Дебатът в Би Ти Ви: Двама водещи, Бареков и Аспарухов срещу кмета Бойко Борисов

Вискярският* титан на мисълта не каза нищо за програмата си като кмет - задоволи се с нападки, прекъсваше изреченията на опонента си и го удари на неистини и самохвалствоВчера, на 18 октомври, както бе оповестено предварително, в сутрешното студио на Би Ти Ви се състоя дебатът на двама от кандидатите за кмет на столицата: Бриго Аспарухов и Бойко Борисов. От видяното и чутото се наложи един извод: водещият Николай Бареков приюти под крилото си Аспарухов като втори водещ срещу сегашния градоначалник Бойко Борисов, с което тотално наруши равновесието в студиото. Зрителите все още помнят как преди време Николай Бареков пърхаше около Борисов и как направи невъзможното кметът да му кумува за сватбата. За разлика от старата пушка Георги Коритаров/водещ в Нова телевизия - бел. Л. М./, който осигури спокойно изразяване на мнения в дебата Борисов-Заимов, без да взема страна, в телевизията на Мърдок това просто не се случи. Но народът е казал: което не става с пари, става с много пари. Или по Костовски: Бареков, кажи си, те ще те разберат!

Колко обувки изтъркал Бригадирът, за да обикаля...

"Моят мотив /да бъде кандидат за кмет/е изключително насочен към това да се опитам с моя опит и познаване на проблемите и като гражданин, и вече като човек, който от десетина-петнайсет дни обикаля цяла София, запознавам се с проблемите, слушам хората, да се опитам да помогна за решаването на тези проблеми. И считам, че не съм сбъркал, че се кандидатирах за кандидат за кмет на София... Аз изразявам само критиката и недоволството на хората, с които се срещам, а това са стотици хиляди хора. Обиколих и централните квартали, и крайните квартали на София и си мислех по едно време, че единствено крайните квартали са закъсали. Оказа се, че в центъра на София има изключително много проблеми, които чакат своето решение. Например учудва ме това, че има чудесни паркове в кварталите, които са култови за софиянци. Например Северния парк в квартал "Надежда" е изключително красив парк и изключително занемарен. Загиват парковите дървета. Никой не обръща внимание. Има езеро, за което хората си спомнят с носталгия колко било красиво, сега няма нито сигурност, нито ред, всичко се руши. Ако отидете в "Лебедово езеро" /това всъщност е името на заведението, а Бр. А. говори за езера - бел. Л. М./ на кв. "Западен парк" , ще видите същата картина, ако отидете в кв. "Дружба", ще видите същата картина,.. Дори учудва ме това, че на много хора, които ме придружаваха, не са им известни такива неща като чия собственост например е един изоставен пазар в "Дружба", видях. Минах през детски градини, които се рушат, заграбени са, отдадени са... С една дума, това, което се наложи като впечатление у мене, е, че моделите, които се изграждаха през последните 17 години в София, това са управлението на десницата или придобил печалната известност модел "Софиянски", получи едно продължение при сегашното управление на кмета..."

Бриго "забрави" мандата на Александър Каракачанов, който си бе червен кадър откъдето и да го погледне човек.

След това начало на "дебата на дебатите", както сам си се похвали и го определи Бареков, водещият и Аспарухов започнаха да говорят като влюбени - единият започваше мисълта - другият го допълваше...
"Бриго Аспарухов: Налага се вече впечатлението, че продължава моделът "Софиянски". Дали е волю или неволю, това се констатира и има много факти, които го потвърждават.
Водещ: След, така да се каже, краткия пътепис на столицата...
Бриго Аспарухов: Тоест, това е моделът на дясното управление и той умело го продължава.
Водещ: ... и критиката на ген. Бриго Аспарухов за това, че, което можем в едно изречение да обобщим, че Бойко Борисов продължава модела "Софиянски", даваме думата на Бойко Борисов, който направи две години начело на столицата, да отговори на тези критики, които сега се чуха в нашето студио и да направи своята равносметка пред столичани и зрителите на БТВ.
Какво успяхме да чуем от кмета Борисов, въпреки, че водещият остави Бригадира да го прекъсва на всяка дума...
Бойко Борисов: Думата "ново начало" звучи малко неудобно от устата на представител на БСП. Защото от 1944 година София се управлява от БСП и половината град е без канализация...
След това встъпление опонентът Бриго се изнерви и се намеси:
Бриго Аспарухов: Дайте да започнем от Вашето управление. Защо започвате от 1944 година? ... Разбира се. Разбира се, че сте модела "Софиянски"... Г-н Борисов, управлявате София от 2005 година. От 1989 година управлява София десницата. Вие, какво се различават петнайсетте години преди вас?.. Решихте проблема на транспорта ли?... Вижте какъв е проблемът на улиците...
... Няма вчера, няма утре. Решихте едно "Цариградско шосе" и станахте нарицателен с...
Бойко Борисов: Моля?
Бриго Аспарухов: Не ме молете, казвам ви какво е станало. Цяла София говори за "Цариградско шосе",
Бойко Борисов: Какво говори?
Бриго Аспарухов: Говори това, че не сте го оправили.
Бойко Борисов: А за "Ботевградско шосе" говори ли?
Бриго Аспарухов: Единственото, което се опитахте да направите е едно шосе и вие не успяхте да го направите като хората. Тепърва предстои да се види защо. Така че /.../ вашето управление.
Бойко Борисов: Така. Дали и аз мога да кажа нещо?
Водещ: Разбира се. Това беше интересна размяна на реплики. Ще има време. Виждате, че напрежението е огромно...
Бойко Борисов: Мисля, че аз бях достатъчно възпитан и търпелив да изслушам цялата реч на г-н Аспарухов. Не считам, че това е начин да прекъсваш и да опитваш да надделяваш, не давайки възможност на другия човек да говори. Аз дойдох, г-н Аспарухов, в София без общински съвет.
Най-голямата група в Общинския съвет е на БСП през тези две години. Без нито един районен кмет от 24-те районни кмета, без нито един ръководител на общинска фирма или член на борда на директорите на общинските фирми. Една-единствена исках да сменя ръководството в нея, това беше на "Топлофикация" - София,..
... Понеже чух за езера. Когато станах кмет преди две години, в София не работеше нито един шадраван, нито един, нито един фонтан.
Бриго Аспарухов: Между шадраван и езеро има разлика... Но София не е такава. Вие замествате езеро с шадраван... шадраван с езеро. Тази еквилибристика е непонятна.
Бойко Борисов: Момент, ще стигна и до тях. Като се започне от НДК и се стигне до Президентството. Сега работят шестнайсет. В София нямаше езерото "Ариана", тъй като и с него се спекулира, както с "Цариградско шосе". Само на вниманието на г-н Аспарухов да кажа, че до този момент за "Цариградско шосе" не е платена нито една стотинка, глобени са сто трийсет и кусур хиляди лева и ще им бъде платено...
Бриго Аспарухов: Добре. Един въпрос. Колко струва цената на тон асфалт на "Цариградско шосе", която вие трябва да платите? Още не сте платили, но трябва да платите.
Бойко Борисов: Няма да я платим докато - имам решение и заповед издадена, докато те не го отремонтират така, както българският държавен стандарт изисква.
Водещ: Скъпичко ли ви се струва? Знаете ли цената вие на тон асфалт? Бойко Борисов: Не, той е най-евтиният, защото не е платен.
Бриго Аспарухов: Г-н Борисов...
Бойко Борисов: И ще бъде платен, когато го оправят.
Бриго Аспарухов: ... вие отново...
Водещ: Но ще бъде платен в един момент, защото има подписан договор.
Бойко Борисов: Няма да бъде платен, докато те не си отремонтират така, както стандартът изисква.
Бриго Аспарухов: Г-н Борисов...
Водещ: Има ли повишение на цената на асфалта...
Бойко Борисов: Не, няма.
Водещ: ... от времето на Стефан Софиянски? Кой асфалт е по-скъп - на Софиянски или на Бойко Борисов? Бриго Аспарухов: А що се касае до общинските съветници искам да ви кажа... Искам да ви кажа, че вие точно общински съветници от Софиянски, от модела "Софиянски" сега ги правите ваши съветници. Искате ли да ви цитирам имена?...
В листата на ГЕРБ в района за кметове са включени кметове на Стефан Софиянски. Изброявам ви ги. Ева Сеизова чия е била? Йордан Томов, чий е бил?
Зорница Атанасова на кого е била? Томи Николов на кого е бил? Пламен Йорданов на кого е бил? Все кметове на райони... Нищо лошо. Вие просто продължавате модела "Софиянски" и продължавате да участвате... Участват хора, които са ограбвали София и сега по ваше време продължиха тази линия.

Бойко Борисов: Кое са ограбвали бе, г-н Аспарухов, тези хора?
Бриго Аспарухов: Да, вие твърдите непрекъснато, че ви пречи някой. На вас ви пречи Общинският съвет, на вас ви пречи София и вие сега говорите за нещо повече. Като имате ГЕРБ... На мен нищо не ми пречи. И гражданите ме разбират и аз ще (...) на тях да решават проблемите... Досега вие не сте решили един проблем.
Бриго Аспарухов: Кажете един, който сте решили. Всички (...) решихте "Софийска вода", дойдохте с програма ясна да прекратите концесията, защо не го направихте?... Защо не я прекратихте?
Защо софиянци сега стенат от високите цени?... Вие обещахте да прекратите концесията поради това, че концесионерът не изпълнява своите задължения 2005 година. Направихте ли го? Не го направихте... Сега искате... Г-н Борисов, няма да ме надприказвате... Отговорете на софиянци, които ни гледат сега, защо плащат високи цени на водата, защо концесионерът не си изпълнява задълженията.
Бойко Борисов: Напротив, цените на водата не са скочили. И недейте спекулира, цената на водата се определя от държавния регулатор... В момента така сме предоговорили договора, че те... или ще продадат концесията, както (...) я продаде... или ще им я прекратим.
Бойко Борисов: ... ще отговорите ли, за да мога след това да спекулирам и аз с отговора ви? Кой определя цената на водата?
Бриго Аспарухов: Аз ви задавам въпроси... Аз ви питам защо 2005 година не поискахте да се прекрати... ... и не го направихте. Добре сте запознат с проблема, не ми го обяснявайте на мен. Обяснете го на софиянци.
Бойко Борисов: Защото концесията е за 25 години и носи тежки санкции срещу нас... Добре. Кой определя цената на водата питам? ... И вижте за тези две години какво сме направили с концесионера. 3 млн. лева плащаше общината за охраната на язовир Искър. Поеха си я те.

Вместо дебат Бареков възпроизведе Аспарухов във втори водещ. Ето как стана това:

Бриго Аспарухов: Нещо за боклука можете ли да ми кажете...
Водещ: Момент, момент. говорим...
Бойко Борисов: Всичко.
Водещ: Искам да поговорим и за улиците и инфраструктурата на София, защото София трябва да има стратегия за развитие. В кварталите не трябва да има сборища между бизнес центрове, индустриални паркове и жилищни зони. И въпросът за мръсния въздух и бездомния боклук. Понеже в тази посока се канализираха въпросите…
Бриго Аспарухов: Боклука на София, вчера научих с притеснение, че ЕК иска да налага санкции, започва процедура. Защо, г-н Борисов, две години не направихте нищо във връзка с боклука, това обещахте на софиянци.
Водещ: Нека сега да слушаме отговора само на този въпрос. Имаме сериозен въпрос в студиото.
Бриго Аспарухов: А запълнихте Кремиковското поле с бали.
Водещ: Ясно е, че и Пловдив и Карлово няма да бъдат решение на въпроса.
Бойко Борисов: Г-н Аспарухов, ще ви кажа нещо, за съжаление… За съжаление от БСП сте свикнали да прехвърляте вината винаги /…/ на чуждата... Когато аз станах кмет имаше правителствено решение да ни вкарат боклука в Мина "Чукурово", помните ли?... Нито едно от тях не стана, загубихме близо една година... Аз като дойдох в София нямаше нито един квадратен метър узаконена площадка, място, терен нито за завод, нито за боклук. Нито един. А общинските съветници, всички политически партии, включително от БСП г-н Дъбов подписа протокол, с който, ето ви го да видите, всичко, което аз съм направил… Направих среща и с ръководствата на парламентарно представените партии в парламента. ... ЕС по наше искане наложи тази клауза сега, за да можем да вземем 129 милиона евро безвъзмездни пари.
Бриго Аспарухов: ЕК вчера обяви, г-н Борисов, ако не сте информиран, да ви информирам, защото вие с информация много бягате да разполагате, не знам защо - ЕК обяви, че сме пред началото на процедура за налагане на санкции заради вас.
Бойко Борисов: Това е заради държавата, г-н Аспарухов, това е по нашата жалба. И затова те ни вкараха отново програмата... Щом говорите за Брюксел, хайде да кажем какво каза вчера Брюксел за магистрала "Тракия", да кажем ли за магистрала "Тракия"?
Водещ: Това няма много общо с изборите в София?
Бойко Борисов: Напротив, магистрала "Тракия" е северната част на околовръстното. В момента ние правим южната дъга.
Бриго Аспарухов: Аз искам да бъда кмет на София, г-н Борисов, а не министър-председател като вас...

И още, и още подобни реплики звучаха в предаването "Тази сутрин".
Така протече схватката "Бареков и Бриго срещу Бойко Борисов" в студиото на Би Ти Ви. И понеже дебатът бе интересен със схемата, по която протече, то тук давам възможност на читателите на електронна страница "Хроники" да прочетат и разгадаят заложения капан на сегашния кмет от водещия и кандидатът за кмет Аспарухов, като публикувам най-интересните моменти от случилото се в студиото.
"За едни съм Бриго, за Вас съм Аспарухов" - сопна се Бригадира на сегашния градоначалник. В същия тон ще кажа: за едни Бриго е кандидат за кмет, за всички останали в България, Европейския съюз и НАТО той ще си остане проваленият началник на разузнаването, по времето на когото се разразиха скандали, погром, интриги и уволнения.

Коментар по темата - кой е Бриго Аспарухов, който се кани да яхне софиянци като градоначалник.

*Става дума за родното място на Аспарухов - село Вискяр, Пернишко - бел. моя.


 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене