От омлет цели яйца не се правят

Някои много бързат с приемането на проектозакона за Националната агенция за сигурност * Свинаров, Касим Дал и Червеняков са наточени за последния рундВ края на миналата седмица, докато медии и граждани чакаха да се реши проблемът с исканията на учителите, в парламента, някак тихомълком в разстояние на два дни се случиха следните събития: проектът за закон за НАС бе приет на три комисии.
Ето как стана това: на 3 октомври Комисията по отбрана и Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред разгледаха на свое съвместно заседание една единствена точка - обсъждане на Законопроект за Национална агенция "Сигурност", № 754-01-125, внесен от група народни представители на 18.09.2007 год.

На следващия ден, Комисията по правни въпроси на свое заседание разгледа също тази точка: обсъждане на първо четене на Законопроекта за Национална агенция "Сигурност", № 754-01-125/18.9.07 г., внесен от Михаил Миков и група народни представители. Решено бе проектозаконът да бъде вкаран в пленарна зала и да мине на първо четене, след което да се създаде работна група, която да доизработи пълния с несъвършенства документ! Работната група ще има на разположение две седмици за внасяне на предложения между двете четения и една седмица за изготвяне на окончателния доклад за второто четене в пленарна зала, съобщиха депутати.

Предстои да се уточни и допълни проектът за закон, трябва да се реши ще има ли агенцията и разследващи функции. В първоначалния вариант е записано, че НАС има информационно-аналитичен характер.
Тепърва предстои да се уточни и статутът на служителите, които засега по проект ще са военизирани. Тук резонно изниква въпросът защо преди година контраразузнаването бе девоенизирано чрез Закона за МВР, а сега, когато кадрите му ще се вливат в НАС, отново минават под пагон.
Единствено електронната страница Medapool и агенция "Фокус" обърнаха внимание на случващото се около проектозакона, като съобщиха, че авторът на проекта, Петко Сертов щял да бъде пренесен в жертва на натиска за лустрация на ръководните кадри на бъдещата Национална агенция за сигурност /НАС/, тъй като бил служител в бившата Държавна сигурност. Според най-бързащия да се приеме този закон, Николай Свинаров, бившите служители от ДС нямали място в новата спецструктура. За сведение ще добавя, че Сертов и сега оглавява Съвета по сигурността към Министерския съвет и негова е основно заслугата за написване на законопроекта за НАС.

Тук му е мястото да се отклоня и да обърна внимание на следното: Николай Свинаров е потомък на известен шуменски род, който далеч не е бил от партийната комунистическа номенклатура. Ето защо мнозина, в това число и Методи Андреев /председателя на бившата Комисия по досиетата - бел. Л. М./се питат как така именно Свинаров бе адвокат на Ахмед Доган по делото преди 10 ноември и как така пак Свинаров стана в съда защитник на генерал Владо Тодоров - директора на Националната разузнавателна служба преди Бригадир Аспарухов да я оглави.
Прави впечатление и друго: когато Комисията на Евтим Костадинов, която в момента действа по разсекретяване на архива на бившата Държавна сигурност, сред "опозорените" с разкритие липсваха хора от парламентарната група или централата на НДСВ!
И не на последно място, тези дни стана ясно, че няколко етажа, където се помещава партийната централа на царедворците, се предоставят за работа и съхранение на архива и на сега действащата комисия "Костадинов"! Как в една сграда ще се съчетаят партия, политици и строго секретен архив - това е прецедент и няма обяснение, още повече, че съхранението на тази архив изисква особено строги правила за сигурност и предотвратяване на каквато и да било възможност документи от този архив да "изчезнат" или "се изгубят", или унищожат. А това в сграда по съвместителство едва ли ще може да се гарантира.

"Проектът има много дефекти, с изключително тежка управленска структура, не виждаме какъв ефект може да има", коментира след одобрението му депутатът от ДСБ и бивш директор на националната служба за сигурност /НСС/ генерал Атанас Атанасов. "Не съм убеден дали усилията, които ще бъдат положени от Народното събрание между двете четения в пленарна зала, ще бъдат в състояние да превърнат законопроекта в работещ", посочи Атанасов.

"Против това сме да се дават правомощия на президента за пореден път, които той няма - коментира депутатът от ДСБ. - Съгласно член 105 ал. 2. от Конституцията, отговорността за опазването на обществения ред и сигурността в държавата носи Министерски съвет. Не можем да разберем на какво основание президентът получава правомощия", посочи Атанасов. Той коментира още, че е предвидено много сериозни действия на агенцията да се регламентират с подзаконови нормативни актове. Атанасов не е единственият, който се обявява против правомощията на държавния глава - друга работа е, че след приемане на този закон президентът няма да има кой знае какви правомощия освен да назначава одобрени и предложени лица за НАС.
В усилията си да бъде ударен президентът и да се отнемат от него специалните служби именно, бе изработен този проект за Закон за НАС. Заради тези усилия ще бъде разрушено окончателно контраразузнаването, като му се постави силна и пряка зависимост от страна на действащите политици, стремеж, който един ден ще доведе до това - чрез НАС политическата класа да разтвори над себе си и действията си чадър за корупция и грабеж, каквито слабости не са й чужди.
Депутатът генерал каза още, че се предвижда Агенцията да има заместник-председатели и генерални директори на структурите. Според Атанасов сегашните шефове на служби ще станат генерални директори в бъдещата агенция. "Нашето притеснение е, че трите управляващи сили ще сложат най-малко по един заместник-председател, чиято функция ще е най-вероятно да ги предпазва от дейността на агенцията", коментира Атанасов.

Работна група към парламентарната Вътрешна комисия в сътрудничество с представители на министерствата и звената, които имат отношение и са предмет на законопроекта за Националната агенция по сигурността ще изчиства дискусионните въпроси от законопроекта. Това обяви председателят на парламентарната Комисия по отбрана Ангел Найденов след като на съвместно заседание с Вътрешната комисия законопроектът бе приет на първо четене, предаде репортер на Агенция "Фокус". Работната група ще се оглавява от Татяна Дончева. В нея ще влизат още Младен Червеняков, Касим Дал, Илко Димитров, ще се обсъдят и представителите на опозицията, което предопределя бъдещия резултат за спецслужбите като контраразузнаването например.
Само допреди година правителството ни убеждаваше, че Европейският съюз настоява България да свали пагоните на своите репресивни органи. 10 милиона евро бяха похарчени за този проект, изнесе в. "Политика". Година след като девоенизираха състава на МВР, включително и служителите на НСС, сега предстои същите хора да минат отново под пагон, според запознати с проекта за закон за НАС. Аргументите са, че военното контраразузнаване също става част от НАС, а за него било по-добре да остане военизирано...

Сега къде ли е удобният аргумент на политиците ни за ЕС - по този въпрос се мълчи силно.
Запознати с проекта потвърдиха, че се очаква НАС да бъде само информационна служба, като нейните служители няма да имат полицейски, нито дознателски функции. Аргументът е, че повечето подобни структури по света били само информационни. Според някои от вносителите логиката на дейността на НАС била, оперативните контраразузнавателни разработки на Агенцията да се предават на следователите от Националната следствена служба, а не на дознанието, по-голямата част от което е подчинено на МВР. Нещо, което надминава очакванията на най-търпеливия и логично разсъждаващ гражданин.
Недомислиците по създаването на НАС продължават и със станалите известни усилия на управляващата тройна коалиция, която имала виждане да създаде не една, а две нови служби за извършване на подслушвания и проследявания. Teзи служби се очаквало да влязат в структурата на бъдещата НАС към Министерски съвет, съобщи пред Mediapool в края на миналата седмица депутатът от БСП и член на Комисията по вътрешната сигурност и обществен ред Надка Балева.
Доколко компетентни са законотворците в чийто ръце се връчва едни такъв отговорен проект за закон, доколко съвестно ще свършат започнатото безумие народни представители да унищожат службите за сигурност в страната - това тепърва ще се изяснява. Ето защо твърде смущаващ е изборът на Младен Червеняков за член на работната група, която ще "очовечава" написаният набързо и неясно проект за закон за НАС. Този избор напомня по-скоро на личен реваншизъм, тъй като неведнъж съм изтъквала, че Червеняков бе пренебегнат като кандидат за Главен прокурор от президента и като евентуален министър на правосъдието в сегашното правителство.

Що се отнася до Касим Дал - ние сме първата държава, която е съдила някого за действия, нарушаващи сигурността и след това същият този осъден бива облагодетелстван с доверието да създаде закон за разсекретяване на целия архив на специалните служби! А след този закон, му се гласува отново доверие да работи и по разрушаването чрез нормативен акт на действащите специални служби.

Както се казва: каквото една държава си направи, никоя друга държава не може да й причини. 17 години искаха от етнически създадената политическа сила, Движение за права и свободи /ДПС/да оглави някое от различните правителства силови министерства и все не успяваха. Днес ДПС може да се похвали не с оглавяване, а с яхване на спецслужбите, тайните и всичко, свързано с националната сигурност на България.
Неоспорим факт е, че някой имаше интерес от президента с втори мандат да бъдат отнети спецслужбите - отнемат ги, и то успешно. Някои искаха държавният глава да е слаб и послушен - след капаните с обвинения от бивш офицер на НСО и публикуване на досието му като агент - настоящият държавен глава вече е силно мълчалив и мълчаливо съгласен с всичко, което се случва и предстои да се случи със специалните служби на страната.
Създава се Национална агенция за сигурност с две подслушвания, но без разузнавателни, разследващи функции и само с информационна и аналитична дейност. За сигурността и спазването на закона ще слухтят общо четири държавни дирекции, вместо действащите досега служби. Не е необходимо да се създават положителни герои от системата на специалните служби - достатъчно е да бъдат произведени в чин - уверени са политиците на днешния ден.

Ще бъде ли преборена корупцията във висшите етажи на властта: с абсолютна сигурност ще потвърдя, че вместо преборена корупцията ще бъде запазена ненакърнима от новата НАС. Ще бъдат ли предотвратени евентуални терористични заплахи: България ще е първата, която ще го стори с анализи, а не с действащо контраразузнаване.

Случващото се в парламента в края на миналата седмица говори, че някои депутати много бързат с приемането на проекта за закон за НАС. От учителската стачка ли се подпалиха, да не прерасне в национална и да си отидат, преди да са приели така лелеяния от Свинаров, Червеняков и Касил Дал Закон за Новата спецструктура, който на практика ще закрие контраразузнаването в държавата.
Знаците, че учителската стачка може да продължи като национална с участие на повече отрасли разтревожиха "апологетите" на разтурянето на спецслужбите - царедворците са наясно, че в следващия парламент едва ли ще имат такова присъствие, ако изобщо влязат. Касим Дал сам трудно ще продължи делото с удара върху специалните служби, а Червеняков като нищо може да не се озове в следващите листи за червени депутати. Ето защо тези тримата плюс още няколко доверени лица в Народното събрание препускат и бързат да бъде приет законът за новата структура за национална сигурност.
Политическа или корупционна воля е двигателят на това бързане - съвсем скоро ще стане ясно.

Един японски бизнесмен казваше: от три яйца можеш да направиш омлет, но от омлет - три яйца - не става.

 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене