Някой излъга за положението в град Цар КалоянВ сутрешния блок на Българската национална телевизия (на 26 септември) чухме как в град Цар Калоян положението след наводненията от началото на месец август е тежко. Оказа се, че не при всички пострадали са минали оценители, за да изчислят щетите. Вчера жителите на Цар Калоян излязоха на протест пред общината, с настояване за прозрачност в раздаването на помощите и за бързи действия по възстановяването на щетите от наводненията. В противен случай, жителите на Цар Калоян заплашиха с гражданско неподчинение.

Това се случи 50 дни след проливните дъждове, когато от Цар Калоян дадоха и човешки жертви, много къщи бяха разрушени, хората останаха без покрив. Водната стихия отнесе покъщнина, провизии, храна, животни.
Репортажът на журналистката от БНТ в сутрешния блок вчера бе твърде изненадващ, тъй като в Министерския съвет и в парламента вицепримиерът Емел Етем даде съвсем различна картина на положението в Цар Калоян.
"Не трябва да се политизира въпросът за природните бедствия" - каза от парламентарната трибуна министърът на държавната политика при бедствия и аварии Емел Етем. Към нея имаше питане от народния представител от ДСБ Евгени Чачев във връзка с обстановката в община Цар Калоян, която през лятото бе наводнена от проливните дъждове.

"Аз бях в Цар Калоян, за разлика от Вас, г-н Чачев. Не пожелавам на никой това, което се случи на хората там", подчерта Етем от парламентарната трибуна. Тя обяви, че по данни на Басейновата дирекция в областта всички хидроложки съоръжения в Цар Калоян са в изправност, а не както Чачев твърди, че те са недостатъчно подготовени за подобни бедствия.
"Количествата валежи, които паднаха само за 24 часа тогава в общината бяха 291 литра на квадратен метър", подчерта министър Емел Етем. На това Чачев отговори с данни от синоптиците - че не са паднали толкова много валежи, тъй като това е невъзможно.

"Когато Вие отидохте в Цар Калоян, казахте, че за 2 часа са паднали тези 291 литра на квадратен метър. Но Латин Латинов от НИМХ бе категоричен, че това не е възможно да се случи", обърна се депутатът Евгени Чачев към Емел Етем. Тя от своя страна допълни, че ако се погледне и в другите държави по света, там също има затруднения при борбата с природните стихии. Но наводненията в другите държави не се дебатират в българския парламент все пак...

"Ако има друг виновник за бедственото положение там, освен проливните дъждове, които се изляха, то аз гарантирам, че той ще бъде наказан", категорична бе Емел Етем. Тя допълни, че благодарение на усилията на държавата, с всеки изминал ден обстановката в Цар Калоян се нормализира, макар и не с желаните темпове, тъй като щетите са огромни. Близо 700 частни къщи бяха разрушени от наводненията в началото на август, поминъкът на хората там бе напълно унищожен, 40 тона трупове на животни бяха извозени до екарисажа в Шумен.
"Нужно е да се повиши застрахователната култура на гражданите. Това показаха бедствията, които се случиха през лятото" - каза пред парламентарната комисия по околната среда и водите министърът на държавната политика при бедствия и аварии Емел Етем. Тя бе изслушана във връзка с предприетите мерки около наводнението в община Цар Калоян. Етем докладва, че след направените проучвания се оказало, че от над 1000-те сгради, които са пострадали в Цар Калоян по време на бедствието, едва 3 частни къщи са били застраховани.
Етем посочи няколко основни мерки, които трябва да се вземат предвид при предотвратяването на разрушения вследствие на бедствия и аварии. Така например във връзка с промяната на климата, трябвало да се направи спешно, нова хидроложка карта на България, защото старата вече не била актуална. Необходимо било също така да се актуализират някои типове съоръжения за превенция на бедствията и авариите и разрушителните ефекти от тях. Това означавало да се подменят сега съществуващите в страната диги, които не били подменяни от 1960 година насам.
Емел Етем бе категорична, че е необходимо също така да се направи една национална разяснителна кампания, от която хората да разберат какво трябва да бъде поведението им в случай на бедствия или аварии. Голям проблем бил и този за собствеността и отговорността за водите в България. Оказало се, че към момента, водите в страната се управляват от 5 министерства, а също така и от всичките 265 общини.

Друг важен проблем, който се очертавал, била липсата на охранителни канали край населените места. По думите на министър Етем преди години именно тези канали са спомагали за това водата да не достига до населеното място. Тези канали според Етем били разрушени или естествено в процес на дълги години, или нарочно. Министърът на държавната политика при бедствия и аварии бе категорична, че необходимо незабавното построяване на тези канали.
Емел Етем призова също така в бюджета на всяко министерство за следващата година да се предвидят средства за финансово и материално-техническо осигуряване в случаи на бедствия. Проливните дъждове, застрахователната култура, изготвяне на хидроложка карта, разяснителна кампания, построяване на отводнителни канали - Етем събра от девет кладенеца вода, когато я питаха как конкретно държавата помогна на жителите на Цар Калоян, за да имат покрив, храна и средства след като водната стихия отнесе почти всичко, което притежаваха.
За назоваването на виновните - ще почакаме. Експерти от Българската академия на науките ще изготвят експертизата, която трябва да покаже кои са виновните за трагедията в Цар Калоян, отнела живота на 8 души. След опустошителното наводнение миналия месец в Окръжната прокуратура на Разград бяха образувани 9 досъдебни производства, но засега те се водят срещу неизвестен извършител.

В медиите бе пуснато съобщение, че правителството е отпуснало 1 милион лева за изплащане на помощите на пострадалите от наводненията в Цар Калоян. Парите щели да се изразходват за задоволяване на основните жизнени потребности на хората, за заплащане на питейна вода и осигуряване на електродомакински уреди за семействата. Средствата предстояло да се изплащат по списъци, подготвени от местните служби "Социално подпомагане", в които списъци трябвало да бъдат отбелязани конкретните нужди на всяко едно семейство. В случай, че комисии не са минали навсякъде в Цар Калоян и не са описали всички щети, след като стана ясно, че парите, отпуснати от правителството преди почти месец, остава неизвестно защо в Цар Калоян чакат помощ и средства? В кабинета и парламента Емел Етем докладва как в градчето всичко е спокойно и обстановката се нормализира, а сутринта на 26 септември, 50 дни след водното бедствие в Цар Калоян изтече новината, че в градчето се готви гражданско неподчинение!
При наводненията на 6 и 7 август в Цар Калоян и съседното село Езерче загинаха 8 души, а 30 къщи бяха напълно разрушени. Официално бе изнесено, че при направените огледи в Цар Калоян са посетени 521 семейства /общо 1400 души/. Констатирани бяха 27 напълно разрушени, 18З необитаеми и 330 къщи с наводнен първи етаж, както и унищожени техника, селскостопански животни и продукция и друго имущество.

В края на август вицепремиерът и министър на държавната политика при бедствия и аварии Емел Етем представи пред Министерски съвет доклад за ситуацията в населените места, засегнати от наводненията в периода 6-10 август. Предстоеше Министерски съвет да вземе конкретно решение как ще бъдат подпомогнати хората, останали без дом и имущество, след като в Междуведоствената комисия по въстановяване и подпомагане постъпи точната оценка за щетите, а също така и след като получи от МОСВ, МЗП, МРРБ, мерките, които трябва да се предприемат за възстановяването на Цар Калоян, обясни министър Етем. Тя бе убедена, че ще бъде направено всичко възможно учениците, от засегнатите семейства, да започнат нормално учебната година.
50 дни по-късно учениците се оказаха без учебници, не всички щети се оказаха описани, парите, отпуснати от правителството не бяха стигнали до Цар Калоян.
Трагедията в Цар Калоян е предизвикана от лошо поддържани язовири, заявиха експерти. Причините за наводненията на 6 август, които взеха осем жертви и разрушиха десетки домове, са обилните валежи, неблагоприятно съчетани с лошо поддържани диги на два от язовирите. В тях е имало големи водни количества, което е в противоречие с предназначението им за спиране на наводненията Това бе заключението от проверка на експерти от Българската асоциация по мелиорации /БАМ/, съобщено на пресконференция в Русе.
В Цар Калоян властта се държи изцяло от ДПС. През последните три мандата кметовете на лудогорското градче са само и единствено от движението на Ахмед Доган. Сегашният кмет Ахмед Ахмедов е областен лидер на ДПС. Ахмедов беше спряган като почти сигурен кандидат на партията за нов кмет на Разград.
Неговата предшественичка на кметския пост в Цар Калоян - Нигяр Сахлим Джафер, в момента е депутат. Съпругът й, Мехмед Али Джафер беше зам.-министър на отбраната от квотата на ДПС. Тук е моментът да спомена и фактa, че два от микроязовирите над Цар Калоян са били дадени за рибарници от предишния кмет - сегашна депутатка Нигяр Сахлим Джафер. /Името на зам.-министър Джафер нашумя преди две години покрай скандала с голямо количество резервни части за БТР-и, изнесени контрабандно в Сирия от държавната фирма "Терем". - бел. Л. М./

Виновни ли са собствениците на микроязовири за наводнението в Цар Калоян? Шефът на звеното "Оперативни прогнози" в Научния институт по хидрология и метеорология на БАН, Латин Латинов заяви, че е невероятно в градчето да са паднали за няколко часа 291 литра/кв. м. Той посочи, че най-интензивният валеж в света за едно денонощие е 930 л/кв.м. "Излиза, че за много по-кратък период у нас са се събрали огромни водни количества. Ще излезе така, че този валеж е едва ли не най-интензивният в света", коментира Латинов.
В тази посока бяха и твърденията на хората от града. За тях е сигурно, че виновни за трагедията са концесионерите на двата микроязовира над града, които не искали да ги източат, за да не избяга рибата.

"Цяло лято пълниха двата язовира догоре, зарибиха ги, искат да печелят постоянно. Язовирите бяха пълни постоянно. И вече туй преля чашата", твърди Христо Гинев от българската махала.
По време на трагедията Бричан Карахасан, собственик на единия от микроязовирите не бил там. Пробвал да се свърже с пазача, но мобилните телефони нямали покритие. Няколко часа по-късно вечерта се обадил синът му, който казал: "Татко, дигата е разсечена." Стената на рибраника била отнесена.

Карахасан отрича версията на местните хора, че язовирът му бил пълен с вода преди дъждовете и затова е прелял. По думите му водата не е била повече от три метра заради голямата суша преди това. Карахасан заяви пред журналисти, че пуснал отточната тръба още преди месец и половина, за да поддържа нивото на долния рибарник, който също е негов. Според концесионера причината за отнасянето на стената бил единствено големият дъжд.
Няма да влизам в подробности по споровете как единствено дъждът наводнил Цар Калоян, а пък в градчето хората събирали риба. Тук прокуратурата рано или късно ще се произнесе, стига да не чака указания от политици.

Друго е тревожно днес, 50 дни след наводнението - есента ще мине и хората в Цар Калоян ще трябва някъде да се подслонят, ще трябва да имат средства и храна, за да оцелеят.
Къщите им са необитаеми - покъщнината бе отнесена от водите. Много от къщите са на път да се срутят. Строителните материали са по-малко от обещаваните, а и в градчето има възрастни хора, които не са в състояние да направят сами необходимия ремонт. Жителите на Цар Калоян нямат животни, селскостопанската им продукция бе отнесена от вълните а днес е ясно, че няма да имат и пари, за да ги закупят.

С една дума: положението далеч не се нормализира. Пита се: кой лъже за оказана помощ и взети мерки в Цар Калоян? Кога ще стигнат парите от кабинета до градчето? Ще гарантира ли Емел Етем, че жителите на Цар Калоян няма да мръзнат гладни и ще оцелеят в идващата зима?
Животът на хората в едно градче бе отнесен от придошлите води, докато валеше проливен дъжд. Покрив и покъщнина цял живот се градят, а сега в Цар Калоян трябва да започнат от нулата - без средства, без помощ, без надежда, в задаващата се зима.

Как? 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене