11. Най-после ще успеят да разбият националната сигурност!

Български "Уотъргейт"*, разработка или замазване на следи от откровен шпионаж бе аферата "Оня списък"? На финала - политиците в бяло, виновни - специалните службиПродължение от 4 октомври 2007 г.

Това е историята за аферата, наречена "оня списък", която афера от откровен шпионаж бе замазана като нашенски Уотъргейт. Дузина политици от върховете на властта в далечната 1992 година употребиха неистови усилия да променят аферата, като я прикрият с версията за не състоял се шпионаж.
В името на манипулацията на обществото се стига до там, да се публикува месец по-късно, на 12 март 1992 г. списък с имената на действащи дипломати разузнавачи от 49 български посолства в чужбина, в седмичника "Репортер 7". Така тази публикация отнема част от удара и възмущението на разузнавачите дипломати и мнозина българи. Образувано е следствие срещу неизвестен извършител, което пет години по-късно е прекратено "поради липса на достатъчно доказателства за извършване на престъпление".

Някой разсейва обществото, докато в политически план се готви смяна на правителството на СДС и се прикрива прохождането на организираната престъпност, бездействието на парламента по законотворчеството, процъфтяват рекетът и контрабандата.
От друга страна, аферата "оня списък" дава прекрасна възможност на Главния секретар на МВР и министъра да разпоредят подслушване на политици опоненти на управляващото СДС, под предлог, че пазят свидетеля Тефик. Тези разговори от подслушването не достигат до Следствието или контраразузнаването - пак по нареждане от върховете на МВР.

Комисията, която проверява аферата "оня списък" се натъква и на други факти, свързани с аферата, но ползващи други цели на хора от изпълнителната власт. Оказва се, че в Министерството на външните работи са били съхранявани оригинални списъци на действащи разузнавачи с точно обозначение на тяхната работа и функциите им. Оказва се също така и че изготвянето на въпросните списъци и актуализирането им е започнало още през 1991 г., с оглед на предстоящите структурни промени в МВнР по изпълнение на решения на Министерския съвет.

Как протича разговорът между Ани Крулева и Георги Коритаров по тази въпроси в предаването "Здравей, България!": "Ани Крулева: Ами същата Военна прокуратура е разрешила тези мероприятия. Как си представяте? Водещ: Кои мероприятия?
Ани Крулева: Подслушвателните. Защото "оня списък" е едната част. Другата част е...
Водещ: Само преди две минути казахте, че не е имало запис и подслушвателни мероприятия.
Ани Крулева: Не в посолството. Имало е в мазето на Живко Попов, където са влизали политици, други граждани, където е събиран огромен компроматериал за хората, които са посещавали това място. Тази част аз не коментирам, тази част не ни касаеше с оглед на обвинението, няма да ме предизвикате сега да говоря глупости тука и да ви обяснявам неща, които са извън делото. Не можете да ме питате такива елементарни неща - кой бил отишъл при президента. Цяла Българя, всички полицаи - бивши и настоящи, ходеха при президента и при Филип Димитров - от "Личен състав" на едно районно управление до бивши и настоящи да се клепат.
Водещ: Доста различно е директор на Национална служба "Сигурност" /НСС/ да отиде с официален сигнал при президента.
Ани Крулева: Ама какъв сигнал? Нямахме официален сигнал.
Водещ: А защо тогава се свиква Консултативен съвет?
Ани Крулева: Не съм свършила, тогава още нямаше Консултативен съвет, това беше проект. Но те се свикаха...
Водещ: Защо се свикаха?
Ани Крулева: С оглед на това, че са предложени материали.
Водещ: Кой ги предложи?
Ани Крулева: Г-н, Коритаров, НСлС беше част от съдебната система и е част от съдебната система... Следствието влиза в информацията в момента, в който делото постъпи в следствието.
Водещ: Г-жо Крулева, въпросът ми е прост.
Ани Крулева: Предварителното ходене на този или онзи при някого нас не касае. Ние сме изискали протоколите...
... Водещ: ... как така ще се свикат в толкова разширен формат президент, председател на парламента, вътрешен министър, военен министър?
Ани Крулева: Не само те. Шефовете на всички служби.
Водещ: Шефовете на служби и т. н. По какъв повод, ако това е било обикновено активно мероприятие?
Ани Крулева: По повод извършен шпионаж.
Водещ: От страна на кого?
Ани Крулева: На хората, които смятаха, че са го извършили.
Водещ: Ахмед Доган и...
Ани Крулева: Стоян Ганев.
Водещ: Стоян Ганев е по-особен случай в ситуацията. Но да кажем, че...
Ани Крулева: Е, не можете да кажете едно дело, както тръгне и материалите, които знам, да кажете "по-особен". Няма по-особен случай. Ако някой е взел такива материали и ги е предал на друг, който ги е занесъл в посолството, те са съучастници, г-н Коритаров.
Водещ: За да се предизвика толкова голям интерес, значи някой е привлякъл вниманието на тогавашното държавно ръководство, че случаят е изглеждал доста сериозен.
Ани Крулева: А не смятате ли, че някой от държавното ръководство е поискал да има подобна история?... Аз започнах с това, но вие не ме изслушахте.
... Аз смятам, че в онова време и при тези хора, нови в изпълнителната власт, например, те са смятали, че службите, както и преди, както впрочем и преди са смятали, че службите са трябвали да им служат и трябва да извършват това, което на тях им е необходимо и да компрометират онзи...
Водещ: Конкретният въпрос. Кой?... Кой от държавното ръководство?
Ани Крулева: Няма да ви отговоря...
... Водещ: Имали ли сте среща д-р Желев, вие и Мехмед Тефик в началото на август 1991 година?
Ани Крулева: Е, как ще се виждам с Тефик и с д-р Желев? Как ще ме... Аз не бих присъствала на такава среща. Какъв е този човек, за да ме среща д-р Желев?
Водещ: Тогава защо четиримата отиват при него, след като "какъв е този човек"?
Ани Крулева: Кои четирима?
Водещ: Президент, премиер, председател на...
Ани Крулева: Защото оперативните ги карат. Защото те измислят версията, че е застрашен живота му и искат от мен аз да разреша извеждането на цялата фамилия от страната.
Водещ: Оперативните, за които говорите са доста ниско ниво...
Ани Крулева: Да, това е странното. През цялото време бяха при президента. Ако ние отидем един ден, защото два пъти ми се е случвало да говоря на тази тема с президента Желев, с Филип Димитров мисля, че не, те бяха непрекъснато там.
Водещ: Искате да кажете, че оперативните офицери са мотивирали държавното ръководство да отиде при Тефик.
Ани Крулева: Не, не искам да кажа това... На елементарни въпроси не мога да отговарям. Не искам да ви засегна.
Водещ: Не са елементарни, г-жо Крулева, не ми казвате истината.
Ани Крулева: Моля?
Водещ: Не ми казвате истината.
Ани Крулева: Как така?
Водещ: Ами така. Не е логично...Не може оперативни работници да мотивират четиримата най-важни... Ама, нали няма логика един офицер... ...да мотивира президента да отиде в Правителствена болница през нощта.
Ани Крулева: Г-н Коритаров, знаете ли какво съм видяла през всички... Не говорете заедно с мен, не е прилично, аз съм възрастна жена и съм дама... Виждала съм хора, които не е следвало да имат никакъв достъп до властите, че са непрекъснато там /в Президентството - бел. Л. М./. Така че не ми обяснявайте. Естествено, че е нарушена субординацията. Щом Чавдар Петков, лека му пръст, са го карали не на Филип Димитров, той не е бил приет от него, а на някакъв си Косьо Мишев да докладва. Но хората са били поставени в тази ситуация. Аз не ги обвинявам. Службите са били поставени в тази ситуация, разбирате ли? Страхувайки се за работата си тогава, да го правят.
Водещ: Кой ги е поставил службите?
Ани Крулева: Времето... Времето, да. Не знаете ли, че ги смениха, че в тези служби имаше чистки и т.н.? Вие изнесохте темата...
Водещ: Кое е политическото лице...
Ани Крулева: Аз не желая на тема политика да говоря, аз съм правник.
Водещ: Вие казахте, че... Вие поставихте въпроса...
Ани Крулева: Аз говоря за времето, в което са били поставени... Водещ: ... а не мислите ли, че политическо лице е имало интерес от всичко това и аз ви питах кое.
Ани Крулева: Отговорила съм в интервюто си във вестник "Труд", че според мен, начинът на реакция срещу мен, когато се разбра какъв е резултатът, беше много изненадващ...
... И съм посочила, че вероятно... са имали интерес всички политически сили тогава. Чавдар Петков, който знаех, че е болен от рак, писа много на тази тема, аз нито веднъж не си позволих да го упрекна или да го опонирам, тъй като съм възпитана по този начин...
... Не съм нападала болен човек, но той самият не издържа и ако следите неговите публикации, ще видите, че към края на живота си той не издържа и каза, че това дело не е готвено за съд, то е готвено за други цели...
... Водещ: Това е друго, фактологията... Променял ли е показания Мехмед Тефик?
Ани Крулева: Да, Мехмед..., това съм го казала в интервюто, че той е бил разпитван без да зная аз. ... Ръководството на МВР е накарало един от следователите да го разпитва в явочна квартира в присъствието на оперативните, което е възможно някога да е било допустимо, но тогава беше недопустимо. Оперативни работници нямат право да присъстват на разпит...
... Значи, недопустимо е оперативните работници да "дишат във врата" на разпитвания.
Водещ: Чакайте да попитам. Според вас...
Ани Крулева: Основното нещо, което аз съм преценила, че Тефик търси някаква защита и че той се е разминал с твърдението, че е предал на Доган, примерно няколко материала...
... Водещ: И все пак, обяснете логиката, оперативни работници, вие твърдите, че са оперативни работници, оперативни работници да направят така, че четиримата най-важни в държавата да отидат през нощта в Правителствена болница...
...Ани Крулева: Вие задавате въпроса: как е възможно да бъде свикан тогава още несъществуващият съвет, Консултативен съвет. На този Консултативен съвет, г-н Коритаров, на определено високо равнище се докладват нещата пред всичките тези "големи" хора, които след това тичат до болницата да видят оперативния на едното легло и другия човек, свидетеля на другото легло...
... Ани Крулева: Делото е прекратено от прокуратурата, какво искате да ви разказвам? След като прокуратурата е преценила, че няма престъпление, какво да ви кажа? Какво искате да ви кажа?"

В крайна сметка Комисията по "оня списък" и други афери решава, че аферата е една комбинация, замислена и осъществена с определени политически цели, крайната от които, според замисъла на авторите е злепоставяне на политически конкуренти, манипулирането и оказването на натиск върху политически партньори. С промените в политическата обстановка по време на управлението на правителството на Филип Димитров са се променяли и целите на авторите на комбинацията, като в основата на действията им е стоял методът на дезинформация. Така смятат депутатите от Комисията в 36-ото НС. Събраните налични факти и обстоятелства, по които работи комисията показват, че това съдебно дело не е предизвикано, за да достигне до съдебната зала. Така и се случва. Чрез действията /или бездействието си МВР-министърът Йордан Соколов и премиерът Филип Димитров осигуряват възможност за огласяване на случая без да са налице доказателства за започване на следствено производство, което е видно от протоколите на Консултативния съвет за национална сигурност, и още по-малко - за обвинение срещу засегнатите политически лица. Чрез използване на служители и структури от НСС се пуска в ход версията за участие на Стоян Ганев и съставянето, и предаването в посолство на чужда държава на списък с имената, формата на прикритие и местопребиваването на действащи български разузнавачи в чужбина...Замесват и Ахмед Доган, на когото се приписват действия които съставляват държавна тайна. Това спомага на политици от кабинета на СДС да организират подслушване на различни обекти, където пребивава лидерът на ДПС.

Комисията при 36-ото Народно събрание констатира вмешателство - умишлено или поради некомпетентност на изпълнителната власт в работата на Следствието, по линия на НСС и от ръководството на МВР към НСлС, както и ангажиране на Прокуратурата в действия по аферата, без знанието на Следствието.
Като че ли президентът Желев не е произнесъл "каквото и да се установи Стоян и Доган трябва да си ходят!" след като разбира от контраразузнаването за "оня списък"!
Като че ли четиримата най-висши политици в държавата не са ходили на крак във Военна и Правителствена болница при свидетеля на предаването на документите в турското посолство, Тефик...
Като че ли не е установено, че оперативни работници от контраразузнаването не докладват случая на ръководството си и по-късно с материалите не са запознати президентът, председателят на Народното събрание, Стефан Савов и премиерът Филип Димитров.
Като че ли на няколко заседания на Консултативния съвет за национална сигурност не се посвещават няколко заседания на аферата "оня списък".

В един момент фактите се преобръщат и нарочените виновници за случая се оказват оперативните от НСС!

Следва продължение, в което ще стане дума за още самоинициативи на Главния секретар Богомил Бонев и министъра на вътрешните работи, Йордан Соколов по използването на властта, която са имали

 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене