ни дават две кратки стенограми от Народното събрание, които цитирам дословно:

Из двеста осемдесет и седмо заседание на Народното събрание. София, сряда, 26. 09. 2007 г. Председателствал: заместник-председателят Любен Корнезов
Секретари: Метин Сюлейманов и Ясен Попвасилев
... Уважаеми народни представители, направено е предложение по чл. 40, ал. 3 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание от народния представител Стела Банкова за включване в дневния ред на Законопроект за изменение и допълнение на Закона за политическите партии.
Законопроектите са два. По първия законопроект тримесечният срок по чл. 65, ал. 2 от нашия правилник е изтекъл. Предложението трябва да се подложи на гласуване.
По втория законопроект по Закона за политическите партии срокът по чл. 65, ал. 2 още не изтекъл, няма становище на водещата комисия, следователно не може да бъде подложен на гласуване.
Имате възможност, госпожо Банкова, да мотивирате Вашето предложение.
Стела Банкова /независим/: Благодаря Ви, господин председател.
Уважаеми колеги, с изменението на Закона за политическите партии предлагам партиите да не получават държавна субсидия. Какви са моите мотиви за това предложение? В момента заплатите и пенсиите на българските граждани са най-ниските в Европейския съюз. Българската държава не може да осигури достъпно здравеопазване на своите граждани, както е заложено в Конституцията ни. Съществува постоянен остър дефицит на животоспасяващи лекарства. Повечето от 1 милион български граждани са без здравни осигуровки. В подобен кризисен момент е неморално държавата да отделя огромни средства за субсидиране на българските партии. Тези партии трябва да основават своята дейност на общи идеи и ценности, а не на парични постъпления от държавата. Десетките и милиони левове от средствата, предназначени за субсидиране на партиите, могат и трябва да бъдат пренасочени към социалната сфера, към здравеопазването, към образованието. Сега действащият закон позволява на политическите партии да отдават под наем помещения, когато това подпомага дейността на партиите. По същество е дадена възможност на партиите да развиват неприсъща за тях икономическа дейност.
Уважаеми колеги, моля да приемете моето предложение за разглеждане и дебат в залата. Благодаря ви.
Председател Любен Корнезов: Поставям на гласуване предложението на народния представител Стела Банкова по първия законопроект, чийто срок за разглеждане в комисията е изтекъл.
Моля, гласувайте.

Гласували 123 народни представители: за 13, против 59, въздържали се 51. Предложението не се приема.

Така политическите партии ще продължават да получават пари официално, за неофициалния начин няма да отварям сега дума. Само ще обърна внимание как десетки милиони се дадоха за тазгодишните местни избори.

Из двеста деветдесет и шестото заседание на Народното събрание. София, сряда, 17 октомври 2007 г.
Председател Георги Пирински: Следва предложение на народния представител Минчо Христов за точка - Проект за Решение по сделките за превъоръжаване.
Заповядайте, господин Христов.
Председател Георги Пирински:Следва предложение на народния представител Минчо Христов за точка - Проект за Решение по сделките за превъоръжаване.
Заповядайте, господин Христов.
Минчо Христов /независим/: Благодаря, господин председател.
Уважаеми колеги! Предлагам в седмичната ни програма да влезе Проекторешение за налагане на пълен мораториум върху сделките по превъоръжаване.
Предложението е внесено преди повече от година, може би година и половина, но сега доби особена актуалност след намеренията на българското правителство, поне доколкото бяха заявени от френския посланик и от френския президент, да закупи четири бойни френски кораба на обща стойност, заедно с лихвите, над 2 млрд. лв. Особена актуалност придоби и след посещението на президента господин Първанов в Швеция, където той обеща да закупим шведски изтребители "Грипен" за стотици милиони евро.
Колеги, обръщам ви внимание, че всички тези сделки, които се правят, и за самолетите "Спартан", които обслужват така наречените мисии в чужбина - Ирак и Афганистан засега, не са за целите на Българската армия тук, в България, не са за целите на отбраната на България. Те са за обслужване на чужди военни, военнополитически и икономически интереси.
При тази тежка, критична социална ситуация в България мисля, че предложението е напълно разумно. Нека да докажем, че мислим за интересите на българските граждани, а не за интересите на чуждестранни военни комплекси и шепа български комисионери! Благодаря.
Председател Георги Пирински: Моля, гласувайте предложението на народния представител Минчо Христов за мораториум върху превъоръжаването.
Гласували 116 народни представители: за 13, против 44, въздържали се 59.
Предложението не се приема."

Крайно време е гражданите на тази държава да осъзнаят, че за политическите партии и превъоръжаване пари винаги ще има. За наука и образование - не.
Що се отнася до премиера Станишев - да тича да плаши гаргите със закани, че ще свали офертата към учителите! Протестиращите са решени да устоят - въпреки финансовия недоимък и мизерия, в която оцеляват и на които се обричат с продължителността на стачката.

Учителите заплашват да бойкотират и изборите. Тази седмица в родината ще е горещо: понеделник и вторник вот, цялата седмица протестите ще продължат, а на края идва и датата за местния вот.

Да направим проста сметка: министър-председателят е един, депутатите са 240, министрите и те го докарват на има-няма две дузини. Срещу тях са 150 000 учители в цялата страна. А ако дойдат и всеки ден са пред парламента? Дали ще помогне мнозинството вътре?
Как ще ги разгонят с палки, сълзотворен газ или полицейски натиск?

Нали Европа гледа все пак. Май силата на управниците не е чак толкова голяма е непреодолима.

 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене