Заимов май ще го хване ветъро на 29 октомври...

"И в други народи го има, па и у нас го има,
мигар не сме виждали някой,дето говора му толкова голем,
че по никой начин не можеш да откриеш къде му е мисълта."

Из "Суматоха" на Йордан РадичковКато че ли Радичков е писал думите на своя герой Шушляка за единия кандидат кмет в първия предизборен дебат за София.
"Ти ще требе да си направиш говора толкова голем, ама като купа сено голем, та мисълта ти да остане вътре колкото игла. Иди тогава и търси игла в купа сено, загубена работа е! Никой не може да ти намери мисълта" - Радичковите герои спорят, че това говорът не е проста работа, че човек се мъчи да прикрива това дето го мисли с говора си. "С малкото не можеш да прикриеш голямото" - твърди другия участник в "Суматоха" и комай е прав.
я Да се коментира участието на кандидата на СДС и ДСБ в дебата си е чиста загуба на време. Най-добре ще е да се цитират твърденията му:
  • За политическата подкрепа на бъдещия избран мажоритарно градоначалник,
  • за правомощията и законовите рамки на отношенията кмет - общински съвет,
  • за десните софиянци, които няма да мислят и ще припознаят него за кмет,
  • за това кой и как ръководи общинските предприятия,
  • за финансите на столичното кметство и как се управляват те,
  • за това кой формира бюджета на кметствата,
  • за начина, по който ще се отнася към лошите общински съветници и районни кметове,
  • за дотациите в столичното кметство.
Ето какво казаха двамата участници в дебата по Нова телевизия вчера:

Мартин Заимов: Управлението на София е в ръцете на кмета и неговата администрация... Работата на Общинския съвет се свежда до грубо казано едно заседание на седмица, може и по-рядко. Цялата работа се отхвърля и се извършва от кмета и неговата администрация. А по отношение на политическата подкрепа аз не я подценявам, но тя в моя случай е напълно очевидна. Има стотици хиляди софиянци, които са десни, и които без да се замислят ще припознаят мен.
Бойко Борисов: ...когато имаш Общински съвет, който приема всички важни решения, налага ги, отменя или съответно в зависимост от това какви решения се вземат в Общинския съвет, включително и управлението на общинските фирми, на икономиката на града, то тогава политическата подкрепа просто е изключително важна. Тя е задължителна, без нея не може.... колкото и да е един силен мажоритарен играч кмет, без да има 31 съветници в Общинския съвет, повтарям всички общински предприятия се ръководят по квотен принцип от Общинския съвет. Те назначават бордовете на директорите и изпълнителните директори, така че, ако г-н Заимов е кмет, много добре ще знае, че те дори няма и да дойдат ако пожелаят на среща, на която ги покани. И няма никакъв инструмент и лост, с който да ги принудиш това да го направят. Защото нито ги назначаваш, нито ги уволняваш... Защото сега са в акционерни дружества и кметът не може да ги ръководи тях. Ако станат общински предприятия, да речем "Озеленяване", "Екоравновесие" и останалите, то кметът ще може да ги управлява директно.
Мартин Заимов: Финансите на общината, както и други области днес се управляват много зле. Много зле. При финансите това е съвсем очевидно. Парите, които днес има в София са много повече откогато и да било в последните години. И не се усеща видима промяна. Тоест никой от нас не е усетил подобрение нито в градския транспорт, нито в движението по пътищата, нито в мръсотията, с която сме заобиколени. И всяка една критика към тези неща, се оправдава с липсата на пари. И не е вярно, че няма пари. Трябва да се спре с тази заблуда. Пари има и то има много, много пари - стотици милиони.
Бойко Борисов:Г-н Заимов каза две биещи се тези. Че в момента в София има повече пари, отколкото когато и да било. Това може да се случи само ако общината управлява финансите й така, че да е довела до повече приходи... Веднъж. Втори път, дори представители на неговата партия, в лицето на общинския съвет Тошко Добрев, е заявявал пред Общинския съвет лично, това е хубаво, че всички наши заседания са записани и ги има като коментар, така че не може да се спори... Самият той каза, че поне милиард и половина евро са необходими на София, за да се придобие що годе европейски вид. Знаете, че ние в момента имаме към 692 млн. лева бюджет, който е, в него влиза всичко и заплати и на лекари, учители, за ремонти. За капиталови ремонти държавата ни е дала 5 милиона за тази година. Така че преизпълнението на бюджета в момента с 41 милиона идва от нашите приходи, които сме донесли в хазната на общината, благодарение на по-добрата работа на администрацията.
Мартин Заимов: ... труда на софиянци по отношение на бюджета. Основната причина да се увеличи бюджетът в никакъв случай не е доброто управление. Основната причина е изключително бързото забогатяване на София и на софиянци. Високите такси, високите местни данъци също. Това е източникът, те са високи за цялата страна... Просто София е най-богатият град и с порядъци. Така че парите идват от труда на хората… А пък за Тошко Добрев, това, че някой е член на моята партия, не променя стойността на партията. Той е един изключително некомпетентен човек, не искам да казвам по-тежки думи. Дълги години беше шеф на "Софийски имоти". Да се цитира Тошко Добрев е меко казано цинично.
Бойко Борисов: … на зрителите да кажа, че местните данъци и такси във всички градове в България се определят от държавата. Дали са високи или ниски, те са определени от държавата, а ние много настояваме и се надявам от 1 януари 2008 година местните данъци и такси ще се определят от общините. Освен това ние свалихме от 2,32 на два промила таксата за боклук. Освен това 22 милиона даваме за детските градини ние, като община, за да дотираме децата на гражданите на София. А от таксите за детските градини събираме осем милиона. Същото е дотирането на градския транспорт, същото е дотирането на "Егида", за да охраняваме училищата и детските градини. Това всичко го плащат софиянци. Но, за да не се спекулира с това, нека, много е важно да се знае - София е един изключително работещ град и това, което ме притеснява, а и преди малко слушах отвън в коридора проф. Драганов, че всички разчети се правят за милион и триста, милион и четиристотин хиляди, а той мина два милиона. И няма национална стратегия как да се спре притокът на хората на изключително бедните региони на България към София...
... когато станах кмет направих нещо, което надали друг би го направил. Предшественикът на г-н Заимов, с които са били заедно и зам.-министри в кабинета Софиянски, г-н Герджиков беше основен опонент мой на предишните избори, за да има приемственост именно във финансите, за да не се разклати по никакъв начин общината, сега не знам, ако и от него се отречете, можете да го кажете, г-н Заимов, но аз именно затова го запазих заместник-кмет по финанси и бюджет. С хората, които са в неговите листи, като се започне от г-н Нейков от Бюджетната комисия, до Владо Кисьов, всяка стотинка, всеки лев, всяко перо е минавало на комисии... Кметът дава рамката, а Общинският съвет се намесва до стотинките дали да отидат за гробищен парк или да отидат за асфалт.
Мартин Заимов: Именно това, което г-н Борисов казва е проблемът, защото очевидно много сериозно Ви подвеждат. Започвайки от Герджиков. Аз нямам никаква причина да се отричам от него, защото никога не съм имал нищо общо. Това, че сме били заместник-министри в продължение на три години…
Бойко Борисов: Беше кандидат на СДС, това исках да кажа аз, съжалявам.
Водещ: А какво е подвеждането, това е важно.
Мартин Заимов: Ще кажа, аз на Ваше място един толкова неумел човек, никога не би ми хрумнало той да осигури приемствеността. На ум не би ми дошло. Това, че е от СДС няма никакво значение. СДС, ДСБ, ГЕРБ, които да е, ако не може да работи - аут.
Водещ: А защо да е неумел?
Мартин Заимов: Герджиков нищо не разбира от тази работа, ама нищичко... Същите трудности, които Вие имате като кмет, абсолютно същите трудности ги има и всеки един общински съветник. Казвам Ви го предварително, Вие вероятно ще бъдете общински съветник и казвам Ви, че трудността никак не е по-проста.
... "Егида" - това, че се дотира е един пример за абсолютно скандално управление на едно дружество. "Егида" се разпорежда с всички подлези в София. Тя има, ако не се лъжа 750 магазинчета и магазини, които е отдала под наем. За мен поне е напълно неразбираемо, че тя трябва да се дотира.
... Само да кажа за детските градини... Детските градини, общината твърди днес, че трябват 20 детски градини. Аз казвам, че трябват 60. Защото никой не е отчел увеличената раждаемост.
Бойко Борисов: Напротив, увеличена е и знаем по колко, тази година 1200 места сме направили, плюс ясли, и следващите две години по хиляда на година. Толкова е бюджетът, толкова са възможностите към днешна дата.
Мартин Заимов: Първо казвам, че предишният кандидат на десницата в София не беше Герджиков, а беше г-н Гаврийски.
Водещ: Г-н Гаврийски беше кандидат на Демократи за силна България.
Мартин Заимов: На десницата кандидатът е г-н Гаврийски.
Водещ: Не, той беше на ДСБ.
Мартин Заимов: Това нещо се вижда по резултатите от изборите. Трети беше г-н Гаврийски. Г-н Герджиков беше някъде невидим накрая. Ваденето на странни хора за кандидатури на партии не се случва за пръв път...
Водещ: Извинете, може ли да репликирам. Това означава ли, че СДС не е било част от десницата, тъй като той издигна г-н Минко Герджиков?
Мартин Заимов: Ще се опитам да Ви обясня това, което искам да кажа. Десница, левица, една партия, друга партия се определя от избирателите, не се определя от политиците. Избирателите решават кой е десен и кой е ляв.
Бойко Борисов: Значи безусловно съм десният кандидат, защото ги бих, Татяна Дончева, 70 на 30.
Мартин Заимов: Не, Вие сте много популярен кандидат. Това не значи, че десницата в София гласува за вас.
Бойко Борисов: Така излиза, че десницата е гласувала за Татяна Дончева, а левицата за мен. Така ли?
Мартин Заимов: На балотажа ли?
Бойко Борисов: И на балотажа и на първия тур.
Мартин Заимов: На балотажа има социологически проучвания, може да са се разделили. Има хора в десницата, които не могат да гласуват за Татяна Дончева, биха могли да гласуват за вас. Това се случва, същото нещо се случи във Франция, когато се появи Льо Пен, цялата левица…
... Крайният резултат ще се реши в спор между г-н Борисов и г-н Заимов, крайният резултат ще се реши между популярния кандидат и десния кандидат. Това е моят отговор.
Мартин Заимов: Г-н Борисов, отговарям директно - поемам отговорност за хората и за екипа, които работят в него. Не само хората в листата, всички кметове, които са излъчени от десницата, поемам отговорност за тях. И ще ги премахна, ще ги премахна… По много прост начин... Ако не работят добре, защото това беше контекста на въпроса...
... Аз някои от тези хора дори не ги познавам, аз съм отскоро в това нещо. Срещаме се с избиратели и много избиратели задават същия въпрос. Гледам човека в очите и му казвам: ако не се държиш прилично, ако не защитаваш интересите на тези хора, които са тук, си отиваш и ще намеря начин да си отидеш. Водещ: Има ли законова основа да се случи това, да отстраните някого. 2001 година г-н Сакскобургготски пое ангажимент също да оттегли от политиката хора, които не изпълняват програмата и моралните ценности на движението, но Конституцията не позволи това...
Мартин Заимов: Първо бих ви помолил да не ме сравнявате със Симеон...
... По същество. Именно отговорът на този въпрос е отговорът на разликата между политика и право. Има много голяма разлика. Политическата отговорност не се носи и не се нуждае от законова. Това е разликата.
Бойко Борисов: ... Слушайки г-н Заимов се връщам две години назад, истински се радвам, че явно е много чист човек, това е хубаво. Но явно дори си и наивен, казвам го в най-добрия смисъл на думата. Защото в момента районните кметове ще бъдат избрани мажоритарно и в момента, в който бъдат узаконени, няма никаква възможност по никакъв начин, ако ще да открадне луната, да се махне... Само да кажа, СДС заедно с ДСБ и Демократическата партия, сиреч десницата, за която говори г-н Заимов, имат общо 11 районни кметове за тези четири години, които са минали, и 22 заместник-кмета...
... Пазари "Изток" са на СДС, Пазари "Запад" пак са на СДС. Говоря СДС, ДСБ, Демократическа партия. Столичния медицински холдинг. Те се управляват от общинските съветници, които са излъчили хората в бордовете на тези общински предприятия. "Лозана", "Паркинги и гаражи", знаеш ли какви проблеми, извинявай, че на ти започнах. Знаете ли какви проблеми създават последните три месеца "Паркинги и гаражи", нарочно ходят и слагат скоби на колите, защото като отидеш и си видиш скоба на колата, псуваш Борисов...
... "Столичният автотранспорт", понеже казахте дали е хубав или е лош, той се ръководи от СДС.
"Трамкар" - СДС. "Озеленяване" - СДС. "Софийски имоти" - Демократическата партия и СДС. "Егида" - София от Демократическата партия... районните кметове се избират по квотен принцип от Общинския съвет и се назначават от тях. Каквато и структура да направиш не можеш да промениш районен кмет.
Мартин Заимов: Той, напротив, структурата е водеща. В момента, в който имате добра структура... начинът, по който нещо се прави в общината зависи от мене или досега е зависело от вас.
Бойко Борисов: Зависи от Общинския съвет какви правомощия ще делегира на този кмет, за да го направи.
Мартин Заимов: ... когато някой не се държи прилично не може да бъде ангел, той ще си отиде.
Бойко Борисов: Общински съветник?
Мартин Заимов: Поех политическа отговорност пред много зрители. Той ще си отиде.
Водещ: Как, как ще си отиде?
Бойко Борисов: Те са началници.
Мартин Заимов: Политическа отговорност поемам, ето.

Без коментар.
Имаше едно стихче на Славейков:
"Пенчо бе, чети,
Пенчо не чете,
Пенчо бе учи,
Пенчо пак не ще"


...Та така и синеокия Заимов - поне да си беше научил законите.

Париж, чакай Заимов! Той се връща на 29 октомври.

 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене