2. Забравете за съдебна реформа!

От Прокуратурата бързат да наложат Бойко Найденов за шеф на Следствието * "Общественозначимото" дело за Маргините се проваля с всичка сила


Продължение от 15 октомври

Главният прокурор Борис Велчев за пореден път плаче на чужди гробища, като настоява да наложи удобната нему кандидатура на Бойко Найденов за шеф на Националната следствена служба. Самият Найденов така и не успя да направи кой знае каква кариера като обвинител, като първоначално причина за това се сочеше неразбирателството му с бившия Главен прокурор Никола Филчев.

По време на мандата на Филчев, повишението на Найденов до прокурор във Върховната прокуратура удари няколко пъти на камък, тъй като той на два пъти бе подавал молби за повишение в степен прокурор от ВКП и ВАП /Върховната административна прокуратура/, но впоследствие ги е оттеглял.
"Филчев на всяка цена се опитваше да ме отстрани от поста градски прокурор на София. Това бе причината да оттегля молбите си за повишение във Върховната касационна прокуратура", обясни Найденов пред електронното издание Медияпул. Известно време точно преди края на мандата на Филчев Найденов излезе в болнични и в коридорите на съдебната палата се заговори за конфликт и даже опит за отстраняване на Найденов от бившия Главен прокурор.
В същото време, когато Филчев напусна поста си, следващият Главен прокурор Борис Велчев премести Найденов от софийската прокуратура, която винаги е била една от най-натоварените в страната и го прави завеждащ отдел "Връзки с обществеността" във ВКП. "Ще се търси вариант да наблюдавам най-тежките дела в прокуратурата. Надявам се да не бъда отстранен, за да може като говорител да бъда близо до онова, което прави институцията", поясни тогава Бойко Найденов, въпреки че преместването му по-скоро оставяше впечатление, че Велчев се старае да постави Найденов в глуха линия.
В средата на м. април т. г. Борис Велчев покани Найденов да стане говорител на ВКП и да оглави и връзките с обществеността и медиите. За целта бе сформиран нов отдел във ВКП, а това назначение бе тиражирано като част от реформите и кадровите промени, които главният прокурор предприемал в системата на прокуратурата.
"Прокуратурата има нужда от отваряне. В последните години доста неща бяха правени, без да могат да бъдат видени отстрани. Сега новият главен прокурор показва един съвсем различен стил", коментира пред Mediapool Бойко Найденов случващото се с него и поясни, че приема това преместване като признание за работата му като градски прокурор по делото срещу Маргините..

Как се свърза името на Найденов с делото на Маргините: когато братята бяха задържани, Бойко Найденов така и не бе открит за коментар като градски прокурор на София.
А когато разследването приключи Найденов съобщи, че има данни за още извършени от братята Маргини престъпления и обвинението срещу тях вероятно ще бъде разширено.
Още се помни как коментира градският прокурор на София Бойко Найденов пред Би Ти Ви мотива на братя Маринови да организират убийството на Любен Гоцев. Найденов заяви, че причините се крият в началото на 90-те години, когато са се създавали "организираните престъпни групировки". Градският прокурор замълча и не отрече констатацията на водещия, че ситуацията при Маргините и Любен Гоцев прилича на "семейна война", при която "синовете убиват бащите си".
Това изявление на Бойко Найденов в качеството му на градски прокурор на София остана разбира се без последствия - нито генерал Гоцев потърси сметка за думите му, нито самата Прокуратура е показала досега, че има събрани доказателства от началото на 90-те години, когато са се създавали "организираните престъпни групировки".
Завършил Академията на МВР, работил и като военен прокурор, Найденов нарече Маргините "крупни фигури от подземния свят" още преди да бъдат осъдени от съда. Затова пък пак Найденов е авторът на прочутата фраза "не се очаква да бъде повдигнато обвинение срещу политик", с което даде да се разбере, какви са нагласите в Прокуратурата въпреки очакванията на Европейския съюз да бъде повдигнато обвинение и срещу човек от средата на политическата върхушка.

И както делото срещу Маргините бе обществено значимо, в един момент Найденов обяви, че това дело "се преекспонира и че такива дела като това срещу Маргините в Софийска градска прокуратура имало много". Само че Найденов не поясни - много като дела за организиране на убийство, или много като дела, които ще завършат с пълен провал.
"Ако имахме съмнения, че не сме подготвени добре с доказателствата по случая с Маргините, нямаше да внесем наказателен акт. Държах всички, които работят по този случай, да са перфектни", коментира градският прокурор Бойко Найденов стартирането на делото срещу братята Красимир и Николай Маринови - Маргините.
Делото с Маргините се тресеше от скандали, които разкриха много от слабостите и недостатъците и на други звена в съдебната система.
След внасянето на Обвинителния акт в съда, двете мишени Никола Дамянов и Любен Гоцев категорично отрекоха да имат някаква връзка с двамата братя Маргини, което определено бе на път да затрудни бъдещия съдебен процес.

Освен това, седемте задържани по това дело в ареста постепенно бяха пускани, тъй като се изпоразболяха. Докато братята са в ареста бяха установени 200 минути водени от тях разговори, по мобилен апарат, но този факт се оказа недостатъчен повод, за да бъде задържан служител на Министерство на правосъдието. Въпреки наличието на подписана инструкция за взаимодействие между институциите, стана ясно, че блокирането на имуществото на Маргините е било поискано цяла година, след като на Маринов, брат му и още петима души бе повдигнато обвинение за участие в престъпна група и подготовка на три убийства. От комисията на Кушлев отказаха да отговорят кога са били сезирани от органите на досъдебното производство под предлог, че това е класифицирана информация. Наблюдаващият прокурор Роман Василев обаче заяви, че комисията е била уведомена веднага, след като на Маринов е било повдигнато обвинение - т. е. през ноември 2005 г., което означава, че комисията е просрочила 10-те месеца, които законът й дава за проверка, тъй като Софийският градски съд бе сезиран едва година по-късно да допусне обезпечение на бъдещ иск. Информация дали в сметките на двамата са останали пари не бе разгласена.
Скандал около Маргините се разрази и по друг повод. Поводът бе, че младшата прокурорка Т. Маринова, от Районната прокуратура в София е прекратила дознанието за прерязаните спирачки на колата на следователя по делото срещу сикаджиите и то без мотиви!
Братя Маринови, бяха обвинени, че са подготвяли убийствата на бившия генерал от Държавна сигурност Любен Гоцев, бизнесмена Никола Дамянов и на разстреляния на 22 февруари 2006 Иван Тодоров - Доктора. Доктора бе убит, докато Маринови се намираха в ареста. Третата мишена - Никола Дамянов също отрече да познава Маргините, а свидетелят Петър Попов, който имал дълг към Дамянов и заради който дълг било поръчано, според обвинителния акт, убийството, пристигна от Лондон, нередовно призован и също отрече да познава братята. Докато се водеха съдебните заседания стана ясно, че още при разследването, по време на разпити в Националното следствие бизнесменът Петър Попов и нароченият от следствието за мишена на двамата братя Маринови - Никола Дамянов се разбрали и дългът бил почти изчистен. По-късно се чу, че Попов, и Дамянов се обаждали на следователя, за да му благодарят за съдействието за уреждане на този дълг. Следователят Цветанов не бе открит за коментар на тези показания. По време на разследването той се превърна в медийна звезда и даде не едно интервю, демонстрирайки убеденост, че делото ще приключи с осъдителни присъди за обвинените като поръчители на убийствата на ген. Любен Гоцев, Иван Тодоров-Доктора и Никола Дамянов.
По делото срещу Маргините свидетелят Петър Попов също каза, че никога не е познавал братята. Адвокатът на Красимир Маринов Людмил Рангелов пък заяви, че според него с разпита на Петър Попов е бил представен и последният свидетел, който би могъл да потвърди тезата на обвинението срещу двамата братя и останалите петима обвиняеми. Това обаче не се е случило. Рангелов прогнозира, че до половин година ще станат известни политическите и икономическите причини за задържането на Маргините, адвокатът отказа да влезе в подробности пред съда.

Последният скандал по това дело бе визитата на прокурор Никола Кокинов в затвора и фактът, че там е направил предложение и е уговарял двама от подсъдимите Стефан Рангелов и Бисер Илиев, че ако те подкрепят показанията на Велин Добрев, ще бъдат пуснати от ареста. Въпреки че Кокинов отрече да се е случило подобно уговаряне, въпреки защитата, която Главният прокурор Велчев му даде - фактът си е факт. Посещение и уговаряне с предложения е имало, по повод на което единият от адвокатите на обвиняемите, Людмил Рангелов поясни и напомни на Кокинов, че в съдебна фаза, не могат да се правят никакви предложения. Рангелов допълни и че Софийска градска прокуратура има определен прокурор, който се занимава с проверките в арестите. Според адвокат Рангелов - срещата между Кокинов, Стефан Рангелов и Бисер Илиев е знак, че Прокуратурата вече не е убедена, че събраните доказателства ще доведат до осъдителна присъда.

Колкото и да бъде отлагано във времето това дело и развръзката му, то ще се провали с трясък, както се случи и с прочутите банкови дела. Защо припомням скандалите около това дело, причината е, че негов прокурор е бил Бойко Найденов, който тези дни Главният прокурор Борис Велчев прави опит да го извади от Прокуратурата и да го прехвърли в Националната следствена служба.
Ще припомня и още един случай: този с прокурорите, които бяха обвинени за подкуп. Ето какво каза бизнесменът от Варна Владислав Марчев преди заседанието Софийски апелативен съд, който гледа мерките за неотклонение на Марчев и обвинените в даване и взимане на подкуп прокурори Георги Манасиев от Варна и Боян Тошев от ВКП.
"Прокурорът от Върховна касационна прокуратура Бойко Найденов ме извика в едно сепаре и ми предложи сделка". Прокурорите Манасиев и Тошев бяха арестувани на 5 април при специализирана акция, ръководена от прокурори от ВКП във връзка с обявен конкурс за районен прокурор на Варна. Събрани бяха данни, че прокурорът Манасиев е предложил, а прокурорът Тошев се е съгласил да получи подкуп от 15 000 евро. В замяна Тошев трябвало да съдейства на Георги Манасиев да бъде назначен за районен прокурор във Варна. Заедно с тях бе задържан и бизнесменът Владислав Марчев, който бе посочен за посредник в тази история. Според Марчев, Бойко Найденов му предложил сделката, когато се извършвал арестът на тримата. "Найденов ми каза: "Кажи ми, че Тошев иска Манасиев да му носи пари и си заминавай". Аз му отговорих: "Как да кажа против съвестта и против себе си?". Помислих, излязох навън и си казах: "Не мога това да го направя", заяви Марчев. "С Тошев се познавам от 25 години. Животът ни свързва в личен план", допълни той.

Така за пореден път се оформи и проясни картината за гафове на Прокуратурата, един от които бе и връщането на делото "Топлофикация" от съда, по което Главният прокурор каза, че "са допуснати елементарни грешки и това е непростимо." Велчев допълни, че в никакъв случай не става въпрос за случайни грешки.
Няма да припомням отново как закъсня отварянето на банковите сметки на Валентин Димитров и запорирането им. Вината отново бе на прокурор. Няма да коментирам и как двама прокурори бяха посочени като хора с хотели и друг печеливш бизнес - история, която някак замря във времето.
Останаха ни само тротоарните пресконференции на Борис Велчев, които се даваха винаги в сряда, денят, в който заседаваше бившият Висш съдебен съвет.

Наследството, което завари приемникът на Никола Филчев бе тежко - спрени, забатачени и прекратени без основание дела с десетки хиляди. И това бе само част от проблемите. Вместо да оправи ведомството, в което работи и оглавява, Борис Велчев преди време направи опит да присъедини Следствието към Прокуратурата като един отдел. Акцията му претърпя неуспех.
Въпреки, че удари на камък Велчев продължи битката си с Националната следствена служба, чийто бивш директор той сам, по своя инициатива уговаряше и натискаше да си подаде оставка.
Сега на дневен ред е желанието на Велчев да се освободи от Бойко Найденов, като го хързулне към НСлС за неин директор. Зад Велчев са подкрепата на президента и МВР-министъра Румен Петков. За самият кандидат е в действие правилото, за да се издигнеш високо - трябва да свиеш крилете си.
Дали Велчев ще надделее във ВСС, ще вдигнат ли от правителството на Станишев бяло знаме по този избор - това тепърва ще стане ясно. Засега е сигурно, че при евентуално назначение на Найденов в Следствието се очакват оставки и недоволство от самите следователи, които държат на своя колега Свилен Турмаков, който в момента изпълнява длъжността директор.

Защо се спрях на темата за доразсипване на Следствието. Защото очакванията от Европейския съюз са за успешна съдебна реформа в България. От случващото се може засега да се каже: забравете съдебната реформа! Тя едва ли ще се състои, докато в съдебната система точат мераци за кадруване политици и магистрати. Някои надвишават другите с главата, която са им отсекли - за Следствието може да се твърди, че стърчи с няколко глави над останалите звена от съдебната система в резултат на многобройните удари срещу него.

 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене